Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Чувството за хумор


Аделаида

Recommended Posts

Как се отнасят към онова чувство наречено хумор и как ви действа то?

Обичате ли го и имате ли го?

Понякога в този забързан и пълен с трудности и негатимвизъм не ни ли трябва и чувството за хумор за да придаде малко по забавен вид на надвисналата от всякъде мрачна завеса?

Лично аз го харесвам и имам такова, а вие приятели? :1eye::blink::P:sorcerer::whistling:

Линк към коментар
Share on other sites

  • Отговори 49
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

:harhar::thumbsup2: Хубав въпрос. Винаги съм имала чувство за хумор, обичам и самоиронията. А закачките и дребните номерца са ми любими, но ми се карат сериозните възрастни за тях. Обаче :whistling::harhar:

Много ми харесват и шопските закачки. Те са си точно надсмиване над собствените слабости... :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Полезно е, но аз не винаги съм го разбирал и приемал. Мнозина смятат, че нямам чувство за хумор и съм прекалено сериозен, това обаче не е точно така-имам тънко чувство за хумор, което рядко проявявам, че чак не го забелязват винаги. :lol:

Линк към коментар
Share on other sites

Чувството за хумор ми е като леко смигване зад рамото, обичам да се запознавам с хората по този начин , като проявявам чувството си за хумор .

А смешното е по - "сериозно " чувство за хумор . Да накараш някого да с смее със глас , означава да познаваш до съвършенство , човешката природа и психология .Често използвам смеха за отпушване на канали задръстени от напрежение . Поливам всички с един хубав студен душ от смях , след това се чувстваме доста освежени . Обичам да гледам "смешни " театри , защото след това излизам изкъпана от светлина .

Моето постоянно " чувство за хумор " , също е доста тънко , и повечето хора не го забелязават от пръв поглед, но след 10 изречения , обменени с мен , вече се потапят доволно в чувството ми за хумор . Дори започват да проявяват своето собствено . Накрая дори обединяваме някакси всички чувства , просто в хумор и е доста забавно .

Опознавам всичко , проявявайки , чувство за хумор . По този начин излизам извън себе си , постоянното си себе и се запознавам със света . :lol:

Линк към коментар
Share on other sites

Аз също много го уважавам и определено си пакам по театъра :D:harhar:

И определено обичамкогато хората около мен се забавляват истински и искрено, даже считам че освен отпушването на канали, чувството за хумор може да помогне в много моменти на човек и да го извади от негативни емоции и мисли или просто да го накара да се посмее и повесели, а това не е малко :thumbsup::sorcerer:

Линк към коментар
Share on other sites

:) Аха , така си е , когато съм в особено мрачно настроение , винаги срещам някой от тези особени хора , вечно - смеещи се , и заразяващи със смях всичко и всички около себе си . Облаците в душата ми се разпръскват , и пеква хубаво сутрешно слънце .

Много пъти са ми казвали , че действам много ободряващо и разтоварващо , и то без да искам . Просто го правя несъзнателно , разпръсквам напрежението и стреса

и карам хората да ми се усмихват , да се чувстват свежи и да са пълни с желание за живот . Незнам как го правя , но става . И съм много доволна от това . :P:):D

Редактирано от Инатари
Линк към коментар
Share on other sites

Хубаво е да има повече такива вечно усмихнати хора. Приличат ми на дъга. Не може да я видиш и да не се усмихнеш.

По радиото, което слушам, тече реклама, че е по-лесно да се усмихнеш отколкото да се намръщиш.

Най-хубавото е когато с децата се смеем и шегуваме (майтапим се) без да се сърдим един на друг. Обичам тези моменти.

Пожелавам на всички повече смях и усмивки в живота!

Линк към коментар
Share on other sites

  • 5 months later...

:thumbsup2: :thumbsup2:

Чудесна тема! Благодаря! :feel happy:

Чувството за хумор, според мен, ни помага да не се вземаме толкова насериозно и да приемаме по-спокойно всичко, което се случва с нас и около нас. :thumbsup:

Не бих могла да общувам с близките си, децата и учениците си без чувството за хумор (което се старая да събудя и у тях). То е най-добрият изход в трудна и деликатна ситуация. ...

И все пак, зависи от хумора... случвало ми се е да попадам в неловки ситуации, когато един от присъстващите се опитва да "блесне"с остроумието си като унижи или подиграе друг.

Къде според вас минава границата между "хумор с любов" и хумор с презрение - т.е. ирония?

Как реагирате, когато с вас се "шегуват" с ирония? А ако го направят с друг във ваше присъствие?

Линк към коментар
Share on other sites

:thumbsup2: :thumbsup2:

Къде според вас минава границата между "хумор с любов" и хумор с презрение - т.е. ирония?

Как реагирате, когато с вас се "шегуват" с ирония? А ако го направят с друг във ваше присъствие?

Чувството за хумор е здраве. А иронията е една пресолена салата...презрение-предозирано.

Смейте се приятели, забавлявайте се, веселете се. :3d_104:

Линк към коментар
Share on other sites

В иронията често се казват много истини(дори пресолени), а човек трябва да може да се иронизира(това е признак че си надраснал себе си).

Линк към коментар
Share on other sites

:feel happy: :feel happy: Да, чистата вода е универсално лекарство! Благодаря, Таня!

В иронията често се казват много истини(дори пресолени), а човек трябва да може да се иронизира(това е признак че си надраснал себе си).

:hmmmmm: Да, в иронията човекът, който иронизира, казва истината за себе си и за своето отношение към "обекта" и към себе си. Иронията - независимо дали е насочена към себе си или другия - много точно разкрива болното място на иронизиращия. Само че докато добродушния хумор с любов лекува това място, то иронията му слага "сол" в раната.

Според мен точно когато е склонен да иронизира (както точно отбеляза аделаида - предозирано презрение), човек е в плен на егото си и на някаква зависимост. Забелязвали ли сте, например, как остро и болезнено реагират иронизиращите, когато "жертвата" им върне обратно иронията? Докато на добродушния хумор всички се смеят заедно.

Когато ми се е случвало пред мен човек да иронизира себе си, това обикновено ми е звучало като недостатъчно любов към себе си, липса на вяра в силите си, или власт на някакъв предразсъдък или комплекс за малоценност над съзнанието на този човек. В същото време съм забелязала, че тези хора са склонни да търсят недостатъците на другите или да завиждат и ревнуват. Може би не случайно Христос ни завещава

да обичаме ближните си както обичаме себе си!

Много ще съм ви благодарна за опита, който имате с различаването на хумора и иронизирането и вашите реакции в случаи с презрително иронизиране и самоиронизиране. Моля Таня да сподели как точно слага "чиста вода в пресолената салата". Мисля, че за всички нас ще е полезно да се научим да го правим. :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Само че докато добродушния хумор с любов лекува това място, то иронията му слага "сол" в раната.

Моля Таня да сподели как точно слага "чиста вода в пресолената салата". Мисля, че за всички нас ще е полезно да се научим да го правим. :feel happy:

:sleeping::sorcerer: Е, още май ни е рано да превръщаме водата във вино... Разредената сол се поема по-леко, но в крайна сметка, ако в салатата остане същото количество, колкото и преди разреждането... Но различаването на добродушния хумор от иронията не е лесно, защото едно нещо може да е казано с отношение на добронамерен хумор, а да се изтълкува като ирония! Това даже се случва много често, вкл. в този форум. И то не означава, че непременно не са будни или разбиращи тълкувателите. Може и изразяващият се да има недосъобразен с другите речник. Дължим си това изясняване... така че пак всичко опира до търпението и непредубедеността. :yinyang:

Редактирано от Добромир
Линк към коментар
Share on other sites

Така е и от добронамереността към всеки.

Линк към коментар
Share on other sites

Когато Бог сьздал мьжьт казал, 4е не е добре 4овек да живее сам. Решил да му подари другар и го приспал.

От реброто му наравил жена.

ТОВА БИЛ ПОСЛЕДНИЯТ МУ СПОКОЕН СЬН.

Линк към коментар
Share on other sites

"Моля Таня да сподели как точно слага "чиста вода в пресолената салата". Мисля,че за всички нас ще е полезно да се научим да го правим."

Донка, приеми,че "солта", това е истината/за мен самата/ , с която все още не мога да бъда в хармония, а "чистата вода" са ония чувства, които намирам дълбоко в себе си и които помогат на мисълта ми да стане по-обективна за самата мен. По този начин мислите и чувствата ми започват да функционират по-хармонично помежду си и съм в състояние да дам на другите повече любов, внимание и по-добре да ги разбирам.

/Това е символичното значение на примера със салатата и солта, но не съм вложила никаква ирония, защото наистина по този начин си поправям вкуса на салатата :thumbsup: /

Линк към коментар
Share on other sites

:thumbsup2: за Солта :thumbsup2: за Истината :thumbsup2: за Чистата вода + за Иронията съм която е поучителна + отрезвяваща + въздействаща + запомняща + променяща + докато добродушният хумор може да и банализиран изказ :dancing yes: не е задължително иронизиращият да е от отбора на болните + защо му поставяш диагноза - етикет :sleeping: иронията може да е констатиращ истината метод за силните + мъдрите + необидчивите :thumbsup:

:feel happy: Любов + Светлина + МИР + Радост :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

:rolleyes: Благодаря ти за импулса да се замисля, сестрице! :feel happy:

Хуморът е ефект, при който способността или качеството на хора, обекти или ситуации поражда чувства на развеселеност и смях у други хора. Терминът включва форма на развлечение или комуникация между хора, която предизвиква такива чувства.

Хумор може в определени случаи да бъде предизвикван чрез ирония, хипербола, стереотипи, игра на думи, оксиморон, пресилени или неочаквани жестове и движения, имитиране на някого и др.

Терминът произлиза от хуморната медицина на древните гърци, според която съчетание от течности известни като хумори (на гръцки: χυμός, chymos, буквално: сок, метафорично: вкус) контролират човешкото здраве и емоции.

Чувство за хумор е способността на човек умишлено да създава хумор, както и да разбира такъв предизвикан от други. Степента до която човек намира определено нещо за хумор зависи от много фактори включително географско местоположение, култура, зрялост, ниво на образование и контекст. Например малки деца предпочитат клоунада, докато сатирата обикновено разчита повече на разбиране на целта на хумора и затова разчита повече на по-зряла публика.

Хумор-Уикипедия

Мисля си сега, че може би разбираме различно понятието ирония.

Затова ще се опитам да не слагам етикети този път.(благодаря за напомнянето :thumbsup2: )

Учителят ни завеща да виждаме в хората и в себе си доброто и да се свързваме с него, за да го увеличаваме. Ако в нашия хумор - независимо как го създаваме - може и с ирония- ние се свързваме с доброто и запазваме любовта си към това, на което се смеем, това наистина е "хуморна медицина" - контролира човешкото здраве и емоции. :thumbsup:

И отново както и да го проявяваме, ако чувството ни за хумор се свързва с нещо, което сме склонни да осъдим - то това вече не ни лекува, струва ми се, а точно напротив... :hmmmmm:

Линк към коментар
Share on other sites

Защо ли не съм видяла нито един Духовен учител да използва иронията или самоиронията като изразно средство?

Линк към коментар
Share on other sites

Чувството за хумор е едно важно допълнение за духовния път. Да можем да се шегуваме и надсмиваме над себе си /да не се взимамемного насериозно/ си е признак на интелект.

Лично аз обичам да се шегувам и нося майтап. Но има хора, които обичат да се шегуват с другите, но с тях не позволяват шеги... :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Защо ли не съм видяла нито един Духовен учител да използва иронията или самоиронията като изразно средство?

О, има, Шри Шри Рави Шанкар широко използва хумор и самоирония. Ще се опитам по спомен да пресъздам няколко случая:

Гуруджи казва: "За пръв път виждам Майкъл и му казвам: Теб те познавам, ти може да не ме помниш, но аз те познавам". Майкъл ме гледа странно и си мисли:"За пръв път виждам Гуруджи, как може той да ме познава, не е възможно, той май нещо не е добре, нещо му хлопа дъската..."

На въпрос на журналист към Гуруджи относно защо не е женен, той отговаря: "В Индия браковете между деца са забранени".

На ироничен въпрос на журналист към Гуруджи относно че се нуждае от фризьор с тази невчесана свободно падаща на раменете му коса, и че би могъл да му прероръча добър фризьор, Гуруджи отговаря: "Имам гребенче от знания, по-важно е да вчешеш мислите си, да са подредени, отколкото косата ти да е вчесана".

Когато бях в чужбина мои последователи от Индия веднъж ми се обаждат и ми казват: "Гуруджи искаме те тук при нас, връщай се веднага. Няма да ходиш при други хора, искаме те тук при нас постоянно, ще те заключим, за да не пътуваш по света". Гуруджи коментира: "Любовта им е такава, че ме искат само за себе си, не ми дават свобода".

И една весела притча, с поука:

Четирима ученици на един учител били в практика на мълчание. Една вечер те съзерцавали залеза, когато минал един човек, който ги попитал колко е часа?

Първият ученик казал: "Аз съм в мълчание".

Вторият отвърнал: "Но ти вече проговори".

Третият казал: "Аз ще ви кажа на учителя".

Четвъртият казал: "Само аз пазя мълчание".

:lol::thumbsup2:

Линк към коментар
Share on other sites

"как може той да ме познава, не е възможно, той май нещо не е добре, нещо му хлопа дъската..."

защо не е женен, той отговаря: "В Индия браковете между деца са забранени".

по-важно е да вчешеш мислите си, да са подредени, отколкото косата ти да е вчесана".

:3d_146::thumbsup2:icon12.gif

и аз съм чувал хумор от духовни учители и е много свеж.

Хуморът на Шри Шри Рави Шанкар е много фин и благороден.

Но при всички случаи които съм виждал в неговите лекции - е бил оправдан и точно на място.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...