Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Вдъхновяващи мнения на порталци


Recommended Posts

Темата е за цитиране на мнения, които ви се струват по - ценни от повечето постове. Публикувайте коментари на съфорумци, които намирате за вдъхновяващи, за достойни да бъдат откроени и видяни повече пъти. Посочването или непосочването на авторството им, нека бъде въпрос на избор.

Редактирано от Кон
Линк към коментар
Share on other sites

И какво е ппосланието на темата ти.

Избирам някакво мнение и го цитирам, защото ми е импонирално за този миг, минаващ миг.

Пък и да не се цитира?

 

Какъв е смисълът?

Авторството е задължително, както всеки източник на информация е задължителен. Има това условие и в правата, и в задълженията на форума.

Линк към коментар
Share on other sites

 

Пък и да не се цитира?

 

Какъв е смисълът?

И да не се цитира - не е болка за умиране. Смисълът е, че определени мнения, ще бъдат видени от повече хора и на част от тях може да им подействат вдъхновяващо.

 

 

Авторството е задължително, както всеки източник на информация е задължителен. Има това условие и в правата, и в задълженията на форума.

 

В темата  "Чета и не вярвам на ушите си", Донка е написала :

 

Моля всички участници в тази тема да се отнасят с уважение към авторите на цитираните от тях мнения. За да се избегне одумването на конкретни личности и техните позиции и мнения, моля при цитирането да изтривате името на потребителя.

Обясних, че който желае, може да не посочва авторите на мненията, заради следното : съответните мисли са по - важни от това кой е авторът им. Пък и нали сайтът е духовен : някои от потребителите, може би предпочитат да не се посочват имената им, за да не се създава риск да се възгордеят от факта, че са цитирани в темата за вдъхновяващи коментари. А и като няма посочване на авторство, по - малка е вероятността, чрез тази тема да бъде стимулирано нечие тщеславие.

Във форума "Разговори на други теми", има тема "Сборник Ценни Мисли от Портала" (в нея са цитирани изказвания на философи). Сметнах, че няма да е лошо да публикувам тема, в която да се споделят мисли на съфорумци.

Линк към коментар
Share on other sites

 

Пък и да не се цитира?

 

Какъв е смисълът?

 

...

 

Болката за умиране винаги е различна.

 

Имам предвид, и да не се пише в тази тема - нищо лошо няма да стане.

 

 

Ти защо не цитираш целите постове?

С имената на хората?

Защото често искам да коментирам във връзка с конкретни части от постовете им и тогава е по - удобно да не копирам и да не изписвам имената им, а да копипействам каквото ми е нужно от поста. В настоящия случай, със сигурност няма как да бъде объркано на кого точно отговарям.

Редактирано от Кон
Линк към коментар
Share on other sites

Но цитирането на източниците е задължително                 -----:)  ,,Духът на закона"

Мисля причината за това правило е да се наблегне на истината , да се намалят илюзиите . Всеки да има възможност да провери от източника . А тука , Кон явно има нещо друго в предвид .( виж полемиката за точките на одобрение , под всеки пост)

Горното правило продължава ,като набляга , че отговорността се носи от написалия поста .Според мен това е основното , защото виждаме как един цитат може да се тълкува по различни начини ( все правилни) .

Линк към коментар
Share on other sites

'"Много от нас са чували за Руми, но малко са го чели. А съм убедена, че много хора имат небходимост от това слово, от говоренето за него. Фактът, че искаме да си обясним света чрез любовта и да намерим пътя до нея, то подобни учители като Руми, могат да ни бъдат добри водачи smile.gif Освен това, поезията му е и философия за живота пар екселанс. Живеенето като осъзнаване и емпатия към другите - да бъдеш хляб в ръцете на друг - е само по себе си, повод за дълбок анализ и размисъл над смисъла на живота. "    

 

  Лиула от темата Руми,подфорум  Философия

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

 

Съвършенството остава един стремеж към този идеал, за мен непостижим на всяко едно ниво, което е отчайващо.

Но от друга гледна точка, ако трябваше да определя съвършенството с една дума, то тя би била хармония. Нима хармонията е невъзможна? Разбира се, че не. Необходимо ли е непрестанно упражняване за намиране на баланса? - ето! друга дума! Балансът е непрестанен, всичко е в постоянен баланс, но той не е в контрола на индивида. Той е божествен, необозрим, необхватен, непроумяем. J Та сега, при това положение, идва кардиналният извод, че съвършенството съществува, но не е в нашия контрол, а е само за себе си. Все едно очаква да бъде открито. Не постигнато, а открито!!! Оборена е субективната ми  идея, че не съществува някъде :). Съществува тук и сега, разбира се, както винаги J

 

 

no-self   от Разговорки

 

 

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Синчец : 

 

Публикувано: 03 ноември 2014 - 14:16

Мисля, че основното ни качество е ....добротата, любовта, състраданието...Това е най-най-най-първото и мигновено, което преминава през нас и ние всячески се опитваме да заглушим, да не чуем, да отхвърлим, подтиснем, да намерим оправдание да не го чуем. Всички други качества са си нашите, които опитваме на наслагваме и намазваме и т.н...Ние сме добри, природата ни е добра, защото ние сме частица от Бога....Всички останали качества грозни и т.н...идват  от неразбиране, и незнание....

 

 

Публикувано: 04 ноември 2014 - 14:31

МИР + ЛЮБОВ + СВЕТЛИНА!

Липсата на някое от тях или недостига са причина за явяване на другите вариации на т.нар "човешки качества".

 

Напр. Липса на светлина = липса на знание = невежество = страх - от страха произтичат лицемерието и т.н , нашите страдания

Напр. недостиг на любов = на завист, злоба и т.н -

Изопачената любов = омраза

Недостиг на мир = на гняв, ярост и т.н....

 

Всичко е производно и е произлязло от недостига или липсата на МИР + ЛЮБОВ + СВЕТЛИНА!

Перефразирам "Един ден всички ще се върнем при Бога ...."

Кога? Ами когато се изпълним с ЛЮБОВТА, която ще ни донесе СВЕТЛИНАТА и МИРА и тогава ще разберем, че всичко има своя огромен смисъл, ще излезем от тъмното и ще ни осияе светлината и мира, и страданията ни ще секнат, защото ще ОСЪЗНАВАМЕ, божествения промисъл....

 

"Аз дойдох виделина на света...."

 

Така си обяснявам аз "човешките качества" и затова се опитвам доколкото мога да прощавам и да не се сърдя и т.н......Това си е една голяма борба във всеки от нас, но важното е да полагаме усилия, да искаме и да работим върху себе си, а не все другите да са ни виновни...Тогава ще започнем да разбираме и осъзнаваме и ще да дадем път на ЛЮБОВТА!!!!

 

 

 

Важно е да се стремим към себе усъвършенстване и да потърсим първо причините у нас, а не все да гледаме и съдим другите, които пък въобще не разбираме....

Всеки е отговорен за своето развитие, но докато все гледаме "човешките качества" на другите, а не своите мисля, че няма как ние да вървим напред..."Променяйки себе си ние променяме и света около нас." Това е идеята, мисля....

Всеки е свободен сам да избира как да живее и прилага знанието... 

 
Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Божидар Цендов-БожидарЗим

Приятел на Портала

  • av-9852.png?_r=0
  • Участници
  • bullet_black.pngbullet_black.pngbullet_black.pngbullet_black.pngbullet_black.png
  • 3714 Мнения:

Публикувано: Днес, 01:28

Донка, on 08 Nov 2014 - 20:58, said:snapback.png

 

Тия дни ми се случи да изпитам на себе си какво е присъщо човешко качество. След размисъл стигнах до извода, че в корена на качествата, които смятаме за човешки, всъщност стои изначалната зависимост на човешкото същество от отношението на останалите човешки същества, които той смята за своя общност. 

Няма как да се откъснем един от друг и не бива - така сме оцелели като вид и това е наша отличителна черта. Ако, обаче ние се отнасяме един към друг като временно свързани, а не като обвързани, то проявяваме красивите си качества - обич, взаимопомощ, съчувствие, сътрудничество, благодарност и всичко, свързано с тях. Тези качества по-скоро бих нарекла божествени, защото те проявяват божествената искра у нас - хората.

Негативните ни качества започват да се проявяват, когато обвържем себе си с хората, които смятаме за "своя общност" - тогава се проявяват обидчивостта, завистта, лъжата, натрапването, насилието във всякакво отношение и не ми се иска да изброявам, че разнообразието е огромно. 

 

....

 

Този подход временно свързани, но не обвързани е голямо изобретение си мисля. П. Дънов казва "не им давайте веднага цялата си любов".

 

Общност е еквивалент на оцеляване, убеждение дълбоко в гените вследствие милиони години развитие. Така всеки има страх от изключване от общността - едно време изключването си е било смърт. Затова, за да остане в общността спазва общоприетия морал - ако трябва ще избием съседната страна....

 

А това "свързани, но не обвързани" ми звучи много освобождаващо. Да видим, че сме обвързани всъщност другаде.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Ти защо не цитираш целите постове?

...

Ти защо, често изпускаш букви и дори думи, когато пишеш ? Нямаш време и/или желание да проверяваш написаното ли ? Пишеш бързо поради липса на време и/или защото си обзета от емоция, докато пишеш и това ти пречи да си по - стриктна по отношение на написаното ?

Линк към коментар
Share on other sites

Супер шантав въпрос, особено на фона на темата, а именно за вдъхновяващи мнения на порталци. И честно казано, изобщо не доумяваm това какво общо има ...

Все едно, това, което се случва при мен (а и при всички хора, които пишат много бързо, се нарича keybord dyslexia с всичките й варианти). Понякога може и цели изречения да "изяждам" :D Затова пък друг път, спокойно мога да напиша реферат, по-педантично и от академична мишка. 

 

Весел понеделник и празник, ако си студент!

Редактирано от Лиула
Линк към коментар
Share on other sites

Реших да те попитам именно в тази тема, понеже тук ти си ми задала въпрос, който не е по темата. От една страна ми се струва, че по - често "изяждаш" букви в сравнение с преди и ми стана любопитно на какво се дължи тази промяна. От друга страна, случва се заради изпускането на букви да се затруднявам да разбера смисъла на написани от теб изречения, дори и за разбирането им да не се изискват някакви специфични знания (и така още по - малко разбирам от определени твои коментари). Давам пример от темата за Елена Блаватска : "И, като стана дума за архетипове, моята любима фраза, се  сещам - защо в Бардо Тьодол непрекъснато се казва, е мъртвите не че са мъртви...http://www.beinsadouno.com/board/index.php?showtopic=15896#entry204361

Прочетох удебеления текст 2-3 пъти, докато стигна до заключение, какво вероятно означава. Но в последствие се оказа, че заключението ми е грешно. Стана ми ясно за какво иде реч, чак след като прочетох това (от същия ти пост) : "...но това, че мъртвите не знаят, че са мъртви..." 

Благодаря ти за отговора. Не искам да излезе, че се заяждам. Пиши си, както искаш и можем. Понякога обаче, заради въпросното "изяждане" на букви съм се затормозявал в разбирането на смисъла на прости неща и воден от любопитство и леко раздразнение, написах по - горния ми коментар.

Приятна вечер ти пожелавам, Лиула. :)

Редактирано от Кон
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...