Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Значението на Данаиловата молитва


Recommended Posts

Наскоро загубих свой близък и правя наряд за него (http://www.beinsadouno.com/old/prayers.php?id=31).

Не мога да разбера значението на молитвата на Данаила в него обаче, изчетох житието на пророка и виждам, че това е молитва на благодарност след като се е обърнал към Бог да му открие значението на периода от 2300 денонощия, през които ще тегне над народа му наказание за греховете им. Какво общо има с покойниците обаче тази молитва?

 

Линк към коментар
Share on other sites

И откри се тайната Данаилу чрез видение през ноща . Тогава благослови Данаил Бога Небеснаго и говори Данаил и рече:

,, Да е благословено Името Господне от века и до века , защото Мъдроста и Силата са Негови .

И Той променява времената и годините . Сваля царе и поставя царе . Дава мъдрост на мъдрите и знание на разумните .

Той открива дълбоките и скритите . Познава онова , което в тъмнината и виделината обитава в Него .

Тебе , Боже на отците ми , благодаря и Тебе славословя , Който Си ми дал мъдрост и сила и сега Си ми направил познато онова , което попросихме от Тебе ."

Амин

Търси и ще намерриш помоли се и ще ти се даде . Истината познаваме чрез тайната стаичка .

Човек умира , когато изчерпи всичките си възможности тук . Тогава му остава само едно , да замине на място където ще осмисля изминалия път . Там можем да пратим само нашите мисли , нашата вяра в благополучието и разумната подредба на вселената . Усещам тази молитва , като абсолютна благодарност към създателя , че е дал всичко що е пойскала душата ми . Дори и смъртта е част от нуждите на душата .

Нека ни се разкрият нам и на нашите близки , тайните осенили Данаила .

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...

Моето лично усещане е, че тази молитва (която е след молитвите и псалмите за заминали) успокоява душата на този, който скърби по заминалите си близки тук, на земята. 

Когато близък човек замине, както и да се случи това, всеки изпитва и съжаление и угризения за нещо, което е или не е направил, безпомощност да промени случилото се и да върне обратно миналото, остро чувство на загуба в настоящето и на важна част от бъдещето. Понякога тези състояния довеждат до сериозна депресия или негативни емоции от типа "защо ме наказаха така, защо ми отнеха../ удариха.." и потъване в омагьосания кръг "виновник-жертва". 

Молитвата на Данаил напомня/внушава  на скърбящия за върховенството на Бог и Божията Воля, но не като наказание или своеволие, което ни смачква, а като мъдрост и сила и като виделина, благодарение на която познаваме дълбокото и скритото в тъмнината. 

Молитвата има безупречна от всяка гледна точка структура и е изключително силна като внушение (ако се чете с пълно отдаване и отваряне на душата, разбира се). 

"...Мъдростта и Силата са Негови. " следователно  "Той променява времената и порите. Сваля царе и поставя царе."... т.е. определя кой и как идва и си заминава от този свят... Скърбящият не може да промени събитията, няма вина за загубата, той е просто малка част от времената и порите... 

 

"Дава мъдрост на мъдрите и знание на разумните." - Само мъдростта и знанието могат да помогнат на скърбящия да преодолее мъката, да приеме с благодарност всичко добро, с което е бил свързан заминалия си близък и да приеме с мъдрост неизбежната загуба (рано или късно ние си заминаваме - всеки от нас... времето има значение само тук на земята) 

"Той открива дълбоките и скритите. Познава онова, което е в тъмнината, и виделината обитава в Него." 

Всеки скърбящ силно желае някак да усети присъствието на заминалия си близък отново, макар и в другата му форма, да "навакса" нещо от общуването си с него или дори да се убеди, че душата му наистина е поела по пътя в мир и светлина, за който говорят предходните молитви за заминали. По подобен начин, когато изпращаме на път някого, ние искаме да сме сигурни, че се е настанил в автобуса с багажа си, че му е топло и е нахранен и ще му е осигурено нужното, когато пристигне.... и че ще ни се обади за наше спокойствие... Този път само Бог може да ни помогне да познаем това, което е в тъмнината, т.е. да получим виделина... 

"Тебе, Боже на отците ми, благодаря, и Тебе славословя, Който си ми дал мъдрост и сила.

И сега си ни направил познато онова, което попросихме от Тебе.“

И ако попросим (помолим) наистина искрено и с дълбока вяра, Бог ще ни даде и мъдростта да приемем с любов и благодарност случилото се, и силата да се съвземем и продължим своя личен земен път, и да съхраним връзката си с човека "отвъд". 

 

 

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...