Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Консервативността и либералността...


Recommended Posts

Нямам спомен, в сайта да съм прочел добри думи за консервативността, макар че има изказвания, които са частично симпатизиращи и. Срещал съм коментари, в които личи недобро отношение към нея. Например : "Ти не се оказа чак толкова голяма консерва, за колкото те мислех."

Не ми идват на ума и конкретни думи, които да са с пролиберална насоченост, но има изказвания, които съдържат в себе си симпатия към либералността. Има и коментари, които са камък в градината на прекалената либералност...(която аз асоциирам с разврата - например узаконяване на инцеста; и не само с разврата).

Според мен, прекалената консервативност, както и прекалената либералност са вредни за едно общество. А що е прекалено в случая, може би е въпрос на гледна точка. Считаното за либерално днес, утре може да изглежда форма на консервативност.

Ако трябва да определите себе си като консервативни или либерални, спрямо преобладаващия в България морал, като какви бихте се дефинирали ? И защо ?

Ако Учителя Дънов, е говорил за консервативност и либералност (имам спомен да е правил това, но не мога да посоча конкретни текстове), бихте могли да го цитирате.

Редактирано от Кон
Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 years later...

Лично аз не бих могъл да се определя нито само като консерватор, нито само като либерал. Ако трябва да се определя само с някоя от двете думи и ги туря на кантар, либералното ще надделее.

Не съм обаче от онези либерали, които по - консервативно и националистически настроените хора определят като "либерасти", "розови болшевики" и "розови фашисти". Като либерални фашисти са определяни издигащите правата на малцинствата в култ. Онези, които абсолютизират до такава крайност личните права и мераци, до такава степен защитават правата на малцинствата, че поставят личното над общото, малцинствата над мнозинството и стигат до дискриминиране над мнозинството (това се нарича "обратна дискриминация"). Например, ако българин се отнесе дискриминационно към циганин - шум до Бога (чак новината обикаля света). Но за множеството цигански издевателства над българи - нито гък. Това да мен е форма на либерален фашизъм. Той може би е роден от другата крайност и може би двете крайности се хранят една от друга.

И понеже използвах словосъчетанието "либерален фашизъм". Либерализмът е за свобода на словото, за това да се допуска инакомислие, различия във виждания и т.н. Но либералните фашисти са хора, които са склонни заради справедливо възмущение/справедлива критика/справедливо опасение да скокнат и да заклеймят този или онзи като нацист, расист, фашист. Поведение, което само по себе си въобще не е толерантно и в противоречие с тяхната крайна толерантност (чел съм, че всяко нещо доведено до крайност преминава в своята противоположност, та явно някои хора са толкова толерантни, че чак са станали нетолерантни).

Преди около 2 г., в друга тема имах спор с една крайно либерална дама, която само и единствено защото мислех различно от нея ми намекна, че съм тъп. Въпреки, че съм по-десен от нея, не бях си позволил такова отношение заради различията във вижданията ни. Защитавах позицията си със сериозни аргументи. Не обидих и след като ми беше намекнато, че коефициентът ми на интелигентност е под средния щото не съм мислел еди как си, не съм мислел както умните хора.

Мисля, че в духовните учения (специално това проповядвано от Петър Дънов) има и либералност, и консервативност.

 

Редактирано от Сингам I Шишман Асен
Линк към коментар
Share on other sites

Някакси тези , главно политически термини , не мога да ги приобщя към новото  духовно учение .Единственото което се сещам е следното . Консерватизмът е , че човек е стъпил върху миналото , реализираното . Той има само него , като база за следващи постижения . А либерализъм е способноста му безпристрастно да налюдава проявите на Духа и се стреми да познае истината .Но ,по точни термини за първото е здравомислие , а за второто разумност ...... :) Нещо такова :)

Казват за либерализма , че е за всеобща свобода. За приемане на различните .Но забравят да кажат че това е на база личната изгода .Изобщо всички тези общоприети термини са натоварени с егойзъм  .

Линк към коментар
Share on other sites

,, А в какво за теб се изразява разликата между "здравомислие" и "разумност"? "

Прочетох въпроса ти и не виждам голяма разлика :) . .. Но думите са толкова различни . И в двете има едно ,,Р" поставено в различна позиция ... Явно е , че здравомислие идва от здраве . То е свързано със земята . Консервативно е , защото е самодостатъчно ...После идва един нов подтик , разтеж , И се разлива като , разсичане , разделяне , разглеждане ,разнообразие , различност ,разсъдливост ,разбиране .Той няма точна посока , стига да не е назад . Но загуби ли връзка със здравето , боледува и се изражда . :). Така че е по добре да нарека разумност , компилацията на консерватизъм/либералност .

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...