Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Хранителен режим при онкологични заболявания


Recommended Posts

Предлагам в тази теа да събираме опитности, свързани с прилагането на хранителни режими при онкологични заболявания. Нека темата бъде преди всичко от полза за хора, които търсят събрана информация, но изпитана лично и дала резултати. 

Ние се ръководихме и прилагахме съветите от книгата на Генадий Гарбузов - Антиоксидантно лечение на рака  и Антираково хранене под ред. на др В. Василев и сме изключително доволни.

 

Ще започна с храните, изключени напълно от менюто:

 

- захар и всякакви изделия с нея - напълно. (изключение е бъзовият сироп, който ферментира със захар, но след ферментацията тя вече се е трансформирала) 

 

- алкохол - (съвсем малки количества червено вино - желателно от непръскано грозде или касис)

 

- олио, маргарин, краве масло и всички продукти, които съдържат трансмазнини и подобни  - ползва се само студенопресован зехтин и то без топлинна обработка.

 

- краве мляко и всички изделия, които съдържат краве, сухо мляко и негови заместители - ползваме само козе мляко като кисело мляко, извара и сирене, които си приготвяме сами

 

- пшеница и всички тестени изделия от нея - заместваме я с лимецово брашно, от което правим вкусни содени питки, овесени ядки и елда

 

- бял ориз - заместваме основно с просо и лимец 

 

- всякакви изкуствени добавки оцветители, овкусители, консерванти и други подобни отрови

 

- месо - с изключение на риба, но дива - не отглеждана в садки

 

- промишлени яйца - освен пъдпъдъчи и сигурни яйца на ровещи кокошки, които се хранят с трева и без смески и антибиотици

 

(въобще избягват се до макс. всякакви храни , които могат да съдържат остатъци от хормони и други препарати..)

 

На практика почти нищо не може да се купува от магазина.... 

За наша изненада, този режим не само не е по-скъп, но дори излиза по-евтино, защото човек започва да се засища от много по-малки количества и изброените храни се заместват с по-евтини естествени продукти

 

 

Благодаря на всички, които ще допринесат към обогатяването на темата. За билковите препарати и други средства, които могат да се приложат в подобни случаи, предлагам да отворим специални теми в другите подфоруми. 

Линк към коментар
Share on other sites

Ако започнем от зърнените храни, ние всъщност, ограничавайки изцяло пшеницата и белия ориз, обогатихме чувствително менюто си. Сега редуваме лимецови, овесени и ечемичени ядки, качамак, елда, просо - от тях се получават не само каши и попари, но и много вкусни гофрети и сурови сладкиши. Те успешно заместват ориза в доста ястия. 

Тук следва да добавим и варивата - неизменна част от вегетарианското меню - боб (с нахут), леща, грах, зелен фасул. 

Картофите вече не са ежедневие :) но все пак хапваме вкусни салати от картофи на пара с лук, ябълков оцет и в микс с броколи и карфиол, картофи задушени на фурна - може белени, може и цели, особено ги харесваме в комбонация със зеления фасул :)

Линк към коментар
Share on other sites

Семейство кръстоцветни - броколи, карфиол, къдраво зеле 

 

Броколи става много вкусно и най-полезно ако само леко се задуши на пара - околи 3 мин. - да стане тъмнозелено.

Карфиолът и къдравото зеле могат да се консумират и сурови, и на туршия (няколко руски автори посочват ползата от ферментиралите продукти) Само че туршията да се прави задължително с морска сол на големи кристали и с натурален (сигурен и жив) ябълков оцет. Прекрасно е да се добавят и хрян и други билки. Задушен на пара, карфиолът също е много вкусен. Бялото зеле си има традиционни български рецепти, но при приготвянето му се избягва пърженето и изобщо употребата на рафинирано олио. Ние добавяме студенопресован зехтин в самия край на задушаването. Сармите също са добър вариант - с лук, моркови, целина и подправки и ориза - заместен с лимец, просо или елда във вид на булгур. 

Линк към коментар
Share on other sites

Соковете и шейковете са признати от всички. Д-р Пашкулев ги нарича "Супата на новото време"  и тук

Лечебната сила на соковете е доказана, но те спокойно служат и за храна - една чаша сок дава усещането за ситост и лекота и спасява от непрекъснатото посягане към разни торбички и дребни "залъгалки". 

В момента на пазара се предлагат изстисквачки за студено пресоване, но все още са доста скъпи, ние се оправяме засега с обикновена старичка, но сме много доволни. Е, има я грижата за рязане и после почистване на машинката, но удоволствието от прясноизцедения или забъркан в блендера елексир е върховно. 

Забележка: "Соковете", които се предлагат в магазина НЕ са сокове...... 

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

 Много добра тема.Бих добавил някои  важни насоки свързани с общото укрепване на организма.Щом се е стигнало до такова заболяване,най-важното,което човек трябва да осъзнае е необходимостта на тялото към промяна в живота,мисленето и ценностната система на 360 градуса.Оттам нататък да приложи някои универсални принципи  по-пътя към ремисия и излекуване.....

  Преди всичко,трябва да се обърне огромно внимание на водата!Да се употребява изворна.Ако заболяването не е в напреднал стадий,късите гладувания (3-5-10 дни)  и  пиене на протиева вода с 12 капки лимон дават добри резултати!Месото (тази мърша) трябва да се изключи от менюто завинаги!

Някой основни стъпки за овладяване на процеса:

 

-Става се веган-задължително и без изключения

-Суровоядство-гарантира бързи резултати

-Пият се имуностимуланти(японски водорасли-примерно)

-Приготвяш си храната сам

-Червеното цвекло на сок-много важно!

-Пиеш изворна вода-набавяш и наливаш си я естествено сам (от извора)

-Следиш за киселинно-алкалния баланс-Важно!

-Пост веднъж в седмицата-задължително!

-Походи из балкана-за да се оправи дишането (тялото само се нагажда да диша правилно по-високото)

Плодовете и зеленчуците се накисват за 10-15 минути във вода-на 1л. вода се добавя лъжичка сода бикарбонат,после се измиват хубаво.

 

П.П.Храненето,което е описала Донка,горенаписаното,както и някои билкови препарати,доведеоха до ремисия майка ми(3-4 фаза на заболяването)!Краят на земния и път настъпи,когато се върна към старите хранителни навици и начин на живот.

Познавам се с хора отписани от лекари в последен стадий на болеста,които за живи и здрави.Скоро съдбата ме срещна с млад мъж,свободен от симптомите на онкологичното си заболяване.Две години са изминали от както лекарите му казали да яде и да пие каквото иска,защото му остават дни.Взел се във ръце и направил генералната промяна.Резултатите не закъсняли.Днес живее и се радва на живота.Показваше ми туморните си  маркери и медицинските си  изследвания на здрав човек-гордееше с постигнатото J.Спазва същият режим на хранене и гладуване с постоянство!Сподели ми и други препарати и средства,който сам си приготвя,но темата тук  е основно за храната.

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря Тончо! И добре дошъл във форума! И при нас се случи почти същото като в описаните от теб случаи. Има и много други подобни случаи, а аз сега недоумявам защо това заболяване (като че ли умишлено) се обвива в смразяваща ума и сърцето страховита сянка на обреченост и ужас. Но няма да спекулираме на тема конспирации в тази тема, а ще се опитаме да дадем на хората максимум полезна информация. От тук нататък вече всеки сам, както справедливо отбеляза Тончо, взема съдбата и живота си, а и на своите близки в ръцете си. 

 

Да добавя за соковете - вчера узнах за поредния случай излекуван (тумор в мозъка - терминален стадий) - когато самият болен отказва "помощта" на лекарите, които му предлагат "палиативни грижи и облекчаване на последните дни" - после се усамотява в едно село и 2 месеца живее само със сокове - и то от плодове и зеленчуци от градинките на бабичките, които нямат пари за торове и препарати. Човекът в момента кипи от енергия и обикаля с колата си страната, дарявайки на стотици хора вълшебството на лимеца... 

 

С много благодарност на всички сайтове, качили и разпространили рецептата на "супата Солженицин" - този непривлекателен на външен вид "елексир" сякаш те дърпа да ядеш само него - има някаква магия... :) Нашето семейство лапа вече месец по четири пълни тенджери на седмица, а майка ми дори се е загрижила да изсушим или сложим във фризера пиперките за нея :) 

 

Супа Солженицин

Необходими продукти:

  • 2 чаши неварен ечемик
  • 2 чаши къдраво зеле, наситнено
  • шепа боб
  • ½ чаша нарязани сушени домати
  • ½ чаша нарязан карфиол
  • 1 морков, настърган
  • 1 лук, нарязан ситно
  • 1 пръчка целина, нарязана
  • една дълга зелена чушка, нарязана
  • ½ червена чушка, нарязана
  • 1/4 чаша нарязан пресен копър
  • 2 скилидки чесън, нарязани на кубчета
  • 2 супени лъжици доматено пюре
  • 1 равна чаена лъжичка кимион
  • 1/4 чаена лъжичка сладък червен пипер
  • сол на вкус
  • 1 чаена лъжичка черен пипер
  • 6 – 8 чаши гореща вода

Начин на приготвяне:

Поставете всички съставки в голяма дълбока тенджера и оставете сместа да заври. Разбърквайте от време на време. След като сместа заври, намалете топлината и оставете да къкри докато ечемикът стане готов.

 

През годините Солженицин неведнъж е отбелязвал, че е победил рака благодарение на здравословното хранене и руската народна медицина. Преди седмици руският здравен портал medportal.ru публикува рецептата на супата, с която писателят Солженицин е подсилвал имунната си система.

53-200x133.jpg?6da035

Александър Солженицин

Тази рецепта за зеленчукова супа е просто страхотно съчетание на зеленчуци, подходящи за студения сезон. Тя е пълна с вкус и лишена вредни от мазнини.

 

Ние често заместваме ечемика с елда, която също е признато лекарство за много болежки. 

Линк към коментар
Share on other sites

Проф. д-р Връбка Орбецова: Дали ще хванем рак зависи най-много от храненето, а не от гените

....Ако ракът се предаваше основно чрез гените, заболяванията на осиновените деца би трябвало да са същите като на биологичните им родители. Резултатите показват, че гените на биологичните родители, които умират от рак преди 50-годишна възраст, нямат никакво влияние върху риска за развитие на рак на техните деца, дадени за осиновяване.

 

Смъртността от рак обачв преди навършване на 50 години на родителите осиновители, увеличава 5 пъти вероятността осиновените им деца също да умрат от рак. Фактът, че онкозаболяванията се превръщат в пандемия, означава, че има нарушения в средата, която обитаваме, в начина на живот и възприемането на света, в изобилието на стрес.

 

Прекалено се материализирахме, привързваме се към материалните ценности и забравяме духовните. Не осъзнаваме нарушеното равновесие в психоемоционалното си състояние. Нараняваме се с думи, мисли, емоции. Обитаваме неестествени за гените ни условия (храна, вода, емоции, мисли), работим в агресивна среда, обяснява проф. д-р Орбецова. Превенцията на рака е живот в здраве - здравословно хранене, здравословно мислене, повече позитивни емоции и разбирателство между хората.

 

Ако трябва да го кажа с една дума - тя е любов. Хората не се обичат, те се мразят. Дори и да не го изказват, те си го мислят, а мислите ни са материални и запълват цялото ни пространство, твърди проф. Орбецова.

 

От друга страна, се създават изкуствени храни с консерванти, стабилизатори, които объркват организма ни, блокират нормалните процеси, предизвикват възпаления, нарушават храносмилането, появяват се объркани клетки агресори с извратено поведение. Когато по някаква причина ДНК мутира, клетката се променя и може да се превърне в ракова. Увреждане на ДНК се причинява най-често от тютюнев дим, ултравиолетови лъчи, вируси, химикали, радиация и други мутагенни или канцерогенни фактори.

 

 

И оздравяването зависи най-много от храненето - личен опит.

 

Ето защо тя посочва 4 подхода на антираковата стратегия: противодействие и предпазване от нарушеното равновесие в околната среда, наблюдавано от 50 -те години на миналия век; консумация на храни с антитуморно действие и чиста вода; преодоляване на психоемоционалния дистрес, освобождаване от страха, тревожността, агресията, негативните емоции; стимулиране на имунитета и намаляване на възпаленията.

 

Човечеството вече излиза от парализиращата онкофобия и се ориентира към настъпателна профилактика чрез мобилизация на защитните сили на организма и намиране на слабите места на рака. В онкологията актуална е аксиомата "От болестта е по-лесно да се предпазим, отколкото да се излекуваме". И понеже храненето е рисков фактор за рака № 1, сме наясно с продуктите активатори и тези, които играят роля за предпазване от рака.

 

На първо място трябва да ограничим или да изхвърлим рафинираната бяла захар от менюто си. Активатори на рака са и прекомерните количества наситени и омега-6 полиненаситени мастни киселини, растежните фактори (хормони) в червените меса, ненатуралните млечни храни, трансмастните киселини - хидрогенирани и частично хидрогенирани растителни мазнини в маргарините и силно термично обработените храни, обяснява проф. Орбецова.

 

С профилактично и лечебно действие са богатите на магнезий храни – лешници, бадеми, спанак, пълнозърнести закуски; съдържащите селен - риба, морски дарове, зеленчуци, житни храни; източниците на каротин и витамин А – хайвер, яркоцветни плодове и зеленчуци; богатите на витамин С – зеле, чушки, киви, шипка, цитруси. Ако в дневното ни меню се съдържат и четирите вида храни, шансът да избегнем раково заболяване е 90%.

 

Антираковите храни действат детоксикиращо, премахват карциногените, стимулират имунната система, блокират ангио- и неоангиогенезата (формирането на нови кръвоносни съдове, които хранят раковите клетки), премахват възпалението. Тези полезни храни блокират инвазията на раковите клетки в структурата на околните тъкани, както и образуването на разсейки това активират апоптозата (самоубийството на раковите клетки).

 

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Сред интересните и полезни книги на пазара искрено препоръчвам тази:

superhranite-sreshtu-rakovi-zaboliavania

 

 

ВСИЧКО ЗАПОЧВА НА МАСАТА...

 

 

 

Станало е вече епидемия да се страхуваме от рака, но не и да вземаме адекватни мерки за прочистване и засилване на собствените ни тела. Защото все повече се изяснява една проста истина: този "бич на съвремието"е признак на хронично отравяне на организма с туморообразуващи токсини, както и за липса на естествено пред­пазващи ни хранителни съставки - витамини, минерали, антиоксиданти и др. Това, разбира се, в различна степен важи за различните локализации на туморите, които в действителност представляват отделни болести със свои особености...

Можем ли да се предпазим? Можем ли, дори вече забо­лели и лекувани със съвременни методи, да снижим рязко вероятността от ново заболяване в бъдеще? Тази книга отговаря положително. Има определен набор от знания - за храни, билки, подправки, за техните основни рискови и полезни съставки, за начина на приготвяне на ястията и конкретното им композиране по вид, количество и ка­чество. Тези знания е важно да излязат извън учебниците и консултативните кабинети, защото всеки трябва - в името на своето здраве и на здравето на близките си - да знае какво и защо консумира по три или повече пъти на ден!

Някои си мислят, че диетичното хранене е непременно ограничаващо и безвкусно. Но тази книга сочи, че не е за­дължително да е така. Чрез грамотен подбор и съобразена технология на приготвяне човек може да се наслаждава на всички основни групи храни и на традиционни ястия, като супи, предястия, ястия от растителен и животински про­изход, сладки специалитети, сокове и други здравословни напитки. Всичко описано тук е поднесено разбираемо и е изпълнимо от всички средностатистически семейства у нас. Остава само да се приложи!

Д-р Димитър Пашкулев, специалист по комплексно природолечение,

София, тел. 0888 214483, www.veridia.dir.bg

 

 

 
С благодарност към д-р Пашкулев - на времето активен участник в нашия форум - под ник Добромир. 
Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 months later...

Преди година сигурно бих сложила кълновете към екзотичното хранене. Преди 6 месеца - към лечебните средства. Днес в нашия дом те са храна. Успяхме да им намерим мястото и свикнахме не само с вкуса им, но и с грижите по отглеждането им. Не че са кой знае какви... 

 

Сега трудно си представям салата домати без кълнове от люцерна или броколи. 

domati-s-kylnove-ot-lucerna.jpgОсобено вкусно стои с лимонов сок - прясно изцеден, много ясно. най-вкусен е като си стиснете сами лимончето :) И зехтин - няма как - може да му подсилите вкуса и с някоя и друга маслинка. Тук на снимката доматите се цели, но варените през лятото домашни домати в буркани и дори доматеният сок също стоят отлично с кълновете. Да не забравите магданоза - не само не си пречат, помагат си. 

И! важи правилото на Мечо Пух - колкото повече, толкова повече!

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...