Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Патриотизъм


захи

Recommended Posts

Здравейте!

Предлагам нова тема: Патриотизъм - какво е това и имали го или е само спомен от миналото.

Ето и моето мнение. Да има патриотизъм, но той не е за всеки. Патриотизмът се постига доста трудно, това е идеалният вариант на перфектното родолюбие. Той е коренно различен от национализма. :) Проблема идва от това ,че се бъркат двете понятия. В национализма има голяма доза патриотизъм, но обратното не важи. Патриотизъм е по-голямото, по -широкото понятие. За да е патриот даден човек са необходими само няколко неща: да обича и милее за родината си; да уважава и почита останалите народности; да се стреми към по добро, да защитава и да се бори за истината и правдата; да не стреми към омраза и мъст към другите етноси. Патриотизмът не поражда верска вражда. Аз мога да изповядвам каквато религия си поискам, но това не означава, че съм например арабка, еврейка, индийка или пък италианка. Вярата няма нищо общо с патриотизма, важно е какъв се чувства човек от вътре.

Усмихнат ден :)))

Линк към коментар
Share on other sites

Патриотизъм = Бащинизъм = любов към бащиното гнездо, към племенните структури и завоюваните земи...

Както казва Захи, патриотизмът може да е просто национализъм и шовинизъм, а може и да е нормална обич към мястото, в което сме родени, към характера на нацията, която го заема. А патриотизъм в смисъл: Любов към дома вселена? А в смисъл - тяга към този, изначалния ДОМ, откъдето сме дошли тук, в тази проектирана игра, за да се учим на нещо? Ето тов ае един достоен и реален патриотизъм!

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 years later...

" Той е коренно различен от национализма." - а би ли изредила нещата, по които според теб се отличават ? :) Естествено, че го има патриотизма.

Редактирано от hrisko_89
Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Според мен ако на човек не му пука дали народът му ще оцелее и просъществува, то той не е патриот, дори да си мисли че е такъв, или пък е много повече интернационалист. Чел съм много мнения на хора в различни форуми. Една част от хората са на патриотичния бряг, другата са на глобалистичния, дори много от тези ( пишещите) които са на патриотичния бряг са стъпили там прекалено здраво ...Другите пък дори да обичат страната си, не ми се струват патриоти ( така ми се струва на мен), по - скоро са глобалисти. Досега не съм срещнал съмишленик, и едната , и другата група хора не могат да съчетаят в съзнанието си патриотичното и глобалното. Аз мисля, че мога.

Редактирано от hrisko_89
Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...

Патриотизма е качество, което всеки носи в сърцето си.Независимо къде се намираме в коя точка на земното кълбо сме.Любовта към Родината, може да бъде изразена по всевъзможни начини, с действия, постъпки.Разбира се да проявим лоялност към и към другите народи, но да не преминаваме границата и влизаме в националистически настроения.Трябва да се гордеем с нашата история, с нашите герои и да се чувстваме единни в решаването на проблеми като оцеляването ни .Мисля, че е важно да оцелее българския дух.Думата "болгар" като тълкуване означава човек роден на всяка цена да оцелее, независимао от обстоятелствата.

Линк към коментар
Share on other sites

Мисля, че е важно да оцелее българския дух.Думата "болгар" като тълкуване означава човек роден на всяка цена да оцелее, независимао от обстоятелствата.

Оцеляване... Хайде стига с това оцеляване, колко време все оцеляваме... А кога ще живеем?

Линк към коментар
Share on other sites

Да съм казал нещо за патриотизма? :feel happy:

Просто ти репликирах относно "оцеляването на всяка цена". Ако оцеляването ти струва смъртта на 20 момченца и изнасилването на 15 момиченца, то какво оцеляване е това? <_<

Линк към коментар
Share on other sites

  • 10 months later...

Големите патриоти на България са били хора притежаващи мислене излизащо извън границите на националното. Което не е никак малко за онази епоха, та дори и днес.

Идеален сън

Сънувах чудесен сън :

всички племена , народи -

без царета , без войводи -

сбираше камбанен звън .

Сбираше ги зов тържествен

в празника на вечний мир,

на всеобщи братски пир

свикваше ги глас божествен .

И щастливи всички там,

в ликуванье , без преструвки ,

те разменяха целувки

братски при възторг голям .

И борби , и бран , и слава -

мрак на бивши векове,

жажди , страсти , гневове

в пълна тънеха забрава

И живота бе за тях

не на плач и скръб долина,

а на радости градина,

пълна с рози , песни , смях

И безименни , и славни ,

ум висок и труд свещен

празнуваха сбъднат блен ,

виждаха се всички равни .

И Христос от свода там

благославяше ги с благост

и с лице обляно в драгост

кротко думаше :" Мир вам ! "

ИВАН ВАЗОВ

-----------------------------------------------------------------

"Само разумният и братският съюз между народите е в състояние да унищожи теглилата, сиромашията и паразитите на човеческият род и само тоя съюз е в състояние да въдвори истина свобода, братство, равенство и щастие на земното кълбо. Дордето народите бъдат разделени помежду си с машинациите на своите всевъзможни империи, конституции и републики и дордето тие, из сляпо едно низкопоклонничество към божиите помазаници, гледат един на други като на врагове, дотогава не ще да има щастие на земята, не ще да има бял ден за човекът." Из "Само разумният и братският съюз между народите ще унищожат теглилата"

"Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и за благото на цялото човечество." Из "Политическа зима"

ХРИСТО БОТЕВ

---------------------------------------------------------------

“Ние не гоним турския народ, ни верата му, а царят и неговите закони, с една дума турското правителство, което варварски владее не само българите, но и самия турчин в Българско- пише в едно от писмата си той.- Не ще има цар, а народно управление и всекиму своето. Всеки ще си служи по вярата и законно ще се съди както българинът, така и турчинът ! "

"Целта ни в Българско е братство с всекиго, без да гледаме на вяра и народност" "Ще има едно знаме, на което ще пише: „Свята и чиста република.“

"Нареда до работниците за освобождението на българския народ", септември 1871 година.

Ето части от документа:

Подбуда и цел:

Подбуда – тиранството, безчеловещината и самата държавна система на турското правителство на Балканският полуостров; цел – с една обща революция да се направи коренно преобразование на сегашната държавна деспотско-тиранска система и да се замени с демократска република (народно управление) на същото това място, което са нашите прадеди със силата на оръжието и със своята свята кръв откупили, в което днес безчеловечно беснеят турски кесиджии и еничари и в което владей правото на силата, да се подигне храм на истината и правата свобода и турския чорбаджилък да даде място на съгласието, братството и съвършеното равенство между всичките народности: българи, турци, евреи и пр. щат бъдат равноправни в сяко отношение, било във вяра, било в народност, било в гражданско отношение, било в каквото било – всички щат спадат под един общ закон, който по вишегласието от всичките народности ще се избере.

ВАСИЛ ЛЕВСКИ

Захари Стоянов в биографията на Левски разказва следния случай:

„А ти какъв ще да станеш, бай Василе, когато се освободим? - попитал го един път Божил Георгиев в присъствието на други трима апостоли: Ангел Кънчев, Димитър Общия и Сава Младенов.

- Когато се освободи България, за мен не остава вече работа помежду ви - отговорил той. - Тогава аз ще да ти отида в Русия и да съставлявам комитети, защото там, макар и да няма чалми, но народът е притиснат от нас повече.”

Космополитизмът на Левски е широко известен. Принципно Апостолът не е бил противник на братството между народите, друг обаче е проблемът за отношението на Левски към идеята за балканска федерация това е сложен въпрос и изисква по-задълбочен и сериозен анализ. Факт е че никъде в архива на В. Левски не е засвидетелствано заявление на Апостола в подкрепа на идеята за Балканска Федерация. Левски обаче говори за Балканска република и това дава основание на много изследователи да смятат че той е бил привърженик на една по-радикална и прогресивна форма на балкански федерализъм, като неразривно е свързвал федерацията и републиката на Балканите, нещо което липсва при Каравелов.

Източник :http://bg.wikipedia....%B8%D0%BA%D0%B0

-----------------------------------------------------------

Съпричастни на федеративната идея в България в една или друга степен са по-голяма част от дейците на национално-освободителното ни движение. ГЕОРГИ РАКОВСКИ пръв заговаря за Балкански съюз без задължително да визира федерация. По скоро великият български революционер има предвид общ фронт на балканските християнски народи срещу Османската императивната идея през Възраждането се асоциира основно с името на ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ. Той е най-яркия и последователен привърженик на идеята за Балканска федерация в България като средство за решаване на националния въпрос на Балканите. Каравелов пръв сред българските възрожденски водачи въвежда ясно и категорично идеята за Балканска федерация като е неин последователен защитник и агитатор.

Източник : http://bg.wikipedia....%B8%D0%BA%D0%B0

Редактирано от Христо
Линк към коментар
Share on other sites

@Христо

Чудесни цитати.

А преди малко попаднах на това в спиралата:

...България се състои от население, български елит и държавни чиновници. Държавност, засега, значи подтискане на населението от елита, чрез държавните чиновници. Това българският народ следва да го прозре. Управленските органи, изземват функциите на населението и узурпират личния живот на хората с всевъзможни неефективни програми, уж в името на народа. Българският народ се явява един огромен експериментален материал за управляващите. Българското население ще има прогрес единствено само тогава, когато Държавните органи решат да направят регулиращ механизъм в икономиката, а тя да се движи изцяло от населението. Под предлог, че се мисли за националната сигурност, ред и законност, образование, медицина, енергетика и т.н., управляващите единствено прокарват техните користни интереси и нищо повече, поне до сега...

..."Спасение дебне отвсякъде" само ако погледнем в себе си, решим какво искаме и започнем да го осъществяваме - селища тип "Анастасия", самозадоволяване и отказ от всички рекламирани излишни глупости, общини и други такива.

Колкото светлоносците стават повече, толкова аурата на Земята като цяло ще се променя към Светлина, а от там вече ще се катурне и планирания "Нов световен ред". Затова спрете с гледането на телевизия (негативните новини), спрете с излишните покупки (внушени от безбройните реклами навсякъде), обърнете се към себе си и слушайте сърцето си. Скоро ще разберете, че много малко ни е необходимо, за да бъдем щастливи. А отвсякъде ни внушават "купи това, купи онова и ще бъдеш щастлив". А това са материали, енергийни ресурси, човешки труд, който не е творчески, и най-вече замърсяване на планетата. Колкото повече хора разберат това, толкова по-добре за бъдещето на цялото човечество и планетата Земя.

Само критичната маса съзнание може да промени света, затова трябва да слушаме себе си, а не внушенията на медиите, които нямат и никога не са имали нещо общо със т.н. "свобода на словото".

Редактирано от sawme
Линк към коментар
Share on other sites

От коментарите на get към последната тема в блога на sparotok

Текстът на "Върви народе възродени", написан на един дъх на 15 май 1892 г. от Стоян Михайловски, в последствие и то най-вече след "9.ІХ" търпи жестока цензура.

ПРИМЕРИ:

1/ Бог, разбира се, е изхвърлен от втория му куплет. Цялото последно изречение е подменено с "напред и все напред върви".

"Върви към мощната просвета !

В световните борби върви,

от длъжност неизменна воден

и Бог ще те благослови !

(Редакция: "напред и все напред върви" !!)

2/ В четвъртия куплет в името на борбата с "българския велико-шовинизъм," думите "духовно покори страните, които завладя със меч" са заменени с "ведно със другите славяни, кръстосвай дух със огнен меч".

- ОРИГИНАЛНОто !!

"Безвестен беше ти, безславен!...

О, влез в Историята веч,

ДУХОВНО ПОКОРИ СТРАНИТЕ,

КОИТО ЗАВЛАДЯ С МЕЧ !..."

- РЕДАКТИРАНО, това звучеше така !??

"Безвестен беше ти, безславен!...

О, влез в Историята веч,

ведно СЪС ДРУГИТЕ СЛАВЯНИ,

КРЪСТОСВАЙ ДУХ СЪ ОГНЕН МЕЧ !"

А всичко след шестия куплет бе просто отрязано от читанките и предадено на забрава. Сигурно защото и там се говори за вяра и за апостоли. А най-вече - за българската (а не славянската!) писменост, обходила "целий мир".

- Лошо предзнаменование е, когато една нация се отказва от своето историческо минало, дори и в стиховете на поетите си !!

- Още по-лошо е че, на няколко поколения българи, им бяха внушавани съзнателни заблуди ... тези българи ... сме ние с Вас !!

- С уважение, към всички мислещи българи родолюбци !

Целият текст в оригиналния му вид:

"Върви народе възродени"

Стоян Михайловски

15 май 1892 г.

Върви, народе възродени,

към светла бъднина върви,

с книжовността, таз сила нова,

ти чест и слава поднови!

Върви към мощната просвета!

В световните борби върви,

от длъжност неизменна воден -

и Бог ще те благослови!

Напред! Науката е слънце,

което във душите грей!

Напред! Народността не пада

там, гдето знаньето живей!

Безвестен беше ти, безславен!

О, влез в историята веч,

духовно покори страните,

които завладя със меч!

Тъй солунските двама братя

насърчваха дедите ни...

О, минало незабравимо,

о, пресвещени старини!

България остана вярна

на достославний тоз завет -

в тържествованье и в страданье

извърши подвизи безчет...

Да, родината ни години

пресветли преживя, в беда

неописуема изпадна,

но върши дълга си всегда!

Бе време, писмеността наша

кога обходи целий мир;

за всесветовната просвета

тя бе неизчерпаем вир.

Бе и тъжовно робско време...

тогаз балканский храбър син

навеждаше лице под гнета

на отомански властелин...

Но винаги духът народен

подпорка търсеше у вас,

о, мъдреци! През десет века

все жив остана ваший глас!

О вий, които цяло племе

извлякохте из мъртвина,

народен гений възкресихте -

заспал в глубока тъмнина.

Подвижници за права вяра,

сеятели на правда, мир,

апостоли високославни,

звезди върху славянский мир,

бъдете преблагословени,

о вий, Методий и Кирил,

отци на българското знанье,

творци на наший говор мил!

Нек името ви да живее

във всенародната любов,

речта ви мощна нек се помни

в славянството во век веков!

- В главите ни битува една превратна ... лъжлива представа по отношение ... ще ги нарека НАЙ-ГОЛЕМИТЕ "СЛАВЯНИ" ... тези които обитават и все още наричат страната си РОССия ... за разлика от Киевска Рус ... те са известни и като Москали идващо от името на реката Мокша(Москва) ... Голяма част от това население е по произход угро-финско, което в следствие на културата и мисионерската роля на България ВЪЗПРИЕМА СТАРОБЪЛГАРСКИ ЕЗИК, който подменя по-старият угро-фински !!

- Това го знае и Раковски и Ст. Михайловски ... поради това пише без притеснение за "славяни" !! и че ние им разнасяме езика си !!

- На практика след 12-ти век, това в началото угро-финско население добива славянски ... тоест български черти и самосъзнание ... но това води в последствие и до не дотам добри за нас последствия !

Редактирано от sawme
Линк към коментар
Share on other sites

9.09.2011

Българската Национална телевизия и днешните вестници /Новинар/ съобщават за предварителните резултати от антропогенетично проучване за идентичността на българския народ извършено от екип от БАН съвместно с италиански учени.

Вестник Новинар:

Заглавие "Българите са "особен тип славяни"

"..данните от изследването разбиват хипотезата, че българите сме от тюркски произход.."

"..древните българи /сиреч прабългарите/ са индоевропейци заедно със славяните и ТРАКИТЕ..".

"..Учените твърдят, че траките на са се сюблимирали /терминът е подбран достатъчно неясно от вестникарите/ напълно..." Демек не са изчистени до крак, нито са пречистени с гръцка кръв, както Манолис и компанията му от гръколизковци пееше.

А са превърнали в по-съвършенния продукт - несравнимите БЪЛГАРИ!

Note:

SA Dictionary:

SUBLIME

[sə'blaim]

1. благороден, издигнат, възвишен

2. грандиозен, величествен, поразителен, несравним

Поздравявайте СПАРОТОК!

Поздравявайте се съмишленици!

Празнувайте родолюбиви българи!

Истината за българската история излиза наяве!

От днес нищо вече няма да е същото.

Поздравявам всички Българи!

Пожелавам ви кураж, защото битката с българомразите ще е жестока и тепърва започва.

Поздравявам българите учени в БАН за смелостта!

.........................................................................................................................................................

Но нека се знае: Антропологическата част от това изследване отдавна е направено от Владимир Георгиев, а историческата от апостолите на българското Паисий, Раковски, Цани Гинчев, Ганчо Цанов, Георги Сотиров, Асен Чилингиров, Стефан Гайд, Павел Серафимов, и стотици други достойни и горди българи.

Без благоприятната политическа среда, създадена от членството ни в ЕС и НАТО, и от няколкото наистина демократични български правителства, това нямаше и да се чуе дори.

Източник:
http://demograph.blo...-trakite.816922

Гласувах за статията положително,но имам някои възражения.Междувпрочем аз вече ги изказах под същата статия,но при друг съблогър,така че ще се повторя и тук.

1.Народ "славяни"не е имало никога(това е измислица от 17-ти век,с конкретна геопполитическа цел,в полза на русия) и следователно е абсурдно да се говори за расови "славянски" характеристики ,антропология и т.н.

2.Народ траки също не съществува,това е прозвище лепнато на нас местните хора от африканските гърци.Това е все едно да кажем,че има народ гяури(цитирам).Има мизи,гети,серди, и т.н. , които са антропологичното,расово и културно начало на нас Българите.

3.Индоевропейци е много спорно понятие и е прокарано в съвременната наука от англичаните ,с цели подобни на руските панслависти.Има арийски народи,който населяват Европа и които са нахлули в индия подчинявайки местното,дравидско население(циганите).Но доколкото може да се употребява термина "индоевропейци",то това е лингвистичен термин,а не расов.

4.Гърците имат българска кръв,а не ние гръцка,сред Българите липсват характерните за африканците и азиатците гени,докато при гърците (небелите,южни популации) са в изобилие.Северна гърция не е северна гърция,а беломорска тракия и егейска македония -изконни български земи.В миналото и Тесалия,та чак до атина(в дълбока древност).Така че ние сходства с гърците нямаме ,имаме сходства с асимилирани/гърцизирани Българи в окупирани от гръцката държава български земи.

5.Българите сме главно понтийски и неодунавски тип(и по-малко разпространените нордически и балтийски),но това не е същото като "средиземноморец".Истинските средиземноморци,като протугалци,сициалианци,гърци,малтийци,както и левантинците,нямат прилика с нас(имам и богати лични впечатления и наблюдения).

За Спараток-чест и почитания и поздрав за теб :)

Аз мисля, че си изясних за себе си нещата. Спаротока като защитава толкова върло и с такива методи използването на термина "славяни", той всъщност върши огромна услуга и на Руснаците, и на Гърците.

Макар и да не става ясно сега, то след време всичко това ще лъсне много добре.

Преди време се чудех защо се включват в блога му толкова често някакви представящи се за гърци, дето в коментарите си постоянно плюят върху българите. а после спаротока съвсем спокойно и високомерно им отговаряше, че тонът им говорел достатъчно за културата им и т.н. тоест демонстрира пренебрежение към тях и така все едно затвърждава "антигръцката" си позиция. Тоест показва, че има опоненти гърци и т.н., но дали тези дето пишат клеветите наистина са гърци?

В същото време разни анонимни "Глишевци" се вклюват да защитават утвърдените златаризми и Спаротока опонира и на тях. Получава се за пред хората, че той води спор със защитниците на Руснаците /златаризма/ и тези на Гърците и така всъщност печели своите почитатели сред мислещите българи, които четат блога му и се интересуват от истината за българите! Е това не е ли манипулация!!!

Защото в същото време обаче той продължава да налага термина "славяни", и така с времето ще излезе че Руснаците са траки, а Гърците ще си запазят "попския" статут, докато истината за Словените остава скрита. Т.е. защитавайки и утвърждавайки употребата на термини като "славяни" и "праславяни", Спаротока малко или много косвено върши работа на руснаците и гърците. ето това е ситуацията според мен!

Затова започнаха яростно, той и обкръжението му, да нападат Сарадива и написаното от нея ( за което я поздравявам!), и то (някои от анонимните защитници) по най-безкултурния и долен начин. Цялото това поведение в началото много ме учуди, но сега вече го разбирам.

Аз реших да подкрепя Сарадива, защото мисля, че вече ми светна целия карамбол, който се опитват разни съмнителни "историци" да правят с нас българите.

Те хич да не си правят сметки, защото истината ще изплува,рано или късно.

И спаротока какво ми се прави на много набожен, всеки пост пише бог туй бог онуй... играе си с вярата на хората...

Той ако ги разбираше толкова "духовните" въпроси, щеше да му е ясна работата със Словените. Ама само с четене и цитиране на книжки не става, "трябва и акъл" . но това е нормално, като се има предвид в чий интерес се оказват статиите му...

http://forum.tisitova.com/viewtopic.php?f=16&t=31&start=90

Редактирано от sawme
Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Велики вдъхновяващи текстове -2-:

Ние сме част от земята

Отговор на индианския вожд Сиатъл до президента на САЩ Франклин Пиърс, който през 1855 г. Предлага на племето Дуамиш белите да купят земята им а те да се преселят в резерват.

Големият вожд ни праща известие, че иска да купи земята ни. ............

Ние ще разгледаме неговото предложение. Защото разбираме, че ако не продадем земята си, ще дойде белият човек с пушката и ще си я вземе сам.

Но как може човек да купи небето ? Или да продаде топлината на земята. Такава представа е чужда за нас. След като ние не притежаваме чистотата на въздуха, нито блясъците на водата, как можете да ги купите от нас?...

........ Моите думи са като звездите. Те не падат.

Всяка педя от тази земя е свята за моя народ. Всеки сияен бор, всяка песъчинка край брега, всяка мъгличка в тъмните гори, всяка поляна, всяко жужащо насекомо е нещо свято в мислите на моя народ......Нашите мъртви никога няма да забравят тази земя. .....

Ние сме част от земята и тя е част от нас. Ухаещите цветя са ни сестри. Сръндакът, конят и големият орел са наши братя. Планинските скали, тучните ливади, топлината на конете и хората – всички принадлежат към едно семейство.

Това по - горе е текст, който преди години бях копирал от един профил. Сега видях, че източникът му е "ПИСМО НА ВОЖДА СИАТЪЛ ДО ПРЕЗИДЕНТА ФРАНКЛИН ПИЪРС" :

http://www.yoga108.i...mo_seattle.html

Думи на легендарния футболист на "Левски " Георги Аспарухов - Гунди

" Кажи им, че има една страна България, в тази страна България има един отбор Левски, може и да не са чували за него, в този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!"

Това го е казал ,когато съпругата му е съобщила за предложението на италиански скаути ,които са му предлагали да играе в италианския футболен гранд " Милан ".

Това са думи, които преди близо 4 г. съм чул - може би в документален филм за легендарния нападател на "Левски" и на България.

Редактирано от Христо
Линк към коментар
Share on other sites

Guest Емил от Льонеберя

Днес един приятел каза:

"Колкото и да е тъжно за състоянието на България е виновно

само и единствено населението."

Редактирано от Емил от Льонеберя
Линк към коментар
Share on other sites

Да, съгласна съм с приятеля.

За нещастие патриотизмът на българина е с много тесни границии, не може да се нарече патриотизъм все още, а си е просто егоизъм. Имам предвид това, дето обичаме да се спасяваме поединично.

Патриотизъм е това, което показаха германците след 2 световна война. Икомомиката им се разви въпреки разрушения, репарации и т.н. по главозамайващ начин. Оказва се, че много хора са отишли да работят в заводите, в началото често почти без възнаграждение, защото им е било ясно, че ако няма производство, всички умират вкупом. Също така без изрични призиви германците купуват по-скъпите родни стоки, отколкото по-евтини и/или по-качествени вносни, пак от патриотично чувство, да подпомогнат родната си икономика. Представям си българинът как ще реагира - Ха, ще ходя на г-н Круп, г-н Бенц и т.н. да му работя за тоя дето духа. Ама защо да си купувам български бисквити, да му пълня гушата на еди кой си? Но на германците им е било ясно, че ако този г-н Круп не се замогне, за да създаде и организира сериозно производство, което да даде хляб на хиляди хора, просто всички умират. И не им е пречело след 20 години, също така стриктно и организирано всички да стачкуват срещу същия господин, за да им увеличи възнагражденията, след като определено има възможност за това.

Патриотични чувства и по-важно действия забелязваме също преди много години и при французи и т.н.

И сега съвсем закономерно много представители от тези нации вече са стигнали до етап космополизъм.

При нас не е закономерно.

Ние още не сме изградили хубав патриотизъм. Чак след това следва друго. И не може да се прескачат стъпала.

Опитахме и преди. От робството, скочихме на 50 години капитализъм после на 50 години социализъм, а по време и на двете обществени организации все ни теглеше към неизживения феодализъм. А след падането на социализма, пак натам ни тегли.

sаwme, лично мен никак не ми харесва това, написано в спиралата:

...

А преди малко попаднах на това в спиралата:

...България се състои от население, български елит и държавни чиновници. Държавност, засега, значи подтискане на населението от елита, чрез държавните чиновници. Това българският народ следва да го прозре. Управленските органи, изземват функциите на населението и узурпират личния живот на хората с всевъзможни неефективни програми, уж в името на народа. Българският народ се явява един огромен експериментален материал за управляващите. Българското население ще има прогрес единствено само тогава, когато Държавните органи решат да направят регулиращ механизъм в икономиката, а тя да се движи изцяло от населението. Под предлог, че се мисли за националната сигурност, ред и законност, образование, медицина, енергетика и т.н., управляващите единствено прокарват техните користни интереси и нищо повече, поне до сега...

...

Докато хората в България мислят по този начин, все на сегашния хал ще си бъдем. Тоя елит кой го ражда, откъде се е взел? Ами чиновниците? В много семейства един от членовете е държавен чиновник, тогава семейството какво е? А като го съкратят от работа, семейството отпада в графа население ли? И какво е това - Държавните органи да решат ...? Щом на хората нещо не им харесва и искат да бъде по друг начин, трябва сами да си го направят, а не да чакат някой друг да ги оправи. Ние все се снишаваме и гледаме, някой друг да си сложи главата в торбата, а ние кротичко да си изчакаме отстрани, та след това хем да живеем в оправена държава, хем да сме цели и невредими. Но не става така. Дори и през година да се появява по един Левски по нашите земи. Историята го е доказала многократно. Трябва целият народ да се вдигне.

Това ни е проблема, все се снишаваме и хитруваме, чакаме някой друг да ни оправи ...

Редактирано от Диана Илиева
Линк към коментар
Share on other sites

Не съм много съгласен. Има държави където каквото и да прави населението, просто няма да им позволят да се развият колкото водещите икономически държави. Силните винаги са експлоатирали слабите и докато това продължава да е така, слабите няма как да имат стимул да се развиват. А дори и в развитите държави нещата се диктуват от шепа хора, като потребностите на населението се задоволяват само колкото да ги прилъжат. Германия излязоха от кризата защото другите водещи държави поискаха Германия да излезе от кризата. Иначе в момента с неудобните знаем какво се случва – ембарго, заплахи, икономическа изолация и какво ли още не, пък ако си съвсем слаб може и до война да се стигне.

Линк към коментар
Share on other sites

Германия излязоха от кризата защото другите водещи държави поискаха Германия да излезе от кризата. ]
И аз това си помислих. Планът "Маршал".

Иначе в момента с неудобните знаем какво се случва – ембарго, заплахи, икономическа изолация и какво ли още не, пък ако си съвсем слаб може и до война да с

е стигне. ]

Северна Корея мизерстват, но се държат ( не знам дали по волята на народи и, или по волята на шепата управляващи, но като се има предвид, че населението е с промити мозъци, може и населението да не иска да се вдава на демокрацията :lol:). Управляващите в КНДР, всякакви може да са, но това което ми изглежда симпатично е, че не играят по свирката на американците. :D

Друго щеше да е положението днес, ако не бяхме сред загубилите в Студената война, или ако след втората световна бяхме причислени към западния лагер.

Иначе в момента с неудобните знаем какво се случва
Някои хора биват подкрепяни и като им станат неудобни, махат ги. И съм забелязъл, че ги бият един по един. :lol:
Линк към коментар
Share on other sites

@Станимир

Добре, как някои държави са станали водещи?

Защо и как Китай дръпна напред и се превърна в конкурент на другите водещи?

С какво България е по-неудобна и застрашаваща, от една Швеция или Дания?

Как си представяш управлението да не бъде от шепа хора? Тази шепа хора едни и същи ли са според теб или с времето се променя, попълвайки се с други хора, от т.нар. население?

Линк към коментар
Share on other sites

Китай са милиард и триста милиона души... :lol:

Ние се намираме на кръстопът, били сме част от противниковия лагер (със съгласието на Запада и желанието на Изтока), в две войни сме се били срещу някои хора (но се е получавало така, защото част от политиците ни и царете ни са ни набутвали там дет` са били губещите в последствие).

Защо преди 1989г., е имало по - голямо благоденствие от сега ? Просто като паднахме в Студената война и се почна едно разграбване - за което вина имат наш`те, но то е било с благоволението и в интерес на чуждите, почна се едно развращаване на народа, деморализиране, което е подкрепяно от външни сили - подпомогнато от факта, че българите са били ограничавани 45г., били са жадни да видят/опитат това или онова, а са били ограничавани не без помощта на тези, които след 1989г. ги прецакваха ( и външни, и вътрешни прецаквачи).

П.п.: Не отричам, че нещата са си въпрос и на манталитет.

Редактирано от Христо
Линк към коментар
Share on other sites

Някои държави са станали водещи като се експлоатирали колонии. Китай са 1,5 млрд. Те са си сила без значение дали някой иска това или не. България не е неудобна на никого, просто никой няма интерес от развита икономически България. Затова и не е. Швеция, Норвегия, Дания, Холандия, Белгия - ами те са си били силни монархии в миналото.

Управлението може и да се попълва с хора от населението, но в тези случаи това става със съдействието на управляващите. Тука нямам предвид само политическото, но и икономическото управление.

Линк към коментар
Share on other sites

Ех, като се каже така - никой няма интерес от икономически силна България! Затова България не е.

Кой трябва да има такъв интерес? Кой има интерес Финландия да бъде с висок жизнен стандарт? Но си е, нали.

Най-важния въпрос - как да стане така, че управлението да не е в ръцете на шепа хора? В развитите икономически страни в чии ръце е управлението?

Икономическият елит е по-важен от политическия - напълно съм съгласна. Обаче не съм съгласна, че със съдействието на стария икон. елит се попълват новите лица.

Не е проблема в това, а именно в народа като цяло. Като че ли цялото население е добре да минем през психотерапия, да ни се промени малко съзнанието и тогава. Нали виждам с какви разбирания се връщат хората, поживели 10-тина години поне в друга държава. И направо си личи къде са били - в смисъл едно е да е бил в Гърция, друго в Германия, трето в САЩ.

Линк към коментар
Share on other sites

Ами буквално, отвсякъде им личи. Като поговоря известно време с човека и мога да ти кажа, къде е бил.

Линк към коментар
Share on other sites

Не знам защо, но за българите сякаш е характерно да копират, чуждопоклонничат, имитират, да се самообезличават. Народите около нас са националисти.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...