Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Депресия


Recommended Posts

Първо искам да се извиня, че обясненията ми могат да бъдат малко объркани, но в главата ми е една каша и дори не знам как да започна. На 19 съм (почти 20) и първа година студент, ако е от значение. Та направо към проблема - в депресия съм може би от както се помня.От 5-6 години абсолютна апатия към всичко и може би на моменти малко отлепяне от дъното, но после падането е още по-болезнено. Ниската самооценка и страха от това да действам ги определям като основния ми проблем. Ако трябва да проследя корена на този проблем стигам до детството ми - огромен психически тормоз най-вече от баща ми. Признавам физически тормоз никога не е упражнявал, но постоянното повтаряне на това колко съм некадърен, как не съм ставал за нищо може би играе роля за сегашното ми положение. А аз винаги съм мълчал, каквото и да ми каже, и до ден днешен продължавам да го правя. Не знам, ако някой друг се държи така с мене сигурно не бих го търпял и минутка, но точно на него не съм намерил сили да се опълча. Трудно завързвам нови контакти, а напоследък ставам все по-затворен в себе си. Вече предпочитам да гледам в една точка и да минава времето, отколкото да предприема някакви действия. След като се събудя се въртя по 3-4 часа още в леглото просто защото не виждам смисъл в това да стана - нямам задължения, а нямам и силата да си поставя такива. Майка ми ми мрънка, че спа по толкова много, а тя просто не знае, че в мен живот няма. В момента просто съществувам. Като следствие на депресията се прояви и хазартната ми зависимост. Просто в залозите виждах стаята ми за отдих от цялата тази побъркваща депресия. Залагайки се пренасях в друг свят, където не мислех за нищо и се наслаждавах дори на загубите просто защото ме откъсваха от реалността. А печалбите - те само засилваха лошото ми положение, караха ме да се чувствам значим, да си мисля, че всичко е под мой контрол и ми даваха надежда, но за съжаление, като свърши този филм болката е голяма. Не съм залагал големи суми, просто съм използвал това, за да се махна от реалността. За хазарта говоря в минало време, защото от месец съм го прекратил и нямам намерение да го правя отново, а нямам и желание. Въпроса е от тука накъде ? Как да си върна самочувствието, как да си върна мотивацията. Януари месец ме чакат изпити, а дори не знам как ще ги взема, просто не мога да седна и да се концентрирам в нещо, предпочитам да бездействам, загубил съм вяра напълно. 

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей chelseа,

 

Тук във форума има доста писано за депресията именно от специалисти. Питаш "От тук накъде?" Както сам си се убедил

не можеш да се справиш със собствени усилия. Най разумно е да се обърнеш към психотерапевт. 

Линк към коментар
Share on other sites

Не взимай сериозно думите ми .Този е съвета ми , обратното на сериозността с която приемаш всичко около теб . Защото баща ти е започнал да те потиска от страх .От страх да не повториш неговите провали . Гледаме със страх на света , забравяйки собствената си същност ,като я потискаме все по дълбоко , уж предпазвайки я . А нашата сила , опорните ни точки са там , вътре в нас .И ако можем да се опознаем . Онова което е зад страха , зад емоциите , зад безразличието . .. Да започнем да живеем за душата си , като не ни е страх , че ще бъде наранена . Замислял ли си се , какво нещо е живота . Еми , вземи едно зърно и го посади . после наблюдавай какво става . Как поемайки , сякаш сила от почвата набъбва , а после започва да размества камъчетата от пътя  си на горе . Наглед нежно и крехко , с каква сила разцепва и скали за да види слънцето .Това виждам аз .Това е живота , да проявиш себе си и направиш нещо . Да учиш и да можеш да направиш нещо още по добро .Това е живота .А хазарта и много други неща, като чуждото мнение на пример , могат да ни го отнемат , като постепенно изсмучат силата ни .Силата да взимаме решения и ги реализираме според възможностите си .

Как да си върна самочувствието,-------------------------------------------

На твоята възраст бях войник .Обстоятелствата ме направиха самостоятелен .Е ти като съвременен младеж ще трябва сам да  разбереш как ще е най добре да премине живота ти .Нужно ти е да размърдаш малко волята си .Казват че 25% имаме влияние върху съдбата си .Но ти го казвам от личен опит , че ако не успиваш волята си с хазарт , алкохол или друг някакъв опиат или поведение .Ще имаш шанса да управляваш собствения живот . Чудеса може и да не правиш .Но може да разбереш как се огъва реалността според желанията ти .

 

 

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...