Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Донка

Лимец - нашите изпитани рецепти

Recommended Posts

Така се случи, че заместихме изцяло брашното от пшеница с лимецово и се наложи да се научим да приготвяме хляба и други тестени изделия от него. Оказа се, за наша изненада, че това е ПО-ДОБРОТО брашно. 

 

Бърза питка от лимецово брашно (специалитет на Емо)

- кафена чашка кисело мляко (домашно заквасено - биволско или козе) се разбива добре в 500 гр. изворна вода и се добавя сода на върха на чаена лъжичка

- 500 гр. брашно от лимец с малко сол на вкус се изсипва във водата и се бърка с вилица (или миксер) докато тестото започне да се отлепя от вилицата. Става относително бързо - не повече от 5 мин. бъркане.

После се посипва с малко брашно без да се меси - само за да може да се оформи питка или да се сложи във форма, без да залепва за ръцете. Питката се слага върху хартия за печене и се покрива с нея, за да не хване кора отгоре прекалено бързо. НЕ СЕ разстила, но се набожда дълбоко с вилица на доста места. Оставя се както се е оформила топката - на топло да втаса докато се загрява фурната. 

Фурната се загрява предварително до 250 гр. и преди да се вкара тавата с питката, се намаля до 210 гр. Пече се покрита с хартията докато стане розовокафява горната кора. Проверява се с вилица или нож дали остава тесто по тях. Общо взето по миризмата се познава кога е готова. Завива се в памучно платно да си отдъхне от печенето и... можете да си наръсите коматчето с шарена хималайска сол със смлян див чесън.... 

 

 

Меденки

 

-4 яйца се разбиват с 4 супени лъжици (големи с връх) тръстикова нерафинирана захар

-4 лъжици мед се смесват с 4 лъжици масло (топли)

-сместа се добавя към 6 ч.ч. брашно от лимец + на върха на чаена лъжичка сода и същото количество лимонена киселина

- овкусителите са по желание - канела, карамфил, джинджифил, ванилия или каквото ви е вкусно

-можете да добавите смлени орехи, както ги обичате - на прах или на ситни парченца.

 

 Замесва се средно твърдо тесто (добавя се още брашно колкото поеме), оставя се в хладилника да се втвърди и се разточва на кори - от дебелината на кората зависи колко хрупкави ще са меденките. По-дебелата кора дава меки меденки. Изрязват се формички по желание и се пекат на слаба фурна 120 гр. около 10 мин. - до порозовяване.

 

Приятен апетит!

Предварително благодаря за следващите рецепти! 

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Браво на Емо,за рецептата ,която е измислил и на Донка,че я популяризира.Екип сте.  ;)

 

Да дам и аз  скромен принос в тази хубава тема .Без претенция за авторство,защото е от  наша добра позната на име  Виолета .Количеството на продуктите е на база мой успешен опит с рецептата. 

 

Рецептата на Вили за Палачинки от лимец

  • 100 гр.лимец 
  • щипка сол
  • 1 ч.л.зехтин 
  • щипка изсушен див чесън (може сминдух,чубрица,мащерка-по избор)
  • 1с.л. вода ,в която е бил запарен лимеца.

 

Начин на приготвяне

Почистеният и измит лимец ,се залива с гореща вода и се оставя да омекне за 2-3 ч

Пасира се в блендер заедно с горните подправки и продукти.

Слага се в затоплен сандвич  тостер  и се пече .При нужда се обръща.От това количество излизат 5 броя малки палачинки,които са достатъчни за обяда и вечерята на един човек.Чудесни са и студени.

Вкусни и полезни палачинки, подходящи както  за обяд,така и за вечеря с една зелена салата.

Редактирано от Розалина

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Благодаря Рози!

Подобни "бързи гофрети"

- брашно от лимец

- вода

- щипка сол (малко - може и без нея) 

 

Брашното се добавя към водата докато се получи рядка каша като за обикновени палачинки. С черпак се налива във формите на гофретника, но така че страничните "клетки" да останат почти незапълнени (там се пече най-вкусната хрупкава част). Когато изсъхнат, са готови, ако ги подържите мааалко повече, стават хрупкави. Най-добре е да се хапнат веднага - аз не ги овкусявам с нищо, защото всяко друго нещо би развалило превъзходния аромат!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега

×