Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Донка

Лимец - нашите изпитани рецепти

Recommended Posts

Така се случи, че заместихме изцяло брашното от пшеница с лимецово и се наложи да се научим да приготвяме хляба и други тестени изделия от него. Оказа се, за наша изненада, че това е ПО-ДОБРОТО брашно. 

 

Бърза питка от лимецово брашно (специалитет на Емо)

- кафена чашка кисело мляко (домашно заквасено - биволско или козе) се разбива добре в 500 гр. изворна вода и се добавя сода на върха на чаена лъжичка

- 500 гр. брашно от лимец с малко сол на вкус се изсипва във водата и се бърка с вилица (или миксер) докато тестото започне да се отлепя от вилицата. Става относително бързо - не повече от 5 мин. бъркане.

После се посипва с малко брашно без да се меси - само за да може да се оформи питка или да се сложи във форма, без да залепва за ръцете. Питката се слага върху хартия за печене и се покрива с нея, за да не хване кора отгоре прекалено бързо. НЕ СЕ разстила, но се набожда дълбоко с вилица на доста места. Оставя се както се е оформила топката - на топло да втаса докато се загрява фурната. 

Фурната се загрява предварително до 250 гр. и преди да се вкара тавата с питката, се намаля до 210 гр. Пече се покрита с хартията докато стане розовокафява горната кора. Проверява се с вилица или нож дали остава тесто по тях. Общо взето по миризмата се познава кога е готова. Завива се в памучно платно да си отдъхне от печенето и... можете да си наръсите коматчето с шарена хималайска сол със смлян див чесън.... 

 

 

Меденки

 

-4 яйца се разбиват с 4 супени лъжици (големи с връх) тръстикова нерафинирана захар

-4 лъжици мед се смесват с 4 лъжици масло (топли)

-сместа се добавя към 6 ч.ч. брашно от лимец + на върха на чаена лъжичка сода и същото количество лимонена киселина

- овкусителите са по желание - канела, карамфил, джинджифил, ванилия или каквото ви е вкусно

-можете да добавите смлени орехи, както ги обичате - на прах или на ситни парченца.

 

 Замесва се средно твърдо тесто (добавя се още брашно колкото поеме), оставя се в хладилника да се втвърди и се разточва на кори - от дебелината на кората зависи колко хрупкави ще са меденките. По-дебелата кора дава меки меденки. Изрязват се формички по желание и се пекат на слаба фурна 120 гр. около 10 мин. - до порозовяване.

 

Приятен апетит!

Предварително благодаря за следващите рецепти! 

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Браво на Емо,за рецептата ,която е измислил и на Донка,че я популяризира.Екип сте.  ;)

 

Да дам и аз  скромен принос в тази хубава тема .Без претенция за авторство,защото е от  наша добра позната на име  Виолета .Количеството на продуктите е на база мой успешен опит с рецептата. 

 

Рецептата на Вили за Палачинки от лимец

  • 100 гр.лимец 
  • щипка сол
  • 1 ч.л.зехтин 
  • щипка изсушен див чесън (може сминдух,чубрица,мащерка-по избор)
  • 1с.л. вода ,в която е бил запарен лимеца.

 

Начин на приготвяне

Почистеният и измит лимец ,се залива с гореща вода и се оставя да омекне за 2-3 ч

Пасира се в блендер заедно с горните подправки и продукти.

Слага се в затоплен сандвич  тостер  и се пече .При нужда се обръща.От това количество излизат 5 броя малки палачинки,които са достатъчни за обяда и вечерята на един човек.Чудесни са и студени.

Вкусни и полезни палачинки, подходящи както  за обяд,така и за вечеря с една зелена салата.

Редактирано от Розалина

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Благодаря Рози!

Подобни "бързи гофрети"

- брашно от лимец

- вода

- щипка сол (малко - може и без нея) 

 

Брашното се добавя към водата докато се получи рядка каша като за обикновени палачинки. С черпак се налива във формите на гофретника, но така че страничните "клетки" да останат почти незапълнени (там се пече най-вкусната хрупкава част). Когато изсъхнат, са готови, ако ги подържите мааалко повече, стават хрупкави. Най-добре е да се хапнат веднага - аз не ги овкусявам с нищо, защото всяко друго нещо би развалило превъзходния аромат!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Моля регистрирайте се, за да коментирате

Вие можете да публикувате коментар след като влезете в акаунта си



Влизане Сега

×