Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Зaщо избра нея


Recommended Posts

Проблема ми е,че съм разделена с приятеля ми от известно време-2м,а ние бяхме 3 години,ние все се разделяхме събирахме,след последната ни караница си помислих че отново след седмица 2 ще се съберем,докато не разбрах че той живее с едно момиче,а днес разбрах,че снощи и е предложил брак.Естествено  ми е много тежко и не мога да проумея как за 2 месеца(толкова време е бил  с нея) усоя да ме забрави и какво кара един мъж след дълга връзка толкова бързо да се впусне в нова и то толкова сериозна връзка.Момичето изглежда доста зле и работи доста посредствена работа,което не е от значение,но все пак ако бях заменена с нещо повече от мен бих си го обяснила някак си.Бих искала да знам,тъй като и ние сме си говорили за брак и деца,дали наистина мъж може да приключи 3 годишна връзка,която твърди че ме обича и веднага толкова бързо да се влюби в друга,че толкова да я обича за толкова кратко време да живее с нея от почти 1-я ден и 2м по късно да и предлага брак с пръстен и вече работят за бебе или просто не ме е обичал както е твърдял.Нашата връзка бе доста бурна аз се разведох заради него,имам дете(бащата не е той).Родителите му не ми бяха фенове,но той се опълчваше срещу всички заради мен,доста се и карахме ревнувахме,правихме си напук.Искам и да разбера с какво повече е това момиче и с какво го е пленила,защото изглежда потресаващо зле.Другия ми въпрос е аз съм на 30 и той е единствения мъж когото съм обичала,какво да направя за да не са ми те в главата колко са щастливи а аз нещастна и ваобще как да се справя с тоя момент и бих ли обичала някого пак и как да допусна който и да е до мен.Защо искам да е нещастен,колкото и грозно да звучи.защо след като е с нея пак ми звъни няколко пъти уж се объркал,бил ме сънувал,дали съм добре и.н....

Линк към коментар
Share on other sites

Човешкият мозък има уникалната способност да НЕ забравя. Той може да изтласква, да потиска, да компенсира, да създава илюзии и фантазии, с които да измества, но не и да забравя.

Тук идва сложния момент с емоционалните проблеми. Те са толкова болезнени и трудни за преработване, че често човек иска възможно най - бързо да ги забрави. Не може.

Когато има подобен проблем, има чувства. Тези чувства и емоции, благодарение на мозъка и мисленето се поддържат в реда, в който ние ги зададем, твърде често погрешен и водещ до страдание.

В тези случаи се работи с разглеждане на мислите и преработване на чувствата, за да се сменят емоциите. Стига се до приемане и в някои изключителни случаи до прошка.

Това което си започнала да правиш те отдалечава точно от правилната линия на мислене - приемането.

Изпаднала си в един от популярните капани - илюзия за справяне - сравнението. Дори и да беше по - добра от теб, ти пак щеше да имаш проблем, дори още по - голям, щеше да пострада самочувствието ти.

Първото което е добре да се опиташ да правиш е да прекратяваш мислите за сравнение всеки път, когато усетиш, че възникват в теб. Анализите за миналото са безсмислени, те не водят до почти нищо, тъй като са следствие на мисли, чувства и действия различни от сегашните.

Опитай се да концентрираш мисълта върху себе си и това, което се случва в момента с теб. Твоето живеене.

Желанието ти той да е зле е отчаян опит да поддържаш илюзията, че така ще се върне при теб и вие ще сте добре. Но това е само твоя фантазия, която пречи и на двама ви.

Той ти звъни, тъй като вероятно изпитва чувство за вина, защото е наясно че се чувстваш зле заради него. Сънува те, тъй като връзката ви е била дълга и това е нормална реакция на мозъка, ние често сънуваме, хората, с които сме били свързани емоционално и тях ги няма в даден момент, няма значение дали са партньори, родители, приятели.

Линк към коментар
Share on other sites

Нашата връзка бе доста бурна, доста се и карахме ревнувахме,правихме си напук.

 

Най-вероятно си е намерил връзка в която се чувства спокойно.Не се кара с партньора си.Не се ревнуват и не си правят напук.Ако вие намерите друг партньор, с кого  да се чувствате спокойно, да не се карате, ревнувате и си правите напук, не бихте ли постъпили като него.

 

Вие пишете --той е единствения мъж когото съм обичала, и едновременно с това --доста се и карахме ревнувахме,правихме си напук.

 

Според мен, това което вие наричате обич и това, което повечето хора разбират под тази дума доста се различава.Там където има ревност, каране и правене напук, любовта я няма.

Линк към коментар
Share on other sites

И това ли е обяснението,че той за 2 месеца се впуска в нова връзка и вече и предлага брак и живеят от почти 1-я ден заедно,защото навремето в началото на нашата връзка която естествено през първата година и половина беше ок,само сме разговаряли за това,но е нямало пръстен,значи че не ме е обичал,така ли?Вие питате ако аз бях срещнала някого с когото да не се карам и да не си правя напук как бих постъпила-ами срещала съм и други хора,но съм била и съм искала само него.Тея критични отношения не са били ежедневие естествено,просто аз ревнувах може би защото не получавах именно пръстена който сега той даде на друга.Караниците не са били с повишаване на тон а пак в тоя контекст,че вниманието ми е малко,а неговия отговор бе ти не виждаш ли колко те обичам и всичко което правя за теб... и пак стигам до въпроса значи ме е лъгал че ме обича щом 2 месеца след раздялата ни той предлага на жена брак.Искам да разбера какво кара един мъж толкова бързо да иска да се обвърже

Линк към коментар
Share on other sites

Под бурна също така имах предвид силно привличане,тръпка страст,химия и т.н..чувства,жестове и обяснения в любов..всичко силно и емоционално

Линк към коментар
Share on other sites

Много важно е да дефинираш, какво точно разбираш под думата ,,обич,,.

 

Когато направиш това, отговора ти сам ще дойде.

Линк към коментар
Share on other sites

Под обич разбирам 2-ма души да имат чувства един към друг,да се подкрепят за разговарят,за имат общо бъдеще и планове,да са си верни и отдадени един на друг,да се грижим един друг и да си удовлетворяваме потребностите...такива са ни били отношенията в началото с него,но както казах на мен не ми предложи с пръстен и затова искам да разбера,как може като не познава дадена жена(защото по-малко от 2 месеца не са достатъчни да опознаеш човек) и предлага брак.Вие ми казахте защото е намерил човек с който не се кара и му е спокойно,но така ни беше и на нас преди.Дефинирах отговора си какво значи за мен обича,това значи какво?-че за него думата обич не значи същото и затова не е с мен.наистина благодаря за отговорите,но ако може малко по-подробно за да мога да намеря и аз отговор за себе си,че съм много объркана и само за това мисля-с какво е по-добра от мен и какво му е дала повече и следващото което би било по трудно как да се справя с разбитото си самочувствие,защото се чувствам неуверена и някак си не вярвам,че бих срещнала някой и бих изживяла същото

Отново благодаря

Линк към коментар
Share on other sites

,,как може като не познава дадена жена(защото по-малко от 2 месеца не са достатъчни да опознаеш човек) и предлага брак.,,

 

Родителите ми са се запознали в понеделник, в сряда майка ми му е пристанала и днес имат повече от половин век  хубав съвместен живот.

 

,,с какво е по-добра от мен и какво му е дала повече,, 

 

Отговора на този въпрос знае само един човек, бившият ви приятел.

 

,,как да се справя с разбитото си самочувствие,,,

 

Може би, първо като признаете, че самооценката ви е ниска.Направите ли го, пред вас ще се открият страшно много пътища за изграждане на една нова представа за себе си.

 

,,някак си не вярвам,че бих срещнала някой и бих изживяла същото,,

 

Същото няма да е, но по-добро -разбира се. Само поработете върху самооценката си и нещата ще се получат и то този път трайно.

Линк към коментар
Share on other sites

но ако може малко по-подробно за да мога да намеря и аз отговор за себе си,че съм много объркана и само за това мисля-с какво е по-добра от мен и какво му е дала повече и следващото което би било по трудно как да се справя с разбитото си самочувствие,защото се чувствам неуверена и някак си не вярвам,че бих срещнала някой и бих изживяла същото

Отново благодаря

Тя не е по - добра от теб и ти не си по - добра от нея. Просто тя е различна от теб и ти си различна от нея, всяка е добра по свой си начин. Продължавайки, чрез сравнение да търсиш отговор, никога няма да стигнеш до него. Необходимо е да приемеш, че неговият избор за съпруга е тя, а не ти и това няма нищо общо с кой е по - по - най, а с вътрешното усещане на човек за човека. 

Първият добър опит за справяне с разбитото самочувствие е спирането на сравненията. Тъй като хората са безкрайно различни и сравнението между тях е идентично на това да сравним ябълка и круша и двете са плодове, но някои предпочитат ябълки, други круши, като това не прави единия плод по - добър от другия, а само различен.

Фиксирайки се в този начин на мислене удължаваш душевната си агонията, а тя никак не е здравословна.

Линк към коментар
Share on other sites

Да прави сте,но той твърдеше,че много ме обича и че уж щяхме да живеем заедно и действията му бяха като на мъж който обича...и по скоро ми е странно ако ме е обичал как  може за 2 месеца да се влюби в друга и то толкова безумно силно,или просто п толкова се е изморил от динамиката на нашата връзка,че чувства спокойстие..или пък ме е лъгал цели 3 години

Както и да е това не мога да променя исках да си го обесня някак си...Да може би нямам добра самооценка за себе си как да поработя върху това,мислите ли че сама мога нещо да си помогна или трябва да потърся някой за помощ.Как един човек с ниска самооценка си я вдига,как става уверен,въпреки ,че работя на хубава работа изглеждам много добре и привлекателно и въпреки всичко някак си не мога да се отпусна,не съм естествена,все съм скована какво и как да кажа,притеснена,трудно се сприятелявам и общувам с нови хора,трудно поддържам разговор.Ако може ясни стъпки по които да работя какво точно да сторя и как

Изключително благодаря за обърнатото ми внимание

Линк към коментар
Share on other sites

Почувствах много приятно облекчение като прочетох думите ви че ако поработя върху себеоценката ми нещата ще се получат трайно и ще бъдат още по-добри,сякаш не го вярвам но имам нужда от тея думи ,защото  съм се отчаяла

Линк към коментар
Share on other sites

Да ти призная, не знам какво точно, да направиш, за да изградиш по-стабилна самооценка.Знам как това се прави в процеса на психотерапията, но сама, как да го направиш и то в някакви разумни срокове, наистина не знам. 

Според мен е хубаво да потърсиш специалист и поработите заедно.

Линк към коментар
Share on other sites

Промени себе си!

Ти трябва да бъдеш промяната, която искаш да видиш в света!

Нашето величие като човешки същества не е толкова във възможността да променяме света. А е в това, че сме в състояние да променим самите себе си.

Ако промените себе си и вашия свят ще се промени. Променяйки начина си на мислене, ще промените и чувствата си, и действията си, а по този начин - и света около вас ще стане по-различен. Не само - защото вече ще имате нов поглед и ново отношение към случващото се около вас, но - и защото вътрешната ви промяна ще ви позволи да действате по нови начини, за които дори не бихте си помислили, ако бяхте останали със стария си светоглед.

Една от решаващите стратегии на успеха е да се държите така, сякаш вече сте там, където искате да бъдете. Това означава да мислите по определен начин и да се чувствате като хора, които вече са постигнали целите си.

Да действате “така, сякаш…” означава да изпращате мощни команди до подсъзнанието си, което започва да търси ефективни начини за постигане на вашата цел. То програмира мозъка ви, който започва да регистрира всичко, свързано с постигането на успех и изпраща силни послания към Вселената, че вие дествително желаете да постигнете тази своя крайна цел.

Когато търсим причините за своите собствени несполуки извън себе си, не можем да се “оправим”, въпреки че може да се намерят хора, които да поискат да ни помогнат. Но ако поемем стопроцентова отговорност за себе си, то това означава че сме променили начина на мислене.

Как да си помогнем? Като повикаме въображението си на помощ! Човешкото съзнание не прави разлика между реално и представа. Ето защо, ако визуализираме (т.е. - ако си представим на живо) успеха, към който се стремим, ние ще активираме сами поведението си и ще се фокусираме право в целта.

Накрая, ако вие спрете да подхранвате конфликта, той ще спре да съществува. Това не е чудо, това са невидимите закони, които управляват взаимоотношенията между двама души.

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря,разбрах че от мислене къде ми е проблема,още повече задълбавам...затова ще пробвам другия начин,ще си въобразявам,че съм щастлива весела,забавна,че хората търсят моята компания,ще се държа като жена която има най-прекрасния мъж до себе си и се надявам тая увереност и щастие да дойде

Благодаря на всички,надявам се да се справя сама

Линк към коментар
Share on other sites

,ще си въобразявам,че съм щастлива весела,забавна,

Не си въобразявай, а повярвай в това. 

Започни с простичко упражнение, всяка сутрин преди да излезеш се погледни внимателно в огледалото, зарадвай всяка своя част от тялото с едно "Обичам те", но го направи от сърце с вяра в това, което казваш.

Мислите се изразяват с думи, думите помагат на мислите. Те са силна магия, доказателства колкото искаш.

Използвай тази магия в своя полза, а не в своя вреда.

 

Препоръчвам ти книгата "Умението да обичаш" на Дон Мигел Руис

Линк към коментар
Share on other sites

- Но аз наистина го обичах.

- Голяма работа. Била си влюбена в някого. Не виждаш ли какво е станало? Този тип е докоснал в сърцето ти нещо по-дълбоко от това, което си била способна да достигнеш, тоест разбил те е, детко. Но любовта, която си изпитала, е само началото. Само си вкусила от нея. Това е просто ограничена, дребнава, тленна любов. Почакай да видиш колко по-дълбоко можеш да обичаш.

- По дяволите, Бакалничке, ти си способна един ден да обикнеш целия свят. Това е съдбата ти. Не се смей.

- Не се смея. - Всъщност плачех. - И моля те, ти не ми се присмивай сега, но според мен причината толкова трудно да забравя Дейвид е, че сериозно го смятах за своя сродна душа.

- Сигурно е бил такъв. Проблемът е, че ти не разбираш какво означава тази дума. Хората мислят, че сродна душа е онзи, който идеално ти пасва, и всички искат това.

Но истинската сродна душа е огледало - такъв човек ти показва всичко, което те задържа, насочва към теб собственото ти внимание, за да можеш да промениш живота си. Истински сродната душа е може би най-важният човек, който някога ще срещнеш, защото събаря стените ти и те шамаросва, за да се събудиш. Но да живееш със сродна душа завинаги? Нее. Твърде болезнено е.

Сродните души идват в живота само за да ти разкрият нов пласт от теб самата, а после си тръгват. И слава Богу, че е така. Проблемът ти е, че просто не искаш да пуснеш тази душа да си отиде. Всичко е свършило, Бакалничке. Предназначението на Дейвид е било да те разтърси, да те извади от брака, който е трябвало да напуснеш, да поразкъса малко твоето его, да ти покаже препятствията и лошите наклонности, да разбие сърцето ти и да го отвори, за да може вътре да влезе нова светлина, дотолкова да те отчае и извади от равновесие, че да трябва да промениш живота си, после да те запознае с духовния ти учител и да офейка.

Това е била работата му и той се е справил страхотно, но вече край. Ти обаче не можеш да приемеш, че връзката ви е имала наистина кратък срок на годност. Ти си като куче на бунището, мила - само ближеш празната консерва и опитваш да извадиш още храна от нея. И ако не внимаваш, тази консерва ще се залепи за муцунката ти завинаги и ще направи живота ти ужасен. Затова я пусни.

- Но аз го обичам.

- Ами, обичай го.

- Но той ми липсва.

- Ами, нека да ти липсва. Пращай му малко любов и светлина всеки път, когато помислиш за него, а после го пусни. Просто те е страх да освободиш последните остатъци от Дейвид, защото тогава наистина ще останеш сама, а Лиз Гилбърт е уплашена до смърт какво ще се случи, ако наистина е сама.

Ето виж какво трябва да разбереш, Бакалничке. Ако разчистиш в ума си пространството, което сега използваш за обсебване на това момче, там ще се получи вакуум, празно място - входна врата. И познай какво ще направи вселената с тази врата? Ще се втурне вътре - Бог ще се втурне вътре - и ще те изпълни с повече любов, отколкото някога си се надявала. Затова престани да използваш Дейвид, за да запушваш тази врата. Пусни го.

"Яж, моли се и обичай"

Елизабет Гилбърт

Линк към коментар
Share on other sites

Ей това последното ме докосна и много се оприличих,трябва да го пусна...опитвам се всеки ден,всеки божи ден да не мисля,защо дава на нея всичко за което аз и той мечтаехме..и наистина страх ме е да не остана сама,сякаш нарочно гледам да мисля за него постоянно и да ровя в профила си и да си причинявам болка като гледам снимките му колко е щастлив....защото ако не е той,няма за кого да мисля и съм сама

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...