Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Въпрос относно пророчествата


wizzy

Recommended Posts

Здравейте,

 

Бихте ли ми цитирали точната беседа, от която се цитират следните пророчества:

 

http://www.kvantov-prehod.org/article/382/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5

 

както и от къде е взет този текст:

http://petardanov.com/index.php/topic/14007-%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F/

 

Най-вече ме интересува въпроса за 120-те милиона и дълбочината на Марианската падина. Кога и къде е говорил Учителят за това.

 

Благодаря

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей и добре дошъл във форума! 

Текстът в библиотеката petardanov.com е взет от книгата "Петър Дънов - Учителят, лечителят, пророкът", в която последователи на Учителя са събрали ценни негови мисли от няколко източника, посочени в самата книга: 

 

1.Беседите на Учителя


2.Необикновеният живот на Учителя Петър Дънов - Влад Пашов;


3."Изгревът" на Бялото братство пее и свири, учи и жи­вее - Вергилий Кръстев.


4. Всемировият Учител Беинса Дуно и Велико Търново.

 

 

 
По приет в миналите години и в някои сегашни издания формат, към тези мисли не са били давани източници. Смятало се е, че това не е необходимо и че по-добрият вариант за читателите е хора с богат опит да съберат и систематизират най-интересните мисли по теми и да ги предложат във вид, приемлив за една обикновена книга. Проблемът е, че Учителя не е писал такива книги. Той е изнасял лекции, беседи и слова на живо пред своите слушатели, които са били стенографирани и впоследствие подготвяни за печат - голяма част след неговото одобрение. 
През последните 10 години електронните библиотеки с търсачки отбелязаха значителен напредък. В момента на най-малко 3 места можете да откриете в електронен вид с възможности за търсене по ключови думи всички издадени беседи:
1.Уики на нашия сайт
2. Секцията с лекции - тук
Много богата подборка има и в библиотеката Триъгълник 
 
В нашия форум имаме специален подфорум за подбрани мисли, но в него цитирането на източника и/или линк към него е задължително. Тук е темата за пророчествата. Ще сме благодарни, ако откриете нещо, което досега не е споделяно. 
Линк към коментар
Share on other sites

Силно се съмнявам, че нещо извън беседите на Учителя....т.е. възможно е нещо, което е дадено като изнофрмация извън беседите на Учителя най-малкото да е неточно. 

 

А и по моя опит съм се убедил, че е безмислено човек да обръщв внимание на пророчества. 

Линк към коментар
Share on other sites

Ето оригиналната беседа на учителя

http://www.beinsadouno.com/old/lectures.php?id=220

 

Направете сами сравнението:

Представете си, че живеете на северния полюс, дето всичко е лед. Къщите ви са от лед направени, никъде не виждате вода. Ако дойде някой и ви каже, че трябва да измените живота си, да направите лодки, с които да плувате, ще възразите, че не вярвате и не може да измените на живота, който вашите деди и прадеди са прекарали. Казвам ви да вземете мерки, защото земята ще претърпи голяма промяна. Ако не вярвате, ще дойде ден, когато ще проверите думите ми. Слънцето ще започне по-силно да грее, ще стопи ледовете. Къщите ви ще се разпукат, ледовете ще се стопят, и вие ще почнете да потъвате. Казвате: Каква съдба ни сполетя! Никаква съдба не е това, но земята е изменила своя път на движение, слънчевите лъчи падат под прав ъгъл и топят ледовете. Вие живеете върху ледено море. Закъснеете ли да промените живота, си, в скоро време ще се намерите на дъното на морето. Сега и на вас казвам: Ако не изправите живота си, същото ви очаква. Това не е заплашване; това е естествено положение на живота. Великата вълна, която иде сега в света, руши ледовете и ги превръща във вода. След хиляда години не само хората ще се изменят, но и вълците ще престанат да ядат овце. Те ще се отвратят от месото и ще употребяват растителна и плодова храна.

Аз взимам думите круши, ябълки, жито в обикновен смисъл, както математиката си служи с неизвестните х, у, z. Като дойдем до функциите в математиката, там неизвестното X може да бъде променлива, независима величина. Такава величина е, например, радиусът на окръжността. Неизвестното у е зависима променлива величина, или функция на х. Когато расте, човек е променлива величина. Ако характерът му е устойчив, казваме, че той е променлива независима величина. Каквито промени стават в него, той се справя лесно с тях. Ако характерът на човека е неустойчив, той е величината у. Той е зависим от промените, които стават в него. Казваме, че величината у е зависима и променлива. Всеки човек, който не е господар на положението си, той е величината у. Който владее себе си, той е величината х.

 

 

и съмнителната според мен публикация "Наводнения", която обаче вече се разспространила в пресата и както разбрах вече се разказва и от екрана от "последовател на Учителя":

 

Казвам ви да вземете мерки, защото Земята ще претърпи голяма промяна. Ако не вярвате, ще дойде ден, когато ще проверите думите ми. Слънцето ще започне по-силно да грее и ще стопи ледовете. Къщите ви ще се разпукат, ледовете ще се стопят и вие ще започнете да потъвате. Казвате: "Каква съдба ни сполетя!" Никаква съдба не е това, но Земята е изменила своя път на движение, слънчевите лъчи падат под прав ъгъл и топят ледовете - оста на Земята се изправя. Вие живеете върху ледено море, закъснеете ли да промените живота си, в скоро време ще се намерите върху дъното на морето. Сега и на вас казвам: Ако не изправите живота си, същото ви очаква. Това не е заплашване, това е естествено положение на живота. Великата вълна, която иде в света, руши ледовете и ги превръща във вода.


Оста на Земята ще започне да се изправя постепенно от 2002 г. По- чувствително изправяне на оста ще стане през 2029 г., в резултат на което ще се стопят белите шапки на Северния и Южния полюс и Земята в ниските си части ще бъде залята от голямо количество вода. От Европа, Африка, Австралия и Азия ще останат като острови най-високите и непристъпни сега планински вериги като Алпите, Кордилерите, планините в Норвегия, Швеция и др. Най-голям ще е континентът - островът в Азия, където се намира сега високото Тибетско плато. Англия ще остане като малък остров. Водата ще залее и остави 1/10 част от сушата. Населението от 5-6 милиарда, в 2080 г. ще бъде около 120 милиона. Това са големите бедствия, които предстоят за хората от Земята.


Тоя, Непознатият, говори на целия свят, говори и на вас. Той ще разтопи къщите ви и основата, на която седите, ще изчезне. Ще се намерите върху водна повърхност. Затова постройте си кораб като Ноевия или поне малки и големи лодки. Като влезете в кораба или лодката, няма да имате нужда от никакви животни. За всекиго ще има по една малка лодка и малко храна, колкото за един човек.

 

Текстът в горния линк действително е взет от http://petardanov.com/PDF/ULP_t3.pdf, благодаря за податката.

Но считам, че това не са думи  изцяло изречени от Учителя.

Мариансаката падина е изследвана до реалната си дълбочина едва след 1951-ва година, като 11200 м. е предполагаемо число, което отговаря на още по-съвременните данни. Текстът наречен Наводнения е някава компилация, която по мое мнение се приписва на Петър Дънов, но част от нея е авторска добавка от почитатели на Блаватская и съвременни научни хипотези.

 

Предвид голямото ми уважение към личността на Петър Дънов моля да разследвате случая с достоверността на публикациите в книгата http://petardanov.com/PDF/ULP_t3.pdf Не е желателно нито последвателите, нито широката публика да бъдат заблуждавани ако тези текстове са придружени от апокалиптична художествена измислица.

Редактирано от wizzy
Линк към коментар
Share on other sites

Силно се съмнявам, че нещо извън беседите на Учителя....т.е. възможно е нещо, което е дадено като изнофрмация извън беседите на Учителя най-малкото да е неточно. 

 

А и по моя опит съм се убедил, че е безмислено човек да обръщв внимание на пророчества. 

 

Прав сте.

Но не е редно нито на Петър Дънов да се приписват неща, които не е казвал, нито хората да бъдат непрекъснато сплашвани от приписвани за "авторитетни" пророчества.

Линк към коментар
Share on other sites

Мисля, че един грамотен съвременен потребител на интернет-информация би трябвало да е преодолял лековерността и да не обръща внимание на твърдения без посочен източник, който може да се провери. Или при повишен интерес, поне да подложи на проверка на сигурно място - както постъпи в тази тема wizzy. 

 

За книгите с мисли от Учителя Дънов без посочен източник (беседа или спомени) - за мен е пример Боян Боев и книгата Акордиране на човешката душа, както и останалите книги тук - Последователят, който цитира по памет или свои лични записки от разговори с Учителя, поставя името си на книгата и ясно подчертава, че това са негови лични спомени и записки.  

 

Книгите с мисли, в които няма посочен нито източник на мислите, нито поне съставител на книгата, наистина се нуждаят от обновяване. В тях има много ценни подборки и почти всичко е автентично. Но тази работа е огромна като количество и изисква свободно време, отдаденост и добра ориентировка в библиотеките, материалите и търсачките. Тази работа предстои. Засега смятам за огромно постижение самата възможност да се търси по електронен път във всички беседи и спомени - нещо, което допреди 2 години беше невъзможно. 

 

За пророчествата - много внимателно следва да се подхожда с контекста! Учителя често говори метафорично и да се вземат думите му буквално е меко казано неграмотно, за да не използвам по-неприятни думи. 

 

Колкото за приписването на твърдения, изкривяването на контекста от някои последователи - то не е от вчера и се е правело и по времето на Учителя. Не можем да съдим никого за това - нито този, който преувеличава и добавя по нещо от себе си, понякога изопачавайки казаното, нито тези, които му вярват сляпо. 

Линк към коментар
Share on other sites

wizzy ни направи нагледно как да се прави :)

 

Да Донка, така е. Също мисля, че не можем да съдим за евентуално изкривяване. Много често е несъзнавано и реално не зависи от волята на човека. 

 

Хващал съм се в изкривявания и продължавам да го правя, и мисля, че рано или късно всеки ще си установи своите :) 

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...