Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Житен режим 2015


Похор

Recommended Posts

Виж тук: http://www.beinsadouno.com/board/index.php?showtopic=16086

 

Предлагаме житният режим за 2015 г. да направим от 6 февруари (петък) до 15 февруари (неделя).

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Здравейте приятели

Отново е месец февруари и на вратата чука пролетта.Но преди да отворим широко прозорци и врати, за свежото  пролетно дихание,е добре да почистим и настроим себе си за новата приливна вълна от природни  -енергии.Подходящ и вече изпробван начин за това,  е житният режим През последните няколко години,толкова много се говори и пише по темата ,че май вече всичко е казано.Всичко ,освен онзи собствен мъничък и скромен опит,който няма нужда да казваме ,а просто да приложим за себе си.Защото смисълът е в приложението,а не в говоренето

 

И все пак ,по стара Порталска традиция,основно заради онези съфорумци,които ще потърсят тук информация по темата или ще правят житен режим  за първи път,даваме по-важни информационни линкове.  .

Житният режим - обзорна статия от д-р Светла Балтова
Житното зърно - беседа от Учителя Петър Дънов
Абсолютна чистота - лекция от Учителя
Мисли за житното зърно - избрани мисли от Учителя

Житни режими. Правилно отношение - обзорен материал от Христо Маджаров; цялата книга

 

Преди няколко дни,в друга тема на Портала беше обявена начална дата за житния режим   =  6 февруари.Пада се в петък.Не ми се е случвало досега да  започвам в този ден.Но какво пък.Ще опитам .Няма нищо по-добро от собствения опит.

 

Житният режим или пост,както повече ми харесва да го наричам , е период  в годината ,през който ,освен ,че променям начина си на хранене ,предпочитам да прекарам  известно време в  усамотение . Има толкова много ,интересни неща,за които все не остава време в динамичното и забързано ежедневие.Те са много  подходящо  занимание именно по време на житния пост.Едно от тях е например ,запознаването с беседите от Учителя,в които той говори в една или друга форма за житното зрънце,за закона за саможертвата ,за храненето и други подобни теми и въпроси.

 

Пожелавам на всички житуващи през  тази година ,творческо вдъновение .Ако някой има поетични импулси и ги сподели в темата ще бъде чудесно и вдъхновяващо. .Също, ще  бъде хубаво ,ако споделяме  тук  мисли от беседи на Учителя,които са спрели вниманието ни по време на  житния пост.

 

Например ,в последната неделна беседа,която се отвори за четене в Портала срещнах  следната мисъл :

 

Quote

Хората от XX в. на първо място трябва да се научат да съграждат своето тяло. В този смисъл, истинска религия е онази, която дава методи за съграждане на човешкото тяло, за изправяне на всички недъзи в него, както и за освобождаване на човека от съмнението, от злобата, от неверието, от разногласието в живота му. Това са патологични състояния, от които човек трябва да се освободи. Всички болести, които съвременната медицина познава, се дължат все на живи същества, на тъй наречените микроби. Например, безверието се дължи на един род микроби, злобата – на друг род микроби. Тези отрицателни състояния в човека се дължат, в същност, на изверженията на микробите, които образуват в организъма му ред отрови и киселини. И затова, когато казваме, че злото се побеждава с добро, разбираме, че в доброто съществува един принцип, чрез който тези микроби могат да се отстранят. 

 

 Помаза ме - НБ     18 март, 1928 г., София – Изгрев.

Житният режим,разумно приложен , е едно мъничко добро,което пречиства и укрепва  физическото ни  тяло,спомага за балансиране,хармонизиране и установяване на дълбока вътрешна връзка с духовната ни и най-чиста същност .. .

Успешно житуване драги съфорумци! :3d_053: .

Редактирано от Розалина
Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря ти, Розалина, за вдъхновяващите думи!

Аз започнах поста днес след обед - нова опитност - понеже сутринта организирах с учениците си международна закуска и сметнах за неуместно да не опитам от чудесиите, които бяха приготвили с голямо старание.

Пожелавам на всички житуващи разумно прилагане на поста "за балансиране, хармонизиране и установяване на дълбока вътрешна връзка с духовната ни и най-чиста същност .. ." Да посрещнем Пролетта пречистени и облагородени.

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей Синьозелена.

Радвам се да те срещан отново тук .Пожелавам ти светли дни.

Когато миналия ден писах в темата ,отново прегледах беседата Житното зърно.

И от тогава мисълта ме връща към мисли от беседата:

 

Житното зърно е емблемата на човешката душа. То представлява велика история в развитието на природата. Ако вие можехте да разгърнете листа на житното зърно, да проследите неговата история, щяхте да разберете напълно историята на човешката душа. Както житното зърно пада в земята и умира, както то пониква, израства и дава семе, същото става и с човешката душа......

****************

Сега, какво се крие в това житно зърно? То е емблема на живота. И ако вземем българската буква „Ж“, с която начева думата, тя напълно съответства на житното зърно – долу две крачета, корени, горе две клончета. Като го посеем, то ни показва накъде трябва да се стремим. Житното зърно ни казва, че трябва да се стремим към Оногози, от Когото сме излезли – към Бога; че за да се стремим към Бога, трябва да се разклоним, да пуснем клончета, да зацъфтим, да вържем храна за света, т.е. „да помагате и да се жертвате за своите ближни, както аз правя“. И затуй казва Христос на друго място: „Аз съм жив хляб, Който съм слязъл от Небето“. И хлябът от какво става? От житното зърно. Съвременните хора казват, че техният живот е нещастен, всички са недоволни – и царе и князе; като започнете от най-високия до най-долния, все искат нещо и като им се даде, пак са недоволни и пак искат. А попитайте ги защо са недоволни. Търсят нещо повече. Но нека се обърнем към историята на житното зърно. Когато го посеят в земята, какво бихте казали, ако бихте били на негово място? Ще кажете: „Свърши се с нас, изчезна нашият живот, изгни!“ Но в житното зърно има повече вяра, отколкото у нас. Когато е погребано в почвата, то гние и се сплува, но веднага разбира езика на Слънцето и щом първите негови лъчи се появяват, казва си: „Аз няма да умра, аз ще възкръсна и ще принеса плод за други“, и в него се заражда енергия, и то почва да се стреми към слънцето. Завързва, узрява.

 

Житното зърно 

 

П.С.Така храня ума.

 

А така доставям  радост и на сетивата.

Редактирано от Розалина
Линк към коментар
Share on other sites

Добро утро .

 

Днес сутринта,в УС на Портала , попаднах на коментар от Учителя ,който има пряко отношение някои въпроси ,задавани през годините в темите за житния режим.Споделям го с вас:

 

Какво е нужно на човека? – Знание. Влизаш в един голям град. Виждаш, че той е сив, потънал в дим. От комините постоянно излиза пушек, който прави атмосферата мрачна, тъмна. – Какво е нужно на тоя град? – Вятър. Той ще отнесе дима и ще пречисти въздуха. И в човека става вътрешно горение – някога пълно, а някога непълно. При това горение се образуват сажди, дим, които помрачават атмосферата на човека. Недоволството, неразположението внасят дим в човека, поради което лицето му потъмнява. – Как ще си помогне? – Само знанието може да го спася. То е вятър, течение, което отнася дима далеч в пространството. Без знание човек всеки ден ще се натъква на мъчнотии.

 

Например, една сестра решила да предприеме пост. За да издържи поста, тя се нахранила добре. Прекарала пет - шест деня в пост, но започнала да усеща виене на свят, особено главоболие. Аз разбрах причината за главоболието и я питам: Преди да запостиш, яде ли? – Нахраних се много добре. Иначе, как ще издържа няколко деня пост? – Там е грешката ти. Преди да започнеше поста, ти трябваше да вземеш очистително, да освободиш стомаха си от всякаква храна. – Не знаех това. – Ето какво причинява незнанието. Добро е желанието на човека да пости, но знание е нужно за това. Казах на сестрата да изпие една-две чаши гореща вода. Тя направи това, и стомахът й се регулира. Има смисъл да пости човек, но ако може да пречисти мислите и чувствата си. Не постигне ли това, постът няма смисъл. Целта на поста е да се филтрират мислите и чувствата на човека. От друга страна, постът е нужен за почивка на организма – външна и вътрешна. Да постиш, това значи, да се вглъбиш в себе си, да се отстраниш от всякакви смущения, нищо да не те безпокои. Постът се препоръчва и като средство за лекуване. Във време на пост горението в организма е по-силно, благодарение на което става изгаряне на всички вещества, които са причина за различни болести, неразположения и недоволства.

 

Следователно, поддържайте чистота на организма си, за да не се развиват във вас ония микроби, които причиняват болестите. Пазете се от лоши мисли, чувства и желания, които понижават духа на човека и го водят към нисш живот. Той е причината за големите злини в живота

 

 

 

изт.

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте , за първи път правя режима , бях чувал за него но тази година спонтанно реших да се "пробвам". Започнах го в петък  , т.е днес ми е 7- ми ден , проблемът ми е , че може би порада и натоварване в работата ми не мога да отделя достатъчно време на духовната част и вече адски ми се хапва нещо различно , защото около мен само се готвят и хапват различно вкусотиики. Та може ли да започна захранването - ще съм постигнал ли нещо . Преди почти две години правих 7 дневно гладуване само на вода , и тогава се захраних по системата на Пол Берг - с кипнати домати , а на сутринта сурова салата от морков и ряпа с лимонов сок . Тук тази "Ангелска супа"  ли е най - подходящия вариант ?! 

 

И другия ми въпрос е - само сега ли е редно да се прави или е подходящо и друго време примерно ?!

Редактирано от kojota
Линк към коментар
Share on other sites

Здравей kojota.

Житният режим - обзорна статия от д-р Светла Балтова

В тази статия ще намериш отговорите на въпросите си.

Редактирано от Розалина
Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте мили хора,

 

като един новопостъпил в Портала искам да пожелая успех на всички, които следват пътя на светлината!

 

Реших да усетя магията на житния режим за първи път тази година. Започнах го на 05/02, т.е. днес за мен е 10ия ден.

 

Осъзнах, че ще правя този ритуал и през следващите години, подобрявайки настройките и условията, за да усетя най-доброто от него.

 

Разбрах защо Ангелската супа, се нарича по този начин! Първото усещане, вкусвайки я, е божествено! 

 

Надявам се да успея да отпостя през слеващите дни по възможно най-добрия и разумен начин, имайки предвид рождения ми ден утре.

 

Ако получа съвет относно прехода между житния към нормалния режим, ще бъда много благодарна! 

 

Изпращам светли мисли към всеки един от вас!

Линк към коментар
Share on other sites

Честит рожден ден Надежда Ж.

Пожелавам ти много здраве ,радост и успешни начинания.Сбъдвай мечти в новата рождена година.

 

Права си,че захранването е важен етап .Правилно проведено ,то ще затвърди и увеличи постигнатото през житния режим.Ако обаче изведнъж се хвърлим към разнообразна,термично обработена храна,напитки и прочее,можем сериозно да си навредим.Ей тази златна среда и баланс е може би най-трудния рубикон.Защото докато сме на режим е лесно.Задачата е ясна и уравнението просто.Три вида храна ,в определено количество всеки ден.Но как да направим прехода е въпрос,който се решава със захранването.

Моят опит ,обобщен в няколко точки е следния:

1Добре е захранването да продължи поне 10 дни.

 

2.Започвам деня с чаша гореща вода на гладно.

 

3.Изяждам 1 ябълката около 10 сутринта ,която започвам постепенно да заменям всеки ден с нов сезонен плод.То в момента има само цитруси ,така,че един по един ги вкарвам в менюто си сутрин като плод или като фреш.Много обичам и фреш от моркови . .

 

4.На обяд -всеки ден добавям по някой нов вид зеленчук -сурови или леко обработени с варене или на пара.Започвам с картофите,морковите.На третия ден си позволявам  зелена салата и към нея  филийка пълнозърнест хляб.Вечер повтарям обедното си меню или ям варени картофи или картофи и морков на пара,поне ,през първите два ,три дни.Като цяло ,по-смело въвеждам храни след третия ден. .Няколко идеи за сезонни храни за периода на захранване :Печена ябълка,печена тиква със или без мед.Аз лично не слагам мед.Не че не го обичам ,но през последните години сама се ограничих.

5,Старая се да внимавам със солта и подправките .

 

6.Яйца и млечни продукти,отново постепенно ,а не наведнъж съм включвала в менюто си различно ,но обикновено след 7 ден

 

7.Сурови ядки -остават в менюто ми.Но внимавам  с количеството.Те засищат,но ако прекаля с орехите ,усещам дискомфорт .Затова спазвам нормата -не повече от 9 ореха на ден.Постепенно разнообразявам и заменям орехите с бадеми,лешници .

  И аз ,като Надежда  ще се радвам да прочета и други идеи по тази тема.

Успех на всички !

Редактирано от Розалина
Линк към коментар
Share on other sites

Здравей Розалина, :)

 

благодаря много за хубавите пожелания и съветите!

 

Определено вече имам по-добра идея, относно храната ми през идните дни.

 

Утре заминавам на планина, където ще намеря красиво местенце за ореховите черупки, които грижливо събирах по време на режима.

 

Благодаря отново и до скоро! :)

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте,

Не е много оживено в темата в сравнение с други години. Днес завършвам житния режим, който започнах вминалия понеделник. Тази сутрин видях кръвоизлив в едното ми око. Това е вторият житен режим който правя, първият беше преди няколко години. В сравнение с първия вторият мина лесно, с повече спокойствие, самовладеене и самодисциплина, която смятам да продължа да поддържам и за в бъдеще в храненето и не само. Защото трябва да си призная, обичам да приготвям и да похапвам вкуснотийки и това се отразява на теглото ми. Освен това постигнах вътрешно спокойствие, равновесие и самоконтрол. В същото време особено в началото имаше неприятни мисли, чувства и спомени. Нямах обаче много време за вглъбяване, размисъл и медитация. Мисля. че най-важното, което постигнах е контрол и дисциплина на храненето.

Редактирано от Теодора Андреева
Линк към коментар
Share on other sites

Здравей Теодора.Благодаря,че писа.

Пожелавам ти успешно захранване.

Да,тази година в темата е тихо,но в днешно време има социални мрежи и групи,които организирано правят режима .Хората пишат и споделят и там своите впечатления .Има много материали и доста обработен опит,който е на разположение на търсещите .Доброто е,че имаме възможности да обменяме мисли и информация.

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте!

 

Здравейте,

Не е много оживено в темата в сравнение с други години. Днес завършвам житния режим, който започнах вминалия понеделник. Тази сутрин видях кръвоизлив в едното ми око. Това е вторият житен режим който правя, първият беше преди няколко години. В сравнение с първия вторият мина лесно, с повече спокойствие, самовладеене и самодисциплина, която смятам да продължа да поддържам и за в бъдеще в храненето и не само. Защото трябва да си призная, обичам да приготвям и да похапвам вкуснотийки и това се отразява на теглото ми. Освен това постигнах вътрешно спокойствие, равновесие и самоконтрол. В същото време особено в началото имаше неприятни мисли, чувства и спомени. Нямах обаче много време за вглъбяване, размисъл и медитация. Мисля. че най-важното, което постигнах е контрол и дисциплина на храненето.

 

Теодора, много интересно ми се стори мнението ти заради няколко паралела с моето преживяване. Спазвах режима за същия период, който и ти.

Първо, лекотата на изпълнение - десетте дни минаха неусетно бързо, нямах толкова проблеми със студ, глад и умора, както друг път. Лошото е, че не успявах да си изям житото, което считам, че донякъде разваля цялата идея, но реших, че няма да се насилвам прекалено и каквото - такова.

Второ - предишни пъти сякаш са се появявали физически симптоми на чистене първите дни (някоя болежка, кофти кожа за кратко) и са отшумявали към края. Този път след средата на режима се появи кошмарен сърбеж на скалпа, сърбящ обрив на врата и по няколко пъпки по други части на тялото. Измъчва ме, будя се нощем и не изглежда да се подобрява засега. Имах и друг неприятен проблем, който се появява периодично, но този път беше най-силно изразен. Отново към края на режима и това ми беше и вторият паралел, де.

Заради това имам чувството, че съм сгрешила нещо тотално тази година. Зная, че е строго индивидуално, но някой има ли коментар дали закъснелите здравословни проблеми биха могли все пак да са част от процеса на чистене или да се притеснявам?  :D

 

Иначе отчитам някакво общо спокойствие, леко блаженство и огромна благодарност в мен (и лека еуфория, когато си мисля как пролетта наближава!).
Желая ви прекрасни дни на всички!

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 months later...
  • Иво unpinned this topic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...