Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Recommended Posts

Чел съм от Учителя, че чесън се яде само когато човек е болен. Гледал съм филми, в които с чесън се гонят негативни сили. А в такива приказки винаги има нещо вярно. Обичам вкуса и миризмата на суровия чесън - не и на този, преминал през стомаха обаче, разбира се! Но - именно миризмата след ядене е най-противната страна на чесъна... Заради тази миризма на практика не ям чесън. Защото знам колко е ужасна и как наистина кошмарно се разнася на десетки метри, особено ако другият не е консумирал чесън!

Баща ми казва: "Чесънът лекува 17 болести!" Всъщност това са думи на дядо му, които той препредава. И яде човекът чесън, нищо че около него не се стои... Но е здрав като млада фиданка, въпреки 62-те си години, усмихнат е и работи по-здраво от 18 годишните... Чесънът е природен антибиотик! Чесън се носи в дрехата против уроки! Чесънът е силно вещество, което е и храна, и лекарство.

По принцип - здрав човек няма. Всички имаме наченки на болести - ако нямахме, нямаше да умираме. Самото остаряване и смърт е болест, и то тежка, а не е нищо "естествено" - въпреки че сме заобиколени от умиращи... Количеството на невежеството не определя правото му на качествен принцип!

Така че, щом сме болни, и то от хроническа тежка болест - раждане, остаряване, смърт, прераждане - можем спокойно да си хапваме чесънче! До някъде се шегувам, иронизирайки, разбира се!

Кажете какво мислите по въпроса за това природно мощно лечебно, профилактично средство и храна - чесъна! :sorcerer:

Редактирано от Орлин

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Аз не възприемам миризмата на чесъна като противна. Не мога да го ям в по-големи количества, понеже сваля кръвното и ми става лошо. Чесън може да се яде и за удоволствие. Ако не беше така, отдавна да е излязъл от употреба.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

За кръвното - интересно! Да взема да си слагам една мрежичка с чесън до главата нощем, та да ми сваля кръвното. Сигурно високото кръвно е свързано със състоянието на енергийна компресия, което като запушалка блокира мозъка и буквално не позволява заспиване... Не съм си мерил кръвното едно има няма 15 години - трябва да си го премеря... Макар че, кръвното и енергийната компресия дали имат връзка - не знам!

Редактирано от Орлин

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Орлинчо, я си хапвай чесън смело

и най-веч, когат Милканка е на село! :1eye:

:yinyang:

Милканче, недей се ти сърди

и чесънче със него сподели! :thumbsup:

:whistling:

Written by:

Nick & Jul

;)

Редактирано от Синева

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Мерси, Ник и Жул - вземам ей сега една глава чесън, съдържаща 20-на скилидки, и като ги изям всичките и дъхна от балкона, в цяка София вампири няма да останат - ами кой ще ни управлява тогава? :lol:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Не мога да ям чесън, направо си смърди :D На мен не ми е приятно хората около мен да миришат на чесън, то зависи кога и къде се употребява...

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Обикновено се употребява пер ос, тоест през устата. Макар че в интерес на темата мога да споделя и още една употреба. Слагаш една скилидка чесън върху пъпа, лепваш я с левкопласт и си я носиш денонощнощно, чакайки да отслабнеш. Аз пробвах преди години, но... не отслабнах. :( Сигурно обаче съм понамирисвала!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Сладурчета, какво му е лошо на чесънчето? Хапваш си, а после си измиваш зъбките и лапваш 2-3 дъвки :D

Орлин, Милкана, Ник, Джул хапвайте, но по отделно, че иначе ви се разваля всяка среща :feel happy::harhar:

Но пък иначе е полезен и против вирусчета, и против нежелани приятели...

Иван Ласкин разказа по някаква програма, че е направил номер на колежка от театъра. Хапнал си чесън и даже смучел скилидка, докато трябвало да я целуне в някаква сцена :1eye::whistling::harhar:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Когато бяхме на излета скоро, Криси сподели, че обича чесън, но че ако се яде магданоз или копър след това, миризмата се неутрализира. Но - колко скоро да е това след това? Или ако е едновременно? Криси, помагай!!!

Иви, аз затова и не го ям, защото мириш еслед това. А и хората около мен не го обичат, направо не го понасят. Аз обаче обичам миризмата на суров чесън - направо с ми е приятно да помириша сурова скилидка - харесва ми! Веднъж изяден обаче, наистинма не се трае! Може би Криси ще обясни технологията на антидотното копърово неутрализиране :ph34r: !!! :lol:

Редактирано от Орлин

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

:))Спокойно може да се изяде 1 глава чесън, особено ако не е много лют и половин връзка магданоз след това:))) Хем е полезно , а миризмата на чесъна се неутрализира и то не само в устната кухина , а и надолу - по хранопровода. После си измий зъбите,а ако искаш дъвчи и дъвка после:))

Забелязала съм ,че организмът ми сам си казва кога иска чесън и в какви количества. Има дни , в които сутрин започвам с чесън и магданоз или люта чушка :))))

А живея сред хора :)))

Желая ви добър ден :)

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Чесънът е наистина много полезен, дори баба Ванга не го пропуска в писанието си, като гоноври за него считайки го за една от най-важните съставки в менюто на човек, но не само тя, той разбира се е доказан като пол

езен делеч през годините...

Силната му остра миризма се омекотява при приготвянето, с него гоним зли демони и вампири :ph34r::harhar: , играе и добра роля за високо кръвно, метаболизма на човек и разбира се грип и пр....ето още:

Чесън Allium sativum Liliaceae

Чесънът беше избран за подправка на годината от Международната Асоциация за подправките. По мое мнение това е подправката на века.

Има известно объркване и доста мнения по въпроса, откъде произхожда чесънът. Без съмнение обаче, той е култивиран в Египет в много ранни исторически времена. Смята се, че чесънът и лукът са били основни храни за робите, които са изградили Хеопсовата пирамида. Всъщност, един от първите в историята бунтове на работници е по повод факта, че робите-строители не получили чесън с обичайната си храна. Старият Завет разказва за евреите, които, скитайки се гладни и изплашени, си спомняли за прекрасните храни, които били яли в Египет. В списъкът бил и чесънът.

Хипократ докладва за медицинската стойност на чесъна и предупреждава за последиците от прекалената му употреба – газове и главоболие. От Библейски времена лечители по цял свят използват чесън. В Изтока с чесън лекували хора с респираторни заболявания и високо кръвно налягане. Също е популярен като добро противоглистно средство за хора и животни. Дори и днес собсвениците на космати любимци, добавят към храната им скилидка чесън против паразити.

Някои пък носят чесън като амулет срещу злото. Магическите свойства на чесъна се използват и в борбата с вампири. Но най-важното приложение на чесъна в миналото е било като една от четирите съставки на елексира против чума, известен като оцет “ Четиримата крадци “. Според легендата този оцет се появил във Франция по време на една от чумните епидемии. Имало четирима мъже, които можели да погребвали мъртвите и успявали да се замогнат покрай умрелите и умиращите, без да се заразят от коварната болест. Майката на единия била акушерка, която имала познания относно диворастящите подправки. Смес от винен оцет и чесън се прилагала върху болния както вътрешно, така и външно.

” Автентичните “ рецепти се различават доста една от друга, но винаги съдържат универсалните съставки – винен оцет и чесън.

По време на Първата Световна война чесънът се е използвал в превързочните материали, ползвани на бойното поле, като антисептик. И преди това чесънът се е полагал директно върху раните. Хората нямали страх от микробите, затова и нямали представа, защо е ефикасен чесънът. Докато билкарите от векове знаели за антисептичното действие на чесъна, то по-съвременните изследвания обобщават тези знания. Чесънът демонстрира ефикасност срещу гъбички, бактерии и различни вируси, включително грип. Той намалява холестерола и кръвното налягане и така предпазва от удар и инфаркт.

Чесънът се абсорбира бързо в кръвообращението. Опитайте този малък експеримент с детенце. Сложете малко чесън във вашия чорап и в чорапа на едно дете.Който по-рано замирише на чесън е победителят. И двамата ще бъдете изненадани колко бързо става това.

***** Внимание*****

Използването на чесън директно върху кожата може да предизвика раздразнение и изприщване.

Когато избирате чесън в зеленчуковия магазин, помнете, че колкото по-стегната е обвивката, толкова по-дълго ще се запази чесъна и толкова по-лют ще бъде. Ако решите да пробвате да си засадите чесън в градината, заслужава си, но някои сортове са обработвани с продукти, които забавят растежа, което може да попречи на успеха ви. Градинарите биха могли да експериментират в отглеждането на различни сортове чесън за кулинарни и медицински цели с оглед на различните вкусове и лечебни свойства. Онези, които отглеждат рози, биха могли да засадят чесън в основата на безценните си храсти, защото те обичат “ вонящата роза “.

:) Да Ви е сладко :P

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

:) Благодаря , сладко е ! От тез съм дето си хапват чесън редовно според ситуацията :D супер е на препечена филийка скилидка - две...чесново хлебче :P левурдата(див чесън) е също супер стратегическа :sleeping:

и малко от Словото...дълбокото на Учителя:

Често нали и вие в живота се усещате разочаровани. То е дървото, което е цъфнало и нито един от цветовете на вашия живот не е завързал. Коя е причината на туй? Вие ще кажете, че условията са неблагоприятни. Ако условията бяха неблагоприятни, той не щеше да цъфне. Сега да ви кажа друг пример. Да ви кажа къде куца човек в своето знание. Наместо да ви обяснявам, ще ви дам една малка приказка, из арабските приказки на „Хиляда и една нощ“. Един царски син тръгнал да търси своята избраница. Като не могъл да я намери в своето царство, тръгнал по други царства да търси. Чул за една прочута царска дъщеря. Отива в това царство. Като видял царската дъщеря, харесала му и казал: „Тази ще бъде!“ И тя като го видяла и тя го харесала. Работата вървяла много добре. Най-после оженват се двамата. Обаче този царски син имал една слабост – той обичал много чесън да яде. Като се оженил от голяма радост за това щастие, казал: „Ще се наям с чесън и онази моята възлюблена ще ме обича повече!“ Искал той да се яви при нея като се наяде с чесън. За него чесънът представлявал голямо удоволствие, а за нея това било най-голямото отвращение. Тя ставала нервна, раздразнителна. Той като се наял [с]чесън и влязъл в стаята, тя щом почувствувала този чесън, дръннала на звънеца. Влизат двама черни евнуси и тя им казва да му ударят 50 на задницата и да му покажат пътя, от където е дошъл, да си върви.

То е все знание. Една приказка, която ще преведете. Тия неща са, които постоянно имате. Стават такива катаклизми, не катаклизми, приключения. След туй, той като се върнал в своето царство писал на своите потомци: „Когато се жените, чесън да не ядете!“ – „Защо?“ – „Едно свещено правило: Чесън да не ядете!“ Следователно и всичките свещени правила, които ви казват чесън да не ядете, разбирате какво значат. Морално правило: чесън не яж! Понеже разсъждавам реално. Има закон, който казва и Мойсей е писал, аз ще преведа това правило: чесън да не ядеш – не пожелай! Коя заповед е „Не пожелай“? Вижте там в книгата на Мойсея коя заповед е. Не пожелай да ядеш чесън, когато се жениш. Тепърва ще разберете неговия закон: „Не пожелай!“ Не пожелай всичко онова, което не носи щастие. Знанието, което няма приложение, не го желай! Не пожелай да имаш мъртви слуги! Не пожелай да имаш изгорели въглища! Не пожелай да имаш развален хляб! Не пожелай да имаш нечиста вода! Не пожелай да имаш скъсани дрехи! Не пожелай да имаш скъсани обуща! Не пожелай да имаш скъсана шапка! Не пожелай да умираш! Не пожелай да се разлюбваш! Не пожелай да се биеш! Сега то е едната страна: Не пожелай! Какво трябва да се прави? Пожелай слугата ти да живее! Пожелай дрехите ти да се обновят! Пожелай шапката ти да стане нова! Пожелай обущата ти да станат нови! Всичко туй пожелай сега! Туй пожелай! Та сега аз ви давам знание. Приложете го. Един извънреден пример е то.

Възможности и условия на ума и сърцето 21 лекция на Младежкия окултен клас 14 февруари 1936г.

:v: една от особено любимите ми беседи...

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте форумци,

Радвам се че попаднах на този форум, защото ме тревожат и мен едни такива несериозни противоречия: за или против лука и чесъна.

Вижте какво пише в книгата "Философия на вегетарианството по материали ог книгите на П.Р. Сакар", която ми допадна с добре изложените доводи и доказателства за това че човек не е месоядно животно. Разбира се тези доводи са за тези които искат да бъдат убеждавани в подобен начин на живот и това наистина помогна на някой приятели да се откажат от месото и рибата. Добре но мен лично ме смущава това изказано категорично отношение към подобни плодове на Земята като лука и чесъна, още повече, че в храната на българина те са заложени едва ли не като всекидневна употреба.

Още повече, че и Учителя Петър Дънов говори за полезността на тези две кореноплодни растения. Аз лично, повлиян от написаното в книгата, не престанах съвсем, но намалих силно употребата на лук и чесън за известен период. И да ви кажа откровенно изглежда П.Р.Сакар има извесно право, което усетих не толковапряко колкото интуитивно и косвено. Все още обаче съм в недоумение от това противоречие и ако има някой някякъв опит с тези два зеленчука - в смисъл за или против споделете. Надявам се че ще ми е от полза, а и не само на мен

Лук и чесън

Много лекари твърдят, че лу­кът и чесънът повишават киселинността в стомаха и могат да влошат или да причинят язва. До­колкото свръхкиселинността е една от основните причини за болестите, яденето на лук и чесън може да бъде много вред­но за здравето. Нещо повече, тъй като тези храни образу­ват повече топлина в организма, те смущават също така и мозъчната дейност. Точно така, както летливите вещес­тва от лука и чесъна дразнят нежната и фина лигавица на окото, предизвиквайки сълзене, по същия начин те въз­буждат ума и затова се избягват от хората, които търсят душевно спокойствие или се стремят към по-високо ниво на духовност.

и още:

Из книгата „Лечение с йога и природни лекарства" от П.Р.Саркар

Киселинни храни

Киселинообразуващите храни, които би трябвало да се избягват при случаите с нарушено храносмилане и лошо здраве, са:

- Най-вече месо, риба и яйца.

- Чай, кафе и алкохол.

- Подправки (кондименти), туршии, сосове, оцет.

- Нишестени, скорбялни и зърнени храни, по-специал­но белите рафинирани нишестени храни (ориз, хляб, макарони, юфки, кракер-бисквити, готови тестени храни и др.)

- Силни подправки.

- Лук, чесън, гъби

- Повечето бобови храни (включително зрял фасул, грах и леща).

- Някои ядки като фъстъци и орехи.

- Масла и всички мазни и пържени храни.

- Сладки храни, най-вече бяла захар и продуктите, ко­ито я съдържат - конфитюри, желета, сиропи, кенди, сладкиши, торти, сладолед, компоти и безалкохолни напитки (високо киселинни и разрушаващи бързо зъ­бите).

с поздтав

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Опа, видях си именцето по-горе с препоръки да се помиря с чесъна.

Да, ама не. Направо ми става лошо от миризмата му, ако някой до мен на масата разлющи скилидка. Не съм вампир, сигурна съм, но ми се повдига от това мило растение - в съвсем прекия смисъл. Не само носът, но и храносмилателните ми органи не го понасят. Както и всеки друг лук. И всякакво люто не понасям. Предадено ми е по наследство. А и "За вкусовете не се спори". Като резултат нека споделя, че грипове почти не ме хващат, за вамповете не съм много сигурна, ама мисля , че и те стоят надалеч. :harhar:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

:) за вкусовете не само не се спори, но не се и бори...защото казано е, че на вкус и цвет...товарищей нет :thumbsup2: това си е част от разнообразието на Вселемския замисъл...виж за тактичността + досетливостта + търпимостта + благостта в разнообразието...знайно е, че винаги се съобразяваме с царкинята :D небрежно полегнала на трона :P за доводите...относно хапването на лука и чесъна и личния опит...ще поразмишлявам :sleeping:

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Редактирано от Благост

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Чесънът - 'миризлива роза'?

Може и така да е. В историята на някои народи той присъства от векове - като известно средство за лечение, а по-късно и за овкусяване, като средство за предпазване от вампири и против уроки. В древен Египет дори се е използвал и като средства за размяна. Едва последните години дадоха възможност да се заговори и за другите му качества - полезен за сърдечно-съдовата система, силен антиоксидант, намалява 'лошия' холестерол. Чесънът има и антикоагулантен ефект. Тези които страдат от запушени кръвоносни съдове могат да подпомагат лечението си чрез редовната му консумация. (Ако се пият лекарства от групата на антикоагулантите да се има предвид, че оказва доста силно влияние върху протромбиновото време).

Вярно е, че малко мирише, предизвиква газове и понякога алергия. В нашата кулинария го има от доста години - за нас може да е полезен, а за някои народи (както е при индийците) - не. Мексиканската кухня не ползва чесън, но те пък си имат лютите чушки - друг природен продукт с много силен противомикробен ефект. Всичко е до природна даденост.

Не мога да си представя готвено зеле без чесън и лимон. На тези които ще си похапнат това ядене през седмицата да им е сладко!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Опа, видях си именцето по-горе с препоръки да се помиря с чесъна.

Да, ама не. Направо ми става лошо от миризмата му, ако някой до мен на масата разлющи скилидка. Не съм вампир, сигурна съм, но ми се повдига от това мило растение - в съвсем прекия смисъл. Не само носът, но и храносмилателните ми органи не го понасят. Както и всеки друг лук. И всякакво люто не понасям. Предадено ми е по наследство. А и "За вкусовете не се спори". Като резултат нека споделя, че грипове почти не ме хващат, за вамповете не съм много сигурна, ама мисля , че и те стоят надалеч.  :harhar:

Ами незнам дали ми е предадено гинетично или не, но майка ми не може да помирише нито едното от двете, аз лук мога, но чесън :huh: Просто напълно те разбирам :whistling: За лютото пък никак нямам думи :lol:

:) за вкусовете  не само не се спори, но не се и бори...защото казано е, че на вкус и цвет...товарищей нет :thumbsup2: това си е част от разнообразието на Вселемския замисъл...виж за  тактичността + досетливостта + търпимостта + благостта  в разнообразието...знайно е, че винаги се съобразяваме с  царкинята  :D  небрежно полегнала на трона :P за доводите...относно хапването на  лука и чесъна и личния опит...ще поразмишлявам :sleeping:

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост  :feel happy:

:dancing yes:

Редактирано от Иви

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Противопоказен е ако човек не може да си трансформира тамаса в раджас и оттам в саттвас! И ако се прекалява, разбира се. Освен това, както някой е цитирал по-горе - за едни народи е добър, за други не, Българинът от хилядолетия консумира чесън и за неговата биолого-психология е съвсем на място! А сме в тела на българи все пак. А - чесънът гони негативността от нас и около нас. Който не може д аго понася - да си помисли какво в него не му дава да го понася!

А и е до вкус - аз много обичам люто и кисело. Ама - действало раджастично - раджасът е сила, която само чак ад абъде впрегната ! ! !

Н, да - предполагам, че за наистина напреднали в алхимията ученици, които имат силно изфинена енергетика, и храната има значение. Но - не за всички. Който умее да сублимира, не бяга от нищо, защото всичко му е гориво за вътрешния огън! Но - този огън трябва да е разгорян доста здраво все пак!

Познавам един човек - суровоядец от 12 години и целибат, плюс редовни формални молитвени и медитативни сесии! Няма сериозна промяна. Има си кусурите, избухливостта, себичността - не по-малко от мен или всеки друг! Молитвата, медитацията - преди всичко трябва да са проникнати в самия живот, а не толкова формални сесии... Същото е и с храната - важното е какво излиза от нас - именно - мисли, чувства! Кравата е пълен суровоядец, но от нея излиза мучене и глупост! Да - добре е да се яде зелена неготвена храна - но без това да е мания и без да се смята за панацея - не е! Съзнанието е панацеята - и по-точно "пътят", който то изминава! Път къ сила, знание и радост!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здрасти Орли!

Идвам на помощ :D ! Извинявай за закъснението, но събирах материали от интернет за чесъна, които мислех да ти пращам по имейла, но ще ги приложа, /нямам време да ги преразказвам/ за да могат всички да ги прочетат. А за магданоза достатъчно е и едно стръкче стига да се сдъвка внимателно. Той наистина смъква кръвното и това от своя страна води до сънливост, което на тебе мисля, че ще ти дойде добре.

Чесънът срещу болестите на века

     Дали го обичаме, или не -това е въпрос на вкус. Безспорно е обаче, че той е едно от най-лечебните растения. Родината на това изключително полезно и широко разпространено растение е Южна Азия.Още от най-дълбока древност е бил препоръчван при кашлица, стомашно-чревни заболявания, безапетитие и други. Най-великият лекар от онова време Авицена използувал чесъна за лечение на почти всички заболявания. Действието му е универсално. Полезното му действие се дължи на съдържащите се в него етерични масла, азотни вещества, глюкозиди,фитостерини, калий, калций, фосфор, желязо, витамин С и витамини от групата В.Съдържа също така много силни фитонциди и антибиотика алцин. С това се обяснява силното му противомикробно действие. Дезинфекцира, снижава кръвното налягане, придава по-големи съпротивителни сили, по-голяма издръжливост, прогонва глистите и на всичко отгоре увеличава потентността.

    Чесънът има добър предпазен и лечебен ефект по отношение на развитието на атеросклерозата с последващите от нея тежки усложнения, като миокарден инфаркт, инсулт, гангрена на долните крайници и др. Води до разширение на кръвоносните съдове и до намаление на съсирваемостта на кръвта което още веднъж намалява риска от сърдечно -съдови заболявания и от техните последствия с фатален изход. Засилва сърдечния мускул и възбужда дишането, намалява нивото на холестерола в кръвта.

    В отминалите векове винаги, когато се задавала епидемия (от холера, от коремен тиф, от чума и др.) хората слагали на вратите и на прозорците на домовете си връзки с чесън, а такива връзки окачвали и на вратовете си: Те вярвали, че по този начин могат да се предпазят от заболяване.

   Днес се знае, че фитонцидите, отделящи се от свежия чесън, могат да унищожат такива болестотворни микроорганизми като стафилококите, стрептококите, причинителите на холера, тиф, туберкулоза и др.Полезни са както вдишванията на изпарения от чесън, така и консумацията му в сурово състояние. Сдъвкването на 2-3 скилидки чесън е достатъчно, за да бъдат унищожени повечето от микробите, намиращи се в устната кухина. Поради това чесънът е много полезен при възпаления на гърлото и сливиците и при редица заболявания на дихателните пътища и белия дроб. Използува се при подуване на корема от газове в червата, тъй като подтиска процесите на гниене, намалява спазмите на червата при запек и възбужда апетита.

   Ако се появи ечемик на окото, достатъчно е да се натърка мястото с прясно разрязана скилидка чесън. Същата процедура помага и при ухапване от насекоми. За деца страдащи от болки в ушите, в няколко капки олио се загрява скилидка чесън, течността се прецежда и се капе в ухото. При зъбобол се слага скилидка чесън в ухото откъм страната на болката.

   От десетки години се правят изследвания по отношение на противораковата активност на чесъна. И накрая, за страдащите от жлъчни и чернодробни заболявания може би ще е интересно да знаят, че чесънът влиза в състава на известния на мнозина препарат "Алохол".

      в."Феномен"бр.43/96г.

Още нещо за чесъна

     Чесънът е познат и се използува като лечебен фактор от повече от 5000год. Нар. медицина го е използувала за лечение на чревни инфекции, високо кръвно налягане, болки в зъбите и заболявания на венците, тумори и др. Изследвания след Втората световна война установиха, че чесънът с намиращите се в него фитонциди оказва мощно противомикробно, противогъбично и противовирусно действие и може да се използува с успех при ботулизъм, диарични състояния, стафилококова инфекция,дизентерия , тиф.

    Днес чесънът е изместен на заден план като лечебно средство от новите химически и синтетични субстанции, но страничните ефекти, които те дават и постепенното развитие на нечувствителност към тях, ни кара да се обърнем отново към добрия,стар и малко позабравен чесън.

    Наред с другите причини за изоставянето на чесъна, не на последно място е неговата специфична миризма, която за някои е неприятна, а за други е просто израз на недобър вкус. Защо е толкова трудно да се освободим от тази миризма, даже когато употребяваме реномирани и добре ароматизирани пасти за зъби, ябълка или магданоз?-Причината е много проста. За разлика от много други вещества- етеричните масла, фитонцидите на чесъна се излъчват през белите дробове.Това е едно неудобство за дезодорирането им, но и едно чудесно средство за лечение на белодробни заболявания. В миналото по този начин успешно са се борили с лечението на жълтата гостенка. Множеството бронхити при пушачите, които имат опасни перспективи и възможности за развитие, също могат да се овладеят с помощта на редовна употреба на чесън и разбира се с отказ от цигарите.

     Изследвания в Щатите, Япония, Китай и Индия установяват, че населения, които редовно употребяват чесън в менюто си, са по-малко застрашени от развитието на сърдечно-съдови заболявания. Наблюдения в две големи китайски провинции  установяват влиянието на употребата на чесън върху туморните заболявания. В едната редовно употребяват 7-8 скилидки чесън дневно. Честотата на стомашния рак при тях е 3,45 на 100 000. В другата провинция въобще не било популярно яденето на чесън. Стомашният рак там се срещал при 40 на всеки 100 000.

     Научни изследвания във Флорида установяват голямото влияние на чесъна  върху имунната система и то главно върху така нар. клетки убийци, които осъществяват защитата на организма. Това го прави отлично средство за борба с инфекции,рака, даже спин.

     Друго много важно качество на чесъна е способността му да намалява кръвния холестерол, и то лошия холестерол, който води до атеросклероза, хипертония, инфаркт и инсулт. Два месеца редовна употреба на чесън в дози предписани индивидуално от лекар, могат да доведат до нормализация на нивото на холестерола в кръвта. За това, как да използуваме чесъна и в какви количества, ще говорим в следващия брой на вестника.

           в."Агро пари" бр.4/30.01.97г. 

Чесън вместо антибиотик

      Макар и неприятно миризлив, чесънът е един прекрасен лек срещу настинките и заболяванията на горните дихателни пътища. Достойнствата на чесъна са познати още от древността. Регулира обмяната на веществата, намалява мазнините,нормализира кръвното налягане , подобрява зрението. В нар. медицина, чесънът е известен като отлично средство за добро храносмилане, действа съдоразширяващо и укрепващо на малките кръвоносни съдове и капиляри.Консумирането му помага за понижаване на захарта в кръвта. Има и диуретичен ефект. 10 скилидки на ден са достатъчни, за да се предпазим от връхлитащите инфекциозни заболявания. Една от най-ценните му съставки е етеричното масло алуцин. Точно алуцинът убива над  20 вида бактерии, включително стрептококите и салмонелата. За съжаление при готвене алуцинът се разрушава. Затова, когато го ядем с лечебна цел, той трябва да е суров. За предпочитане е вечер, защото през деня рискуваме да сме "ухаещи" събеседници.

        в."Демокрация" 18.10.96г. 

Чесънът ще ви избави от болести, умора и депресия

Повечето от нас предпочитат да бъдат здрави и красиви, а освен това и да живеят дълго и да не остаряват. И за всичко това не е необходимо да търсите в аптеките някакви екзотични средства, можете и сами да си ги приготвите. Чесънът е уникален източник на младост и дълголетие. Трябва само да запомните как точно и кога да го прилагате.

Това растение се е използвало широко още 2300 години преди нашата ера. Горещината и влагата, змиите и скорпионите, стършелите - всичко това заедно с многобройните болести и отсъствието на антибиотици били бедствията на древните. И тук на помощ идвал чесънът. Шумерите използвали неговата настойка като температуропонижаващо средство, отварата - като слабително, емулсията - при разтегнати мускули. Освен това на основата на чесъна била приготвяна отвара, която увеличавала смелостта на войниците по време на битки. По-късно към това растение се пристрастили и гърците. Вярно, те го употребявали по свой вкус - като го добавяли към виното си. Смесвайки чесъна с опиум античните ескулапи го използвали като упойка по време на операция. А знатните римляни, които толкова се страхували от модната по тяхно време чаша с отрова, за всеки случай пиели отвара от чесън като противоотрова. В средните векове чесънът бил смятан за мощно оръжие в борбата с нечистотиите - провесвали го на прага и спeли спокойно. Днес малцина вярват във вампири, но съгласете се, че между болестта и вампирите има много общо :и болестта като вампира ни атакува внезапно отвън и после ни разяжда отвътре. Днес ние разполагамe с безкрайно количество медикаменти и хранителни добавки, които ни гарантират тонус и дълголетие. Но успяваме ли да станем по-здрави, по-бодри, по-щастливи? Може би ще бъде по-добре, ако по-рядко експериментираме с новостите, а по-често се обръщаме към опита на предците.

Прочетох в някое от мненията, че чесънът влияел зле на духовното спокойствие и стремежа към по-високо духовно ниво. Мисля, че всичко това си е индивидуално. Познавам доста хора, които не консумират чесън и въпреки това са душевно неспокойни :). Въпреки, че обичам чесън не ми пречи да съм в душевно спокойствие, а за нивото на духовно развитие /незнам как да си го измеря :D/ не мога нищо да кажа, но знам, че стремежа към духовно усъвършенстване не ми е намалял /даже се увеличава/.

P.S. Орлин, мислех да не обявявям толкова публично :) вкусовите си предпочитания :D /вече не ни остана нищо скрито :) / Милкана надявам се, че това няма да те уплаши да дойдеш на ресторант с толкова любители на тази подправка :D . Обещавам да нося връзка магданоз :) !

Редактирано от Криси

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Чесънът е една от храните, които възбуждат ума и раздразват мисловният процес. Чесънът създава "буря" в тялото и помита всички "боклуци" намиращи се в него, но винаги покрай сухото позагаря и мокрото, затова към такива храни трябва да се подхожда внимателно и да се "заслушваш" в изискванията на организма си, да наблюдаваш и даже да си водиш записки - за това кой храни как ти влияят индивидуално.

Записки към всичко - към сънища, към мисли, към чувства, към дела, към ситуации и реакции. Записките и дневниците са хубаво нещо.

При моя беден опит с чесъна - като експерименти - съм стигнал до този извод за "бурята". Когато човек тръгне към болест той залинява, получава се застой на тялото, залежава се, отпуска се и се отдава на болестта - болестта го преборва и тогава идва ред на чесъна, който да възвърне "живеца", чрез "бурята", чрез умствената възбуда и да ни "вдигне на крака". Чесънът свършва своята работа - той е с неутрален заряд - неутрализира.

Пречи на медитацията (съзерцанието) и концентрацията, но пък дава живот и енергия - той е като бомба за организма.

Ям чесън, лук и люти чушки! Преди не "близвах" люто, не ядях чесън, но се появи в мен един гняв, с който се боря и до сега. Вътрешният гняв изисква за себе си "насилие" и борби! Яденето на такива храни донася временно спокойствие, но в никакъв случай не се справя с проблема, а само го успокоява временно. Гневът и протестът като проблеми трябва и могат да се решат на едно по-дълбоко ниво, където тези храни не достигат.

Ами това е. В самонаблюдението и анализът е истината. Бъдете честни със себе си! Не е лесно но е предизвикателство!

Това разбрах до сега и това не означава че съм безгрешен и че мнението ми е точно.

Просто ученик - като вас.

Поздрави, приятели!

:smarty:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

"Чесънът е необходим за здравето на организма. Той дезинфекцира, действа срещу склерозата и високото кръвно налягане. Той е магическо средство и служи като предпазител от болести и зарази."

(из статията "Правила за готвене. Въздействие на някои продукти")

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Молитвата, медитацията - преди всичко трябва да са проникнати в самия живот, а не толкова формални сесии... Същото е и с храната - важното е какво излиза от нас - именно - мисли, чувства!
:thumbsup:

Чесънът е една от храните, които възбуждат ума и раздразват мисловният процес. Чесънът създава "буря" в тялото и помита всички "боклуци" намиращи се в него, но винаги покрай сухото позагаря и мокрото, затова към такива храни трябва да се подхожда внимателно и да се "заслушваш" в изискванията на организма си, да наблюдаваш и даже да си водиш записки - за това кой храни как ти влияят индивидуално.
:thumbsup:

:feel happy:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега

×