Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Само онзи човек може да направи добро както трябва, който е умен, добър и силен


Донка

Recommended Posts

За Размисъл Днес

master_photo.jpg

Само онзи човек може да направи добро както трябва, който е умен, добър и силен. (Беинса Дуно)

 

Умен, добър и силен

 

 

 

 

 

Защо точно тези три качества, според вас, са необходими, за да прави човек добро? 

 

Ако човек смята, че не притежава някое от тях или в момента не е достатъчно силен или умен, или добър, трябва ли да се въздържа от правене на добро? 

 

Правили ли сте някога добро, ако не сте се чувствали умен, силен и добър и какви са били резултатите (последствията)?

 

Бихте ли искали да ви прави добро човек, който не притежава тези качества, но вие смятате,ч е знаете как той може да ви направи добро и ще го поискате от него?

Линк към коментар
Share on other sites

Ами аз ще се спра на силен. Кой е силен?

Представете си някого, който е успял да установи що-годе как се проявява божественото в него и знае кога какво му казват тези усещания. Ползва ги, за да следва своя си път, който ще го доведе до моментите, когато ще направи нещо за друг човек, без да го определя като непременно добро.

Помирил се е със семейството и със света. Намира смисъл в миналото си, но възприема момента, така както са вътрешните му усещания. Помирил се е със себе си и с това, което може, не може или не иска да направи. Достатъчно силен е да помогне, но и да не помогне, когато помощта ще навреди, въпреки егото си, което може да иска да се изяви или страда от болестно състрадание. 
Ами той е станал проводник, т.е. помощта ще е точно нужната и така получава нужната енергия, за да я извърши. Ако не, "помощта" най-вероятно идва от егото. 

 

Добрият човек носи топлина. Сгрява. Той постоянно прави нещо добри, стопля, преобразува лошото около себе си в добро. Как го прави? Пропуска лошото през себе си като през сито и му дава любов, приемане и разбиране. Няма как наистина да помогнеш, ако критикуваш този, на когото помагаш. Обикновено натрапваме помощ, защото това всъщност е израз на критиката ни към човека: "не се прави така, защо си стигнал до тука, как го направи това, трябва да го правиш по друг начин...."

Умният всема ум, опит и разум от всичко в себе си и наоколо. Умният ще знае, че каквито и изводи да си прави в ума, винаги действителността е по-различна и не може да се обхване в ума. Че има и други източници на интелект като усещания, инстински, интуиция, чувства. За умния помощта ще е и усешане за нужда за помощ, а не скостенело разбиране в ума. Умният ще е гъвкав кога, как и колко. 

Редактирано от Божидар Цендов-БожидарЗим
Линк към коментар
Share on other sites

Ако човек смята, че не притежава някое от тях или в момента не е достатъчно силен или умен, или добър, трябва ли да се въздържа от правене на добро?

Не. Това означава само, че нещата може и да не се получат съвсем както трябва, но това не е причина за въздържане от действия. В крайна сметка ако намеренията са добри от евентуалните грешки можем да се научим и да не ги повтаряме в бъдеще.
Линк към коментар
Share on other sites

 

Бихте ли искали да ви прави добро човек, който не притежава тези качества, но вие смятате,ч е знаете как той може да ви направи добро и ще го поискате от него?

 

Аз смятам, че всеки е способен на добро. Човешкият характер е като книга и много зависи кой на коя страница ще те отгърне. Защо ли един и същи човек е способен да се държи по един начин с определени хора и по съвсем друг, примерно добър към други?

 

И отговорът е много прост, хората не са чернобели, те не са просто добри или зли. Смятам, че душата на човек е сложна тъкан, която резонира по определен начин към света. Дали ще е добър или лош, зависи от самият човек, но все пак има много фактори, които ни провокират.

 

А и много хора са абсолютно първосигнални. Не казвам, че това е лошо, но все пак понякога нещата изглеждат лоши, а не са чак толкова, но ако гордостта, свободата или някое друго благо е засегнато на човек, той реагира първосигнално. Едва, когато отдели време за размисъл, за анализ, изкристализират най-съществените неща. 

 

А хората са способни да искат и от най-бедните добро и от най-злощастните, стига да им върши работа. Има такива хора, които не се спират пред нищо, за да постигнат определени цели, фикс-идеи, които понякога изискват жертва на най-онеправданите.

И има такива хора, които са наивни и се принасят в жертва, в името и заради амбицията на някой друг. Дали това е добро обаче.

Дали това, че удовлетворяваш нечие желание и амбиция е добро за дадения човек. И ето тук идва ключа към определението силен. Според мен, човек трябва да е силен, за да прави добро именно, защото трябва да умее да различава доброто от злото, които са извън човека, като граници на духа, извън човешкото, извън субективното и единичното.

 

В този смисъл само истински силните духом умеят да правят добро, са способни да познаят доброто и да го сътворят за дадения човек. Като тук материалните характеристики като богатство, власт и слава не са от значение, тъй като човек може да е силен по дух и без да обитава тези характеристики.

 

Разбира се, добрината и силата биха могли да се открият на неочаквани места, в неочаквани хора и по необичаен начин. Само човекът е способен на героизъм, сила и храброст, именно различавайки доброто и злото, вземайки решението да застане над личностното, обитавайки онова поле, от което се завръщат храбрите, пътешествениците на духа. 

Редактирано от Inatari
Линк към коментар
Share on other sites

Сега ме осени, че има още един ключ в мисълта 

 

да направи добро както трябва

 

Значи добро може да се прави по много начини.

1.Може човек да прави добро по волята на Вселената, а не по своята - когато той прави нещо с любов и не заради отплата и дори не очаква такава. Това е доброто на Вселената, което се реализира посредством човек. 

2.Може човек да прави добро по своя воля и преценка - както ТОЙ преценя че е добре и че ТРЯБВА.

 

Досега за себе си приемах първия начин за добрия, а втория за съмнителен. 

 

Учителя ни формулира кратко и ясно какви са условията, при които учениците могат да си позволят да правят добро по своята воля и преценка - когато се чувстват достатъчно силни, достатъчно умни и достатъчно добри за доброто, което смятат да направят.... 

Линк към коментар
Share on other sites

За Размисъл Днес

 

Само онзи човек може да направи добро както трябва, който е умен, добър и силен. (Беинса Дуно)

 

Умен, добър и силен

 

 

Защо точно тези три качества, според вас, са необходими, за да прави човек добро? 

 

 

 

Не разбирам само какво се визира под силен - силен физически или силен, защото би било различно посланието. Иначе, от тази тройка качествени епитети, ми липсва и "красив".

 

Спомням си един разговор с Вера Кочовска, последните години тя беше много болна. Т.е. не бе силна. 

А с пълна мощ правеше добро и то на хора, които не заслужават, според мен.

Но, призванието да правиш добро, е отвъд парадигмата на болестта, на битието - унило и, да се противопоставиш на мерзостта.

 

Да правиш добро е да хвърлиш хляба си по водите, ала с проклятието към неверника, да направи добро на свой ред, отричайки го, един ден. 

Само тогава ще има равновесие. 

Линк към коментар
Share on other sites

Когато дойде пролетта, всички лозари започват да режат лозите си. Жалка картина представя рязането на лозите! Която лоза погледнете, ще видите, че плаче. Обаче, отидете ли на някое лозе през лятото, ще видите, че всяка пръчка е облечена в красива премяна и на нея висят по няколко узрели грозда. Една картина представя лозето на пролет, а съвсем друга – в края на лятото.

Ето лозаря --умен (знае) ; силен (може) и добър (резултат)

 

(Пущай хляба си по водите , защото след много дни ще го намериш ) .---- Умен е търговецът , прави добро на себе си и другите , и е силен да плати нужното . :)

Линк към коментар
Share on other sites

Ако човек смята, че не притежава някое от тях или в момента не е достатъчно силен или умен, или добър, трябва ли да се въздържа от правене на добро?--

Решиш да помогнеш , като подсказващ някому . Но , ти липсват тези качества и хоп ? ( щях да напиша ---единица в бележника ) обаче  сега как наказват ?     :)

В началото , когато започнах да се интересувам защо толкова много хора посещават църквите .Още с първите свои открития , ентусиазирано се опитвах да ги споделя с приятелите . И пак , липсата на тези качества , обръщаше приятелите с гръб към мене .

А , ако доброто е здраве  ?Можеш ли изобщо нещо да направиш без тези качества ? Казват : Бог лекува чрез човека . Добре инструмент съм . Ноо по добрия инструмент намалява риска от грешки .Нали се сещате за разликата между обикновения нож и лазера .

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...