Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Sign in to follow this  
Рассвет

"Мысли на каждый день" (16.02.15 - 22.02.15)

Recommended Posts

16.02.15

 

Христос говорит: «Будьте разумны как змии и незлобивы как голуби».

Этим Христос подразумевает две великих культуры, предшествовавших появлению человека. Под «змиями» мы понимаем культуру, через которую прошли ангелы. Культура «голубей» – и это тоже символ, это культура, через которую прошли херувимы. Первая культура развила качества разума, а вторая культура – скромность, качество, проистекающие от Любви, от незлобия.

 

Будьте разумными

 

 

Казва сега Христос: „Бъдете разумни като змиите и незлобиви като гълъбите“.

Христос тук подразбира две велики култури, които са предшествали явяването на човека. Под „змиите“ ние разбираме културата, през която са минали ангелите. Културата на гълъбите, и това е един символ, култура, през която херувимите са минали. Първата култура е развила качествата на разума, а втората култура – скромността, качество, което произтича от Любовта, от незлобието.

 

Бъдете разумни

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

17.02.15

 

И самое большое зло, существующее сейчас в мире, – я не говорю о мире, а обо всех религиозных обществах, это то, что все эти религиозные люди держат в своих умах ошибки других людей. Вследствие этого наш ум не в состоянии заниматься тем, что нам может дать Бог, и не свободен [в этом]. Мы не свободны в том, чтобы видеть Божественный мир таким, каким необходимо его видеть.

 

Будьте разумными

 

 

И най-голямото зло, което сега съществува в света, т.е. аз не говоря за света, но за всички религиозни общества, то е, че всички тия религиозни хора държат погрешките на другите в своите умове. Вследствие на това нашият ум не е в състояние, не е свободен да се занимава с онова, което Бог може да ни даде. Ние не сме свободни да видим в Божествения свят онова, което трябва да видим.

 

Бъдете разумни

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

18.02.15

 

Сейчас вы скажете так: «Почему мир не воспринимает это Божественное учение?» Ты задай этот вопрос самому себе: «Почему я не могу воспринять это Божественное учение и применить его к себе?»

 

Будьте разумными

 

 

Сега вие ще кажете тъй: „Защо светът не възприеме туй Божествено учение?“ Ти задай този въпрос на себе си: „Защо аз не мога да възприема туй Божествено учение и да Го приложа в себе си?“

 

Бъдете разумни

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

19.02.15

 

...трусливые, малодушные, не наследуют Царство Божие. В Истине Господа, в правом деле человечества, в правом деле общества, в правом деле дома, в правом деле индивидуальной души не должно быть ни страха, ни боязни, ни колебания, ни малодушия, ни отступления от великого начала жизни. ...Идеал геройства состоит в этом – когда тебя поставят к позорному столбу за правое дело – ты можешь с великодушием вынести все страдания, весь позор, всю брань и все злорадства и обвинения окружающих, хотя бы и всего света, и скажешь своей Матери: «За Тебя, родившую меня в том Божественном мире, я жертвую всем. В Твоей Любви я нахожу свою последнюю опору моей души. Страх от окружающего мира, от тех, кто убивает моё тело, уже отжил свой век. Я не боюсь, потому что знаю Тебя. Дашь ли ты мне смерть или жизнь – одинакового приму их с благодарностью. С Тобой и смерть имеет смысл; без тебя и в жизни нет цели. В смерти или в жизни, будь Ты всегда светлым Венцом моего духа».

 

Страх

 

 

... страхливите, малодушните, няма да наследят Царството Божие. В правото дело на Господа, в правото дело на човечеството, в правото дело на народа, в правото дело на обществото, в правото дело на дома, в правото дело на индивидуалната душа, не бива да има ни страх, би боязън, ни колебание, ни малодушие, ни отстъпление от великото начало на живота. ...Идеалът на геройството седи в това – когато те турят на позорния стълб за правото дело, да можеш с великодушие да понесеш всички страдания, всичкия позор, всички хули и всички злорадства и обвинения на окръжаващите, па било то и на целия свят, и да кажеш на Майка си: „За Тебе, Която Си ме родила в тоя Божи свят, аз жертвам всичко. В Любовта Ти аз намирам своята последна опора на моята душа. Страхът от света, от онези, които убиват моето тяло, е отживял своя век. Аз не се боя, защото Те познавам. Дали ще ми дадеш смърт или живот, еднакво с благодарност ще ги приема. С Тебе и в смъртта има смисъл; без Тебе и в живота няма цел. В смъртта или в живота, бъди Ти всякога светлия Венец за моя дух“.

 

Страхът

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

20.02.15

 

Я часто употребляю слова «положительные и отрицательные силы природы». Так их употребляет и современная наука. И мы всегда думаем, что зло это отрицательная сторона. Я подразделяю эти силы на восходящие положительные и восходящие отрицательные, нисходящие положительные и нисходящие отрицательные. При этом для отрицательных сил я употребляю другой термин, я их называю примирительными. Сами по себе эти силы творящие, но не всегда являются такими.

 

Соблазны

 

 

Често аз употребявам думите „положителни и отрицателни сили на природата“. Така ги употребява и съвременната наука. И ние всякога мислим, че злото е в отрицателната страна. Аз подразделям тия сили на положителни възходящи и отрицателни възходящи, положителни низходящи и отрицателни низходящи. При това, за отрицателните сили аз употребявам друг един термин, аз ги наричам примирителни. Те в себе си са съграждащи, но не всякога са такива.

 

Съблазните

 

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

21.02.15

 

Допустим, что у вас есть хороший, любимый друг. Однажды вы теряете веру в него. Он внёс своими словами и своими поступками [в вашу душу] малую каплю соблазна. И с этого дня он теряет, но и вы теряете. Почему? Потому что когда вы думаете о нём, его мысли, его жизнь затрагивают и вас. Можете сказать: Нельзя ли думать о других, что они такие, какие они есть? В совершенном Божественном законе для человека, понимающего в чём состоит Царство Божие, не позволено плохо думать о ком-либо, ему не позволено носить некрасивый образ человека в себе и своём уме. ...Поэтому Христос говорит: «Любите врагов своих». Он не говорит: «Ненавидьте их», не говорит: «Будьте индифферентными», но говорит: «Любите их». Следовательно, имея врага, создай в своём уме красивую форму для него, не думай о его зле.

 

Соблазны

 

 

Да допуснем, че вие имате един добър, обичен приятел. В един ден вие изгубите вяра в него. Той със своите думи и със своите постъпки внесе една малка съблазън. И от този ден той губи, но и вие губите. Защо? Защото като мислите за него, неговите мисли, неговият живот засягат и вашия. Може да кажете: „Какво ни струва да мислим за другите хора тъй, както са си?“ В съвършения Божествен закон, за човек, който разбира в какво се състои Царството Божие, не му е позволено да мисли зло за когото и да е, не му е позволено да носи един безобразен образ в себе си и в ума си. ...Затуй казва Христос: „Любете враговете си“. Не казва: „Мразете ги“, не казва: „Бъдете индиферентни“, но казва: „Любете ги“. Следователно, имаш един враг, създай в ума си една красива форма за него, не мисли за неговото зло.

 

Съблазните

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

22.02.15

 

Удивительны люди, говорящие, что кто-то был набожен! Чтобы быть набожным, Любовь должна прорасти из всех складок твоих сердца, ума, душа и духа; ты должен проявлять Любовь не только к своим детям, к своей жене, проявлять Любовь не только ко всему человечеству, но проявлять Любовь и ко всем мельчайшим существам – ко всему. Это значит быть Божественными; это значит угодить Богу.

 

Соблазны

 

 

Чудни са хората, като казват, че еди-кой си бил набожен! За да си набожен, Любовта трябва да проникне из всичките гънки на твоите сърце, ум, душа и дух; да си любовен не само към твоите деца, към твоята жена, да си любовен не само към цялото човечество, но да си любовен към всички най-малки същества – към всичко. Туй значи да бъдем Божествени; туй значи да угодим на Бога.

 

Съблазните

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега
Sign in to follow this  

×