Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Sign in to follow this  
Донка

Учителя тълкува Библията

Recommended Posts

Първите ми впечатления от Учението са свързани с тълкуванията, които Учителя прави на пасажи от Библията (и особено Евангелието). Довеждали са ме до втрещяване - аз съм филолог, но такова тълкуване на смисъла никога не ми беше идвало на ум! И в същото време звучат толкова логично и естествено, че първата мисъл, която ти идва е:"Как не съм го осъзнавал досега!" И сякаш се отключва някакъв таен код и за секунда пъзелът се подрежда и ти се чувстваш различен от преди да го прочетеш. 

 

Предлагам в тази тема да събираме и дискутираме такива тълкувания. Ще отворя подобна тема и в другия подфорум, в която ще помоля всички приятели да споделят мисли, в които Учителя тълкува Писанието. 

 

 

 

Казано е: "Не се противи на злото." Това значи не се бори със злото в себе си, но дай път на Божественото. Тогава злото само по себе си ще изчезне. 

 

Практически правила - Изворът на доброто

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Психографията на личността отделя самата нея от тълкуванията.

И тя е не е в точните препратки - но мисля, че да се тълкува тълкуванието на писанието, не е постижение, то е повтаряне на фрази. 

За ненавременна публика. 

 

Защото, посланията, отвъд, лесната граматика на Учителя, съдържат трудни емоционални послания. И тук виждам проблем. Всяко едно учение или теза може да бъде видяна спрямо други, не спрямо себе си. 

В тая връзка, за толкова години, не видях, от никого - препратка между Дънов и други духовни паралели, това за мен е слабост. Не видях издигане на смисъла. 

 

"Коя е причината на умствения и духовен упадък - тя е неридовния живот. Сменяването на вътрешните сили, които са изгубили своето равновесие. Такова едно нарушаване винаги води до съсипателните влияния, които нарушават духовния порядък на нещата, които зависят едно от друго.

Всяко добро или зло последствие води своето произхождение и от подобни причини, които или въз (с) становявяват или нарушават този вечен ред, който е напълно независим от никоя външна сила."

 

Личен бележник на Учителя, факсимиле, 1899 година

Редактирано от Лиула

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега
Sign in to follow this  

×