Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Пролетните билки


Recommended Posts

Игликата започва да цъфти :) 

 

 

Иглика

Primula Officinalis

file2933.jpg?1319628929895

 

Игликата се използва при грип,коклюш, астма, бронхиален карат.  Корените се използват за лечение на възпалителни заболявания на пикочните пътища, подагра, трудно уриниране. Листата служат за лечение на главоболие, при недостиг на витамини А и С и противотпадналост. Цветовете лекуват безсъние, нервна сланост, главоболие. Корените притежават отхрачващо действие. Имат известно потогонно и диуретично действие. Засилват стомашната секреция. Действат успокоително върху нервната система.

 

 

Според скандинавски легенди в краят на дългата, студена зима на земята пристигнала богинята Фрея. Тя слизала от колесницата си , впрегната от две пухкави котки и отключвала пролетта. А а ключове използвала игликите. И наистина стъблата с цветовете на цветето наподобяват на връзка златни ключове. Според нашите поверия, предвестница на пролетта е Баба Марта. Тя е възрастна и не блести с хубост, но също е избрала игликата, за да извести, че зимата си е отишла. И на забратките си е затъкнала китки от иглика.

 

 

Използвани части:

Използваемите части на игликата са – корените, коренището, листата и цветовете. Корените и коренището се берат преди да настъпи цъфтежа - през април и след като узреят семената, когато листата започват да жълтеят- през юни. 

Листата се събират през март-май, по време на цъфтеж.

 

Корените притежават отхрачващо действие. Имат известно потогонно и диуретично действие. Засилват стомашната секреция. 

Коренището и корените се приемат под фирмата на запарка. Около две чаени лъжици от дрогата се прибавят в 300мл. вряща вода. Оставя се да престой половин час, след което се прецежда. Приема се 5 пъти на ден в малка чашка.

източник

 

още за билката:

 

Листата и стръковете се берат само по време на цъфтежа и бързо се отнасят да се сушат на сянка. Коренищата и корените на по-старите растения се изкопават, когато семената са узрели и листата започват да пожълтяват. В Пиринския край се приготвят пролетно време настойки на ракия,за да използуват ценните витамини, когато още няма зеленчуци. Въобще на доста места се яде игликова салата при авитаминоза, малокръвие и голямо изтощение. В Казанлъшко цветовете се турят за да придават златист цвят на ракията, за "взимане на акъла".
 
 
Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

307-398-gluharche.jpg

източник

 

 

 

Един месец на чай от глухарче чисти натоварения черен дроб

 

b-6.pngДейства пречистващо върху кръвта и черния дроб и тонизира целия организъм- чудесно пролетно средство, за да влезем във форма след студените месеци – любопитен факт е, че то пречиства от токсични вещества дори почвата, 

върху която расте.

b-6.pngУскорява метаболитните процеси в тялото ни - ако искате да отслабнете, не забравяйте за тази билка. Може да се каже, че американците са полудели по комбинацията от половин грейпфрут и чаша чай от глухарче преди всяко хранене - за бързо сваляне на килограми.

b-6.pngПомага при умора, безсъние и невроза.

b-6.pngСтимулира апетита.

b-6.pngПритежава силно диуретично действие.

b-6.pngУвеличава секрецията на храносмилателен сок и поддържа храносмилателната система в отлично състояние.

b-6.pngПри стомашно-чревни, жлъчни и бъбречни болести приемът му е повече от препоръчителен- спомага успешното изхвърляне на бъбречните и жлъчните камъни.

b-6.pngПомага в борбата с анемията ( желязото ), атеросклерозата ( калия ) - понижава съдържанието на холестерол в кръвта.

b-6.pngПрепоръчва се още при ревматизъм и артритни заболявания.

b-6.pngНамалява симптомите на ПМС и увеличава лактацията при кърмене.

b-6.pngЧаят, ползван външно, ободрява уморените очи.

b-6.pngСокът му е чудесен лек при кожни проблеми - акне, екземи, различни обриви, брадавици, мазоли.

b-6.pngНе на последно място - съществуват изследвания, които твърдят, че това растение предотвратява растежа на раковите клетки.

 

 

източник

 

Знам, че всеки от вас се радва на малките слънчица, които от седмица насам обсипаха поляните. Така че докато се разхождате и любувате на пролетната свежест, не се колебайте да се наведете и да си доставите сами салатата и лекрството от магазина на природата :) !! Преди да тръгнете на разходка си осигурете хартиен пакет! Сега почвата е много влажна и понякога глухарчето излиза с част от коренището. Не се страхувайте - не сте го изкоренили - това е почти невъзможно. Не се тревожете за калта - тя бързо пада, когато накиснете листата и корените. 

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Поздрави за темата!

Изучавайки древноримската кухня, попаднах на едно растение/билка, която древните римляни са ползвали ежедневно в менюто си, а именно седефчето или Ruta graveolens.

 

 Но билката е по-скоро къснопролетна. И все пак, както и повечето билки, и тази в непремерени дози, може да бъде и отровна. Например, изрично се забранява да се приема от бременни. 

 

 

ruta_graveolens_1_010706.jpg

 

Употребяема част:
Използват се цъфтящите връхни клонки. 

 

Лечебно действие:
Нервноуспокояващо и болкоуспокояващо действие, усилва храносмилателните процеси. Притежава и хипотензивен ефект.

 

Приложения:
• при неврастения, хистерия, нервно сърцебиене, виене на свят 
• при епилепсия - като помощно средство 
• при някои очни заболявания, стомашно-чревни заболявания, хемороиди, кожни обриви 
• външно: при ревматични болки, подагра, ишиас, лумбаго 
• растението е отровно, да не се приема продължително и без лекарски контрол 
• В българската народна медицина седефчето се използва при анемия, припадъци, стомашни и чревни болки, глисти, болезнена менструация, диария, отслабнало зрение, прилив на кръв в главата, изпаднало задно черво, нервна и полова слабост. 

 

Външно приложение За налагане на лапи при ухапване и ужилване от насекоми, изкълчване, ревматизъм, за жабурене при възпаление на венците. Настойка от билката в силна ракия (1:10) се препоръчва за разтривка при подагра, ревматизъм, ишиас, натъртване, ставни болки, лумбаго. Пресен сок се употребява за капване при възпаление на външното ухо, за компреси при преумора на очите. 

Вътрешно приложение - 1 ч.л. от билката се слага в 400 мл вода. Ври 5 минути. Пие се по 100 мл преди ядене, 4 пъти дневно. 

 

източник

Редактирано от Лиула
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...