Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Психотерапевт в Плевен?


Recommended Posts

Здравейте,

Бих искала да ме насочите дали има психотерапевт в Плевен?

Самата аз съм практикуващ психолог, но от няколко месеца имам дискомфорт, с който не успявам да се справя сама. Предполагам става дума за паническа атака, но не съм посещавала психиатър. Лични лекар каза нервно напрежение и да, възможно е да е паническо разстройство. Отказа да ми изписва лекарства, заложи на Бах-ови капки при самата паника. За около 2 месеца тези неприятни състояния бяха отминали и скоро ме връхлетяха отново.

Ще съм благодарна за контакт с психотерапевт в Плевен.

Линк към коментар
Share on other sites

Candy, в Плевен има психотерапевт и то един от най-добрите в България. Нужно е да прегледаш само няколко теми за да разбереш.

 

Това, което ме притесни в поста ви и поради което пиша е, че сте действащ психолог, което предполага 5 годишно обучение в тази специалност, но вие:

1. Не можете да установите сама,че сте в стрес и имате остра стресова реакция. 

2. Смесвате в едно изречение думите паническа атака и психиатър, което говори, че или сте "спала" като студент или не правите разграничение между психиатър и психотерапевт.

 

Една от учебните дисциплини по Психология в Университета е "Психология и здраве" (може и по друг начин да е формулирана). Там подробно се разгръщат разбиранията за здраве и болест в здравната психология, етиологичните и обяснителни модели на разстройствата,  и т.н.

Извинявайте ако съм по-остра. Не ме разбирайте погрешно - не ме притеснява факта, че не можете да се справите сама. Притеснява ме факта, че поста ви все едно е писан от човек, който е далеч от дисциплината "Психология"

Редактирано от lind
Линк към коментар
Share on other sites

lind,

разбираемо е възмущението ти, но мисля, че като колеги можем да дадем работещ съвет.

Образованието по психология в повечето университети е пропито от психоаналитичната парадигма. При разбирането и положителното повлияване на тревожни разстройства тя не работи, освен ако не е приложена от самия Фройд, но отдавна вече по обясними причини това е твърде невъзможно.

 

Съветът ми, Candy, е да разгледаш състоянието си от гледище на когнитивната парадигма и хуманистичното направление. Тогава, ползвайки знанията си ще съумееш да си помогнеш доста добре. Разбира се, че няколко сесии при опитен терапевт ще те ориентират много бързо, така че е правилно решението ти да не се консултираш с психиатър. Помниш от психопатологията, че тревожните разстройства се лекуват с медикаменти с "оф лейбъл" действие, което е крайно неприемливо.

 

Има една хубава източна приказка - "Учителю, трябва да научиш онова, което преподаваш". Е, приложи я.

 

Поздрави!

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей!

 

Канди, бях началник на отделение, с основна функция психотерапия на тревожни разстройва  - отделението беше в  ШЗО-то. Аз не приемам клиенти, но на лични ти оставям името на колега, с който съм работил повече от десет години и е един от най-опитните в страната терапевти.

 

Успех!

Редактирано от д-р Тодор Първанов
Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...