Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Recommended Posts

причина за растящия интерес към нахута са неговите диетични качества. Модерни медицински изследвания го нареждат сред десетте най-полезни за здравето храни заради високото съдържание на белтъчини и въглехидрати при ниско съдържание на мазнини, както и заради присъствието на минерали като магнезий, цинк, фосфор и др. В 100 г сварени зърна се съдържат 164 калории, 27 г въглехидрати, 9 г белтъчини, 7 г фибри и едва 2,6 г мазнини. Това количество съдържа също половината от препоръчваната дневна доза витамин В9 (фолиева киселина) и четвърт от тази на магнезий и желязо. Препоръчва се при балансираното хранене заради ниския си гликемичен индекс. Доказано е, че помага за свалянето на холестерола и кръвното налягане. Предпазва също от заболявания на простатата. Той е идеална храна за вегетарианци и вегани, както и по време на пост. Не само замества месото, но и допълва диетата с боб, леща и други бобови култури.

 

източник

 

 

Най- лесният и много вкусен вариант е просто сварени бобчета. Оставяме ги да киснат във вода 24 часа (може и повече, но да е на хладно) и изплакваме. После се сварява много бързо и когато започне да ухае със специфичната си сладникава миризма, е готов. Сега в зелената салата е много вкусен и хранителен - особено в компанията на кълнове от люцерна и лимец.

 

За хумус има много рецепти - тази ни е най-любима. Преди време ни "подсказаха", че при пасирането може да се добави и глава суров лук - супер се получи! 

 

Вашите изпитани рецепти с  нахут?

 

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...