Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Спанак - вкусно, бързо и МНОГО полезно!


Recommended Posts

Хайде на спанака!

 

Кой не е смръщвал носле само като си помисли колко чистене му предстои. Всъщност първо - не е чак толкова - може и да не си правите труда да чистите всичко - сега продават спанака почти готов за бланширане. Хубаво е все пак малко да постои с оцет - една нощ или един ден, например. Дръжките можете и да не отстранявате - само коренчетата, ако ви дразнят. 

 

Ето една бърза, лесна и много вкусна рецепта, която при това запазва всички ценни качества на това растение.

 

1-spanak-s-iaica.jpg

 

Запеканка от спанак с яйца

 

Ние у дома открихме комбинацията с елда - при това "магията" стана докато сновях из кухнята сутринта между чая и сока от моркови. 

 

1. Водата завира и пускате за малко спанака да се бланшира. Изваждате го след 1 мин с гевгир или просто отцеждате водата

2. Поставяте бланширания спанак за задушаване в достатъчно вода и няколко кристалчета морска сол и захлупвате с капак плътно - на тих огън.(отнема 1 мин.) 

3.Като ви замирише на вкусно, добавяте нарязан зелен лук и джоджен, чаша елда, може и повече - както го обичате. Домати добавяте на вкус - може нарязани сушени предварително накиснати или консерва, може и пюре, също малко червен и черен пипер ако ги обичате. Добавяте гореща вода - достатъчно да набъбне елдата и отново захлупвате и оставяте на тих огън. (1 минута) 

4. Когато видите как елдата и спанакът вече избиват на повърхността на водата, изключвате и оставяте да поеме - захлупено. 

 

След около 10 мин на вкус поръсвате със зехтин или шарлан. 

 

Ние ползваме сурова елда, която накисваме да се "съживи". 

 

 

Да ви е вкусно! 

И чакам вашите рецепти!

 

 

Линк към коментар
Share on other sites

защо в оцет ? И на края предполагам се залива с яйца разбити с малко пр. мляко  , и се запича ?

Редактирано от АлександърТ.А.
Линк към коментар
Share on other sites

Много добре ми звучат за този сезон рецептите със спанак. Чакам някой да пусне рецепта за спанак с ориз, но може и да експериментирам със запеканката, въпреки, че не обичам прясно мляко. :))))) :3d_025:

Редактирано от Inatari
Линк към коментар
Share on other sites

В къщи го правим и с кисело мляко > Да не е много кисело ( по прясно , да е), и постепенно с бъркане прибавяме млякото .Пропорции на вкус

Редактирано от АлександърТ.А.
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...