Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Sign in to follow this  
Донка

Спанак - вкусно, бързо и МНОГО полезно!

Recommended Posts

Хайде на спанака!

 

Кой не е смръщвал носле само като си помисли колко чистене му предстои. Всъщност първо - не е чак толкова - може и да не си правите труда да чистите всичко - сега продават спанака почти готов за бланширане. Хубаво е все пак малко да постои с оцет - една нощ или един ден, например. Дръжките можете и да не отстранявате - само коренчетата, ако ви дразнят. 

 

Ето една бърза, лесна и много вкусна рецепта, която при това запазва всички ценни качества на това растение.

 

1-spanak-s-iaica.jpg

 

Запеканка от спанак с яйца

 

Ние у дома открихме комбинацията с елда - при това "магията" стана докато сновях из кухнята сутринта между чая и сока от моркови. 

 

1. Водата завира и пускате за малко спанака да се бланшира. Изваждате го след 1 мин с гевгир или просто отцеждате водата

2. Поставяте бланширания спанак за задушаване в достатъчно вода и няколко кристалчета морска сол и захлупвате с капак плътно - на тих огън.(отнема 1 мин.) 

3.Като ви замирише на вкусно, добавяте нарязан зелен лук и джоджен, чаша елда, може и повече - както го обичате. Домати добавяте на вкус - може нарязани сушени предварително накиснати или консерва, може и пюре, също малко червен и черен пипер ако ги обичате. Добавяте гореща вода - достатъчно да набъбне елдата и отново захлупвате и оставяте на тих огън. (1 минута) 

4. Когато видите как елдата и спанакът вече избиват на повърхността на водата, изключвате и оставяте да поеме - захлупено. 

 

След около 10 мин на вкус поръсвате със зехтин или шарлан. 

 

Ние ползваме сурова елда, която накисваме да се "съживи". 

 

 

Да ви е вкусно! 

И чакам вашите рецепти!

 

 

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

защо в оцет ? И на края предполагам се залива с яйца разбити с малко пр. мляко  , и се запича ?

Редактирано от АлександърТ.А.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Много добре ми звучат за този сезон рецептите със спанак. Чакам някой да пусне рецепта за спанак с ориз, но може и да експериментирам със запеканката, въпреки, че не обичам прясно мляко. :))))) :3d_025:

Редактирано от Inatari

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

В къщи го правим и с кисело мляко > Да не е много кисело ( по прясно , да е), и постепенно с бъркане прибавяме млякото .Пропорции на вкус

Редактирано от АлександърТ.А.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Моля регистрирайте се, за да коментирате

Вие можете да публикувате коментар след като влезете в акаунта си



Влизане Сега
Sign in to follow this  

×