Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Sign in to follow this  
Донка

Спанак - вкусно, бързо и МНОГО полезно!

Recommended Posts

Хайде на спанака!

 

Кой не е смръщвал носле само като си помисли колко чистене му предстои. Всъщност първо - не е чак толкова - може и да не си правите труда да чистите всичко - сега продават спанака почти готов за бланширане. Хубаво е все пак малко да постои с оцет - една нощ или един ден, например. Дръжките можете и да не отстранявате - само коренчетата, ако ви дразнят. 

 

Ето една бърза, лесна и много вкусна рецепта, която при това запазва всички ценни качества на това растение.

 

1-spanak-s-iaica.jpg

 

Запеканка от спанак с яйца

 

Ние у дома открихме комбинацията с елда - при това "магията" стана докато сновях из кухнята сутринта между чая и сока от моркови. 

 

1. Водата завира и пускате за малко спанака да се бланшира. Изваждате го след 1 мин с гевгир или просто отцеждате водата

2. Поставяте бланширания спанак за задушаване в достатъчно вода и няколко кристалчета морска сол и захлупвате с капак плътно - на тих огън.(отнема 1 мин.) 

3.Като ви замирише на вкусно, добавяте нарязан зелен лук и джоджен, чаша елда, може и повече - както го обичате. Домати добавяте на вкус - може нарязани сушени предварително накиснати или консерва, може и пюре, също малко червен и черен пипер ако ги обичате. Добавяте гореща вода - достатъчно да набъбне елдата и отново захлупвате и оставяте на тих огън. (1 минута) 

4. Когато видите как елдата и спанакът вече избиват на повърхността на водата, изключвате и оставяте да поеме - захлупено. 

 

След около 10 мин на вкус поръсвате със зехтин или шарлан. 

 

Ние ползваме сурова елда, която накисваме да се "съживи". 

 

 

Да ви е вкусно! 

И чакам вашите рецепти!

 

 

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

защо в оцет ? И на края предполагам се залива с яйца разбити с малко пр. мляко  , и се запича ?

Редактирано от АлександърТ.А.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Много добре ми звучат за този сезон рецептите със спанак. Чакам някой да пусне рецепта за спанак с ориз, но може и да експериментирам със запеканката, въпреки, че не обичам прясно мляко. :))))) :3d_025:

Редактирано от Inatari

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

В къщи го правим и с кисело мляко > Да не е много кисело ( по прясно , да е), и постепенно с бъркане прибавяме млякото .Пропорции на вкус

Редактирано от АлександърТ.А.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега
Sign in to follow this  

×