Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Класическа хипохондрия?


Recommended Posts

Здравейте, 

ще се представя като Недялко, въпреки че това не ми е истинското име.

  Аз съм мъж на 24 години. Всичко започна при мен преди няколко години, когато при най-малката болка или неразположение започнах да си мисля за болести. Не съм обръщал достатъчно внимание на това докато не започнах да имам по-сериозни проблеми. Претърпях травма на гръбнака от която ме болеше доста месеци всекидневно. Първите два месеца ми минаваха, какви ли не мисли през главата докато не открият истинската прична за болката. Нещата се поуспокоиха.

  В началото на миналия месец на мой роднина откриха рак в последен статий - терминален. Аз от преди имах шум в ушите с неизяснен произход. Една седмица след ужасяващата новина шума се усили много. Няколко дена подред получавах замайвания, в смисъл вървя си нормално, усещам, разсъждавам, но ми е замаяно, високо кръвно. Започнах да пия бетасерк и тебокан. С помощта на първото шума намалява, но се връща след известен период. От тебокана, обаче влявата част на черепа започнах да изпитвам неприятно усещане, не е болка, нещо като парене, трудно ми е да го определя. И старт на Хипохондрията! Повярвах си, че ми има нещо в мозъка и не ми остава много живот. Сега се появява неприятното чувство без да съм пил лекарството от време на време. Неприятните мисли нахълтват. Опитвам се със здрав разум да си обесня, че нямам типичните симптоми за такова заболяване, че съм поддържал качествен начин на живот и не съм бил излагал на радиация, за да има предпоставки. 

Не съм сигурен, какъв да бъде следващия ми ход.

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей Недялко, да, това е хипохондрично състояние.

Описал си го добре, какъв е въпросът ти?

По принцип това състояние се повлиява чрез психотерапия. В основата му стоят емоции и чувства, като страх, вина, нерешителност и т.н.

Линк към коментар
Share on other sites

Описанието беше и въпроса ми. Дали така наредената фактология и оплакванията са в следствие на хипохондрия, за да търся психолог/психиатър, наче невролог. Какво мога да приложа в домашния условия? Старая се да игнорирам натрапчивите мисли, само че не винаги се получава. Слушам релаксираща музика, разхождам се сумарно повече от 1ч. на ден.

Линк към коментар
Share on other sites

Хипохондрията и останалите симптоми, които описваш са характеристика на тревожно състояние. Т.е. ти си тревожен, трудно успяваш да се справиш с ежедневния стрес.

Независимо дали ще са физически симптоми, натрапливости или хипохондрични мисли, зад тях стои неумението ти да се справиш със своя страх.

При подобни състояния, страхът идва от липсата ти на самоувереност и себеприемане. Фокусирането в симптомите не води до изход от състоянието, а го превръща в част от твоя ден.

Всичко, което правиш е много хубаво, важна е, обаче, мисълта, с която го правиш.

Ако това е съпротива, ако цялото ти същество прави всичко това стегнато и през страх, нищо няма да се получи.

Т.е. важно е не какво правиш, а с каква мисъл го правиш.

Необходима ти е психотерапия при психотерапевт или психолог работещ с тревожни състояния.

Линк към коментар
Share on other sites

Бихте ли могли да ми препоръчате конкретни статии или книги по въпроса с добиване на увереност в себе си и превъзмогване на страховете? Няма да бъде проблем, ако са на английски.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...