Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Помагайте на хората, без да ги освобождавате от изпитанията им.


Донка

Recommended Posts

Не е нужно да правиш добро на всеки, когото срещнеш на пътя си. Доброто подразбира да изпратиш на човека една добра мисъл или едно добро чувство. В това отношение, трябва да бъдем будни. Не се отказвайте и от най-малката услуга, която трябва да направите. – „Значи да помагаме на всички бедни.“ – Подкрепвайте ги, без да им отнемате сиромашията. Има една сиромашия, която носи благословение на човека. Ако я отнемете, с това заедно отнемате и благословението му. Има една сиромашия, едно невежество или едно страдание, дадени на човека на място. Те носят благословение за него. Всичко, което разумният свят е определил за хората, е на място. Помагайте на бедния да понася сиромашията; на богатия – да носи своето богатство; на учения – да прилага своето знание на място. Помагайте на всички хора, без да ги освобождавате от изпитанията им(Беинса Дуно)

 

"Топли чувства и светли мисли"

 

 

 

Лесно ли е да се помага на човек, без да се освобождава от изпитанието му? Учили ли сме се да различаваме двата вида помощ? Когато вие сте имали нужда от помощ и сте я търсили, то какво сте очаквали - да ви спасят от трудността, да ви я понамалят или ..... ? Достатъчна помощ ли ви се струва да се изпрати "само" една добра мисъл и едно добро чувство? Имате ли случаи, в които именно те са помагали? 

 

 

 

 

 

Линк към коментар
Share on other sites

Кому не се е случвало да има дни с късмет . Когато , каквото и да правиш все хубаво се получава .И обратното ,някога  колкото и да се стараеш , не успяваш ... Късмета е с  теб , когато си ограден от доброжелателни мисли . Когато има хора да ти се радват и желаят да сполучваш .

  --Та добрата дума и мисъл е помощ . Наблюдавал съм го , виждал съм го , знам го ! Сила е !
 

Линк към коментар
Share on other sites

Не мисля, че можем да освободим някой от изпитанията му, дори и да искаме. Съмнявам се и, че можем успешно да разграничим ситуациите когато кармата позволява да помогнем на някого и когато не позволява. Най-лесно е да направим някакъв жест на помощ и да проследим как отсреща приемат помощта ни и дали последствията са точно желаните от нас. В крайна сметка ние може да насочим помощта си правилно, а отсрещната страна все пак да не я приема или използва по правилния начин. Просто трябва да следим дали нещата се получават така, както желаем и в зависимост от това да продължим или спрем помощта си, или да направим корекции в начина по който я предоставяме.

 

Като цяло помощта е действие като всяко останало. Ние можем да го извършим правилно или не и последствията да са благоприятни или вредни. Разбира се, че помагайки ще допускаме грешки така, както ги допускаме и с всяко друго действие, но това е част от развитието ни.

Линк към коментар
Share on other sites

Има нещо много притеснително за мен в тези съвети .

Звучи ми като да сме в дълбока кома-

наблюдатели без да се натоварваме емоционално.

Ето защо аз никога няма да стана в тоя смисъл "духовен" човек 

нищо , че Луната ми е Риби .

Не мога просто ей така да възприема лошите случки ,

Не мога да си кажа  така е трябвало да се случи..

Разбира се не съм добрия самарянин , който ще си свали 

и последната риза , за да я дари на бедните ,

но зависи от случая .

Даже понякога може да е Богохулство , но се питам 

защо Бог позволява това .

 

 Има една сиромашия, която носи благословение на човека. Ако я отнемете, с това заедно отнемате и благословението му. 

Това ми харесва и съм съгласна .

Но за богатия да понесе богатството си, съм със особено мнение .

Не, че няма добри хора сред тях , хора които дават работни места ,

строят църкви , благодетели ...зависи, зависи -

всичко е много относително 

Линк към коментар
Share on other sites

Изглежда Небето ни помага като ни праща в подходящ момент човек, който е като наше огледало, но с увеличително стъкло. Та ми е интересно да наблюдавам от едно известно време млад човек, който вижда основен смисъл на живота си да помага на хората. Звучи добре, но я сега си представете как някой върви и се оглежда във всеки човек, когото срещне на пътя и в живота си да открие какво да му помогне. И си няма своя работа друга.... И ми се върти в краката, опитвайки се да ми свърши нещо, което искам аз да си го свърша, защото ми е удоволствие. И все търси да открие проблем с някого, та той да помогне за разрешаването. Картинката започна да става досадна... 

А и в един момент се замисляш - а той откъде е толкова сигурен, че може да свърши нещо по-добре от мен? И не е ли самозиграденият образ на "аз съм помощникът на другите" всъщност благородна маска на гордост? 

Имаше време, в което приемах себе си в професията си така - като "аз помагам на децата". Полека-лека осъзнах, че те май на мен помагат повече, отколкото аз на тях. А аз като работя получавам такова удоволствие и радост от общуването с тях, че не ми идва на ум да им помагам. Просто играем заедно... :) всеки в своята роля...  

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...