Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Хипотиреоидизъм и отслабване


Recommended Posts

Привет! Потърсих из сайта и форума тема за проблемите с щитовидната жлеза, но не успях да намеря такава, отделно търсих из мрежата, но отговорите, които намерих не ми бяха достатъчни. Пише ви една млада дама на 23 г.,имам нужда от съвет и малко помощ. Преди да стана на 16 имах дълга до кръста гъста коса, но скоро след това тя изведнъж започна да оредява и да пада, да се омазнява все по-често и на всичко отгоре и напълнях. До 12 клас бях вече 68 кг. при ръст 1, 60 см., отслабнах и станах 50 кг. за половин година, но косата ми си остана все същата - подстригана до раменете, нерастяща, рядка и тънка. Изкарах студентските си години в същото състояние, но с отново върнати килограми. След завършането обаче започнах да работя като офис-организатор и мениджър в една агенция и сякаш стресът си каза думата, напълнях с 10 кг. за няколко месеца, но това го отдавам на петминутните почивки, които ми отпускаше работодателката, за да си взема "нещо за ядене на крак", след това започнах яденето на салати и избягването на вредни храни. Но за съжаление след напускането на тази длъжност без да се усетя напълнях, имах страхотна депресия и ядях каквото ми душа искаше. Забелязвах обаче, че преди с такова ядене качвах само до няколко килца, а сега за мой ужас напълнях с почти 20. Старите дрехи изобщо не ми ставаха обаче и до днес е така, изгубих самочувствието си, косата ми не расте от години наред и седи на едно и също положение. За депресиите е излишно да обяснявам колко ме мъчеха и бяха всекидневни. И така, преди месец изследвах хормоните на щитовидната си жлеза и честно казано резултатите не бяха изненадващи за мен, ТСХ излезе точно на границата - 4, 2, ендокринологът ме прати да изследвам и ТАТ и МАТ антителата, но резултатите са отлични. Отидох на преглед, бях изследвана и с ехограф, нямам възли, жлезата не е увеличена, нямам Хашимото според последните изследвания, но заключението е - субклиничен и неуточнен хипотиреоидизъм, въз основа на първичните резултати. Изписан ми е L-Thyroxinе от 25 микрограма всяка сутрин на гладно и юли съм отново на контролен преглед. Въпросът ми към вас е: възможно ли е да се отслабне при вече поставена такава диагноза или пък е възможно килцата още да се увеличат неконтролируемо въпреки приема на хормона?  Вече от почти месец пия лекарството си, депресията и хроничната умора изчезнаха, спрях пакетираните храни, вместо сирене и кашкавал ям извара, хапвам зеленчуци, плодове, боб, ориз, орехи, ленено семе, пия и масло от вечерна иглика и пия достатъчно количество вода, правя упражнения всеки ден по 1 час от седмица насам, днес кантарът показа 86 кг., които явно са качени преди да започна лечението и предстои да бъдат свалени, надявам се. Страхувам се да не остане този проблем с килограмите въпреки лечението, какво бихте ме посъветвали?

Линк към коментар
Share on other sites

Килограмите са последен проблем и резултат. Обърнете внимание какви съвети са ви дали преди близо година във форум Психотерапия.

Също, мое лично мнение е, че всеки проблем с щитовидната жлеза е резултат от много голям стрес, който не може да се преодолее, което предполага нуждата от психотерапия. 

Линк към коментар
Share on other sites

Тъй като търсиш единствено съвет за отслабването,а не за лечението си,гарантирано ще отслабнеш със ЗОНАТА на Бари Сиърс,а и ще се чувстваш в енергия.Две книги са,първа част я има в е-библиотека Спиралата.Много е възможно да са качили и втората.Иначе книгите ги има на Славейков,могат и да се поръчат по интернет....Това е начин на комбиниране на протеини ,мазнини и въглехидрати,а не гладуване.Много ефективна при всякакви заболявания,като отслабването е страничен ефект,но чудесен.

Първа част

http://www.book.store.bg/p3008/zonata-d-r-bari-siyrs.html

Втора част

http://www.book.store.bg/p20703/ovladiavane-na-zonata-d-r-bari-siyrs.html

и не си купувай Ние и зоната на Папазова,повтаря същото и дава тъпи съвети.От опит,имам ги и трите.

Линк към коментар
Share on other sites

Много ви благодаря за бързите отговори. Ориентирала съм се към търсене за съвет единствено за отслабването, тъй като чета доста литература по въпроса и за една година доста промених себе си и светогледа си. Убедена съм, че заболяването ми се отключи от работата, която бях започнала, защото оттогава датира пълнеето като цяло и депресията. Ще погледна книгите на Бари Сиърс, много благодаря за съветите ви!

Сърдечни поздрави!

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей hinari,

Не се сдържах, просто трябваше да пиша, защото това е проблем който и аз имам (имах) и много добре те разбирам. Когато се изследвах за първи път, бях напълняла само с 5 кг., но за сметка на това имах много други симптоми, които ме тревожеха като умора, бавен метаболизъм, трудна концентрация, суха кожа и очи и разни други. Но усещах, че нещо не е наред. Не качих повече от тези 5 кг., но за мен по-големия проблем бяха останалите симптоми, които просто влошаваха качеството ми на живот.

Показателя ми беше 6 (без възли и с нормални нива на ТАТ и МАТ) при първото ми изследване. Предписаха ми Еутирокс (същата доза като при теб), но след като обмислих въпроса (и се консултирах с различни хора, всех различни мнения) реших че не искам да ги пия, защото дори и облекчат симтомите ми, проблема няма да се разреши. Тоест, аз исках да излекувам жлезата си... да възстановя естествената функция и производство на хормони, а не да я подтисна и да я принудя да не произвежда нищо, защото взимам хормоните на таблетки. 

Направих едно доста обширно проучване, каквото съм сигурна, че можеш да направиш и ти и след като се "информирах", реших първо да опитам с натурални лекове. Коренно промених доста неща в диетата си. На първо място премахнах брашното и захарта, както и млечните продукти (месо не консумирам по принцип). Основно се стараех да ям пресни плодове и зеленчуци и да пия големи количества вода. Започнах да спортувам 3 пъти седмично. Не съм гладувала в никакъв случай, просто промених нещата, които ям. Даже в началото поглъщах доста по-големи количества, защото ми беше трудно докато свикна с промените. Не напълнях повече, даже отслабнах.

 Беше ми ужасно трудно в началото и наистина се мъчих много (особено със спорта), но си струваше. След две седмици усетих облекчаване на всичките ми симптоми. Когато отидох да се изследвам втори път след 4 месеца показателя ми беше спаднал на 2.

Това е, което мога да ти препоръчам. Най-вече пресни плодове, зеленчуци, вода и активен спорт. Ако не си свикнала да бъдеш по-активна, може да ти е по-трудно но знай, че си струва.

Другото нещо, което можеш да правиш е да пиеш Селен (хранителна добавка) и Спирулина. Но не мога да кажа, че препоръчвам да пиеш хормони. За мен това решение е все едно човек да седне на бодлив стол и пие обезболяващи, за да облекчи болката си вместо да стане от бодлите. Но това е само мое мнение. Не съм лекар.

Давам ти линк към една статия, която е доста изчерпателна и лично на мен ми беше от много голяма полза: http://healthwyze.org/index.php/component/content/article/211-how-to-cure-hypothyroidism-naturally.html

 Пожелавам ти скорошно оздравяване и всичко най-хубаво!

Редактирано от Emmy
Линк към коментар
Share on other sites

Emmy, сърдечно ти благодаря за съветите и помощта. Може би си прочела в разказа ми по-горе, че правя точно това, което ме съветваш за храненето и спорта. Всеки ден спортувам по един час вече, храня се само с плодове и зеленчуци, ленено семе, извара, орехи - все такива неща и в умерени количества. Както написах и по-горе, депресията и постоянната умора и сънливост си заминаха след втората седмица от приема на Л-Тироксин, което е доста голямо постижение за момента, остават само килограмите. Стремя се да съм в покой със себе си, случващото се около мен и околните и да избягвам стресови ситуации и негативни хора. Мислех и за селена, определено ще те послушам и ще си купя, както и Спирулината. И аз, както и ти, направих дооооста обстойно проучване в продължение на месец за заболяването, възможностите за лечение, отзиви на други хора и в крайна сметка ендокриноложката ми изписа възможно най-леката доза от 25 микрограма на ден, тъй като каза, че е възможно да напълнея още доста и да не мога да забременея в последствие ако не предприемем мерки. За момента се чувствам доста добре, въпрос на време е, надявам се, да достигна оптимално тегло. Отново благодаря на всички, които ми дадохте съвети, бъдете благословени!

Сърдечни поздрави!

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...