Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Помощта в семейството - светли и тъмни страни


Донка

Recommended Posts

Как разбирате помощта на близките в семейството? Получавате ли я и в каква форма? Вие давате ли и как своята помощ? Очаквате ли и получавате ли взаимност?

Тъй като светлата страна на помощта в семейството е неоспорима и лесно се осъзнава, въпросът ми е за тъмната страна. Възможно ли е помощта да носи със себе си очакване за "връщане" или "изплащане", та дори и под формата само на проявена благодарност. Имали ли сте случаи, в които именно помощта в рамките на семейството е ставала причина за неразбирателства и поставяне под зависимост? 

Англичаните имат поговорка: Sometimes you have to be cruel to be kind. Понякога трябва да си жесток, за да бъдеш добър. Това има ли пряка връзка с помощта на най-близките и по-скоро с отказа от нея?

Линк към коментар
Share on other sites

,, Понякога трябва да си жесток, за да бъдеш добър"  --------- Често ми идва мисълта , че все още опитваме от ,,забранения плод" .Все още нямаме знанието за добро и зло . Не сме приключили с неговото научаване .

създаваме семейства , защото се нуждаем от помощ .

Женитбата има смисъл само когато приближава човека до Бога, когато възлюбените си помагат взаимно. Обаче, каква женитба е тази, която отдалечава хората от Бога и разваля отношенията помежду им? Ако наблюдавате живота на семействата, ще видите, че някъде членовете постоянно удрят главите си, разправят се, спорят. В това отношение, главите на мъжа и на жената са като чутури, в които чукат кафе. Децата им само ги обикалят и казват ха, но в края на краищата, нищо не излиза от това съдружие. В други семейства всички членове имат стремежа на тиквеното семе – да обсебят колкото може повече земя, едни да се разширят за сметка на други. И като сплетат стъблата си, объркат се и нямат никакъв резултат. Поживеят така няколко месеца, докато дойде господарят на нивата и обере всичките плодове. За предпочитане е да дадеш по-малък плод и да живееш повече, отколкото да имаш голям плод, а кратък живот.

Страшно е положението на човек, който живее само за себе си. Само Бог има право да живее за себе си, защото Той включва всичко в себе си. Човек да живее за Бога, а Бог – за себе си. – "Искам да живея за себе си." – Обърни се тогава към Бога, Той да дойде в тебе, да живее за тебе, а ти – за другите.--  Да наеме работници

 

 

 

 

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 years later...

На всички Ви така да се каже зададени въпроси  отговарям с Да. Помагала съм много, не съм очаквала помощ. На мен също ми се е налагало да търся помощ от семейството си под формата на морална подкрепа, но аз лично не получих такава. И именно този момент води до неразбирателатво. И като се замисля има доза истина в поговорката.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...