Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Донка

Помощта в семейството - светли и тъмни страни

Recommended Posts

Как разбирате помощта на близките в семейството? Получавате ли я и в каква форма? Вие давате ли и как своята помощ? Очаквате ли и получавате ли взаимност?

Тъй като светлата страна на помощта в семейството е неоспорима и лесно се осъзнава, въпросът ми е за тъмната страна. Възможно ли е помощта да носи със себе си очакване за "връщане" или "изплащане", та дори и под формата само на проявена благодарност. Имали ли сте случаи, в които именно помощта в рамките на семейството е ставала причина за неразбирателства и поставяне под зависимост? 

Англичаните имат поговорка: Sometimes you have to be cruel to be kind. Понякога трябва да си жесток, за да бъдеш добър. Това има ли пряка връзка с помощта на най-близките и по-скоро с отказа от нея?

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

,, Понякога трябва да си жесток, за да бъдеш добър"  --------- Често ми идва мисълта , че все още опитваме от ,,забранения плод" .Все още нямаме знанието за добро и зло . Не сме приключили с неговото научаване .

създаваме семейства , защото се нуждаем от помощ .

Женитбата има смисъл само когато приближава човека до Бога, когато възлюбените си помагат взаимно. Обаче, каква женитба е тази, която отдалечава хората от Бога и разваля отношенията помежду им? Ако наблюдавате живота на семействата, ще видите, че някъде членовете постоянно удрят главите си, разправят се, спорят. В това отношение, главите на мъжа и на жената са като чутури, в които чукат кафе. Децата им само ги обикалят и казват ха, но в края на краищата, нищо не излиза от това съдружие. В други семейства всички членове имат стремежа на тиквеното семе – да обсебят колкото може повече земя, едни да се разширят за сметка на други. И като сплетат стъблата си, объркат се и нямат никакъв резултат. Поживеят така няколко месеца, докато дойде господарят на нивата и обере всичките плодове. За предпочитане е да дадеш по-малък плод и да живееш повече, отколкото да имаш голям плод, а кратък живот.

Страшно е положението на човек, който живее само за себе си. Само Бог има право да живее за себе си, защото Той включва всичко в себе си. Човек да живее за Бога, а Бог – за себе си. – "Искам да живея за себе си." – Обърни се тогава към Бога, Той да дойде в тебе, да живее за тебе, а ти – за другите.--  Да наеме работници

 

 

 

 

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

На всички Ви така да се каже зададени въпроси  отговарям с Да. Помагала съм много, не съм очаквала помощ. На мен също ми се е налагало да търся помощ от семейството си под формата на морална подкрепа, но аз лично не получих такава. И именно този момент води до неразбирателатво. И като се замисля има доза истина в поговорката.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега

×