Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Във всички противоречия да виждаш скрито Божественото начало - Това е новото учение


Recommended Posts

Погледни към небето и благодари в душата си за всичко, което ти е дадено. Когото и да срещнеш, виж в него присъствието на Онзи, Който е създал света. Добре е навсякъде да виждаш Бога. И във всички противоречия да виждаш скрито Божественото начало. Това е новото учение. То изисква от всички да отворят сърцата и умовете си, да видят истината, вложена от векове в тях.

 Красотата на Душата - тема

 

Противоречията, които осъзнаваме, изживяваме и/или сами създаваме с мислите, чувствата и постъпките си. Лесният път е да обявим едната страна на противоречието за доброто, а другата за злото. И да вземем добрата (за нас) страна и да осъдим или да се отстраним от другата. 

Трудният път - пътят на Учението - е да се опитваме да приемем противоречията като част от едно разумно Добро. Всъщност науката, философията особено, отдавна е решила този проблем с диалектиката. Дали морално етичните норми и особено религиозните догми не са задържали издигането на противоречията в двигател на развитието и в нашето човешко съзнание? 

Как разбирате смисъла на Божественото начало, скрито в противоречията? Как се учите да виждате навсякъде Бог? Как виждате Божественото начало в човешкото? Как се хармонизира човешката свобода и отговорност за личните си мисли, чувства и постъпки и Божественото начало във всичко? 

Линк към коментар
Share on other sites

"Казвам:сега ви трябва един нов начин за разбиране.Ние искаме да подобрим живота си при сегашните условия,както сега съществува.Всяко крайно неразбиране,всяко противоречие произтича от онези вътрешни материални интереси"

                                                                                                                                 Живот,светлина,свобода

 

Благодаря ,за прекрасната тема и за възможността да споделя за собствената си СВОБОДА да избирам.Това според мен е думата ,която описва състоянието в което можеш да виждаш,усещаш,хармонираш.Тези умения се придобиват след като си избрал.При мен самият избор се подпомага от противоречията,благодарение на тях осъзнавам свободната си воля.

Самата аз ежедневно се сблъсквам с противоречия,които сама си създавам ,а после ги преодолявам.След като се уморя от себе си и от материалните интереси(как изглеждам ,какво да кажа,каква глупост да си помисля за да изгубя още малко от безценното определено време)тогава в крайната точка ,когато всичко ми е дошло до гуша,тогава винаги остава само едно "радост".Момента на пречистване и на осъзнаване идва и тогава идва изборът пак ли ще препълня всичко и ще чакам тогава радостта или ще живея с нея.

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...