Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Царевицата


Recommended Posts

image_489_1054_full-300x245.jpg 

Новите изследвания показват, че царевицата е “склад” на много необходими витамини и микроелементи. Най-голямо в нея е съдържанието на витамините В1, В2, РР и Е, а по съдържание на витамин К тя няма равна. Изобилието от желязо, цинк и калий при незначителното съдържание на натрий дава възможност царевицата да бъде включена в диетата на сърдечно-болните. Тя съдържа много фосфор, което подобрява работата на мозъка, укрепва костите и зъбите, помага за бързото освобождаване на енергия в тъканите, а така също регулира дейността на нервната система. 
Царевицата е богата на целулоза. Влакнестата растителна съединителна тъкан (целулоза) не просто стимулира дейността на червата: тя поглъща и неутрализира всеки попаднал в нашия организъм канцерогенен продукт. Освен това, ускорявайки храносмилането, неразтворимата целулоза намалява времето за контакт между канцерогените и съединителната лигавична обвивка на червата. 
Царевицата съдържа каротиноиди, които придават този красив жълт цвят на зърната и са мощен антиоксидант, а това е своеобразна плофилактика на рака. 
Царевичните трици до голяма степен снижават нивото на холестерола в кръвта. По същия начин действа и царевичното масло. То съдържа така необходимите за организма полиненаситени мастни киселини. Ако включим в менюто си тези продукти, ние ще направим добра профилактика на атеросклерозата. 

източник - http://www.blitz.bg/article/922

Трудно мога да си представя юли и август без аромата на варена царевица :) Нали не изхвърляте водата, в която сте сложили и косите на кочаните, а също и част от шумата. И естествено ползвате херметическа тенджера... 

съдържание - http://www.bb-team.org/hrani/id/999538_tsarevitsa-sladka-byala-gotvena-varena 

и рецепти - http://www.1001recepti.com/article/?txt_id=407-carevicata-velikata-kralica-na-poleto

 

Царевицата НЕ  съдържа глутен и мазнини, което я прави отлична храна за хора, които имат нужда да ги ограничат в менюто си, но все пак да не стоят гладни. Качамакът, който нашите баби редовно слагаха на трапезата, сега е незаслужено подценен - може би заради "бързите закуски", които лениво купуваме от фурните. 

 

Присъства ли царевицата в менюто ви и как? Ползвали ли сте косата като лекарство?

 

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...