Jump to content
Порталът към съзнателен живот

234.Единствената връзка-УС, от Учителя, държано на 20 февруари 1938 г.


Recommended Posts

Молитвен наряд за начало:

Молитва на Духа Свят

Единствената_връзка-беседа

Молитвен наряд за край:

Аз ще пазя равновесието на моята душа

Аз ще пазя равновесието на моята душа. Аз ще пазя равновесието на моя живот, на Доброто в мен и във всички около мен. (три пъти)

Р а з м и ш л е н и е.

Ще прочета 3 глава от Евангелието на Йоан.

"Ако не се роди някой изново, не може да влезе в Царството Божие". Думата "изново" подразбира от вода и дух. Ето един въпрос, който навремето още беше неясен, даже за един от видните израилски учители. Той запита Христос: "Как е възможно, втори път да влезе човек в утробата на майка си?" За някои вярващи, този въпрос е ясен, а за други - не е. Последните се питат, как е възможно, човек да се роди втори път? Как е възможно, едно яйце да се снесе втори път? Същото яйце няма да се снесе втори път, но то може да се измъти. Снасянето е раждане по плът, а измътването - раждане по дух. Остане ли яйцето да чака за второ снасяне, смърт го очаква. Най-много след два-три месеца, то ще се развали. Яйцето не е същественото, друго нещо има в него - зародишът. И човешкото тяло не е същественото. - Защо? - Защото, излезе ли от него животът, то е осъдено на гниене и разпадане. Наистина, чудно и дивно е създаден човек. В природата няма по-съвършена машина от човешкото тяло. То е най-съвършеното предприятие. Човек е дошъл на земята с единствената цел, да изучава физическия свят. Затова му е необходимо тяло. Без тялото физическият свят ще остане неразбран.

Ще продължа по-нататък. Човек трябва да живее не само на физическия свят, но и в духовния. Обаче, той не може да влезе в духовния свят с физическо тяло. И пилето не може да влезе в живота с черупката си. То трябва да я напусне и така да влезе в новите условия - в живота. И човек, като влиза в духовния свят, съблича физическата си дреха и се облича в нова - духовно тяло, още по- чудно и съвършено от физическото - черупката на неговия физически живот.

"Роденото от плътта, плът е; роденото от духа, дух е". Мнозина мислят, че като вярват, ще влязат в духовния свят. Казано е: "Повярвай в Господа и ще бъдеш спасен". Това се отнася само до физическия свят. Тук ще бъдеш спасен. С тази вяра не можеш да влезеш в другия свят. Ако само вярата спасява, Христос нямаше да каже: "Ако не се родите изново, няма да влезете в Царството Божие". Докато си на земята, ще изучаваш петте сетива, но не само като физически възможности. Те имат и друго предназначение. Те са врати за съобщаване с други пет свята.

Окултистите твърдят, че човек има 12 сетива, т.е. 12 врати за съобщаване. Обаче, сегашният човек си служи с пет сетива, чрез които се съобщава с природата. Засега останалите седем врати са затворени за него. Чрез очите си човек възприема светлината, която го запознава с външния свят. Без тях светлината ще остане неразбрана за него. Чрез ушите си човек се свързва с разумния свят. Така се създаде говорът, речта в него. Чрез носа, чрез обонянието човек се свързва с особен свят. Отнемете обонянието на човека, да видите, какво губи той. Чрез устата, т.е. чрез вкуса човек се свързва с един голям свят, в който взимат участие и петте сетива. Първо, очите поглеждат и пожелават. Така Адам и Ева видяха красивия плод на забраненото дърво и го пожелаха. Вкусиха от него и сгрешиха. Значи, яденето е първата причина за грехопадението. Първият професор на знанието - изкусителят, дойде при Ева и започна й да говори: Ако ядете от плодовете на това дърво, ще станете божества, учени хора, господари на света. Всички тайни в природата ще се разкрият пред вас. Ева повярва в думите на своя учител: яде от плода на забраненото дърво, а след това даде и на Адам да го опита. Така първият човек се раздвои. Първата заповед, която Бог даде на Адам, беше за послушанието. Грешката на Адам се заключава в това, че той не предаде тази заповед на своята съкласничка - Ева. Грешката на Ева се заключава в това, че като прие заповедта на змията, толкова умело я предаде на Адам, че той я прие без никакво възражение. Адам повярва на думите на Ева и каза: Наистина, Бог ми заповяда да не ям от плодовете на забраненото дърво, но навярно не съм Го разбрал правилно. Щом ти яде от този плод и аз ще ям. Сега и вие ме питате: Да ядем ли? - Ще ядете, но не от плодовете на забраненото дърво, не от плодовете на дървото за познаване на доброто и злото. Щом се намериш под това дърво, ще постиш. Под "пост" разбирам да не ядете от плодовете на забраненото дърво, а да ядете от плодовете на дървото на живота. Казвате: Глупава жена била Ева, една змия да я излъже! - За Ева казвате, но вие и до днес още ядете от същото дърво. Адам и Ева излязоха от рая и още не могат да се върнат там. Ангел Господен стои на райската врата, с меч в ръка и пази, никой да не влезе вътре и да яде от плодовете на дървото. Едно дърво остана за хората - дървото за познаване на доброто и злото. И до днес всички ядат от него....

Единствената_връзка

 

 

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря за беседата!

Реалността на нещата не е във външната им страна. Оглеждаш се в огледалото, виждаш един човек - себе си. Отдалечиш се от огледалото, нищо не виждаш. Къде остана образът, реален ли беше той? - Това е реалност в огледалото. Казваш, че светът е лош. Това е външната лошавина в тебе. Казваш, че светът е добър. Това е твоето добро, проектирано навън. Значи, ние сме направили света лош или добър. Виновно ли е огледалото, че светът е лош? Проектирай доброто навън и светът ще се оправи. Следователно, не казвай, че си черен и че не трябва да се оглеждаш, но прояви своето добро и ще видиш, че си бял. Оглеждай се с доброто в себе си, а не с лошото. В огледалото може да видиш изразено и Божието Слово. - Кога? - Когато го носиш в себе си. Нека и ние станем тихи и спокойни, като тихата огледална повърхност на водата, за да може и Бог да се оглежда в нас. Той иска да бъдем чисти и добри, за да се проектира Неговият образ в нас. Това значи, да станем като Бога. Ако Бог се проектира в нас и ние ще бъдем като Него. Ако не се проектира в нас, ние ще си останем такива, каквито сме сега. Това подразбира Писанието под думите: "Чисти бъдете!" Само така, Божият образ ще се оглежда в нас. Това значи, създадени по образ и подобие Божие.

"Ако не се родите изново". - Ако не се родите от вода и дух. Водата трябва да бъде чиста, а Духът - светъл. Светлината трябва да се отрази в чистотата, за да се отрази Божият образ в нас. Тогава ще бъдем направени по образ и подобие Божие; тогава ще бъдем родени от Бога.

Единствената_връзка

Линк към коментар
Share on other sites

Човек е дошъл на земята с единствената цел, да изучава физическия свят. Затова му е необходимо тяло. Без тялото физическият свят ще остане неразбран.

 Много работи ще правиш на земята: ще се жениш, ще отглеждаш деца и ще уреждаш земния си живот. …..Според сегашното си развитие, повечето хора са на сцената на живота, където играят ролите си. Ти си актьор, играеш роля на цар, на съдия, на генерал. Какви роли не си играл на сцената! Като видиш публиката пред себе си, ти още повече съзнаваш ролята си на цар. Метнеш царската мантия на гърба си, разхождаш се с нея, мислиш, че наистина си цар. Колко трае твоето царство? - Най-много два-три часа, докато трае представлението. Щом слезеш от сцената, станеш обикновен човек. Ако и след това си въобразяваш, че си цар и почнеш да заповядваш наляво и надясно, ти ставаш посмешище на хората. Искам да бъда цар! - Всеки може да бъде цар - на себе си. Не е ли хубаво това? Да управляваш триста милиарда душички! Знаете ли, какво богатство е това? Триста милиарда разумни душички се събрали на едно място и образували човешкото тяло. В каква хармония, в какво единство живеят тези души! Каквото потърсиш в себе си, всичко можеш да намериш. Ако искаш да се жениш, в тебе има вече институт за женитба. Тези душички са разрешили въпроса преди тебе. Те са видни професори. Искаш да изучаваш музика. Ще се допиташ до разумните души в себе си, те са разрешили и този въпрос. Ще ги питаш, какво да правиш и те ще ти отговорят.

Всичко, което е вложено във вас, трябва да се прояви. Ако не го проявите, вие носите отговорност.

Спасението на човека е в Словото Божие. То служи като лек за тялото и като храна за душата. Словото трябва да проникне така в човека, че да не се нуждае от външен хляб

Линк към коментар
Share on other sites

Ново разбиране е нужно на човека. Обаче, за това се иска постоянна, непреривна любов към знанието. А това подразбира първо, любов към Бога. Който има будно съзнание, само той познава Бога и всякога се допитва до Него. В това отношение, той е като ученик, който постъпва в училището. Какъвто предмет или изкуство изучава, той не може да напредва без съветите на своя учител. И Христос казва: "Както ме е Отец научил, така постъпвам". Ако Христос се е учил, какво остава за нас? Той казва: "Както аз възлюбих Отца, така и вие трябва да Го възлюбите. Както аз изпълнявам волята на Отца си, така и вие трябва да изпълнявате Неговата воля". Ще кажете, че Христос пое греховете на човечеството, следователно, ще плати и вашите грехове. Колко пъти ще плаща за вас? Още 99 пъти да плати, вие нищо не се ползвате. Да мислите, че Христос вечно ще плаща за вас, това е евангелско разбиране. Спасението на човека е в Словото Божие. То служи като лек за тялото и като храна за душата. Словото трябва да проникне така в човека, че да не се нуждае от външен хляб. Христос казва: "Аз съм живият хляб, слязъл от небето". Словото е животът. Когато дойдете до този живот, между вас ще се създадат правилни отношения. Отиваш при един богат човек не от обич към него, а от интерес. Неговото богатство те интересува. И богатият не те обича, защото знае, че отиваш при него с користолюбива цел. Между богатия и сиромаха не може да има любов; между учения и невежия не може да има любов; между силния и слабия също не може да има любов. Силният не зачита слабия. Като го погледне отвисоко, той казва: Слаб е този човек!

 Единствената_връзка

Линк към коментар
Share on other sites

"Които чуят гласа Му, ще оживеят". Ето една трудна задача. Не само ти да чуеш гласа Му, но всичките ти клетки - на очите, на ушите, на носа, на устата, на ръцете, на краката, на всеки мускул, на всяка кост. Ще проповядваш на всички твои клетки да чуят гласа на Господа, да се новородят. Това е трудна задача! Като свършиш тази проповед, ще се обърнеш към сърцето, към ума и те да чуят гласа на Господа. Тръгнал си да проповядваш на хората, без да си проповядвал на себе си, без да си се обърнал към Бога. Пръв ти ще се обърнеш към Бога, пръв ти ще се новородиш, а после другите. В живота има много обърнати хора, но щом влязат в дома ви, първо кесията ви обръщат. Ако и ти обръщаш хората към Бога по този начин, това не е никакво обръщане. Единствената_връзка

Редактирано от АлександърТ.А.
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...