Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Recommended Posts

Има непривлекателни хора, които някак успяват да се съберат и да са щастливи заедно. Но аз, както и доста мои познати на около 30 години, жени и мъже, искаме да не сме сами, но си стоим сами на практика. Наблюденията ми са, че се "целим", т.е. харесвме все хора, които нямат интерес към нас. Но как в крайна сметка да си с някой, към който не изпитваш привличане? Каква е формулата да успееш да харесаш някой себеподобен?

Линк към коментар
Share on other sites

Няма привлекателни и непривлекателни хора, всички са такива каквито са. Това което ги отвежда в една или друга категория е нашата собствена оценка, която поставяме на себе си и на останалите. Ако не искаме да видим хубавото в другите, просто не го виждаме. Подхождайки с критиката и бързо поставената оценка, автоматично пускаме бариера, с която не можем да видим нищо повече.

Оглеждайки се в другите, най - напред  ние виждаме онези неща, които най - много не харесваме в себе си. Двама човека, които не харесват себе си няма как да се харесат по между си. Когато човек търси партньор първо е добре да се запита той какво предлага. Работя с подобна проблематика и хората, които имат този проблем винаги искат противоположното на това което са. Един затворен човек, който трудно води диалог, няма интереси, запознанствата са във вид на интервю за работата, хобито и адресна информация, очакват от тях да се заинтересува интересен и весел човек, отворен, с чувство за хумор, който да води интересни разговори и в същото време да се съобрази с тяхната стеснителност и празнота в общуването. Няма как това да се случи.

Това разминаване се получава, заради погрешната представа за себе си и нереално поставена оценка и себеоценка.

 

Линк към коментар
Share on other sites

А може просто още да не си я срещнал - жена от твоята категория. Не казвам, че трябва да се целиш единствено в топмодели и да не гледаш душата, но...Не мисля, че някой трябва да прави компромис и да е с човек, който не го привлича, освен ако утре не идва краят на света или краят на репродуктивността ти. А той не идва на 30 години. Може би имаме да си изживяваваме изпитания и да сме известно време сами. А през товаа време - let`s make our single years count.

Линк към коментар
Share on other sites

"Няма привлекателни и непривлекателни хора... нашата собствена оценка... " Това ми звучи много красиво, но не променя факта, че харесвам хора, които не ме харесват. Няма какво да се заблуждаваме, всичко е въпрос на възможности. Не можеш ли да си позволиш пиле с ориз, хапваш боб и леща. Може би истината е в това, че не съм достатъчно гладен и предпочитам щом нямам пиле с ориз въобще да не ям.

"първо е добре да се запита той какво предлага" Именно, за това става дума, как двама по-смотанички индивида да изпитват някакво удоволствие от компанията си, при условие, че наоколо е пълно с доста по-красиви, умни и съобразителни хора?

"заради погрешната представа за себе си" Да, даже и да успея да харесам човек от моята черга, остава проблема, да намеря жена която също е извървяла този път и незнайно защо би ме харесала такъв какъвто съм - грозноват, пълничък и не особено съобразителен.

"Не мисля, че някой трябва да прави компромис и да е с човек, който не го привлича" Или просто да намери човек, който съвсем прагматично и спокойно да приеме, че това няма да е истинска връзка, а просто начин да се продължи рода. Съмнявам се обаче някъде да има такава жена. То нали за това жените все се оплакват, че мъжете ги лъжат. Нали ако не ги лъжат, ще си седят цял живот сами. Говоря за гладните мъже, за които и лещата е някакъв вариант.

Линк към коментар
Share on other sites

Говоря за гладните мъже, за които и лещата е някакъв вариант.             Щом си гладен и ти харесва лещата , защо ще я лъжеш , че си чушка ? Рискуваш да не видиш повече леща , Може би  тя не харесва чушки и с истината , ще затвърдиш близоста й .

Диди , ти даде правила за усъвършенстване . Можем да влияем на ума си и от това зависи , какво той ни говори за света .За това се казва , че от нас зависи как ще гледаме на света и как света ще гледа на нас .

И първото е да не лъжем .Защото не търсим секс , както изглежда . Търсим приятелство и любов във връзките си . А лъжата не е любов и усетена отблъсква . Някои наричат лъжата компромис . Те лъжат себе си , не познавайки собствената си мотивация . Или по точно не я разбират напълно , защото имат грешна представа за себе си . В основата си всички сме подобни , почти еднакви . Различаваме се само по начина , по който се представяме , на света . Някои са по непринудени , дават вид на свободни ненараними в отношенията си хората . Наблюдавайки ги , си мислим , че са по умни и можещи . Но това е само заучено поведение

Смотанички , е само гледна точка .Погледай сериала ,,Теория за големия взрив " , не знам по кой канал е . Там отвореното секси момиче е най простичкото от групата . Но всички  се натискат , да са с нея .И не е защото е хубава . Тя е свободна , непринудена .Уважава индивидуалноста на всеки и не взима присърце намеците за способностите си .Защото това е живота . Всеки сам избира как да реагира на събитията . По точно , да търси и забелязва радостите или да набляга на неудачите .

Ако ме харесва някой , когото не харесвам? Това е дар от съдбата , за  поука . Значи имам стойност , която не знам или не приемам .От разбирането на този факт , зависи по нататъшния ми живот .

Основна грешка е да се оценява човек , глупав , умен , смотан . Слагайки такъв етикет се ограничавам . Това ми пречи да видя и противоположните му черти . А и подобна оценка е винаги само за една или поредица от случки . Човек като динамична система постоянно се мени . След година , вече ще е по различен .

Редактирано от АлександърТ.А.
Линк към коментар
Share on other sites

А ако си пълничък - не е толкова трудно да се отслабне, говоря от опит. За лицето - е, там не може да се направи много (все пак подходяща прическа, риза а не размъкнат т-шърт, доста могат да изменят визията - говоря по принцип)...Но много жени ценят по-груба красота а не нежни красавци. Интелигентността нз дали може да се промени, но знания могат да се придобият...

Линк към коментар
Share on other sites

Оценявам желанието да ми помогнете Александър, но на една теза винаги може да се намери контратеза. Възможности  ивероятности всякакви има. Въпроса е обаче, какво се случва навън, в реалността. А там се случва точно това, намира се един по-изгладнял индивид, който за да придума лещата да я изяде, някак я омяйва та тя да го вземе за чушка и да се получат нещата. Ако не се намери таквъ човек, или лещата е някакъв ГМО хибрид дето ги надушва тия неща, то тя си остава стара мома. Говоря не теотетично или да предполагам, а просто разказвам реланите хорски съдби на мои познати. А лещата, всеки зане, обича чушки и вече зависи кой ще успее да я излъже. Ако не съм аз, ще е някой друг. Това вероятно е някакъв вид естествен отбор - да се размножат успяват най-адаптивните и съобразителни индивиди, които са готови на всичко за да постигнат целта си.

"от нас зависи как ще гледаме на света и как света ще гледа на нас" - кажете го това на болните в някоя психиатрия, ще стане хит... е, не казвам ,че съм луд, но знаете приказката, че всички сме луди, просто на някои им личи повече.

За лъжата... ех, ако исках да лъжа... ех, ако можех да лъжа... дали щях да пускам тази тема?

"Това е дар от съдбата" - особено когато човека който те харесва, всъщност харесва всеки и всичко, нали :)

Нищо лично, наистина съм задължен, че ми отделяте от времето си, но тия теоретични неща ги има във всяка книга за самоусъвършенстване, но това не означва, че са ми помогнали.

Най-перспективно от промяната е отслабването. Макар да е и леко отклоняване от темата, обичам да ям хляб, по-скоро ми призлява ако пробвам да не го ям. Какво мога да направя?

Линк към коментар
Share on other sites

Съгласен съм с тебе почти за всичко .  ------но на една теза винаги може да се намери контратеза--------Това потвърждава твърдението че желанията са в основата . и това което се случва вън , е техен резултат , буквално ...Напр. , знае се че година след брака  , булката вече не е онова цвете . По скоро се превърнала в дранеща вечно недоволна  лигла .(или нещо подобно) . Психолозите със статистика доказват , че ен-----я месец е кризисен в брака .И това не е защото парньора се е променил . А главно , защото желанието е намаляло ,променило се е . Това е промернило и гледната точка . Психолозите отдвна са доказали и постоянно дават съвети как да се почустваме ,,разумен човек ' .За да не могат случайните събития да ни контролират . Човек да свикне да управлява живота си .

Виж комедията ,,Сваляча Хал" . Режисьора убедително доказва , че в живота е важно не мнението на другите , а как се чувствам . И хубавото е , че точно това зависи изцяло от мен . Това се нарича умение да живееш . За съжаление някои възпитатели не го и подозират и ние растем със сгрешена представа  .

Теорията :) е нищо , докато не стане действие .

 

Редактирано от АлександърТ.А.
Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...
 

 

 Макар да е и леко отклоняване от темата, обичам да ям хляб, по-скоро ми призлява ако пробвам да не го ям. Какво мога да направя?

Яко спорт и движение - поне това беше моя начин. :) Така де - без претоварване.

Линк към коментар
Share on other sites

 

"първо е добре да се запита той какво предлага" Именно, за това става дума, как двама по-смотанички индивида да изпитват някакво удоволствие от компанията си, при условие, че наоколо е пълно с доста по-красиви, умни и съобразителни хора?

 

Докато стои етиката "Аз съм смотан.", дори най- перфектния външен вид не може да послужи за дълго.

Този етикет се излъчва по всякакъв начин - движенията са непохватни, приказките не на място, свалката като търсещ позволение за разговор. Опитът да се покрие "АЗ съм смотан" с нещо друго е такъв цирк, че рядко се пропуска. 

Има много зле изглеждащи мъже и нямат проблем да имат 70% от жените които искат и не защото изглеждат перфектно или са много богати, просто знаят че могат. Дори не казвам, че знаят как, просто вярата в "Аз мога, защото съм готин" им върши чудесна работа.

Стягането и свръхфиксирането в "Ще успея ли да имам тази жена" води до провал. Така както всяка свръхфиксация го прави. Представи си , че в една огромна стая, в която има най- различни неща по стените ти се фиксираш в първото което си видял и се вторачиш само в него, за да го разбереш. Моментално губиш 99% от всичко останало.

Изборите които правиш в момента са от грешна позиция. Така че, за да се промени нещо, е необходима сериозна работа по промяна на самооценката, а не в яденето на хляб, той определено не пречи.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Смятате ли, че е вярна тезата, че като цяло, хората които се събират в двойка, са на едно и също равнище на привлекателност? Красиви с красиви, не толкова красиви с не толкова красиви?

Линк към коментар
Share on other sites

"Красив" е определение доста относително. Всеки вижда човека, в който е влюбен, като най - красивия. Ако на мен не ми харесва някой си е мой критерий не сравним с нищо друго.

Линк към коментар
Share on other sites

Съгласен съм с теб. Но под "красив" имах предвид нещо, което огромната част от хората биха възприели като "красив". Има хора, които мнозинството възприема като красиви, като секс символи: разни певици, актьори и т.н. (симетрични лица, чиста кожа, атлетични тела).

Редактирано от Сингам
Линк към коментар
Share on other sites

Външната красота играе роля за първоначалния импулс , на привличане .С нея връзка не се прави .От вътрешната красота зависи трайноста на връзката . А всеки  има собствен критерии . Най общо казано .


Линк към коментар
Share on other sites

Не знам дали авторът все още следи темата, но все пак ще дам един пример от практиката и по-точно от личен опит, с който да илюстрирам "теорията" изложена от специалистите.

Преди около 10 години се запознах с едно момче чрез сайт. След около месец онлайн общуване се видяхме и на живо...Въпреки, че бяхме си разменяли снимки, разочарованието беше пълно (и за двете страни).

Това обаче не ни попречи да продължим да се срещаме като приятели. Скоро се убедихме, че можем да си говорим с часове на всякакви теми, че се възхищаваме от ума, устрема и начина на мислене на отсрещната страна, че харесваме да прекарваме свободното си време по сходен начин...Също толкова скоро открих за себе си, че големия и гърбав нос на това момче е някак аристократичен, че кривите зъби придават непринуден чар на усмивката му, че очите му може и да са малки, но погледът му е жив и интелигентен. Както може би се досещаш или може би не, това момче е вече е мой съпруг. Женени сме от 6 години и имаме две прекрасни деца.

Искам да отбележа, че и при него се случи подобна метаморфоза. Още докато си пишехме той нееднократно е заявявал, че си пада по слаби жени (нещо, което аз определено не съм). Сега, когато минем покрай някое кльощаво създание само цъка с език и се пита с какво ли го хранят...

Ако позволиш  да те перифразирам - това е "реалната хорска съдба на една непозната". И такива неща се случват, просто трябва да промениш фокуса си, поне според мен.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

bliss, много ценен пост, благодаря. И аз на такова развитие се надявам за мен, но до сега го смятах за някаква утопия. Сега вече знам, че щом на теб се е е случило, може да се случи и на мен. Само трябва да намеря човек който също като мен е узрял за тази идея. За съжаление, към момента попадам на доста ограничени момичета. Мечтаят за красив и заможен мъж, без въобще да се загледат какви жени стоят обикновено до такива мъже. Не, не ме обвинявайте, че лепя етикети и категоризирам хората. Все пак ще е странно, едно не особено привлекателно момиче в комбинация с не особено блестящ интелект, да привлече вниманието на един успял мъж. Аз лично не виждам как би станало това. Забавно ми е да гледам такива момичета, какво огромно самочувствие имат. Не казвам, че човек не бива да има самочувствие, но определено ако самооценката ти не покрива реалността, то ти изглеждаш смешен. Примерно да нямаш елементарни познания за литература, кино и т.н. и надуто да обясняваш, колко е беден културния живот в града в който живееш. И да мрънкаш колко много простаци са се навъдили, а самия ти да се държиш просташки. Аз не мога да изтърпя няколко часа такъв човек около себе си, а да живея с него не виждам как ще стане.

Линк към коментар
Share on other sites

Какво да ти кажа - радвам се, че съм те вдъхновила и ти пожелавам от сърце подобно развитие!

Само да направя едно важно уточнение относно моята история, което и ти може би си доловил - нито мъжът ми се е смятал за чушка, нито аз някога съм се определяла като леща. И двамата сме били убедени, че сме пиле с ориз ;)

Прегледах ти отново постовете - ами не може да не му направи на човек впечатление какво лошо отношение имаш към себе си. Само погледни как се самоопределяш - смотан, грозноват, пълничък, не особено съобразителен. Тук няма ни един положителен епитет.

Не спира да ме удивлява следният феномен: ако аз те нарека "смотан дебеланко" ти със сигурност ще ми се обидиш, има вероятност да спреш да общуваш с мен, а ако ти е по-къс фитила не е изключено и бой да ям. Но ако ти го твърдиш за себе си тогава е ОК ?!?

Питам се защо самите ние най-често сме най-безпощадните си критици? Кое ни кара да сме толкова жестоки към себе си и кое ни пречи да изпитваме към себе си същата безусловна любов, която даваме на децата си, например?

За да разбереш как горното се отнася към връзките, ти препоръчвам да изгледаш това The Power of Vulnerability | Brene Brown | TED Talks : https://www.youtube.com/watch?v=iCvmsMzlF7o

П.С. Силно ти препоръчвам още сега да си направиш списък с поне пет неща в себе си, които харесваш. Мога да ти дам джокер - грамотен си, което говори за добро образование и имаш чувство за ирония и самоирония :) Останаха още 3 - ти си на ход.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...