Jump to content
Порталът към съзнателен живот

237.Да слушат - УС, държано на 13 март 1938 г.


Recommended Posts

Молитвен наряд за начало:

 

Молитва на Духа Свят

Да_слушат

 

Молитвен наряд за край:

Аз вярвам в Един Бог на Любовта

Аз вярвам в Един Бог на Любовта, в един Учител на Мъдростта, в един Дух на Истината. 

Аз зная, че всичко, което се случва в живота ми, е за мое добро. (един път)

 

Р а з м и ш л е н и е.

Ще прочета 10 глава от Евангелието на Йоан.

При сегашните условия на живота, човек няма ясна представа за себе си. Той не помни, откъде е дошъл и къде отива. Че е дошъл отнякъде, това знае, но откъде, именно, не знае. Знае, че отива някъде, но къде, именно и това не знае. Даже опитностите, които хората имат, са сянка на самата реалност. Например, храненето е процес, общ за всички същества. Ако този процес нямаше известна приятност и той щеше да бъде тежест. Онова чувство, което заставя живите същества да се хранят, е приятността, която те изпитват при яденето.

Често питате, какъв е онзи свят. - За да ви се говори за онзи свят, трябва да разбирате този свят. Казвате, че знаете, какъв е този свят. Обаче, ако ви накарам да го опишете, как ще го опишете? Как ще опишете, например, в какво се състои красотата на семейния живот? Има някои външни признаци, които определят семейството. Казвате, че семейството е образувано от двама души - мъж и жена. Това е външната страна на семейството. То има и вътрешна страна. Как ще се опише тя? За да се опише тази страна, нужно е човек да бъде психолог, да прониква във вътрешните отношения на мъжа и жената. Какво ще кажете за едно семейство, в което и мъжът, и жената са посърнали, с увиснали глави? Щастливо ли е това семейство? Ако и двамата са жизнерадостни, доволни, това семейство е щастливо. Щастието е идеал, към който се стремят всички хора. Потребно е щастието.

Има противоречия в живота, които трябва да се обяснят. Например, някои хора, влезли в религиозния живот, вместо да се радват, те скърбят. Те искат веднага да разберат същината на нещата, да разберат онзи свят и Бога. Религиозният живот се представя такъв, какъвто не е. Говорят за рая и ада, без да ги познават. Адът и раят са вътрешни, психически състояния. Те не могат да се разберат без вътрешни опитности, без вътрешно чувство. - Искаме да ни докажат съществуването на онзи свят. - Той не се доказва. Никой не може да те заведе на онзи свят. Ако очите ти са отворени, ще знаеш нещо за онзи свят. Ако са затворени, нищо няма да знаеш. Ученият и простият говорят за светлината, ползват се от нея; ученият разбира нейната същина, а простият не я разбира. Даже и най-малките същества се ползват от светлината, без да знаят нещо за нея. Ученият познава и външната, и вътрешната страна, а простият - само външната й страна. И религията има две страни: външна и вътрешна. Ученият се ползва и от двете страни на религията, а простият - само от външната й страна. Само онзи се ползва от вътрешната страна на нещата, който има вътрешно чувство, т.е. вътрешно отношение към тях. Това се постига с постепенното развиване на сетивата в човека. Следователно, ще виждаш външно и вътрешно, ще чуваш външно и вътрешно. Всяко сетиво има две страни, които трябва еднакво да се развиват....

Да_слушат

 

Редактирано от Слънчева
Линк към коментар
Share on other sites

Чудно  хубава беседа.Благодаря.

Много интересни мисли и теми има застъпени в днешното УС. Още първите думи,с които започва беседата поставят темата за прераждането.После има една мисъл  по темата за семейството и щастието .И нататък се лее Словото и дава,дава ....всичко дава.

За музиката и тоновете в нея,за числата.Основната тема ,според мене,е как да чуваме тихия глас на Бога.Който ни говори,когато сме в скръб и когато имаме някакво противоречие за разрешаване в живота си.Ако само успеем да чуем Неговият глас,Той ще ни изведе от всяка беда.

На някого това твърдение може да прозвучи неясно или дори наивно.Все едно ,така го чувствувам.

Има две много хубави песни,които кореспондират според мене с днешната беседа."Слушам" и "Да бих те слушал"

Ето историята на втората песен.

Хубав ден!

 

Редактирано от Розалина
Линк към коментар
Share on other sites

Прекрасна беседа, благодаря!

Мнозина се питат, говоря ли истината, или не. Ти си музикант, разбираш музиката и сам пееш и свириш. Излизам и аз на сцената да пея. Ти, който ме слушаш, трябва ли да искаш доказателства отвън, да ти кажат, добре ли пея, или не? Като отворя устата си и взема първия тон, ти веднага ще разбереш, добре ли пея, или не. Трябва ли да търсите човек отвън да ви каже, как пея? Трябва ли да очаквате да дойде някой отвън, или от невидимия свят да ви говори за Бога и да ви убеждава, че Той съществува. И това е добре, но когато дойде едно разумно същество от другия свят да ви говори, ушите ви трябва да бъдат отворени, да чувате и разбирате, какво ви говори.

Всички Учители на човечеството, които са проповядвали, имали са предвид едно - да научат хората да живеят добре. Това значи, да обработят даденото, а след това, те да го предадат на другите хора. Не задържайте нищо за себе си. Каквото обработвате, пращайте навън и други да се ползват от него. задържай за себе си само толкова, колкото ти е нужно. Останалото пусни да върви в света.

Да слушат

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...