Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Писане с лява ръка - езотерично обяснение?


Буболече

Recommended Posts

Интересно ми е какво е езотеричното обяснение на това, че едва 10 процента от населението на земята пишат и правят всичко с лявата си ръка. Казват , че левичарите имат по развито дясно полукълбо на мозъка, което отговаря за емоциите, чувствата. Какво е вашето обяснение за това и каква е разликата в хората у които е развито съответно лявото или дясното полукълбо на мозъка?

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей, езотерично обяснение за това няма, има генетична обусловеност. Много американци, ок. 50 % също са левичари, както и много българи. У нас просто има практика, на децата левичари, да им се налага практиката да пишат с дясната ръка, да ги променят "умни баби" и още по-умни педагози. Отново се изправяме срещу митове от миналото, тъй като левичарите по презумпция са малцинство, на тях са е гледало като на различни и оттам веригата се завърта.... Друг е въпросът, ако бяха попречили на Леонардо да Винчи да използва основно лявата си ръка, какво ли щеше да стане :D

Линк към коментар
Share on other sites

Аз не мисля, че левичарството е следствие от генетични дадености, защото във целият ми род няма абсолютно никой , който да пише с лява ръка, а е факт че и аз и братята ми пишем и правим абсолютно всичко с лявата ръка. Наскоро четох , че голяма част от децата на шестата раса / децата индиго/ пишат с лявата ръка. Именно затова би трябвало да има някакво езотерично обяснение.

Линк към коментар
Share on other sites

Няма да е трудно да обясним всичко с езотерични първопричини, ако искаме. Има гени, които се проявяват през няколко поколения и това е известно от генетиката. А за шестата раса е малко раничко. Можем да говорим за субраса на шестата. По-интересно е не левичарството, а пинеалната жлеза или т.нар. трето око, това е връзката с шестата раса, ако се придържаме към окултизма.

Линк към коментар
Share on other sites

:) поздрав за темата + от левичарите съм...като малка даже ми връзваха ръката, за да не проявявам разни калпазански сръчности с нея :lol: съпротивлявах се...докато не преживях на детската пързалка заклещване на ръката + увисване от лявото "парапетче" + ръката ми висеше само на кожата :lol: като "цъфнах" у дома...милата ми майчица просто припадна :lol: после бързо влязох във форма - само дето не пиша постоянно :P но еврейски пиша по добре с лявата :smarty: всъщност еврейският е от инволюционните езици + никой от родата не пише с лявата ръка + майка прави доста действия отлично и с двете ръце :thumbsup2:

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Редактирано от Благост
Линк към коментар
Share on other sites

Само част от мозъка отговаря за преобладаващата силна ръка. затова не е чак толкова ясно надмощието на цялото дясно полукълбо у хората със силна лява ръка. Все пак, според мои наблюдения, тях често им иде по-отръки да направят нещо техничарско или да усетят удобния момент какво да се направи (и двете ги можеше най-известния българин - Камата, но се надявам да се сетя и за по-интелигентен пример). Езотерична причина... е, не знам, може пък да са преродени атланти :)

Линк към коментар
Share on other sites

Ами не знам - забелязала съм , че не само аз , но и останалите левичари имат една съвсем естествена интуиция, която не е упражнявана, просто си я имаш. От друга страна пък ми куца аналитичното мислене за което знам, че отговаря лявото полукълбо.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Много по-удобно е при линейна графична система, при която подреждането на знаците в смислени комбинации е от ляво на дясно да се ползва дясна ръка и обратно - при еврейски, арабски и т.н.ти идва отръки да пишеш с лявата, защото не се закриват изписаните букви, не се размазва мастилото и под. Аз мога да пиша и с лявата, въпреки че си ползвам дясната, работя с мишката на компютъра ту с едната, ту с другата, но рисувам изключително с лявата, с нея разбивам и яйца, напр. За жалост, отдавна не съм рисувала, защото имам много за писане :)

Линк към коментар
Share on other sites

Когато съм започвала да изучавам изписването на буквите като мъничка съм се насочила и аз с лявата, но..времената бяха "такива", че не се позволяваше. Интересното е друго - че след години, без въобще да съм упражнявала почерка си с лявата, тя се е "учела" сама и се оказа, че изписва много по-красиво буквите дори съвсем механично от дясната, с която винаги съм правила съзнателни усилия да пиша добре. Единствената разлика беше, че в началото бях малко по-бавна с лявата и например на лекции не смогвах да запиша всичко необходимо, но гледайки резултата пък се окуражавах :thumbsup2:

Иначе рисувам само с лявата, в училище по физическо като ни опъваха на спринтове, можех да тръгвам само с левия крак, пиша си и с двете иначе, като ми направи впечатление, че за важни документи или...записване на бързо на нечий телефон, ползвам дясната..

Съгласна съм с Милкана за еврейския и арабския..При изписването на арабски букви, особено когато е с тънкописец за по-красив и изящен вид, писането с лявата наистина ми помага да не се размажат, все пак при тези езици писането си е своеобразно рисуване, неслучайно калиграфията е така развита в арабската култура..а и наклона Пасва на ръката..А за интуицията ...вероятно има не малко значение.. :)

Редактирано от jul
Линк към коментар
Share on other sites

Учителя е препоръчал да се развиват действията /писане/ и с двете ръце.

Аз пиша с лявата ужасно, но пък с нея само мога да меся...

Изобщо писането да се развива. Да се пише красиво например, значи да подреждаш мислите и чувствата си...

А необходимостта от писане /да пишеш стихове или каквото и да е/ е вече събуждането на центъра за езотерични знания. :hmmmmm::feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

:) По въпроса за писането с дясната и лявата ръка все още няма категоричен отговор, но статистиката казва, че леваците в Южното полукълбо ( 26% в Австралия и пр.) са значително повече от леваците в Северното полукълбо ( 3% в ОНД = 6 милиона) и че това не е случайно. Знае се, че в Северното полукълбо десният бряг на реките е по-стръмен от левия + в Южното полукълба е точно обратното + също че водата не разрушава по един и същ начин двата бряга т.к. насоченото и движение зависи от въртенето на земното кълбо и поражда допълнителна сила, която в Севернрното полукълбо действа от ляво на дясно, а в южното — в противоположното направление, това е т.н. Ефект на Кориолис, който се проявява при насоченото движение на всяко тяло + следователно се предполага, че този ефект обуслявя и функционалната асиметрия на човешкия организъм :sleeping:

:) По темата "Ляво - Дясно" е установено още и различие между европейските и източните народи - европейците имат дясно въртящо се торсионно поле и допълнителни чакри + източните - ляво въртящо се торсионно поле, което пък поставя разни питанки за влиянието на източните техники върху енергийната система на европееца и прочие :sleeping:

:) По въпроса : Правилно ли е да се приучават насила леваците да пишат с дясната ръка съм запомнила, че настоятелните опити да се приучи едно дете вместо с лявата да си служи с дясната ръка могат да предизвикат заекване и дори загуба на говора, защото човешката реч се управлява от център, намиращ се в едното полукълбо (при леваците в дясното), а „превъзпитаването" стресира другата половина на мозъка да работи принудително, макар че тя не е пригодена за това...

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Редактирано от Благост
Линк към коментар
Share on other sites

По темата "Ляво - Дясно" е установено още и различие между европейските и източните народи - европейците имат дясно въртящо се торсионно поле и допълнителни чакри + източните - ляво въртящо се торсионно поле, което пък поставя разни питанки за влиянието на източните техники върху енергийната система на европееца и прочие

Много интересно - какви допълнителни чакри - не съм чувала за такива? Също така какво е това торсионно поле? Може ли допълнителна информация или поне препратка, човек да прочете нещо?

Линк към коментар
Share on other sites

:3d_093:

А някой може ли да сподели относно писането с лява ръка Огледално ? Зная, че Леонардо да Винчи е писал така...Но на какво ли се дължи това така....сякаш винаги е било присъщо, без нуждата от заучаване и специална практика....

Линк към коментар
Share on other sites

Темата с торсионните полета наистина изглежда доста интересна. Не искам да измествам темата за писането с лявата ръка, но ще съм наистина много благодарна ако Благост може да даде линкове към статии или книги. Благодаря предварително Благост!!!

Линк към коментар
Share on other sites

:feel happy: весело ми е да се "набутвам" сама + добре че не съм от шампионите :sleeping: има писано във форума + проверете на търсачката + ще видя кога + какво ще мога да направя още + обичам ви любознателни + търпеливи приятели :feel happy:

Днес в науката са известни два типа торсионни полета - това са торсионните полета на Ричи (1895 г.) [1]и торсионните полета на Картан (1926г.) [5]. Между тези два типа торсионни полета има огромна разлика, която поради своето невежество моите опоненти не забелязват. Те ме критикуват за използване на полетата на Картан (в цял свят с неговата теория се занимават голям брой учени, а публикациите са хиляди), а аз изследвам торсионните полета на Ричи. Тези полета определят несиметричната по отношение на долните индекси част на свързаността на геометрията на абсолютния паралелизъм (пространство, чиято пълна кривина е равна на нула) и аналитически се определя като:

За първи път торсионните полета на Ричи са използвани от Алберт Айнщайн в статиите му, посветени на уравненията, свързани с Единната Теория на Полето (1928-1931 г.) [2]. Айнщайн е публикувал общо 12 статии (две от тях съвместно с известния математик В.Майер), където използва торсионните полета на Ричи.

Торсионните полета на Ричи са изучавани от такива известни математици като Е.Картан и Я.Схоутен. В писмо до Айнщайн, в което обсъжда теорията на абсолютния паралелизъм, Е.Картан пише: “В моята терминология пространствата с евклидова свързаност допускат изкривяване и усукване: в пространствата, където паралелизмът е определен по смисъла на Леви-Чивита, усукването е равно на нула; в пространствата, където паралелизмът е абсолютен (далечен паралелизъм) изкривяването е равно на нула, така че съществуват пространства без изкривяване, но с усукване.” [3]

цитат от "ОТКРИТО ПИСМО НА АКАД. ГЕНАДИЙ ШИПОВ ОТ РУСКАТА АКАДЕМИЯ ЗА ЕСТЕСТВЕНИ НАУКИ ДО РУСКИТЕ ФИЗИЦИ"

Потърсете още и книжлетата : Физика на вярата " и " Учението на Грабовой"На прага на финния свят" от Татяна и Виталий Тихоплав + " Торсионните полета " на Генадий Шипов + аум

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 years later...

Познавам и съм чувал за хора, които не само че пишат с лявата си ръка, но докато пишат са завъртяли тетрадката върху която пишат на 90%, получава се писане отгоре надолу,не от ляво на дясно. Има и хора, които еднакво добре боравят с двете си ръце, и с двата крака. Те са още по - рядко срещани. А относно начина на писане, аз обичам да пиша едни и същи букви по различен начин, един път по - печатно, друг път по - ръкописно и т.н.

Линк към коментар
Share on other sites

Познавам и съм чувал за хора, които не само че пишат с лявата си ръка, но докато пишат са завъртяли тетрадката върху която пишат на 90%, получава се писане отгоре надолу,не от ляво на дясно. Има и хора, които еднакво добре боравят с двете си ръце, и с двата крака. Те са още по - рядко срещани. А относно начина на писане, аз обичам да пиша едни и същи букви по различен начин, един път по - печатно, друг път по - ръкописно и т.н.

Ами аз си служа и с двете ръце еднакво. Като малък ползвах лявата ръка за писане....но стана така, че тя се счупи на кофти място, след окето писането трябваше да прехвърля на дясната ръка. От тогава пиша с дясната ръка...но, понеже се заех със свирене на китара по едно време, беше прекалено лесно да започна да свиря "наобратно"- т.е. с дясната ръка на грифа, имах лява ръка с кутре и половина безименен пръст лишени от сетивност- какво по-голямо предизвикателство за свирене по традиционния начин с лява ръка на грифа, но с два практически безчувствени пръста, с отчасти загубена двигателна функция? Та, така подхванах и китарата, и само след около две години можех да изсвирвам много ноти за една секунда- чисто и отчетливо, по 12-14 чисто изсвирени тона (на всеки тон по удар с перце). После станах хирург, и вместо да се местя от едната страна на масата, пък после от другата (както повечето правят) при някои операции, просто реших да си ползвам лявата ръка. Така днес си ползвам двете ръце в професията, но ми хареса да пиша с дясната ръка, и да свиря по традиционния начин- както повечето хора. Не считам, че има каквато и да е езотерична или духовна стойност в тези неща- просто въпрос на удобство...

Линк към коментар
Share on other sites

Хрис, май не са толкова малко хората, дето еднакво добре си служат с двете ръце и двата крака - само дотук станахме двама :D

Аз съм тежък случай - всеки път, когато се храня с други хора, внимателно обмислям с коя ръка беше прието да се държи ножа и с коя вилицата; и все пак ми се случва да хвана и обратно, защото ми е все тая :P

Като бях малка нямах избор за писането - по моето време нямаше не мога, нямаше недей :) , ама и на мен ми беше все едно. После, когато вече бях може би 6-7 клас (и явно съм добила по-бунтарски дух), реших да пробвам да пиша с лявата ръка - много бързо и лесно се получи и което мен ме изненада, почеркът беше същия.

За много неща въобще не се усещам, че ги правя с лявата ръка, но другите около мен забелязват: Защо белиш картофите с лявата ръка? или Ти с коя ръка си слагаш фибата? - Е, как с коя, ами щом я слагам отляво на главата си, значи с по-удобната ръка :harhar:

А когато ритам или хвърлям топка, не се справям особено перфектно, така че хората и без друго подозират, че съм го направила с левите крак/ръка :D , а истината е, че ту с ляв, ту с десен, както се случи.

Треньорката ми по висок скок в прогимназията милата съвсем я шокирах - треньорите и в тогавашните времена не упорстваха да правиш нещото като десняк непременно - пита ме тя, от коя страна ми е по-удобно да скачам, аз отговорих "Все едно.", тя "Не, не може да е все едно." Показах й, доста се чуди жената, ама това е положението :)

Редактирано от Диана Илиева
Линк към коментар
Share on other sites

Чел съм, че ако се подходи правилно от ранните детски години, човек може да се научи да борави еднакво добре и с двете ръце (и крака). На друго място съм чел, че „изборът“ на това, коя да е водещата ръка при детето се сформира на базата на подражанието на своите родители. Всичко е въпрос на пътя на най-малкото съпротивление. В последствие едната ръка добива нужните навици и боравенето с нея става по-лесно, освен ако, както споменах в началото, не се положат целенасочени усилия за развиване владеенето и на двете ръце още до тригодишна възраст.

Линк към коментар
Share on other sites

европейците имат дясно въртящо се торсионно поле и допълнителни чакри
Няма такова нещо. Чакрите са еднакви при всички.
Линк към коментар
Share on other sites

Привет на всички! По дадената тема смятам, че подхода трябва да е по-комплексен, затова просто ще приложе един цитат от Учителя от беседата "Неизбежният път" от 30.10.1938г.- Неделни беседи

"При съвременното възпитание на децата майката трябва да даде правилен подтик на детето си, да знае как да движи ръцете си, краката си, главата си.Това не е суеверие.Ако при излизане от домът си, човек тръгне с левият си крак, той ще име възможност да развива своите чувства.Ако в този момент вие отивате да вършите работа, която умът трябва да я свърши, вие ще спънете работата си. Имате ли работа, която се нуждае от участието на ума, тръгнете с десният си крак. Отивате ли на църква тръгнете с левия си крак. Ако тръгнете с десния си крак, вие ще се намерите в голямо противоречие. Когато отивате на църква, Бог ще се разговаря със сърдцето ви, а в това време умът ще седи като слуга и ще слуша, каквато работа го накарат, ще я свърши. Рече ли да застане в ролята на съдия, да дава ум на Господа, тои ще се намери вън от църквата." Сега вярно става дума за крака, а не за ръце но за това се сетих в момента.

Линк към коментар
Share on other sites

трябва да ви призная нещо ,от левичарите съм ;):D .Търсил съм иначе някакво езотерично обяснение ,нищо специално не съм намерил,попаднах само на една от лекциите на П.Дънов ,където казва че е хубаво да упражняваме и другата ръка .

Линк към коментар
Share on other sites

По темата за езотерично значение на лява и дясна ръка, мисля че тук там съм срещал изказвания от рода на: "...лявата ръка символизира приемането, получаването докато за дясната важи другия принцип за даването.." , потвърждение на което, се проявява и в ежедневието, доста често може да се чуе: " абе сърби ме лявата ръка, сигурно скоро ще получа пари отнякъде "

Редактирано от Буби
Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Мен също ме вълнуваше този въпрос,тъй като и аз съм от "обърнатите"левичари.Сега си служа еднакво и с двете ръце.Рудолф Щайнер пише,че в бъдещата еволюция на човечеството дясната ръка ще закърнее и тялото на човека ще се промени така,че ще остане само лявата ръка.Това за мен осветли въпроса с левичарството.Може би по-напредналите индивиди вече имат изменения.Ще направя справка и ще дам заглавието на книгата,а също и дословен цитат.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...