Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Мисли за всеки ден 2.11.2015 - 8.11,2015


Recommended Posts

Мисъл за деня - 2.11.2015

За да задържите в себе си любовта, пазете свещено правилото: да обичате, без да очаквате да ви обичат. Бъдете в това отношение като Бога. Той обича, Той дава инициатива, без да очаква да Му се отговори. Няма по-велико нещо за човешката душа от стремежа й да обича всичко живо, създадено от Бога. Обичайте, както слънцето обича. Като изгрява, слънцето изпраща светлината си към всички същества, грозни и красиви, малки и големи. Приложете любовта във всички свои прояви и не се страхувайте.

Хигиенични правила

Линк към коментар
Share on other sites

Мисъл за деня-3.11.2015г

Кои са характерните черти на мъжа и кои – на жената? Мъжът трябва да бъде справедлив и никога да не лъже – не му се позволява никаква лъжа; ако понякога се проявява грубо, простено му е, но ако лъже, не му се прощава. Жената трябва да има благородно, отзивчиво сърце, което никога не се обижда; тя трябва да бъде дълбока вода (море или океан) – какъвто и камък да хвърлите в нея, да не се размътва. Мъжът трябва да бъде висока планина – каквито и бомби да хвърлят към него, да не го засягат.

Координиране на силите

12112399_1250218311672093_2643108335922502385_n.jpg

Редактирано от Слънчева
Линк към коментар
Share on other sites

Мисъл за деня-4.11.2015г

Каквото и да правите, правете го добре и красиво: ако поздравявате някого, в поздрава ви трябва да има истинско почитание – поздравете човека, сторете му път да мине, а след това продължете и вие; ако искате да учите, трябва да знаете защо учите – по подражание или от любов към учението; ако се радвате, радвайте се от сърце, да заразите и обкръжаващите със своята радост; ако скърбите, скръбта ви да излиза от дълбочината на душата – в това отношение вие трябва да бъдете герои; ако обичате, обичайте с всичкото си сърце и с всичкия си ум и обичайте, без да очаквате да ви обичат.

Координиране на силите

 

Линк към коментар
Share on other sites

Мисъл за деня - 5 .11.2015

Да любиш означава да изпълняваш свещен акт – не пред подобните си, а пред Възвишения свят. От това как ще извършиш този акт зависи дали ще получиш Божието благословение – Бог простира ръцете Си върху онзи, който е проявил Любовта си правилно.

Координиране на силите

Линк към коментар
Share on other sites

Мисъл за деня-6.11.2015г

Има същества, които са заинтересувани от човека. Едни имат желание да го спъват, а други – да го повдигат. Тия, които го спъват, имат желание да го оберат, да изсмучат жизнените му енергии и по този начин да го демагнетизират. Това наричаме „духовен вампиризъм”, или ограбване на духовните енергии на човека. Запример дойде ви някаква Божествена идея, която трябва да реализирате. Тъкмо се готвите да я реализирате, нещо вътре във вас ви казва: Не бързай, не е дошло още времето за тази идея. Щом чуете този глас, вие се отказвате от намерението си. Щом се откажете, веднага идат същества, служители на духовния вампиризъм, и ви ограбват.

За да не губите духовните си сили, щом дойде в ума ви някаква светла идея, веднага пристъпете към реализирането ù. Ако при първия опит не сполучите, направете няколко опити, докато я реализирате. И да се обезсърчите, пак не се отказвайте.

Седмият кръг на живота

warrior-angel-image-files-fantasy-image-files-2478384.jpg

Редактирано от Слънчева
Линк към коментар
Share on other sites

Мнозина учат, работят, трудят се, но малко успяват. Защо? Защото имат големи желания и амбиции. Те искат да станат големи личности, видни хора, всички да ги познават. Да ги познават всички хора, да бъдат видни, това значи да имат особени качества. Вие знаете, че в миналото са съществували грамадни дървета и животни, които са внасяли страх и трепет в по-слабите от тях, но къде са те днес? От тях са останали само желанията им, които от време навреме, се проявяват по атавистически начин в човека. Често слушате някой да казва: Аз искам да имам много къщи, богатства, големи знания, голяма сила и т.н. Тези желания в човека представляват остатък от желанията на предпотопните животни и растения. Помнете, че колкото повече знания имате, толкова по-големи страдания ви очакват. Някой иска да бъде ясновидец, но главата му ще побелее от ясновидството. Като ясновидец той ще вижда доброто в хората, но наред с доброто ще вижда и лошото в тях. Като ясновидец той не подозира, че първо в себе си ще види лоши черти и прояви, които по-рано не е виждал, и ще започне да страда и да се измъчва. В такъв случай, докато човек не се е приготвил за ясновидство, за предпочитане е да не вижда всичко. Като знае това, невидимият свят не събужда човека преждевременно за дарби, за които още не е готов. Затова, именно, казвам: Не желайте да се отворят очите ви преждевременно.

Линк към коментар
Share on other sites

Мисъл за деня - 7.11.2015

Вие трябва да започнете с положителната наука за живота – да виждате в човека само доброто и положителното. Като пораснете и станете адепт, само тогава ви се позволява да виждате и лошото. Щом мислите за своите слабости и грешки и тези на своите близки, вие се заразявате с тях; за да не се заразявате, трябва да мислите за Доброто. Когато се калите и не се заразявате от лошото в света, тогава можете свободно да изучавате и недъзите на хората, но това време е още далеч.

Седмият кръг на живота

 

Линк към коментар
Share on other sites

"...Като ученици вие трябва да изучавате цело¬купния живот, както и единичния – човешкия живот. Като изучавате човешкия живот, ще видите, че в него има седем кръга. Шестте кръга са в покой, а седмият – в постоянно движение. Който схване движението на седмия кръг, той е разбрал живота. Същото деление имаме и в окото. Който може да схване седмият кръг и да чете по него, само той вижда живота на човека в окото. Всеки не може да чете по окото. Всеки не може да чете и по лицето на човека. За да чете по окото, по лицето, по линиите на ръката, човек трябва да схваща не само линиите, които са в покой, но и ония, които са в постоянно движение. Характерът на човека не се определя от статическите линии на лицето, на носа, на устните, на очите, но от линиите, които постоянно се движат. Какво ще прочетете по лицето на една мумия или на една статуя? Колкото да е гениална, статуята изразява само една основна черта. Тя изразява идеята, която скулпторът е вложил в нея. За да направи ценен камъка, скулпторът е вложил в него една идея. Без идеи нищо не се постига. Следователно човек трябва дълго време да мисли върху красиви неща, да възприема красиви и възвишени чувства и да проявява добри постъпки, за да изработи ценното в своя характер. Да мисли човек съзнателно, това е цяла наука. Като мисли, чувства и постъпва съзнателно, човек се повдига. Същевременно той се справя с излишните енергии на своя организъм. Ако не може да се справи с излишъка на своите енергии и не знае как да ги трансформира, човек се излага на големи страдания и болести. И тогава от доброто излиза нещо лошо.

И тъй, спрете вниманието си на седмия кръг на вашия живот и бъдете готови да реализирате всичко красиво; което излиза от него. Мине ли някаква светла мисъл през ума ви, не я изпущайте. Приемете я в себе си и я реализирайте. Не я ли приемете, вместо нея ще дойде друга, от низш характер. С възвишените мисли човек работи и се повдига, а с низшите се мъчи и труди. От вас се иска съзнателна работа, да не очаквате наготово, като на лотария. Печалбата на лотария е случайно нещо: или ще спечелиш, или ще загубиш.

Днес всеки човек трябва да работи върху себе си, да създаде характер. Едно от условията за създаване на характер е постоянството и точността. Обещае ли нещо, човек трябва да изпълни обещанието си – никакво отлагане не се позволява. Човек трябва да бъде точен не само към близките си, но и към себе си. Обещае ли му някой да дойде в определен час и не изпълни обещанието си, той не трябва да чака. Има същества, които са заинтересувани от човека. Едни имат желание да го спъват, а други – да го повдигат. Тия, които го спъват, имат желание да го оберат, да изсмучат жизнените му енергии и по този начин да го демагнетизират. Това наричаме „духовен вампиризъм”, или ограбване на духовните енергии на човека. Запример дойде ви някаква Божествена идея, която трябва да реализирате. Тъкмо се готвите да я реализирате, нещо вътре във вас ви казва: Не бързай, не е дошло още времето за тази идея. Щом чуете този глас, вие се отказвате от намерението си. Щом се откажете, веднага идат същества, служители на духовния вампиризъм, и ви ограбват.

За да не губите духовните си сили, щом дойде в ума ви някаква светла идея, веднага пристъпете към реализирането ù. Ако при първия опит не сполучите, направете няколко опити, докато я реализирате. И да се обезсърчите, пак не се отказвайте. Личността може да се обезсърчи, това е външно обезсърчаване. Важно е душата да остане тиха и спокойна, като гладката повърхност на океана, като спокойното лазурно небе. Без постоянство никаква култура не съществува. Вие искате да бъдете носители на новата култура. Как ще постигнете това, ако не работите, ако не правите опити и упражнения? Имайте постоянството на мравката, на пчелата.

Лесно е човек да се обезсърчи, но изкуство е сам да се насърчи. Разправят за Мохамеда следния случай. Като виждал колко мъчно учението му си пробивало път, той се отчаял и решил да избяга, да се скрие от очите на хората. За тази цел той отишъл в една гора и като се уморил, седнал на един камък да си почине. Дълбоко замислен в своите идеи, той видял пред себе си една мравка, натоварена с нещо голямо, извън силите ù. Като вървяла, тя попаднала на един стръмен път. Мохамед се спрял да наблю¬дава как ще мине стръмнината с големия товар на гърба си. Той останал учуден, като видял, че мрав¬ката не се отчаяла, но продължавала да се бори с препятствието. Мохамед започнал да брои колко пъти ще се засилва да мине стръмнината. Цели 99 пъти мравката се отправяла към препятствието и на стотния път го преминала. Тогава Мохамед си казал: Ако една мравка може да приложи постоянство и да преодолее големите препятствия в живота си, не мога ли и аз да преодолея своите? Той се върнал в дома си и продължил започнатата си работа. Като разумен и посветен човек, Мохамед видял голямото посто¬янство на едно малко същество и последвал неговия пример.

Дръжте в ума си следната мисъл: Каквото се случва на човека, който люби Бога и пази законите Му, всичко работи за негово добро. Не е достатъчно човек само да придобие някаква философия, или да стане поет, музикант и художник и да загуби придобитото. Човек трябва да умре с това, което .е придобил, и да го занесе със себе си в другия свят. Много хора-имат убеждения, но като дойде смъртта пред тях, едни се отказват от убежденията си, а други заминават с тях заедно. Запример разказват за Калвина как издържал на убеждението си. Когато бил на смъртно легло, изпратили един кардинал да го причести и изповяда. Калвин отворил очите си и казал: „И без кардинали ще ида на онзи свят. Между Бога и мене не позволявам да застане никой.” Убеждение имал Калвин и с убеждението си отишъл на онзи свят..."

Седмият_кръг_на_живота*

 

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...