Jump to content
Порталът към съзнателен живот

243.Отворени за доброто,УС 8 май 1938


Recommended Posts

Молитвен наряд за начало:

Бог е любов (песен)

Малката молитва

 

Беседа:243.  Отворени за доброто , 8 май 1938 г.

13-та глава от Евангелието на Матей, от 1-24 стих.

 

Молитвен наряд за край:

Господнята молитва 

Ако двама пътника се срещнат и трябва да продължат пътя си заедно, те могат да се сближат, а могат и да се разделят. Ако и двамата носят празни торби, непременно ще се разделят. Обаче, ако торбата на единия е пълна, те ще се сближат и ще станат добри приятели.

Всяко животно и растение са символ на нещо. Още първите християни си служили с рибата, като символ на мълчание. Понеже тогавашните християни виждали лошото в света и често го критикували, за да избегнат критиката, употребявали в писмата си, вместо думата мълчание, образа на рибата. 

Няма по-желано нещо за разумния и просветен човек от това, да служи на Бога. Няма по-хубаво нещо за ученика, който обича музика, да се научи добре да свири. В който дом влезе добрият цигулар, веднага му се отварят вратите. Той навсякъде си пробива път. Няма по-хубаво нещо за човека от това, да е сладкодумен. Всяка дарба, всяка добродетел е благо, което с нищо не се купува. Казах, че само любовта дава даром. Всичко друго, което искаш да придобиеш, трябва сам да го изработиш. На всеки човек е дадено по една дарба или изкуство, но той трябва да работи, за да го развие. При Христос дойде една майка да иска, единият и син да седне отляво на Христос, а другият - отдясно. Христос отговори: "Не знаете, що искате. Бог определя местата". Това значи: Всичко се дава по заслуга. - Какво разбирате под "лява и дясна страна"? Лявата страна е адът, а дясната - раят, небето. На небето ще ти дадат работа, която не можеш да свършиш. В ада ще се натъкнеш на такова изпитание, което няма да издържиш. Какво ще правиш тогава? Ако ме питат, кое място искам, бих желал да бъда пред лицето на Бога, да Го видя.

 

Христос говореше на учениците си, защото те Го разбираха. И на вас казвам: Вие сте от онези, които можете да слушате и да разбирате. Не се съблазнявайте нито от мъже, нито от жени, нито от пари. Това са временни неща. Светът може да се съблазнява от тях, но вие, които искате да служите на Бога, не трябва да се съблазнявате. Не се спъвайте от идеята за Царството Божие. Питате, кога ще дойде това Царство. То е дошло вече в сърцата на мнозина. От вас зависи, още днес да бъдете в рая, т.е. в Царството Божие. Когато Христос беше на кръста, от двете Му страни имаше по един разбойник. Този, който беше отдясно на Христос, каза: Господи, помени и мене в Царството си. Този, който беше отляво, каза: Нали си Син Божи, слез от кръста, та освободи и себе си, и нас. Първият влезе с Христос в рая, а вторият отиде в ада. Ако и вие очаквате, Бог да ви нареди всички работи, ще останете вън от рая. Колкото и да философствате, наготово нищо не се дава. Ако очаквате Бог да ви нареди всичко, ще се намерите в положението на втория разбойник. Обаче, ако живеете разумно и уповавате на Бога, ще влезете заедно с Христос в рая. Желая ви да влезете в Царството Божие. Мъчно се влиза в това Царство. Мъчно се влиза и в ада. Който минава през страданията на Христос, той е на кръста. Той използва последния случай, който му се дава и казва: Господи, помени и мене в Царството си. Той влиза в рая. Който не признава Бога и се гаври с Него, отива в ада.

Като се натъквате на страдания, вие постъпвате или като първия разбойник, или като втория. Първият влезе в рая, а вторият - в ада. Като изучавам човешкия живот, в миналото и сега, виждам, че от единия до другия край, той върви все по линията на непослушанието. Човек не послуша в рая, но и до днес, 8000 години оттогава, все не слуша. Той постоянно живее по закона на непослушанието. Разправяш нещо на някого, но той не те слуша; той си знае своето. Не го съди, защото съдбата ще дойде върху тебе. Ако искаш да работиш, работи върху същественото, което Бог ти е дал. - Кое е същественото? - Това са твоята душа, твоят дух, твоят ум и твоето сърце. От тази работа зависи твоето щастие.

Редактирано от Розалина
Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря за беседата!

Важно е всеки да се вслушва в Божественото начало в себе си и да Му се подчинява.

Няма по-желано нещо за разумния и просветен човек от това, да служи на Бога.

Отворени за доброто


 

Линк към коментар
Share on other sites

Колкото и да възпитаваш мъжа, той ще си остане такъв, какъвто си е. Колкото и да възпитаваш жената и тя ще си остане същата. Който се опитал да възпитава мъж или жена, непременно е претърпял фиаско. Помни: Никой никого не може да възпита. Всеки си остава такъв, какъвто Бог го е създал.

Всички хора грешат .... Те искат да възпитат някого. - Това е невъзможно. Никой никого не може да възпита. Човек не може лесно да възпита и себе си. Нека се опита да се справи със страха. Нека се опита да се справи със своя чрезмерен апетит... 

 Отворени за доброто

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...