Jump to content
Порталът към съзнателен живот

244.Главните точки ,УС


Recommended Posts

Молитвен наряд за начало:

Бог е любов - песен

Малката молитва 

 

Беседа - 244  Главните точки ,15 май 1938 г.

 

Молитвен наряд за край :

Господнята молитва 

Формулата на братството

   

Много от религиозните хора, като тръгнат в духовния път, стават небрежни. Те не обръщат внимание на близките си, не искат да се свързват с тях, да не се окалят. Там е грешката им. Като обикнеш Бога, ще обикнеш и хората и то повече, отколкото по-рано. Тогава ще знаеш, как да постъпваш с тях, как да им говориш.

- Всеки човек е проводник на Божието благословение. Ако не му даде път, той носи отговорност за това. Кажи една добра, блага дума на човека и Божието благословение ще протече. Като станеш проводник на Бога, ти помагаш първо на себе си. Като кажа някому, че работите му ще се оправят и моите работи се оправят. Ако не вярвам в това и моите работи не се оправят. Щом пожелая доброто на ближния си и моите работи се оправят. Това е закон, в който няма никакво изключение. От благословението, което получава моя ближен, има дял и за мене. Това е новата философия на живота.

И тъй, четирите кардинални точки в живота са: Любовта, мъдростта, истината и четвъртата точка - познаване на доброто и злото. Грешката на хората се заключава в това, че те не започват с първите три точки, а с последната - залезът на живота. Те започват със знанието, което идва най-после. Научи първо любовта, мъдростта и истината, а после доброто и злото. Ако не изучиш първо трите точки, последната ще ти донесе голямо нещастие. Следователно, не питай, защо страдаш, но знай, че си започнал да учиш по обратен път. - Как да си помогнем? - Започнете първо с любовта, мъдростта и истината и после с познаване на доброто и злото. Само така ще разберете вътрешния смисъл на живота. В това се крие мистичната страна на християнството. Като дойдете до това учение, ще правите сравнение между четирите главни пророци: Исай, Йезекил, Йеремия и Данаил. После ще се спрете върху четирите евангелисти, върху дванадесетте малки пророци и дванадесетте апостоли. Като ги изучавате, ще видите, на каква добродетел отговаря всеки пророк и всеки апостол. Те са дванадесет добродетели, т.е. дванадесет извора, дванадесет цвята, дванадесет сили.

Сега, поставете за основа любовта, като най-достъпна. Качете се при мъдростта, като най-висока точка. Слезте при истината, като най-дълбоко място. Любовта и истината са на една линия. Мъдростта е на една линия с доброто и злото: мъдростта е горе, а доброто и злото - долу. Значи, мъдростта е на главата, доброто и злото - под краката. Сложете всичките си недоразумения, смущения, страдания под краката си. След това, качете се горе, откъдето ще ги изучавате с ума, сърцето и със силата си.

Поздравявам ви с новия ден!

Христос е човекът на изобилната сила.

Христос е човекът на изобилната вяра.

Христос е човекът на изобилната любов.

31. Утринно Слово от Учителя, държано на 15 май 1938 г.

София. – Изгрев.

Редактирано от Розалина
Линк към коментар
Share on other sites

Много интересна и базисна беседа имаме днес.Базисна за системно изучаващите Словото и занимаващите се с астрология .

Интересна  за всички четящи  .Вярвам ,всеки ще намери ,днес ,своето изречение, в тази беседа,както аз намерих моите при прочита и.

Хубав ден.!

 

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...