Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Recommended Posts

Питам за един мой приятел,който живее на село,тоест тесен кръг хора,всички се познават,от което логично следва,че натискът е голям. Този мой приятел преди година навърши пълнолетие,скормно момче,бих казал свито,слаботелесно,с добър характер и нрав,приветлив,добродушен. И сега какво се случва,в селето се пуска слух(от ''доброжелатели''),че това момче е хомосексуално,че еди си кой е спал с него и така нататък,в момента всеки в селото гледа на момчето по този начин,всеки го гледа подигравателно,момчето се чуди защо,докато на два пъти чува как говорят зад гърба му отвратителни неща. Натискът е голям,има страх от насилие(сексуално),споделя с родителите си,те естествено му казват,че няма такова нещо,че той си внушава и така нататък. Момчето е потиснато,сега е още по-свито,a това,че не може да докаже обратното(на клеветата) го убива...
Аз не знам какво да му кажа,просто нямам какво,това е голям ад..

Какво бихте съветвали този човек(момче)?

Благодаря!

Редактирано от Иван Стаматов
mistake
Линк към коментар
Share on other sites

Трябва да изучи поговорката ,, кучетата си лаят , кервана си върви " . Хората имат ,всеки различно количество ,социални контакти .В малките села има недостиг , който се запълва с всичко възможно . Дори и фантазии . Този млад  мъж , май му е време да направи по твърд характера си .Говорят от скука .

За него най лесно ще е да се откъсне от тази среда .

Редактирано от АлександърТ.А.
Линк към коментар
Share on other sites

Този млад мъж,наистина и според мен би трябвало да направи по-твърд характера си,но има проблем,които се състои в това,че той е доста краен в мислите си,става дума за отвръщането на удара. Като се замисля - аз дори бих убил за такова нещо,ако ми се случи на мен,защото(може би съм пропуснал да кажа) дори има опити за сексуално насилие,което той е предотвратил с бяг,в момента от няколко месеца го е страх да остава сам,дори и вкъщи,и не остава сам,винаги се движи с някой от семейството си,но аз си мисля и се питам - докога,този стрес и страх ще му доведе някаква болест. Давам му право за това дето бяга и се предпазва(един вид отстъпва),защото или онези ще извършат престъпление,за което едва ли ще има възмездие,или той ще извърши престъпление при самозащита,за което ще го тикнат в затвора сигурно.

Редактирано от Иван Стаматов
Линк към коментар
Share on other sites

Успоредно с решаване на конкретния проблем , да потърси помощ и разбиране от други хора . Той трябва да работи за преодоляване на страха .Събитията се случват .А нашите емоции рефлектират най вече върху нас .Не случките са опасни а съпътстващите емоции . В момента не мога да ти подбера упражнения , формули , молитви ,за укрепване и психично здраве . ..Сърцевината на проблема се решава , когато повярва в себе си .  От него зависи съдбата му . Може би ще му помогне , като споделя , че като ученик започнах да преодолявам страха от по силните и агресивни . Като тренирах ръцете си и пръстите за сила и мислено нанасях удари в защита .Ако мислено се разправя с нападател , да знае че не поражението е целта . То е сретство за вътрешна сигурност .Увереноста в себе си , че винаги си в състояние да направиш нужното ,каквото и да е то . Тя дава спокойствие и лесно разрешава проблемите .

Ако може да започне да тренира по агресивен спорт .Или какъвто и да е .

Линк към коментар
Share on other sites

Може би не е за тук(този форум),но полицията може ли да направи нещо по въпроса?
То с тренирането... От опит знам,че бързо не се напредва,а и да напредне - ''враговете'' му са повече и по-силни.. Гадно е..

Редактирано от Иван Стаматов
mistake
Линк към коментар
Share on other sites

Извиняваи , тук само си расъждавам . Практическото решение зависи от конкретните условия . Каква обществена подкрепа може да получи . Полиция няма на всякъде .Да отиде и потърси съвет с конкретни факти .Родителите не му вярват . Да реши да сменя местожителството и ще му повярват . Като споменаваме за убииство . Смяната на средата или населеното място е добро решение .

Линк към коментар
Share on other sites

Съгласен съм,но при положение,че няма такава възможност?
Освен това,не напразно споменах полицията,питам - клеветата не е ли подсъдима?

Линк към коментар
Share on other sites

И аз прочетох така в интернет,но се искат куп неща,тоест не куп неща,но се искат доказателства,свидетели,а никой не иска да свидетелства..

Линк към коментар
Share on other sites

 

Задължително да подаде жалба в полицията срещу този конкретен нападател. Със сигурност ще му бъде направено предупреждение и забележка.

Добре е да си купи един газов пистолет, и ако някой го нападне в опит за сексуално насилие направо да го гръмне.

Редактирано от slay
Линк към коментар
Share on other sites

Според мен добър вариант,но веднага ми възниква въпрос - ако са няколко човекa,например петима? Дори да е един - какъв е ефектът от газовия пистолет,чувал съм,че спрейовете  за самозащита вършат по-добрa работа от газовите пистолети.
И в този ред на мисли,сега в момента си си казвам - ей какво нещо е.. накъде отива светът,с такива хора.. Както казах,аз бих убил при това положение,само че после не знам какво ще става с мене..

Редактирано от Иван Стаматов
mistake
Линк към коментар
Share on other sites

Убеден съм, че полицията ще свърши много добра работа. Въобще няма място за никакъв срам. От там ще бъде получена помощта. А като ги издаде, ще разберат, че набира сили да се бори с тях, няма да им се даде. И не дай си боже нещо да се случи, първо тях ще ги потърсят.

Иначе ,няма същество с божия искра, което света да не го е опозорил. Това са уроци, които Бог позволява да бъдат предадени на съществата, които обича.

Линк към коментар
Share on other sites

Сега,тогава какво следва... Просто да се чака да се извърши престъпление,след което да се тръгне да се дава жалба,ами че те са способни да избягат(дори извън граница)..
Както казах - момчето бяга,избягва,но докога ще бяга..?
Като се замисля... - те не са един двама,кой знае колко хора знаят за случая.. Това наистина е ад.. Само да не се случи обратното - при самозащита,при ярост,гняв,нерви,да не се стигне до убийство..

Линк към коментар
Share on other sites

Трябва да се подаде жалба за случая, където момчето вече е бягало , защото е било уплашено от тях. Това е вече осъществен тормоз, за който ще бъдат разпитани и предупредени. Активно действие се иска.

Редактирано от slay
Линк към коментар
Share on other sites

Добре,тогава кажи нещо и по следния проблем - как да се преодолее притеснението от срещата(сблъсъка) в полицията между това момче на 19 години и онези мъже на по над тридесет години? Като се има напредвид,че онези си много по-големи(видимо и ясно) и по-силни,с повече средства и познати(може би и в полицията)...?

Линк към коментар
Share on other sites

Въз основа на жалбата задължително ще ги потърсят. Момчето не е длъжно да присъства. Не бива да се губи предимството да се оплачеш пръв, при такъв , както го описваш, сериозно назрял проблем.

Полицията пипа сериозно и може да й се има доверие.

Линк към коментар
Share on other sites

Нека попитам - от личен опит ли знаеш?
И да добавя(повторя) - тези са по-големи,не се знае точно кого познават,може да имат връзки и в полицията,и въпросът е - нещата да не станат и още по-зле?
Казваш полицията пипа сериозно - какво ще кажеш за хората,които ги показваха по новините,коит са възрастни,в чиито домове се влиза,краде се,те биват бити и насилвани системно?

Линк към коментар
Share on other sites

Преди години моя колежка си закупи апартамент. И бившия собственик искаше от нея да му доплати някакви пари. Заплашваше я. Тя се оплака в полицията и му наложиха ограничителна заповед , включваше и да не я доближава на определено разстояние .

Ама тея хора от новините са се оплакали някъде и търсят помощ. А пък вие ако искате не правете нищо.

Редактирано от slay
Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Нещо извън темата.

Понеже доста често чета из нета за самоубийства със сънотворни,някои от вас би ли обяснил,ако знае,как действат сънотворните приети в големи количества,какъв е механизмът,какво се случва в организма. И има ли значение какви точно сънотворни се използва,защото в новините,статиите,пише само сънотворни без да се пояснява. Едва ли някъде се продават такива лекарства без рецепта. И още нещо - със сънотворни(някой ако знае да посочи имена),които се продават без рецепта човек може ли да направи тази глупост?

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...

Извинявам се предварително - знам,че въпросът ми не съответства на темата,но ще се радвам да чуя отговори.

Въпросът ми е следният - при случай на нападение,пребиване,отвличане или евентуално убийство,психологът на когото всичко е било разказано предварително в подробности - може ли да бъде вид свидетел в съда при завеждане на дело?

Благодаря ви!

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Звънни на Валентина Христова, съдебен психолог и я питай. Поздрави я от мен.  Координатите и са в интернет. 

Принципно психотерапевтът е като свещеника - каквото е споделено с него, си остава там, между двамата е, а целта е психичната помощ. Вероятно са възможни редки изключения от това правило, при съгласие на клиента и нужда от помощ. Но са изключения. Попитай колежката и сподели тук какво ти е казала! 

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Бихте ли ми дали нейния телефонен номер,ако го имате,а още по-добре би било да ми дадете някаква интернет връзка с нея,било е-мейл или блог някакъв или каквото и да било.Между другото тя от къде е - град,край,област на България?

Благодаря ви!

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...