Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Recommended Posts

Преди около месец отидох на очен лекар, за да ме прегледа. От известно време насам бях забелязала, че нещо с очите ми не е както трябва...Та докторът ме прегледа и единственото, което можа да направи е да ми предпише рецепта за очила...

Аз излязох от кабинета и бях твърдо решена още в близките дни да отида до някоя оптика и да си купя очила, за да мога да виждам както преди...Но тогава се случи нещо неочаквано. По пътя към дома аз започнах да броя хората, които носят очила на улицата. Броят им бе много голям, почти всеки 5 човек. И тогава си казах, че трябва да направя нещо за себе си и за очите си!

С очила проблема няма да се реши, а може би дори ще стане по-сериозен! Не си купих очила, вместо това започнах да се интересувам от начини как човек може да възвърне остротата на зрението си по естествен път.

Учителят казва, че Бог не е създал човека с очила и има право. Ето защо бих помолила всички, които имат някакъв опит в лечението на късогледство или друг вид очни болести да го споделят. Аз също ще споделя всичко, което знам. Нека съхраним очите си, защото те са едно голямо богатство!

И накрая едно положително утвърждение от Луис Хей:

Виждам ясно

"Освобождавам от миналото си всичко, което замъглява зрението ми. Виждам съвършенството в целия Живот. Готова съм да простя. Изпълвам погледа си с любов, виждам със състрадание и разбиране. Яснотата, с която виждам вътре в себе си се отразява в зрението ми към света."

Редактирано от Диана Баева
Линк към коментар
Share on other sites

  • Отговори 82
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Често миене на очите със студена вода. Упражнения за очите - въртене, събиране, поглед наблизо и надалеч. Често взиране надалеч, към небето, далечината. При работа на компютър - отместване на погледа от време на време и поглеждане през прозореца. Лек масаж на очите с пръсти. Гледане на слънцето по изгрев, залез, както и през деня при мъгла или облаци, които смекчават остротата на светлината. Пиене на сок от моркови, без да се прекалява с количеството! Придобиване на далекогледа визия на съзнанието и разширяване на обхвата му!

Предполагам, че фитотерапевтите ще се включат със съвети за капки на билкова основа!

Редактирано от Орлин
Линк към коментар
Share on other sites

:) тихо мога да споделя и да благодаря, че на моята солидна младенческа възраст :sleeping: все още не ползвам очила + работя на компютър отдааавна - с Правец 8 се почна и оттогаз почти ежедневно съм неуморно по около 4 - 14 часа пред компютърчета разни и разнообразни с различно качество монитори :D имам си вече лични методи за обгрижването на очите си обични - признавам си отскоро са и то повече превантивно щото като гледам около мен всичките все по очилати стават, а аз все още без :P ама ( от сериозните кръшкачи + мърлчяи съм си :sleeping: все гледам да мина между капките ) но вътрешно преди време твърдо си реших да пропусна ползването на очила + моля се да удържа + знам, че ще го бъде :v: не е лесно, но пък е интересно + още нещо да си призная - даже на теория не зная що е то късогледство и далекогледство :sleeping: ама си трая да не ме урочасат :king: щото все с безрадост ми се чудят как така още не съм се обзавела с очила и т.н. :smarty: по темата щото е важна , ще помисля какво мога да споделя по подробно + имам доста систематизирани + преживени + осмислени неща, ама не ми се пише сега :sleeping: простете това е действителността + от действащите/показващите на дело съм + не ми се говори и пише нещо напоследък :D

:v: Много бързо действа ( при мене ) следното : леко + бързо се активизират пръстите с разтриване дланите на двете ръце + после трите пръста ( без палеца и кутрето) на двете ръце се поставят нежно върху очните ябълки/очи затворени + леко задържане + попритискване нагоре + имам си и нещо като мисловно ускорение - молитвичка/формулка = насочване на енергията към очите - Господи, благослови очите ми със Здраве + Сила + Живот и Светлина...продължителност според както + периодичност...според както/ желателно е постоянство + кога...когато всеки си усети сам / сутрин + обед+вечер + при умора/болка+аз го правя когато се "сетя" :smarty: още можеш да си правиш компреси на клепачите/очите + има сигурно още много други неща/методи + последните месеци работя с текстове / информация по 10 - 19 часа ежедневно + важи крилатката "луд умора няма" + споделения метод + това е положението -+ пожелавам на всички всички светли душички отлично зрение + виждане + различаване + пресяване във всички добри направления + амин.

:v: Билката Очанка я ползват приятели и са доволни, но са вече с очила... надявамсе засега/ все още + няколко други души вече смъкнаха очилата + диоптри по системата на Норбеков / запозната съм с нея от самото начало и имам пресяти / филтрирани методите + за мен очите + жлезите като че ли са приоритетни + всичко е индивидуално + при мен всичко се получава почти винаги от раз, за което безкрайно благодаря на Духа :hypocrite:

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Според Учителя тревогите и неправилната мисъл са основните причини за отслабване на зрението. Един вид натрупване на шлаки върху светлинните ни рецептори. Освен това и претоварването им и още други причини.

И дава практически съвети за подобряване на зрението - да се движат повече очите, а не главата и врата. Когато Слънцето изгрява, точно когато се е показало една идея над хоризонта, да се гледа 2-3 минути, не повече. Да се движат очите сутрин след сън нагоре, надолу, надясно, наляво бавно и спокойно, след това да се фокусира погледа върху някой предмет и да се задържи по възможност по - дълго така, без да се мига. Да се изплакват нежно с топла вода, за подобряване на кръвоснабдяването.

За подобрение на зрението да се мисли така: " Ще се отворят, ще оздравеят очите ми, утре много добре ще виждам, ще бъда много добре."

И прииска ми се и друга мисъл да цитирам:

"Който вярва, всичко може."

:thumbsup::feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

:) Здравейте! Първо бих искала да ви благодаря за хубавите съвети, а после да ви пожелая да сте все така отзивчиви и добри към хората около вас! Невероятни сте! :feel happy:

Според мен причините за отслабване на зрението са комплексни. Една от причините се крие в ума, друга - в начина на хранене, трета в преумората и в малкото движение на очите, както и в нашето отношение към тях. Всяка от тези причини може да доведе до проблеми със зрението...Но ето и добрата новина: Тези причини могат да бъдат елиминирани и ние отново можем да виждаме прекрасно с нашите две очи!

Преди обаче да започна да изреждам как може да стане това, бих искала да накарам всеки, който има някакъв проблем с очите да се замисли над следното:

Тези, които са късогледи нека се запитат:

Защо се страхувам, че бих могъл да направя нещо грешно (не както трябва )?

Защо се чувствам винаги толкова ограничен (нямащ свобода)?

Веднага щом една ситуация започне да става критична, трябва да погледна настрани. Защо?

Защо винаги трябва да съм в центъра на вниманието?

Какво не мога и не искам да видя?

Страхувам ли се от всичко, което е отдалечено и което е в бъдещето?

Защо се чувствам най-добре, когато мога да се занимавам само със самия себе си?

За тези, които са далекогледи:

Защо винаги съм толкова агресив?

Какво не бих искал да видя в себе си?

Защо не допускам до себе си чувства като скръб и нежност?

Защо бягам от много ситуации и това бягство е насочено навън?

Защо бих искал с постиженията си да направя особено впечатление и да владея винаги положението?

За тези, които кривят очите си:

Кога и поради каква причина бих искал да отвърна погледа си от нещо?

Защо имам толкова често чувство за вина?

Има ли в семейството ми често трудности, които не мога да понеса добре?

Когато всичко ми е твърде много се отнасям в мечтания. Защо?

За тези, които често страдат от зачервени очи:

Защо само тогава когато затворя очи, се чувствам облекчен?

Защо ме боли толкова?

Какво въобще не бих искал в момента да видя?

Имам ли често чувството, че преглъщам сълзите си, когато всъщност ми се иска да плача?

Следва продължение! :)

Линк към коментар
Share on other sites

Ако имаме негативно отношение към самите нас и към света, който ни заобикаля, то това се отразява и на здравословното състояние на очите. Като причини за отслабването им може да бъде посочено недоволство от това, което виждаме в живота си, както и нежелание да видим нещо. Положителните мисли от вида на "Аз гледам с очи, изпълнени с любов", "Обичам се и се одобрявам" или "Всичко в моя свят е наред" могат да окажат благотворно влияние както на очите, така и на живота ни като цяло. Повече информация по темата за положителното мислене и неговото влияние при определени болести, ще намерите в книгата на Луиз Хей "Излекувай тялото си."

Трябва да се научим да обичаме себе си и очите си, ако искаме те да са здрави.

Храната е също един добър метод на лечение. За очите се препоръчват сокът от моркови, лещата и покълналото жито (свери статията за покълналото жито на сайта).

"Този сок(сокът от моркови) храни особено добре оптичната система. Много от младите хора, кандидатстващи за авиаторското училище, заради лошото си зрение не бяха допуснати до изпити. Само след няколкоседмично употребяване на голямо количество морковен сок, след ново събеседване бяха признати за годни."(Цитат от книгата "Лечение със сурови зеленчукови сокове" на доктор Норман Уокър).

От книгата "Билки и лечение

313 рецепти за 101 болести" по Учителя:

ОЧИ

1. За очите, яжте леща.

2. Искате ли да усилите зрението си, излизайте вънка след полунощ от 12 до 1 ч., когато небето е звездно, да наблюдавате звездите. А същото излизайте и по време на буря, да наблюдавате светкавиците.

3. Друг метод да се засили зрението ви е да режете лук.

4. Ако очите ви се зачервяват често, всеки ден яжте по 100 гр. сурово жито в продължение на 10 дни. И тук се препоръчва рязането на лук.

5. Използвайте и друг метод за усилване на зрението - методът на концентрация в точка. Започнете от 1 мин. и постепенно увеличавайте. Като правите упражнението, съзнанието ви трябва да бъде съсредоточено.

6. Правете упражнения на очите си да отправите повече кръв към тях: Повдигнете очите си нагоре към небето, след това надолу към земята, после надясно и накрая на ляво. Това упражнение ще изпълнявате без да движите главата си, да става само от очите. Изобщо правилото е: когато искаш да видиш нещо, да не въртиш главата си на една или на друга страна, а да движиш очите си.

7. За добро зрение трябва да консумирате: за деца и юноши по 700-800гр. чисто масло на месец, за възрастни 400-500гр. Маслото да е прясно и да се държи на сухо и тъмно.

8. Ако очите ви са отслабнали, вглеждайте се в жълти цветя.

Упражнения за очите

I ден

Изходно положение: очите гледат хоризонтално напред

А/ движение на очите – наляво – изходно положение – 10 пъти

Б/ движение на очите – надясно – изходно положение – 10 пъти

В/ движение на очите – надясно– наляво – надясно - 10 пъти

II ден

Изходно положение: главата изправена, очите гледат надолу-централно

А/ движение на очите – наляво – изходно положение – 10 пъти

Б/ движение на очите – надясно – изходно положение – 10 пъти

В/ движение на очите – наляво – надясно - наляво – 10 пъти

III ден

Упражненията от I и II ден

Изходно положение: главата изправена, очите гледат нагоре-централно

А/ движение на очите – наляво – изходно положение – 10 пъти

Б/ движение на очите – надясно – изходно положение – 10 пъти

В/ движение на очите – наляво – надясно - наляво - 10 пъти

От IV до X ден – упражненията от III ден

10 дни почивка

10 дни упражнения

10 дни почивка

Изходно положение: очите гледат хоризонтално напред

Нагоре-централно - хоризонтално-централно – 10 пъти

Надолу-централно - хоризонтално-централно – 10 пъти

Нагоре-надолу – 10 пъти

Горе-ляво - хоризонтално-ляво - 10 пъти

Долу-ляво - хоризонтално –ляво - 10 пъти

Горе-ляво - долу-ляво - 10 пъти

Горе-дясно - хоризонтално-дясно - 10 пъти

Долу-дясно - хоризонтално –дясно - 10 пъти

Горе-дясно - долу-дясно - 10 пъти

Упражненията са взети от www.bratstvoto.net

Накрая бих ви препоръчала да прочетете за методите на доктор Уилям Бейтс и на Норбеков.

Сигурна съм, че има и още много начини да излекуваме очите си...

Изборът по кой начин ще изберете да се лекувате, си е само ваш. Аз с цялото си сърце ви пожелавам успех! Моля ви само да не позволявате някой да ви спре по пътя към лечение! Не слушайте какво ви разправят хората, как ви обеждават, че тия методи не помагат и че трябва непременно да сложите очила. Това ми се случи на мен, не позволявайте да се случи и на вас!Бъдете силни и смели. Не казвайте на никого, че се лекувате по нетрадиционен начин, защото по всякакъв начин ще се опитат да ви спрат. Нека мълчанието ви е като щит. Аз вече си обещах, че до пълното си излекуване и дума няма да обеля по въпроса! :king:

Бъдете здрави - вие и очите ви! Смело напред!!!

С най-добри чувства :feel happy: ,

Диана

Линк към коментар
Share on other sites

:) малко по Норбеков:

Можете ли да дишате с очи?

Преди да пристъпите към упражнението, много внимателно прочетете описанието му!Сложете си „Образа на младостта"!Седнете на стол, настанете се удобно. Ръцете на бедрата, гърбът е изправен.

Цялото тяло и мускулите на лицето са отпуснати. В тялото, в душата - усещане за спокойствие. Дишайте само през носа. Започваме.

Понаблюдавайте се как дишате през носа. На вдишване усещате хлад в носа и трахеята, на издишване - топлина.Защото вдишваният въздух обикновено е по-прохладен от този, който издишваме. Тъкмо тази малка разлика в температурите трябва да се научим да долавяме с очи.

Сега си представете, че вдишвате и издишвате през носа, но вниманието ви е изместено към очите. Помъчете се с поглед да доловите раздвижването на въздуха, температурните промени. Можете да изпълнявате упражнението и с отворени, и със затворени очи, както ви е по-лесно.Това дишане дава отлични резултати, и най-вече като си представяте, че очите ви са здрави.

На вдишване очите виждат по-ясно, а с всяко издишване мъглата си отива, изчезват „мушиците", пада напрежението, умората, тоест всичко онова, което причинява дискомфорт на очите ви.

И така, запомнете: усещането за прохлада (на вдишване) дава на очите ви всичко възможно най-добро, а усещането за топлина (на издишване) отнася всичко, което им пречи. Можете да „дишате" с очи където и както си пожелаете. Така че „дишайте" със здраве!

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Редактирано от Благост
Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 years later...

Вместо да вярвате в чудеса повярвайте в съвремената хирургия.За разлика от любовта надеждата и вярата в доброто тя е реалност !

Редактирано от rulezz
Линк към коментар
Share on other sites

Вместо да вярвате в чудеса повярвайте в съвремената хирургия.За разлика от любовта надеждата и вярата в доброто тя е реалност !

За мене пък е реалност, че чрез занимания по системата на Норбеков захвърлих с удоволствие очилата (и за близо и за далеч). Още преди това бях установила, че когато преживявам някакъв стрес, зрението ми се разстройва.

Линк към коментар
Share on other sites

В коя книга точно е описан този метод на Норбеков? Аз впрочем отдавна искам да направя нещо за късогледството си (винаги съм имала малко), но досега не бях намирала литература по въпроса. Нели, какво точно правеше, за да си оправиш зрението, би ли споделила? Благодаря.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 6 months later...

Помага гладолечението по системата на Лидия Ковачева,добър ефект има билката очанка(подобрява оросяването),витамините от група Б,бетакаротинът,водораслите,лутеинът и много други хранителни добавки.

Линк към коментар
Share on other sites

Помага гладолечението по системата на Лидия Ковачева,добър ефект има билката очанка(подобрява оросяването),витамините от група Б,бетакаротинът,водораслите,лутеинът и много други хранителни добавки.

Помага на какво?

Доколкото зная, (а и съм склонна да се придържам към реализма си), единствено лазерната терапия коригира и премахва изцяло късогледтсвото до горна граница от -7 диоптра.

Линк към коментар
Share on other sites

Мона,абсолютно права си!Само че някои хора се страхуват от лазерната терапия.Когато човек има здравословен проблем е в правото си сам да избере метода на лечение.Познавам хора,които по метода на Лидия Ковачева са махнали 3-5 диоптра.

Линк към коментар
Share on other sites

В коя книга точно е описан този метод на Норбеков? Аз впрочем отдавна искам да направя нещо за късогледството си (винаги съм имала малко), но досега не бях намирала литература по въпроса. Нели, какво точно правеше, за да си оправиш зрението, би ли споделила? Благодаря.

"Опитът на един глупак, стигнал до прозрението как да се избавим от очилата".

Още преди това бях установила, че когато преживявам някакъв стрес, зрението ми се разстройва.

И аз, като Нели съм го установила. Когато съм спокойна и уравновесена, виждам най-добре. :)

А, за упражненията на Норбеков - познавам хора,които наистина си махнаха очилата. Според мен, ако те се съчетаят с духовна работа, резултатите ще са завидни. Изисква усилия и постоянство, докато се превърне в навик и необходимост, но си струва.

Линк към коментар
Share on other sites

Всъщност, вие които пишете, визирам последните постове, страдате ли от късогледство?

Аз познавам единствено хора, които са излекувани чрез лазерна или рутинна хирургическа интервенция.

Но в това число не влиза астигматизма - той е нелечим.

Когато прочета, че някой хей така - дали от глад или от идеите на Норбеков (перфектен бизнесмен), се е излекувал - се чудя дали да се смея или да плача.

Линк към коментар
Share on other sites

...

Когато прочета, че някой хей така - дали от глад или от идеите на Норбеков (перфектен бизнесмен), се е излекувал - се чудя дали да се смея или да плача.

Ами защо да плачеш или да се смееш - това са все някакви емоционални реакции май.

Ако пък решиш да вникнеш, може по друг начин да реагираш.

Да, моето зрение е чудесно.

Но затова пък зрението на мой познат архитект и отдавнашен приятел и съсед на съпругът ми (от деца) си беше с много сериозно късогледство. А сега си ходи без очила (и без лещи ;) ). Именно чрез Норбеков.

Когато на мен за първи път ми попадна книга на Норбеков и на мен не ми допадна особено; струваше ми се, че книгите са му опростени, та чак осакатени, струваше ми се, че това е за да си ги продава ... Чак доста след това (може би година и повече) прецених, че това е доста находчиво, да не кажа мъдро от негова страна. Именно по този начин той достига до много повече хора; до хора (като моят съпруг и приятелят му архитекта :) ), които не биха посегнали към някои по-отнесени според тях книги, като беседите на Учителя, лекциите на Щайнер и др.п.

Линк към коментар
Share on other sites

И моето зрение е добро,но не е там въпроса.

Щом е поставена тази тема,всеки може да разкаже за това,което знае.Никой не заставя никого да се лекува по определен начин(поне тук!).И никой няма намерение да подвежда никого.Всеки от този форум би искал да е полезен с каквото може.

Линк към коментар
Share on other sites

...

Когато прочета, че някой хей така - дали от глад или от идеите на Норбеков (перфектен бизнесмен), се е излекувал - се чудя дали да се смея или да плача.

Ами защо да плачеш или да се смееш - това са все някакви емоционални реакции май.

Ако пък решиш да вникнеш, може по друг начин да реагираш.

Емоционалните реакции са характерни за хората. А аз съм човек.

Моето зрение съвсем не е добро. И затова имам мнение по въпроса и имам много какво да кажа, но ако ответът е гладът или Норбеков - мерси.

Линк към коментар
Share on other sites

Аз съм пробвала системата на Лидия Ковачева доста отдавна, може би 92-93г., не си спомням точно. По това време диоптъра ми се увеличаваше много бързо - за около 2 години 0,50 стигна 2,50 и при поредното увеличение вече на едното око ми беше 3,5, а на другото 4,25 доста се стреснах и реших да направя нещо по въпроса. Правих плодолечението около месец и диоптъра ми се стабилизира на 2 и се задържа така доста години. За съжаление издържах само толкова и съм сигурна че ако бях по упорита щях да постигна повече. Така че за мен метода на Лидия Ковачева има ефект стига човек да има воля да го издържи по-дълго време :rolleyes:

Линк към коментар
Share on other sites

Аз съм пробвала системата на Лидия Ковачева доста отдавна, може би 92-93г., не си спомням точно. По това време диоптъра ми се увеличаваше много бързо - за около 2 години 0,50 стигна 2,50 и при поредното увеличение вече на едното око ми беше 3,5, а на другото 4,25 доста се стреснах и реших да направя нещо по въпроса. Правих плодолечението около месец и диоптъра ми се стабилизира на 2 и се задържа така доста години. За съжаление издържах само толкова и съм сигурна че ако бях по упорита щях да постигна повече. Така че за мен метода на Лидия Ковачева има ефект стига човек да има воля да го издържи по-дълго време :rolleyes:

На колко си била тогава и какво си работила, т.е. как си била натоварена?

Какви са научните доказателства, т.е. защо този метод помага, поради каква причина увредената ретина "намира" фокуса си? И какво мислят офталмолозите за това, все пак това е изключтително сериозна наука.

Линк към коментар
Share on other sites

Мона,доколкото съм запозната с алтернативните методи на лечение,късогледството може да се коригира само ако е придобито.Това става най-често след прекарано заболяване.Ако се вземат мерки навреме(т.е.да се ликвидират последствията от болестта) ще се ликвидира и очният проблем.(Най-често бъбречните проблеми дават отражение върху зрението,а те се повлияват много добре от гладолечението на Лидия Ковачева.)

При диабет също се стига до сериозни проблеми със зрението.В този случай обаче гладолечението е абсолютно забранено.

Уместно е преди всякакъв вид лечение да се направят медицински изследвания,за да се установи проблема.Тогава вече човек може да избере начина на лечение.

При астигматизъм алтернативната медицина не помага.

Колкото до официалната медицина-познавам двама души на които лещите бяха поставени неправилно,което съвсем влоши зрението им.Така че има защо човек да се страхува!)

При проблем,който може да се премахне или подобри с помощта на алтернативната медицина е неразумен риска който носи лазерната терапия.

Линк към коментар
Share on other sites

Мона,доколкото съм запозната с алтернативните методи на лечение,късогледството може да се коригира само ако е придобито.Това става най-често след прекарано заболяване.Ако се вземат мерки навреме(т.е.да се ликвидират последствията от болестта) ще се ликвидира и очният проблем.(Най-често бъбречните проблеми дават отражение върху зрението,а те се повлияват много добре от гладолечението на Лидия Ковачева.)

При диабет също се стига до сериозни проблеми със зрението.В този случай обаче гладолечението е абсолютно забранено.

Уместно е преди всякакъв вид лечение да се направят медицински изследвания,за да се установи проблема.Тогава вече човек може да избере начина на лечение.

При астигматизъм алтернативната медицина не помага.

Колкото до официалната медицина-познавам двама души на които лещите бяха поставени неправилно,което съвсем влоши зрението им.Така че има защо човек да се страхува!)

При проблем,който може да се премахне или подобри с помощта на алтернативната медицина е неразумен риска който носи лазерната терапия.

Не знам, въпрос на гледни точки.

За мен алтернативната медицина носи по-голям риск. Лазерната терапия има доказана ефективност. Поставянето на лещи няма отношение към лазерната корекция на късогледството.

Не отвчера съм късогледа и съм насяно с нещата.

Благодаря за реакцията ти :)

Линк към коментар
Share on other sites

Мона, точно за това става дума.

Казваш "наясно съм с нещата" - много категорично звучиш. А все едно другите говорим разни врели-некипели :D

По-скоро ти си убедена, че само това помага. Ок.

Това наистина си е твоята гледна точка, но това не значи, че си наясно с нещата.

Пред мен са хора, които вече не са късогледи и са коригирали това по съвсем друг начин.

Примерът, който дадох е на човек също не от вчера късоглед, а още от ученик.

И сега по метода на Норбеков вече не е в партията на късогледите :)

Сега се сещам и за още един мъж - приятел на наш семеен приятел - абсолютно същото и при него.

П.П. Може би е добре да кажа, че този вече некъсоглед архитект доста се промени като човек - стана много по-спокоен, усмихнат, добронамерен, интересуващ се от хората около себе си, склонен да помогне и т.н. Преди това беше по-затворен, сериозен, скован, напрегнат ... да не изреждам противоположните на изредените в предходдното изречение качества.

Линк към коментар
Share on other sites

Макар и да не съм привърженик на Норбеков, не мога да отрека, че сигурно има хора, които са си помогнали с негов метод.

Убедена съм, че с воля и постоянство и с духовни методи може да се помогне на здравето /в случая късогледство/.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...