Jump to content
Порталът към съзнателен живот

246. Обнова на човека ,29 май 1938 г.


Recommended Posts

Молитвен наряд за начало:

Бог е любов (песен)

Малката молитва

 

Беседа : 246. Обнова на човека ,29 май 1938 г.

 

Молитвен наряд за край:

Господнята молитва 

Формулата на братството

 

Р а з м и ш л е н и е.

Ще прочета 4-та глава от пророк Данаил.

Три неща занимават човешкото съзнание: миналото, което е отживяло времето си и не се връща; настоящето, което живеем сега и изучаваме; бъдещето, което очакваме и не знаем, какво ни носи. Мнозина градят своя живот на минали опитности, затова често остават излъгани.

Ще приведа един случай, станал някъде в Южна България, където има много лозя. Двама турци минавали край едно лозе. Единият знаел малко български. Те си говорили: Ще влезем в това лозе да си наберем грозде. - Ами ако излезе отнякъде пъдарят? Онзи, който знаел малко български, казал на другаря си: Ще те науча, какво да правиш. Ако чуеш, че пъдарят казва: Удари го - веднага бягай. Те влезли в лозето и започнали да берат грозде. Пъдарят ги видял и извикал на другаря си: Я му светни една! Турците очаквали да чуят "удари го!" и продължавали да си берат, докато на гърба им стоварили по една здрава тояга. Едва тогава разбрали, какво значи "Светни им по една!" И в сегашния живот хората разбират смисъла на думите "удари го!" Те още не разбират значението на думите удари го!" Животът е лозе, в което сте влезли да берете грозде. Често правите нещо без позволение, но има пазачи, които ще ви изненадат с думите: Светни им по една! - Не сме ли свободни? - На земята свободата е относително нещо. Всички хора искат да бъдат свободни, но, въпреки това, са ограничени. Човек не е свободен да говори, каквото иска; не е свободен и да прави, каквото иска. Да правиш, каквото искаш, това не е свобода.

Редактирано от Розалина
Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря за беседата!

...Три неща са нужни на човека, като условия за правилното му развитие. Първо, той трябва да бъде здрав. Второ, да има разумно сърце, с което да реализира своите естествени чувства и желания. Естествено е желанието ти да бъдеш добър певец, да взимаш три октави, но условия са нужни за това. Ако искаш да станеш добър певец, ще пееш, ще се упражняваш. Лесно е да се каже, че някой е даровит. - Даровит е, защото е работил в миналото. Без труд и работа нищо не се постига. Какъв смисъл има да дадеш нови, красиви дрехи на скръбен човек? Той ще ги погледне и ще ги сложи настрана. Дай тези дрехи на един млад, левент момък, да ги носи с радост. Хубавите книги се дават на учените. Здравето се дава на силните хора.

Третото нещо, което човек трябва да има, е светъл, добър ум. - Нищо не зная, нищо не разбирам. - Умът ти не е светъл. Радвай се и на малкото, което знаеш. То ще ти помогне за това, което трябва да направиш. Каквито знания да имаш, пак трябва да работиш. Нещата не се постигат изведнъж. Вземаш кибритената кутия, изваждаш клечка кибрит и цъкнеш: първата клечка не хваща, втората - също, едва третата се запалва. - Кибритът е овлажнял. - И това е възможно; може и работниците да не са го направили, както трябва. Важно е, че и при изработените неща, пак се иска малко усилие.

И тъй, за да реализира своите мисли и чувства, човек трябва да бъде вътрешно самоуверен. Искаш да направиш нещо. Уверен ли си в успеха на твоята мисъл и твоето чувство? Не е достатъчно само да имаш подтик. Без увереност в това, към което се стремиш, няма успех. Наблюдавал съм, как пеят видните певци. Щом излезе на сцената, той вземе една свободна поза, уверен е в себе си. Гласът му се излива леко, плавно, като че извира отнякъде. Някой още първия момент се смути, не е уверен в себе си. И той пее, но усещаш, че гласът му едва излиза от гърлото, като че ли го тегли с помпа. Истинският певец навсякъде и всякога пее. Гласът му може да не се чува, но и като мисли, и като чувствува, той все пее. Слушаш един виден певец и казваш: И аз искам да пея. Ако мислиш, че отсега нататък ще се учиш да пееш, твоята работа е загубена. Пей при всички условия и не се безпокой. Знаете ли какво се иска от бъдещите певци? Тяхното пеене трябва да отговаря на изискванията на любовта. В онзи свят съществата са крайно безпощадни. Там и най-видният певец от земята може да се провали в един момент. Никой не може да разчита на миналото, да каже, че на земята е бил добър певец. Ще му кажат: Ако пееш добре и взимаш тоновете правилно, певец си; направиш ли една малка грешка, не си певец. В света на любовта не се позволява абсолютно никаква грешка. - Едно време бях добър певец. - Не е важно, какъв си бил някога. Днес не пееш добре. Може някога да не си пял добре, а сега пееш хубаво...

 

...

В сегашния ни живот Бог ни учи, като Мойсей, как да изправяме грешките си. Казваш: Какво толкова съм направил, че страдам? - Защо беше гъгнив Мойсей? - Той не се е родил гъгнив, но като сгреши, стана гъгнив. Грехът идва отпосле. Бог създаде човека съвършен. Отпосле той сгреши и изопачи Божия закон. И до днес още Бог учи първия човек, как да изправи грешката си. Всички хора учат същото, а именно, как да изправят грешката на своето минало. Като ви наблюдавам, виждам, колко сте несъвършени. Всеки говори, каквото му дойде на ума. Някой казва: Една дума да кажа, огън ще падне от небето. И Христовите ученици, като не ги приемаха в някое село, казваха да падне огън да изгори тези хора. Христос ги питаше: На кого служите вие? Светът не се поправя така. Обуздавайте езика си! Какво правят турците? Като кажат обидна дума някому, веднага започват да се молят. Така постъпват източните народи. Християните, като ги обиди някой, или ако те обидят, взимат особена поза, като че Бог е виновен за това.

Като ученици, вие трябва да работите върху търпението. На повечето от вас ще пиша единица по търпение. За други добродетели може да ви се пише шест. Някой за грубост заслужава да му се пише седем; за скържавост заслужава също голяма бележка. Наблюдавам го, какво прави. Има крава, която дои. Като дойде при него беден човек, той едва издоява половин кило мляко - не иска да даде нещо на бедния. Като остане сам, той хваща здраво вимето на кравата и я дои. Значи, за себе си вземаш много мляко, а за другите - малко. Това е неразрешен въпрос. Работете върху търпението. То е велика наука. Ще кажете, че само Бог може да търпи. Бог е дълготърпелив, а човек може да бъде поне търпелив. Търпението е основа, върху която се изгражда човешкият характер. Българинът е крайно упорит. Той мисли, че е търпелив. - Упоритостта не е търпение. Ако пиша бележка на упоритост, ще му пиша седем. Между упоритост и твърдост има нещо общо, но търпението е съвсем друго нещо. Въздържанието води към търпение. Изкуство е да можеш всичко да направиш, но да се въздържаш. Понякога е за предпочитане да се въздържаш да проявиш силата си, отколкото да победиш целия свят...

Обнова на човека

 

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...