Jump to content
Порталът към съзнателен живот

"Мысли на каждый день" (30.11.15 - 06.12.15)


Recommended Posts

30.11.15

С точки зрения оккультной науки, сердце, ум и воля человека это фильтры, через которые процеживаются его чувства, мысли и действия. Каждой мысли, каждому чувству и каждому действию нужно пройти через ум, сердце и волю человека, отфильтроваться. Только тогда, после того, как они отфильтруются, они могут быть посажены в саду души.

Закон кармы


 

От гледището на окултната наука, сърцето, умът и волята на човека са филтри, с които се прецеждат неговите чувства, мисли и действия. Всяка мисъл, всяко чувство и всяко действие трябва да минат през ума, сърцето и волята на човека, да се филтрират. След като се филтрират, тогава само те могат да се посадят в градината на душата.

Закон на кармата

Линк към коментар
Share on other sites

01.12.15

Спрашиваю: от чего происходит дисгармония в отношениях современных людей? Дисгармония – следствие того, что любовь людей проявляется на основе богатства, знаний и т.д. Необходимо иметь в виду: Любовь – строго определённый закон, который не зависит ни от каких социальных отношений. …Ни обучение, ни сила, ни богатство не могут удержать Любовь. Это вы видите в жизни на каждом шагу.

Методы очищения

 

Питам: на какво се дължи дисхармонията в отношенията на съвременните хора? Тя се дължи на факта, че те поставят любовта си на почва на знание, на богатство и т. н. Едно трябва да имате предвид: Любовта е строго определен закон, който не зависи от никакви социални отношения. ...Нито учението, нито силата, нито богатството могат да задържат любовта. Това виждате на всяка стъпка в живота.

Методи за чистене

Линк към коментар
Share on other sites

02.12.15

Для того, чтобы на Земле родился один великий человек, множеству монад Духовного мира необходимо соединиться в одном месте и направить к нему свою деятельность и силу. [Подобно тому] как дерево через свой плод посылает своего посланника в какое-то другое дерево, так и бесчисленные возвышенные монады, или души, действуя коллективно, посылают, то есть сосредотачивают свою интеллигентность к одному человеку или к одному Учителю на Земле. В этом отношении каждый человек, сколь обыкновенным он не является, представляет коллективность душ.

Методы очищения

 

За да се роди един велик човек на земята, множество монади от духовния свят трябва да се съединят на едно място и да отправят към него своята деятелност и сила. Както дървото чрез плода си изпраща свой посланик в друго някое дърво, така безброй възвишени монади, или души, като действат колективно, изпращат, т.е. съсредоточават своята интелигентност към един човек или към един учител на земята, и той става велик. В това отношение, всеки човек, колкото обикновен да е, представя колективитет от души.

Методи за чистене

Линк към коментар
Share on other sites

03.12.15

Твоя любовь – это одно, а любовь к тебе – это нечто другое; это два совершенно различных состояния души, проистекающие от двух различных процессов в Бытии. Твоя любовь – это «процесс» Любви, в котором ты развиваешь свою силу; любовь к тебе – это «процесс» Мудрости, при котором ты развиваешь своё знание. Присутствует ли в этом какое-то противоречие? Значит, когда Бог работает над вашей душой со Своей Любовью – вы желаете любить; когда Бог работает над вашей душой со Своей Мудростью, вы желаете быть любимыми.

Противоречия в жизни

 

Да обичаш е едно нещо, да те обичат е друго нещо; това са две съвършено различни състояния на душата, които произтичат от два различни процеса в Битието. Да обичаш, това е процес на любовта, при който развиваш силата си; да те обичат, това е процес на мъдростта, при който развиваш знанието си. Има ли някакво противоречие в това? Значи, когато Бог работи върху душата ви с Любовта си, вие искате да обичате; когато Бог работи върху душата ви със своята мъдрост, вие искате да бъдете обичани.

Противоречия в живота

Линк към коментар
Share on other sites

04.12.15

Итак, любить – это значит связываться с первым принципом – с Божией Любовью. Получать Любовь – это значит связываться со вторым принципом – с Божией Мудростью. И действительно, после того как человек любит день, два, три, месяцы, год, два и более, он, в конце концов, доходит до пассивного состояния и желает быть любимым. Таким образом происходит перемена процессов, при которых колесо жизни поворачивается в обратном направлении. При этой смене процессов происходит смена и в роли тел человека: сначала деятельность была сосредоточена в астральном теле человека, или в его сердечном мире; потом, при смене процессов, деятельность переместилась в ментальное тело человека, т. е. в его умственный мир. Если и в этом мире деятельность прекращается, человек сходит работать в физическом мире. Следовательно, когда деятельность человека в физическом мире прекращается, она переходит в ментальный мир. Когда и в ментальном мире деятельность прекращается – она переходит в астральный мир. После всё (снова) начинается заново. Это показывает, что в целокупной жизни человека происходит постоянное кругообразное движение. Это показывает, что человек не может навсегда оставаться в одной и той же точке своей жизни. [Оставаться в таком состоянии] означает быть в вечном застое, а это невозможно.

Противоречия в жизни

 

И тъй, да обичаш, това значи да се свържеш с първия принцип – с Божията Любов. Да те обичат, значи, да се свържеш с втория принцип – с Божията Мъдрост. И наистина, след като човек обича ден, два, три, месеци, година, две и повече, той дохожда най-после в пасивно състояние и пожелава да бъде обичан. По този начин става смяна в процесите, при които колелото на живота се е завъртяло в обратна посока. При тази смяна на процесите, става смяна и в ролята на човешките тела: в първо време деятелността е била съсредоточена в астралното тяло на човека, или в неговия сърдечен свят; после, при смяна на процесите, деятелността е преминала в менталното тяло на човека, т. е. в неговия умствен свят. Ако и в този свят деятелността се прекрати, човек слиза да работи на физическия свят. Следователно, когато деятелността на човека на физическия свят се прекрати, тя минава в менталния свят. Когато и в менталния свят се прекрати, тя минава в астралния свят. После пак започва отново. Това показва, че в целокупния живот на човека става постоянно кръгообразно движение. Това показва, че човек не може завинаги да остане на една и съща точка в своя живот. Това значи да бъде във вечен застой, а то е невъзможно.

Противоречия в живота

Редактирано от Рассвет
Линк към коментар
Share on other sites

05.12.15

От ученика требуется одно: правильно понимать свои состояния и различать, какие состояния связаны с ним, а какие состояния – чужие, откуда они идут, каково их происхождение. Это подразумевает осуществление человеком объективного анализа, анализа с позиции полученных Духовных знаний своей внутренней жизни. Когда говорится о влиянии, то это понимается не только в отрицательном смысле. Также, как воспринимаются мрачные, дисгармоничные мысли и чувства, отчаяние и потеря уверенности, так принимаются и положительные мысли и чувства, одобрение и духовная поддержка. ...Ученику необходимо осуществлять внутренний анализ и исследование всех своих состояний.

Различение

 

Едно се иска от ученика: да схваща вярно състоянията си и да различава, кои са негови и кои – чужди, отде идат, какъв е произходът им. Това подразбира, да прави човек красива критика на своя вътрешен живот. Като се говори за влияние, не се разбира само в отрицателен смисъл. Както се възприемат мрачни, дисхармонични мисли и чувства, отчаяния и обезсърдчения, така се приемат и положителни мисли и чувства, насърдчения и очарования. ...Ученикът трябва да прави вътрешен анализ и изследване на всички свои състояния.

Различаване

Линк към коментар
Share on other sites

06.12.15

Так что человеку не нужно думать, что проявляющаяся Любовь принадлежит ему. Человек – только проводник Божественной Любви и Интеллигентности. ...При теперешних условиях невидимый мир выражает Любовь в виде Интеллигентности. Это ни в малейшей степени не подразумевает, что человек является автоматом. Человеку нужно сознавать, что он носитель этой Интеллигентности. Человеку, сознавая это, необходимо радоваться, что он получил нечто от Божественного мира и полученное надо разумно применять.

Противоречия в жизни

 

Тъй щото, човек не трябва да мисли, че любовта, която проявява, е негова. Човек е само проводник на Божествената любов и интелигентност. ...При сегашните условия, невидимият свят изразява любовта във вид на интелигентност. Хората са изразители на тази интелигентност. Това ни най-малко не подразбира, че човек е автомат. Той трябва да съзнава, че е носител на тази интелигентност. Като съзнава това, човек трябва да се радва, че е получил нещо от Божествения свят, което разумно трябва да използва.

Противоречия в живота

Редактирано от Рассвет
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...