Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Мисли за всеки ден 30.11.-6.12.2015


Recommended Posts

Мисъл за деня - 30  ноември 2015

От гледището на окултната наука сърцето, умът и волята на човека са филтри, с които се прецеждат неговите чувства, мисли и действия. Всяка мисъл, всяко чувство и всяко действие трябва да минат през ума, сърцето и волята на човека, за да се филтрират – само след като се филтрират, те могат да се посадят в градината на душата.

Закон на кармата

Редактирано от Розалина
Линк към коментар
Share on other sites

Мисъл за деня-1.12.2015г

На какво се дължи дисхармонията в отношенията на съвременните хора? Тя се дължи на факта, че те поставят Любовта си на почва на знание, на богатство и т.н. Едно трябва да имате предвид: Любовта е строго определен закон, който не зависи от никакви социални отношения. Нито учението, нито силата, нито богатството могат да задържат Любовта – това виждате на всяка стъпка в живота.

Методи за чистене

Линк към коментар
Share on other sites

Мисъл за деня-2.12.2015г

За да се роди един велик човек на Земята, множество монади от Духовния свят трябва да се съединят на едно място и да отправят към него своята деятелност и сила. Както дървото чрез плода си изпраща свой посланик, така безброй възвишени монади, или души, като действат колективно, изпращат, т.е. съсредоточават своята интелигентност към един човек или към един Учител на Земята и той става велик. В това отношение всеки човек, колкото и обикновен да е, представлява колектив от души.

Методи за чистене

Линк към коментар
Share on other sites

Мисъл за деня-3.12.2015г

Да обичаш и да те обичат са две съвършено различни състояния на душата, които произтичат от два различни процеса в Битието. Да обичаш – това е процес на Любовта, при който развиваш силата си; да те обичат – това е процес на Мъдростта, при който развиваш знанието си. Значи когато Бог работи върху душата ви с Любовта Си, вие искате да обичате; когато Той работи върху душата ви със Своята Мъдрост, искате да бъдете обичани.

Противоречия в живота

Линк към коментар
Share on other sites

Мисъл за деня-4.12.2015г

След като човек обича ден, два, месеци, година, две и повече, най-после той идва до пасивно състояние и пожелава да бъде обичан – по този начин става смяна в процесите, при които колелото на живота се обръща в обратна посока. При тази смяна на процесите става смяна и в ролята на човешките тела: първоначално деятелността е била съсредоточена в астралното тяло на човека, или в неговия Сърдечен свят; после, при смяна на процесите, деятелността е преминала в менталното му тяло, т.е. в неговия Умствен свят; ако и в този свят деятелността се прекрати, човек слиза да работи на физическия свят. Това означава, че в целокупния живот на човека става постоянно кръгообразно движение, показващо, че той не може да остане завинаги в една и съща точка на живота си – това означава да бъде във вечен застой, което е невъзможно.

Противоречия в живота

Редактирано от Розалина
Линк към коментар
Share on other sites

Мисъл за деня - 5.12.2015

Едно се иска от ученика – да схваща вярно състоянията си и да различава кои са негови и кои – чужди, откъде идват, какъв е произходът им; това подразбира той да прави красива картина на своя вътрешен живот. Като се говори за влияние, не се разбира само в отрицателен смисъл; както се възприемат мрачни, дисхармонични мисли и чувства, отчаяния и обезсърчения, така се приемат и положителни мисли и чувства, насърчения и очарования. Ученикът трябва да прави вътрешен анализ и изследване на всички свои състояния.

Различаване

Линк към коментар
Share on other sites

Мисъл за деня - 6.12.2015

Човек не трябва да мисли, че Любовта, която проявява, е негова – той е само проводник на Божествената Любов и Интелигентност. При сегашните условия Невидимият свят изразява Любовта във вид на Интелигентност, хората са изразители на тази Интелигентност. Това ни  най-малко не подразбира, че човек е автомат – той трябва да съзнава, че е носител на тази Интелигентност, и като съзнава това, трябва да се радва, че е получил нещо от Божествения свят, което трябва да използва разумно.

Противоречия в живота

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...