Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Recommended Posts

Здравейте, преди 10 месеца започнах да получавам ужасяващи паник атаки, в следствие на страх от симптомите, които получих от проблеми с щитовидната жлеза и едно леко нарушение на вестибуларния апарат. Развих безумен страх от самите световъртежи и от там последваха тежки за мен психо-соматични последствия. Паник атаките отдавна спряха, но остана постоянно чувство за нереалност, не си спомням как съм стигнала до местата,на които съм,изключителна обърканост и дезориентация в абсолютно познати райони и силно влошаване на паметта с невъзможност за запомняне на нова информация. Главата ми е заглъхнала през цялото време и с огромна трудност запазвам нормалните си реакции.Най-силно ме притеснява неадекватността ми, която на няколко пъти щеше да коства живота ми. От 10 месеца не знам дали живея в реалността или не. Държа да отбележа,че съм минала абсолютно всякакви пълни изследвания, включително и ЯМР на глава със съмнение за тумор,с изключение на вестибуларния апарат всичко е наред физически. Консултирала съм се с психиатър,който естествено директно ми написа рецепта за един нов и нашумял медикамент,без да ме изслуша. Категорично отказвам да се приемам антидепресанти,тъй като смятам че те само замаскират реалния проблем. Въпросът ми е полудявам ли, имам ли нужда реално от медикаменти и мога ли да се върна към предишното си състояние някога и коя е най-добрата форма на психотерапия в моя случай?
Линк към коментар
Share on other sites

Най - доброто е да започнете психотерапия възможно най - скоро, за да си спестите следващи пари за изследвания и ненужни ходения при лекар. Проблемът е психологичен и толкова често срещан, че ако прочетете 5 теми от този форум ще се откриете на 100%. 

Веднъж проявил се страхът се проявява в различни форми. Започнал е с паник атакаи или нервни кризи, както обичам да им казвам и е продължил с целия арсенал на психо - соматиката. Няма нищо страшно, просто някой трябва да ви поведе в това, което е необходимо да направите, за да го сложите на мястото му. А това означава, да знаете какво се случва, как да повлияете симптомите и от къде идват. Вероятно има страхове, които не осъзнавате и е време да изясните за себе си. Прочетете някои от темите тук, ще намерите доста отговори на въпросите.

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей,

в така краткото си описание на проблемът си как успя да подсилиш ефекта до такива висоти... "ужасяващи паник атаки...безумен страх...изключителна обърканост...огромна трудност..."?

И почти нищо не разказваш за тази единствена медицинска находка -  "... леко нарушение на вестибуларния апарат... с изключение на вестибуларния апарат всичко е наред ", както и за щитовидната си жлеза, която ако не знаеш е един своеобразен диригент на жизнените процеси в човешкото тяло.

Страх те е, нищо повече. И това е нормално като първична реакция. Ескалацията на проблема ти се дължи на силно преекспониране на усещанията, дошли от установеното отклонение при изследванията на вестибуларния апарат и щитовидната жлеза.

В 15.01.2016 г. at 14:33, Sannie каза:

Най-силно ме притеснява неадекватността ми, която на няколко пъти щеше да коства живота ми.

В силен стрес си от случилото се. Стреса понякога може да доведе до т.нар. ефект на газелата - замръзване, в смисъл на липса на адекватни реакции, поради бушуващият в тялото ти адреналин. Лекият вариант на това "замръзване" са бавенето, отлагането, помайването, но в някои случаи, когато се изисква бърза реакция - например на пътя, това може и да е рисковано. Но самото състояние не е опасно.

В 15.01.2016 г. at 14:33, Sannie каза:

Въпросът ми е полудявам ли

Категорично не!

В 15.01.2016 г. at 14:33, Sannie каза:

имам ли нужда реално от медикаменти

Да - това са тези, с които ще лекуваш щитовидната си жлеза и евентуално невролог ако е преценил за вестибуларният апарат (ноотропик или друг специфичен медикамент).

В 15.01.2016 г. at 14:33, Sannie каза:

мога ли да се върна към предишното си състояние

Не точно - връщането е ретроградно намерение :) можеш да постигнеш дори повече в сравнение с миналото "Ти" с психотерапия.

В 15.01.2016 г. at 14:33, Sannie каза:

коя е най-добрата форма на психотерапия в моя случай?

Не е до формата, а до специалиста. Търси такъв, който има успех в тревожните разстройства и едновременно с това усещаш, че е твоят терапевт.

В 15.01.2016 г. at 14:33, Sannie каза:

психиатър,който естествено директно ми написа рецепта за един нов и нашумял медикамент

Бягай далече от "нашумели" медикаменти, специалисти и решения. Точно за лекарствата, нашумяването е крайно недостоверен критерий. За да нашуми един медикамент, то трябва да минат минимум 5 години ефективно клинично приложение. Минавайки тези години, "нашумяването" става излишно - просто работейки, медикамента бива предписван и толкова. Правилно си реагирала, като си отказала да започнеш прием на антидепресанта. Той не просто няма да ти реши проблемите, но е твърде възможно да те "снабди" и с нови.

Решението е психотерапия.

Успех!

Редактирано от Кермит
Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте и благодаря за отговорите, не знам дали можете да си представите какво означава вашата подкрепа (макар и виртуална) за хората, преминаващи през тези състояния. Относно зададените въпроси - диагнозата свързана с вестибуларния апарат е синдром на Мениер. Аз съм човек, дълбоко убеден че абсолютно всички заболявания на тялото произтичат от стрес или респективно неадекватната реакция към него, отказвам да пия каквито и да било лекарства, защото в моя случай от тях няма смисъл нито за веситбуларния, нито за щитовидната, която знам много добре, обикновено е първият пострадал орган при стресови ситуации. Заболяване на нея все още не е развито, така че самите лекари умишлено не ми предписаха лекарства за намаляване стойностите на хормона,за да не си тровя организма излишно (този път поне случих на лекари :)). Проблемът е,че психолозите, с които съм направила контакт до момента настояват успоредно с психотерапията да провеждам и медкаментозно лечение, което ме вбесява! Бих помолила за препоръки и координати на специалисти, които биха могли да ми помогнат, и които имат деликатен подход,тъй като аз съм прекалено чувствителен и нежен човек и много трудно бих могла да се разкрия пред непознат човек,ако не можете да ми препоръчате конкретни хора, все пак благодаря за отговорите и подкрепата ви :)

Линк към коментар
Share on other sites

Sannie, здравей!

Не зная дали си прочела останалите публикации във форума, но една от тях е именно моята. Аз бях едно към едно с теб, а и все още не съм напълно "излекувана". Знай, че ще се справиш, просто може би отнема повече време, а и зависи от самата ти нагласа. Не си навивай в мислите, че си болна от нещо, или че полудяваш, защото така само поддържаш състоянието си. Не се анализирай, не се вкопчвай в усещанията и нещата, които те плашат. Чувството за нереалност при мен изчезна точно в момента, в който спрях да се страхувам от него, защото от страха си аз го поддържах непресттано (беше нон стоп около 3 месеца). Сега ми остана проблема с паметта, но мисля, че с времето и той ще изчезне. И на мен ми е трудно да запомням нови неща. Особено ми е трудно да си спомня какво съм правила вчера, онзи ден или когато и да било. (+ сливане на дните) Но когато съм по-спокойна по не ги усещам тези неща. Както ме посъветваха специалистите тук - ПУСНИ КОНТРОЛА. Пусни се по течението и ще видиш как ще се подобри състоянието ти. Според мен обаче не минава бързо. Изглежда ни трябва време да "смелим" стреса, да спрем да се страхуваме, да очакваме най-лошото и просто да прегърнем състоянието, в което сме. 

 

Успехи ти желая! Ще се справим!

Линк към коментар
Share on other sites

преди 6 часа, Sannie каза:

Аз съм човек, дълбоко убеден че абсолютно всички заболявания на тялото произтичат от стрес

И аз. Само трипера е от любов :)

За Мениер-а - ако е същински, няма нищо лошо в това да се лекуваш. Лечението е сравнително ограничено във времето и има добри резултати. Ако е мениеро-подобен синдром, тогава лечението няма да има ефект, тъй като усещанията са резултат от стреса и преумората (които впрочем могат наистина да са причина и за същинския Мениеров синдром).

преди 6 часа, Sannie каза:

психолозите, с които съм направила контакт до момента настояват успоредно с психотерапията да провеждам и медкаментозно лечение, което ме вбесява!

Няма как да не се присъединя към негодуванието ти. Когато няма органично заболяване, първата задача на терапевта (психолога) е да помогне за "откачането" от всякакви медикаменти, предназначени да "помагат" за справянето с подлежащата психологическа проблематика (дори проблематика е неправилно да се каже - прото особеност). Имаш проблем с тревожността - не е ли желанието на терапевта да си помага с медикаменти именно проява на тревожност от негова страна, че няма да е достатъчно ефективно онова, което може да предложи като процес, който да подпомогне трансформацията на доверилият му се човек? - питам риторически :)

Що се отнася до молбата за препоръка - тук в сайта пишат двама от най-добрите специалисти в областта на тревожните разстройства - д-р Тодор Първанов и Орлин Баев. Към тях бих добавил и Алексей Бъчев. Всеки от тях на свой ред познава и други способни колеги, но зависи, разбира се, и от кой град си.

Четейки те, си мисля, че съвсем малко е необходимо, за да стъпиш на пътя на ефективната си промята. Така че - дерзай :)

 

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...