Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Страх от изоставяне


Recommended Posts

Като се научиш да живееш сам. Точният израз е да си станеш ,,самодостатъчен,,.

Линк към коментар
Share on other sites

Вариант е и да не се привързваш много към хората...Но то това e свързано с посоченото от д-р Първанов. Колкото си си по - самодостатъчен, толкова по - малко би се привързвал.

Редактирано от Агент Сингам
Линк към коментар
Share on other sites

В допълнение на мнението на д-р Първанов, в случай, че решиш да се справяш сам, без помощ от психотерапевт, (а такава очевидно има, щом като страха е така завладял съзнанието ти) бих добавил следното:

понеже искаш да "лекуваш" (като че ли страха, който имаш е болест, а не просто страх...), заживявайки сам трябва да приемаш някакъв лек, за да стане по-леко. За да е истински ефективно "лекарството", то трябва да отговаря минимум на две условия - 1. да е от място, където няма самота; 2. да е от рая, или някакъв негов аналог (тъй като споменаваш за пребиваване в ада в момента). Сещам се за 2 места в България (но може и да има още), които отговарят - едното е хотел "Рай", другото е къща за гости "Рай" - няма да споменавам къде са те, за да не излезе реклама (проверявайки в гугъла ще разбереш).

Снабди се с вода от някое от тези места и прибирайки се на мястото, където ще живееш сам, можеш да отпиваш по една супена лъжица (точно както се пие лекарство), сутрин, обед и вечер. Наблюдавай ежедневно какво става различно в мислите, чувствата и поведението ти и съобрази дозата в хода на "лечението" спрямо промяната, която се случва (все пак, 3 лъжици са си висока доза и току виж си станал толкова самодостатъчен, че забравиш да създадеш семейство и да прекарваш приятно време с приятелите си).

П.П. Извини ме, ако съм объркал рода на обръщението към теб - името ти е в мъжки род, пък отдолу на "пол" пише жена. Но, това препоръката ми не я касае.

Линк към коментар
Share on other sites

Според мен, страхът от самота се лекува, като не оставаш сама. За целта е нужно да бъдеш максимално лоша компания на самата себе си, да си отрязала всяка връзка отвътре с любовта, с вселената, с Бога - това следователно са нужни предпоставки за лечението. След това - прилагат се прийоми като 'висване на врата", натрапливо изискване на внимание, настойчиво звънене, пращане не по-малко от 354 смс-а в рамките на три часа, заляти обилно с дресинг от whatsap и viber писания и прозвънявания. Не е добре да се забравя и фейсбук месинджъра, както и добрия стар скайп. Най-важното: не оставай сама и за миг. Това е ужасно. Защото тогава ще ти се наложи да осъзнаеш какъв заложник си на въртопите на неспиращия да чурулика, свисти, пуфка и скърца ум, стремящ се с интелектуализирания си негативизъм да те държи далеч от страха на детенцето в теб, чувстващо се изоставено и необичано. В никакъв случай не оставай сама, не медитирай, не спирай ума и най-важното, потисни това детенце дълбоко, заключи го с катинарите на изтласкването и напрегнатото стоене далеч от себе си. Никаква вътрешна работа - тя е пълна ужасия, забрави. Е да, така можеш да си като черна дупка, теглеща енергия, внимание, грижа и присъствие, но какво от това - така не си сама, самотна и изоставена. А ако адресатите на засмукващите ти изисквания смеят да се отдръпнат, само да са посмели. Тогава автоматически хистерично се разболяваш - няма къде да мърдат, ще дават внимание и грижа, това е! Сега, в никакъв случай не се доверявай на себе си - защото там в дълбокото е това гадно чудовище, хлапето, което го е страх - потисни го максимално силно. Как? Ами, чрез свръхконтрол, постоянно мислене, нащрек, много работа, изстискан чар и на всяка цена печелене на свръхважните други - например така. Има и вариант глезене и държане като голямо дете - зависи какво предпочиташ?! А можеш и да дразниш! Защото получаваният ответен гняв е все пак внимание - по-добър е от нищо, нали?! Или да представяш постоянните си щения и смучене на внимание, като любов. Просто заявяваш, че е такава и толкова! Обикновено се хващат на въдицата, особено ако и ти си вярваш, че е така! 

Също - колкото се може по-рядко излизай от фейса и нон стоп обсъждай този или онзи изключително важен факт. В никакъв случай не пропускай да прочетеш какво е написала Тротоарка Ивановна Петровна за онази рецепта, клюките, светските новини, селфито на Мимиту, а и твоето собствено. Следи за лайковете - когато шернеш мисълт ана някой умняга, са повече, пък и ти правиш такова едно впечатление... Знаеш, че когато лайковете са малко, става лошо - така зейва дупката отвътре, че господарите на кармата се разплакват. С лайкове напред към спасяване на положението!

Добре се лекува страхът от самота с преяждане. Или с пиене. Или пък с антидепресантче и транквилантче, желателно с нещо твърдо за добавка - ето, дори психиатърът те разбра и веднага ги изписа!  

Въобще, варианти много, но най-важното - не бъди добра компания на самата себе си! В никакъв случай! 

Редактирано от Орлин Баев
Линк към коментар
Share on other sites

Perfectionist, виж само как сама знаеш една от причините за страха от изоставяне. Когато човек е перфекционист, може да не намери нищо хубаво в себе си. От една страна като останеш сама, оставаш сама със себе си и илюзиите, че не си достатъчно добра (то това е перфекционизма) и не ти е комфортно да си със себе си, от друга страна се чудиш как може някой може да е стеб след като си знаеш, че си толкова "не-перфектна". Е, някой ще е с теб, ако те обича каквато си.

А това ще стане като заобичаш себе си, каквато си. Тогава дори и в моментите, когато си сама, ще се чувстваш добре със себе си.

Редактирано от Божидар Цендов-БожидарЗим
Линк към коментар
Share on other sites

преди 17 часа, Perfectionist каза:

Как се лекува страхът от изоставяне? Заради този страх животът ми е ад! 
 

Ще те разочаровам, но колкото и да искаш не можеш да бъдеш изоставен/а. Бог е с теб.

Линк към коментар
Share on other sites

Много ви благодаря! :) Как да се науча да живея сама? Как да не се привързвам към хората? Много ме страх, че ще остана сама :( Как да заобичам себе си? Ако може да ми дадете някакви насоки, ще съм ви много благодарна. Просто ми трябва някакъв алгоритъм.

Редактирано от Perfectionist
Линк към коментар
Share on other sites

Страхът от изоставяне се лекува като те изоставят ! Елементарно е , на мен ми се случи ,първоначално страдаш като куче ,не ядеш , не спиш ,получваш паник атаки , за да ти е по - пълно преживяването, после постепенно започваш да мислиш за себе си , да работиш , да ползваш ума си за някакви ежедневни решения . Може да научиш един език например и да си намериш готина работа .А междувременно Вездесъщия , който те е изоставил , забелязва че се справяш отлично и сам и започва да търси контакт отново , ама тогава вече ти е все тая , щото сам си си ок и вместо да му угаждаш , започваш да угаждаш на себе си ! Много е хубаво , опитай !

 

Линк към коментар
Share on other sites

преди 1 час, Perfectionist каза:

Как да заобичам себе си?

Питайки, вече го правиш. Един необичащ себе си човек, би се забил в някоя улична кофа, а не би влязъл във форум за самоусъвършенстване и пита психолози.

преди 1 час, Perfectionist каза:

Просто ми трябва някакъв алгоритъм

Ех, ако имаше универсален такъв, на часа бих ти го дал.

Прочете ли внимателно поста на Орлин - ако вникнеш в същината му, ще разбереш защо алгоритъм от типа кит, предлаган в e-bay не може да съществува. И слава Богу - иначе хората не бихме били човеци, а нещо подобно на някакви техно джунджурии, които с врътването на две винтчета, продължават бездушевното си и програмирано съществуване.

Въпросите, които поставяш са сериозни, в смисъл, че искат сериозна работа с помощ от терапевт. Да се справиш сама е възможно, стига да имаш неограничено време и няколко десетки години за инвестиция в това начинание. Сама виждаш как реагира на препоръката от предния ми пост - това е един работещ подход, но за теб може би е екзотична идея. Такава ще остане без да има реален психотерапевтичен процес на живо. Това е отговора на въпросите ти "как".

Редактирано от Кермит
Линк към коментар
Share on other sites

преди 2 часа, Perfectionist каза:

Много ви благодаря! :) Как да се науча да живея сама? Как да не се привързвам към хората? Много ме страх, че ще остана сама :( Как да заобичам себе си? Ако може да ми дадете някакви насоки, ще съм ви много благодарна. Просто ми трябва някакъв алгоритъм.

Алгоритъм доколко ще ти е полезен? Може да се опиташ да го направиш перфектен :)

Посвещавай време за себе си, прави го като ритуал. Може да е нещо обикновено като четене на книга. Дваш си определено време да правиш нещо сама и не позволявай на никого да ти пречи през това време и да не те отвлича от заниманието ти. Ако се обади някой, му казвай, че си заета. Напиши си един списък какво обичаш да правип сама и го допълвай всеки ден. Спомни си като дете какво обичаше да правиш сама. Прави го с идеята "аз забавлявам себе си".

Линк към коментар
Share on other sites

Винаги ми е било трудно, но сега ми е още по-трудно, защото съм омъжена и имам дете. Привързвам се към абсолюно всичко - книги, предмети даже и към боклуци. Много болезнено изживявам всичко. Все едно съм малко дете, което е оставено само сред опасности. Отблъсквам хората около мен. Изпитвам яростен гняв към всички и най-вече към себе си.  Имам постоянно чувство на празнота. Не мога да взема решения, не мога да се концентрирам, не мога да си поставя цели, нямам никаква мотивация. Каквото и да захвана ми омръзва бързо. Отношенията със съпруга ми са под всякаква критика. Имам чувството, че ми изневерява, че ме лъже за всичко...Когато бях малка едно момче ме злоупотреби. Ходих на психиатър и ми изписа Алонет и едно друго лекарство, но забравих името му. Все още кърмя и затова не мога да ги изпия. Знам, че ви досаждам и се извинявам много.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...