Jump to content
Порталът към съзнателен живот

А Любовта, която е потребна на света, е да обичаме другите и да им помагаме да бъдат щастливи, както ние сме щастливи.


Донка

Recommended Posts

Цитат

А Любовта, която е потребна на света, е да обичаме другите и да им помагаме да бъдат щастливи, както ние сме щастливи.

Житното зърно

Колко много смисъл и истина могат да се съберат в едно само изречение! 

Какви истини открихте за себе си в него? 

На вас помагали ли са ви да сте щастливи така, както самите те са щастливи?Обичал ли ви е някой по този начин? А обичали ли сте вие? 

 

Ами ако човекът не се чувства щастлив самият той? Може ли тогава да обича по този божествен начин? 

Линк към коментар
Share on other sites

  • 11 months later...

,,Ами ако човекът не се чувства щастлив самият той? Може ли тогава да обича по този божествен начин?  "  Мога да кажа че причината за това , как се чувства човек е в самия него .Няколкото години пребиваване в портала , затвърдиха това ми убеждение . ..Не изключвам възможността  , някой да обича без да позволи на себе си да бъде обичан . Но принципа е че както се отнасяш към себе си .така си и към другите . За това ако не се чувстваш сам обичан , твоята любов към другия е краткотрайна .

http://www.lubovta.bg/knigata.php?utm_source=onlinerechnik.com&utm_medium=cpm&utm_campaign=Вътрешна_Реклама

една книга за любовта , от български автор .

Редактирано от АлександърТ.А.
Линк към коментар
Share on other sites

Никак не е лесно това "да помагаме на другите да бъдат щастливи така, както ние сме щастливи"... 

Доооста често го тълкуваме - да живее така, както аз живея, да мисли по моя начин, да работи по моя начин и... ще е щастлив, защото аз така съм щастлив... А може би той има нужда от своя си начин на живот - дори и той на пръв поглед да изглежда нещастен. Той има нужда от скандалите и страховете си - той явно е щастлив с тяхното присъствие в живота си, щом сам не се опитва да тръгне по друг път.... Обичаме го такъв, какъвто е. Е, не сме длъжни да живеем неговия избор за живот, ние си живеем нашия. Не му увеличаваме конфликтите и страховете, но не се и опитваме да ги намалим. Показваме къде е извора, показваме къде е стомната, но той сам трябва да стане и да иде да си налее вода.... Едва тогава ще е наистина щастлив по своя начин.... 

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

Съществуват 5 езика на любовта-утвърдителни думи, физическо докосване, подаръци, помощ, качествено време. Всеки може да дава преимущество на различен език и да възприема проявите на любовта чрез този език. Така че, ако аз се нуждая от физически контакт, за да се чувствам обичана, понякога погрешно мога да изразявам само така любовта си. Но ако човекът до мен "говори"на друг език на любовта и например има нужда да "чува" любовта (утвърдителни думи), то той няма да се чувства напълно обичан от мен. Доста често има разминаване, въпреки желанието ни да направим другите щастливи. Просто говорим понякога на различни езици. 

Това е книгата:

http://4eti.me/петте-езика-на-любовта-гари-чапман/

Много е полезна. Има и издание за децата и как да говорим техния език на любовта, за да растат обичани. 

Линк към коментар
Share on other sites

Цитат

Толстой привежда един разказ. Аз няма да ви приведа целия разказ, но само една част, която изяснява моята мисъл. Той е следният: някой си искал да стане ясновидец и мислил, че като стане такъв, ще може да използва ясновидството. И действително дало му се един такъв момент. Видял, че някой си крадец влиза в някоя къща при един богаташ и иска да го обере. И намислил да направи добро: отишъл при богатият, смушкал го да стане, за да види крадеца; богатият станал и убил разбойника. Друг случай: ясновидецът видял, че двама млади се обичали; по едно време при момата се приближава друг момък; той отива да каже на нейния възлюбен да я спаси; момъкът набързо отива, но двамата се скарват и се убиват. Ясновидецът искал да уреди живота им. Трети случай: видял на една нива, че някой отива да краде кръстците, а този, комуто принадлежала нивата, бил беден; отива и му казва: „Знаеш ли, че твоите снопи ги крадат?“; този отива, залавя крадеца, скарват се и се убиват. Това не е наука. Затуй Писанието казва: „Отива ли някой да извърши някое престъпление, нека го извърши, а ученикът да си върви в пътя.“ 

Четирите правила

Ясновидецът ги е обичал и е искал да им помага да бъдат щастливи.... уви... Помощта му се е оказала непоправимо вредна за тях. 

Мисля, че под помощ следва да разбираме не намеса в Божията воля  и опит да се отменят изпитания, а в подкрепа докато минаваме през тях.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...