Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Психотерапията в България


Recommended Posts

Здравейте, 

Като човек посещавал психотерапевти в България, бих искал да споделя опит, който би могъл да е полезен на всеки, който търси решение на проблема/търсенията си. За съжаление не бих определил опита си като позитивен и постът ми ще има по-скоро критичен характер. Нека, това което ще напиша, не бъде прието като излишен негативизъм или нещо с користна цел, а като градивна критика.

По мои непрофесионални наблюдения истински диалог за качеството на предлаганите услуги липсва. Това би могло да бъде поради факта, че психотерапията е сравнително нова практика в България, че сравнително малко хора ползват такава услуга поради икономически съображения, както и заради деликатността на темата (предполагам, че по-голямата част от хората посещавали терапевт няма да споделят на всеослушание за впечатленията си). Оставам с впечатление, че голяма част от клиентите ще се доверят сляпо и пасивно на терапевта си, без да водят истински диалог с него и без да смеят да го критикуват, когато е нужно. От това губят, както клиентът, така и терапевтът.

Един от терапевтите, при които направих грешката да отида, беше г-н Баев. Нямам нищо лично против него, но се чувствам длъжен да споделя какво може да се очаква. Ако случаят ви е комплексен и многопластов, има вероятност такива хора да ви разкарат след 6-7 срещи, въпреки че в началото на терапевтичния процес като гузен негонен бяга са отбелязали, че "вече не се отказват от клиенти". Това става под предлог, че не правите делегираните от терапевта неща. Най-малкото би трябвало да следва дискусия какво става с инвестицията от пари и време, която клиентът е направил до момента, но на терапевтът просто му е скимнало, че няма нужда да си заслужи парите. Разбира се, такова нещо не се случва.

Акцентът на терапията е изцяло върху етикета (състоянието/разстройството ви), който е поставен от терапевта. Освен, че се пренебрегва работата, която сте свършили до момента, още по-важно, се пренебрегват и няма никаква дискусия върху допълнителни фактори от ежедневието, които могат да имат отражение върху състоянието ви. Няма интерес към житейските и духовните ви търсения, които също имат огромен ефект върху вашата мотивацията и енергията. Не се търси истинската причина за състоянието, гъвкавостта за смяна на насоката на терапията е нулева. Общо взето за такъв тип терапевт вие сте една диагноза, един слабоодушевен обект и той си работи в рамките на тази диагноза и няма представа, че нещата са много по-сложни от това, което е прочел в дебелите си безжизнени учебници. Не се прави никакъв опит да се опознае клиента като индивидуална личност.

Имайте предвид, че е много вероятно г-н Баев бързо да се откаже, ако разбере, че нещата не могат да се получат по отъпканата му пътечка и не подлежите на техники от повърхностната когнитивно-поведенческа терапия.

Естествено, терапевтът има пълното право да решава с кого ще работи и с кого не. Но всички споменати до тук неща са достатъчен довод, за да се запита всеки потенциален клиент дали си струва първоначалната инвестиция.

Ще ви се задават и ще ви се губи времето с въпроси за биографията, информацията от които впоследствие няма да има никакво участие в терапевтичния процес. Защото единственото важно нещо е класификацията на състоянието ви на хартия. Примерно към 100 души със социална тревожност ще има абсолютно еднакъв подход, като препоръчани техники, дадени насоки и т.н. Без значение, че при всеки от тези 100 души има различни индивидуални особености, потребности, интереси и житейски обстоятелства.

Ще бъдете третирани като стереотип за "диагнозата" си, ще се правят заключения за поведението ви възоснова на тясната псевдонаучна рамка, в която сте били поставени, без да има реални свидетелства.

Друг човек, когото бях посещавал (д-р Тенчев), беше запомнил буквално само с какво разстройство съм, след като се върнах след известно прекъсване. Не помнеше дори името ми или каквото и да било друго, което сме говорили. При него се чака месеци за записване на час и взима двойно по-скъпо от останалите. Целият център за "личностно развитие", който води, е превърнат в машина за пари, струва ми се, че се влагат повече усилия в маркетинг (ако погледнете сайта им и отидете на място), отколкото усилия по предназначение. Няма никакво лично, индивидуално отношение към клиента, терапевтът дори не се свени понякога да показва досадата си от това, че трябва да работи с хора. Целта е да ви вземат парите и да отбият номера за другото. 

Разбира се, това е само моят опит, но мисля, че е редно хората, които не са посещавали терапевт, да са информирани достатъчно преди да вземат решение за себе си.

Гореспоменатите проблеми според мен произтичат по-скоро от липса на желание и/или ресурс у терапевта, отколкото липса на възможности. Рутината превръща ежедневните сесии в механизирани, автоматични процеси. Не знам дали има по-голям убиец от това за една успешна терапия.

Ако не сте посещавали терапевт досега, пробвайте. Но след много внимателен избор. За мен лично един терапевт, колкото и да е добър, не може да помогне, когато проблемът не е просто поведенчески, а се е превърнал в екзистенциално търсене/криза. Отговор на истинските въпроси, които ви вълнуват, няма да чуете. За тях вие сте едно парче месо с проблем (за някои вие сте и просто бизнес, тяхната прехрана). За истински напредък и истински отговори разчитайте най-вече на себе си и на собстените търсения. Опит получен за 1 минута в реалния живот не може да се сравнява с опита получен при 100 сесии празни приказки с терапевт.

Аз лично съм взел решение за себе си, че терапевт няма да посетя отново. Ако съм постигнал напредък в състоянието си, то е било заради мен самия. Нито веднъж не съм се чувствал удовлетворен от дадена сесия, проведен разговор, от получени насоки и т.н. 

Дано мнението ми е било полезно. И се извинявам за дългия пост. :) 

Успех.

Редактирано от osegredo
Линк към коментар
Share on other sites

Без да обръщам внимание на конкретните забележки ,.Поради причина че жив Психотерапевт не съм виждал дори през крив макарон . Ще кажа че общата картина която описваш вероятно е приблизително такава . Но поглеждайки обществото и социалния живот , поне тези , които се делигират ,като водещи и елитарни .Не може да бъде и другояче . Акцента е върху личните печалби .И ако някъде има и намек за общочовешко благо , се поставя в ,,графа" екзотика и се гледа с подозрение .  А терапевтите обръщат особено  внимание , на желанието довело пациента .То ще е лекувщата сила .Предполагамм  е известен филма ,,Доктор на мафията " или психиатър беше . И пациента и психотерапевта поотделно си вършат работата .Всеки както я разбира .Спойката помежду им са обстоятелствата и вярата в професионализма на другия .

Цитат

голяма част от клиентите ще се доверят сляпо и пасивно на терапевта си, без да водят истински диалог с него и без да смеят да го критикуват, когато е нужно. От това губят, както клиентът, така и терапевтът.

От това изречение съдя , че не си разбрал същноста на психотерапията ,така както аз я разбирам . :)  :)  предполагам че някой от тях може и да ме подкрепи .

Но за друго започнах да пиша .  Още с психиатри не съм се срещал . Но съм водил  многократно , по скоро съм придружавал болен .  Има значение как пациента ще подходи . Как ще потърси информация , как ще помоли за помощ .Лекарите , независимо какво се публикува в медиите , са по чувствителни . Как да кажа ? Те като цяло тръгват в тази професия от човеколюбиви подбуди . Колкото и да се е променил даден човек , когато подходиш по съответния начин .Ще получиш разбиране и внимание . Това е 30 г, ми опит . А това е най важното --вниманието .

Може да кажеш --поредния перко . Да , но съм гледал как правят мили очи на доктора ( с всичките му подробности) . Обръщат се надругата страна и ми казват ,,не ми изглежда свестен доктора" . И в последствие се жалват че към тях имало невнимателен подход ,не било направено достатъчно . Не разбират че за да им се помогне , доктора трябва задника да си скъса и да рискува пак да го обвинят в грешки .И той избира рутината , приетите правила . За това , ако не почиташ доктора , по скоро символа Доктор .На когото сега в момента се предаваш за лечение ? А правиш търговска сделка , забрави ! Ще получиш търговска сделка .

пп ......не съм прав за социалния живот .Последните 10 г, виждам(отразено в медийте) силно раздвижване идващо , не от институциите .

Редактирано от АлександърТ.А.
Линк към коментар
Share on other sites

Всеки има право на мнение, това е вашето! Ходенето постоянно  при различни терапевти, до голяма степен обезсърчава човека, като заражда в самата му вътрешност една дълбока несигурност и недоверие, което се проявява при към всеки следващ терапевт! Обратната ви връзка е поучителна особено  в последните си редове, че всеки може да си помогне стига сам да реши...! Дори и за това си заслужава да бъдете благодарен на хората, при които сте ходили, защото може би по един или по друг начин те са ви спомогнали да осъзнаете това! До колкото мнението за терапевтите...то си е лично ваше, вие имате право на него, но дали мнението ви е да уведомите хората за терапевтичната работа, която провежда всеки отделен специалист или пък вашето желание е насочено към вашето его и това, че никой на този свят не може да помогне на човека във вас.....Всички имаме нужда от помощ, не го забравяйте, а докато сте човек или поне докато твърдите, че сте такъв, то вие сте един от нас :))Малките, нуждаещи се от помощ хора, в един или друг аспект от живота си! :)

 Относно работата на терапевтите всеки помага с каквото може, до колкото може  и до където вие му позволите, да ви  помогне! Аз мога да споделя няколко думи за Орлин. Определено човечен човек е ,странен по своему, но е сърцат и отдаден на професията си, която работи с любов! А това лекува най-много, той все още е запазил някакво достойнство на професията, работи на прилична, ниска съобразена с доходите на обществото,, ако може да се направи такава съпоставка...но таксата му е занижена т спрямо уменията, които притежава и прилага в работата си....За  Тенчев не мога да кажа нищо не го познавам....

Пиша тази обратна връзка не само като  клиент и  приятел на Орлин, а и като негов колега!

Поздрави!

Стефан

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей,

много съжалявам, че се е случило така, че да се докараш до състояние да напишеш този пост. От него личат няколко неща и колкото и да не ми се иска да влизам в дискусия по така поставена тема, ще го направя, най-вече провокиран от заглавието на темата.

Психотерапията в България... Приятелю! - бил си при двама терапевти. Нещо не се е получило, случва се. Да обясняваме защо - може и да има смисъл, но не още от първият отговор на темата ти. Защо е необходимо да генерализираш всецяло и въобще? Ти наистина ли имаш наблюдения за цяла България, всички терапевти, поне 100 клиента на Орлин (както сам даваш пример) и още толкова на Тренчев?

Ще използвам няколко твои цитата, на които ще отговоря и ще се получи нещо като дискусия - липсата на която явно си преживял малко по-драматично, но и това се случва.

В 13.06.2016 г. at 12:43, osegredo каза:

Нека, това което ще напиша, не бъде прието като излишен негативизъм или нещо с користна цел, а като градивна критика.

Най-важната особеност на градивната критика е, че тя се прави от човек, компетентен да я даде, както и има конкретни препоръки, отговарящи на теоретическата и практическа подготовка на даващият ги. Ще се радвам да разбера, че си колега и наистина имаш какво да добавиш.

В 13.06.2016 г. at 12:43, osegredo каза:

По мои непрофесионални наблюдения истински диалог за качеството на предлаганите услуги липсва

Как мислиш, дали е възможен истински диалог, ако не отговаряш професионално на тематиката? С други думи - ако си завършил филология, можеш ли да проведеш истински диалог с хирурга, който ще те оперира от апендицит - да обсъдите анестезията, разреза, метода и прочее, и прочее?

В 13.06.2016 г. at 12:43, osegredo каза:

психотерапията е сравнително нова практика в България

В известен смисъл тук си прав. Тя се развива в значителна степен след промените през 1989 г., което едно на друго прави почти 3 десетилетия практика, обучения и опит, който не е съвсем за пренебрегване. Имайки и предвид, че някои от колегите ни са се обучавали по световни стандарти, от най-добрите в областта както на място в центровете по света, така и в България. Това е проверимо за всяко едно "голямо име" у нас.

В 13.06.2016 г. at 12:43, osegredo каза:

Оставам с впечатление, че голяма част от клиентите ще се доверят сляпо и пасивно на терапевта си, без да водят истински диалог с него и без да смеят да го критикуват, когато е нужно.

Това само впечатление ли е или реален факт? Ако е истински факт, то трябва да сложим някакви определения на пасивно и активно доверяване, както и какво разбираш под критикуване? Защото как би могъл да ме критикуваш, че ти предлагам конкретен подход, за да се справиш, ако нямаш достатъчно квалификация и опит в приложението му? И още - за какъв тип проблематика става въпрос? Предполагам си наясно, че един човек със зависимост или афективно разстройство ще се държи доста по-различно от такъв с депресия или фобия от тесни пространства, когато става въпрос за "диалог".

В 13.06.2016 г. at 12:43, osegredo каза:

 Ако случаят ви е комплексен и многопластов, има вероятност такива хора да ви разкарат след 6-7 срещи

Отново опираме до професионална подготовка. Какво означава комплексен и многопластов? - та ако е нещо, което обичайно възниква като асоциация от тези думи, то не знам дали има някой проблем, който да не е такъв...  А защо използва точно тази дума - разкарат..? - естествено, че е нормално да не се получи понякога тандема между двамата, който да доведе до ефективна промяна. Бих поздравил всеки колега, който има смелостта и волята да каже на клиента си, че просто така няма да се получи и да не се хабят излишно пари на клиента и време на терапевта. Защото акцента ако е в парите на клиента, да, има значение как ще бъдат похарчени те, но повярвай, времето на ефективните терапевти е не по-малко ценно - твърде възможно е в това време да са полезни на някого другиго, пък за теб да е полезен друг терапевт.

В 13.06.2016 г. at 12:43, osegredo каза:

Това става под предлог, че не правите делегираните от терапевта неща. Най-малкото би трябвало да следва дискусия какво става с инвестицията от пари и време, която клиентът е направил до момента, но на терапевтът просто му е скимнало, че няма нужда да си заслужи парите.

Защо предлог? - ако си мой клиент и нямаш желанието да вършиш каквото и да е било между сесиите, директно ще ти го кажа, въобще няма да се чудя. Масата терапевти работят само на сесиите. Онези, които дават задачи за останалото време са по-успешните и това практиката го е доказала. И понеже пак става въпрос за пари - ето ти я сметката - не е все едно дали ще работиш активно 1 час седмично - на самата сесия, или 168 часа, с времето между сесиите, че понякога и насън, ако се наложи. За инвестицията от страна на клиента - нека елиминираме времето (ако е необходимо ще се аргументирам) и се спрем на парите. Тук мога да кажа много неща, но ще предпочета най-елементарното, отново ще попитам нещо - какво става с инвестицията при фризьора, гримьора, маникюриста, масажиста, хотелиера, ресторантьора... умен си, ще разбереш за какво става въпрос. Пътят на личностното развитие, каквото е своего рода психотерапията, никога, ама запомни - никога (въпреки че не е полезно да се мисли в плоскостта никота - винаги) не можеш да направиш нещо за себе си и да го загубиш - търсене, провокиране, изследване, достижение и прочее.

В 13.06.2016 г. at 12:43, osegredo каза:

Акцентът на терапията е изцяло върху етикета (състоянието/разстройството ви), който е поставен от терапевта.

Е тука тотално си се отплеснал :) Не би могло да има ефективна терапия, ако се смята, че клиента има етикет, състояние или разстройство. Ама... ако тръгна да ти разказвам, ще стане утре.

В 13.06.2016 г. at 12:43, osegredo каза:

Не се търси истинската причина за състоянието, гъвкавостта за смяна на насоката на терапията е нулева.

Да се търси причина наистина е излишно, но аз съм се убедил, че колкото и да не я търсим, тя си излиза. И общо взето заключението е "и какво от това". С приятел, практикуващ психоаналитична школа веднъж се пошегувах, че като иде в сервиза с развалената си кола, може да спре поправката и на етапа на разбирането какво и е - би трябвало, според неговите вярвания, това да реши проблема и тя да запърпори, съвсем като нова след това.

Когато даваш съвети на търсещи като теб е добре да си конкретен. Моля те, конкретизирай какво означава смяна на насоката в терапията, кога е необходима тя и по какво може да бъде разпознато, че тя се случва или не се случва. Наистина е важно да го направиш!

В 13.06.2016 г. at 12:43, osegredo каза:

за такъв тип терапевт вие сте една диагноза, един слабоодушевен обект и той си работи в рамките на тази диагноза

За тип терапевт говориш или за някого конкретно? Как разбираш, че си третиран като слабодушевен и по какво би разбрал, че си възприет като силнодушевен? Мога да разкажа аз как посрещам хората, но по-нататък, ако е необходимо.

В 13.06.2016 г. at 12:43, osegredo каза:

Имайте предвид, че е много вероятно г-н Баев бързо да се откаже, ако разбере, че нещата не могат да се получат по отъпканата му пътечка и не подлежите на техники от повърхностната когнитивно-поведенческа терапия.

Орлин впечатлява с еклектизма си (трябва да знаеш какво значи тази дума). Точно пък за него да се каже това... :)

В 13.06.2016 г. at 12:43, osegredo каза:

Но всички споменати до тук неща са достатъчен довод, за да се запита всеки потенциален клиент дали си струва първоначалната инвестиция.

Дали пък не го разглеждаш прекалено техничарски въпроса? Ако е за апартамент, кола или вибромасажор за мазолести палци, да се пита човек заслужава ли си инвестицията. Обикновено такъв въпрос не стои на дневен ред. По много причини, но понеже става дълго, засега ще ги прескоча.

В 13.06.2016 г. at 12:43, osegredo каза:

Ще ви се задават и ще ви се губи времето с въпроси за биографията, информацията от които впоследствие няма да има никакво участие в терапевтичния процес.

Вече съм сигурен, че наистина нямаш и най-малка представа как работи психотерапията. Няма какво да добавя, освен, че точно това твърдение е откровена невежест (прощавай за прямотата, ама си е така).

В 13.06.2016 г. at 12:43, osegredo каза:

Примерно към 100 души със социална тревожност ще има абсолютно еднакъв подход, като препоръчани техники, дадени насоки и т.н. Без значение, че при всеки от тези 100 души има различни индивидуални особености, потребности, интереси и житейски обстоятелства.

Наистина ли имаш такова впечатляващо изследване и наблюдение? Как намери всичките тези 100 човека, как ги убеди, да ти разкажат и защо преди да си публикувал резултатите си в научно списание рискуваш, изнасяйки ги тук, да ти ги откраднем и публикуваме ние, трупайки по този начин освен всичко друго, но и научен актив?

В 13.06.2016 г. at 12:43, osegredo каза:

Целият център за "личностно развитие", който води, е превърнат в машина за пари, струва ми се, че се влагат повече усилия в маркетинг

Не познавам лично Тренчев, но не говорихме ли за терапевти с индивидуални пракики, а не за центрове? Има разлика в методологията по оценяване на двата типа работа. Би ли ни ги споделил?

В 13.06.2016 г. at 12:43, osegredo каза:

Разбира се, това е само моят опит, но мисля, че е редно хората, които не са посещавали терапевт, да са информирани достатъчно преди да вземат решение за себе си.

Как мислиш, дали достатъчно обективно представяш фактите? Не впечатленията, а фактите? - защото предполагам правиш разлика между двете.

В 13.06.2016 г. at 12:43, osegredo каза:

За мен лично един терапевт, колкото и да е добър, не може да помогне, когато проблемът не е просто поведенчески, а се е превърнал в екзистенциално търсене/криза.

Е тука си сготвил миш-маша тотално. Понеже това е първи отговор, ще оставя за по-нататък и тази тема. Но се пази от идеята, че проблемите са просто някакви си. Заблуда е.

В 13.06.2016 г. at 12:43, osegredo каза:

За истински напредък и истински отговори разчитайте най-вече на себе си и на собстените търсения. Опит получен за 1 минута в реалния живот не може да се сравнява с опита получен при 100 сесии празни приказки с терапевт.

Тук съм напълно съгласен с теб. Терапевта само може да помогне това да се случи или по-бързо, или с по-малко болка, или и двете.

В 13.06.2016 г. at 12:43, osegredo каза:

Аз лично съм взел решение за себе си, че терапевт няма да посетя отново.

Което означава, че си щастлив човек и независимо какво се е случило в конкретните сесии, си се озовал тук като резултат от търсенето си. Което е добра новина!

Поздрави!

Редактирано от Кермит
Линк към коментар
Share on other sites

Аз познавам г-н Баев от доста време. Имам наблюдения върху работата му и познавам доста от хората с които е работил. Аз също съм го посещавал и ми и помогнал много, за да живея по-качествев живот.

Във Вашият коментар проличават няколко проблема според мен. Първо, Вие казвате, че сте инвестипали време и пари в лечението си. Според мен ходенето при психотерапевт не е като ходенето при доктора, който ни дава хапче и ние разчитаве това рекарство да ни излекува. Самата Ви нагласа да очаквате, че Орлин, Драган, Петкан ще ви даде някакво решение за вашите проблеми е неправилно според мен. Никой няма да Ви даде лекарство да го изпиете и утре да се събудите нов човек. Психотерапевтът може да насочва и да съветва, но не и да  Ви даде готова матрица и вие като компютър да я приемете и да се ъпгрейдвате. Така че според мен Вие виждате само комерсиалната страна на нещата. Очаквате, че с пари ще си купите лек.

Тъй като много добре познавам Орлин, мога да кажа съвсем отговорно, че той не работи заради парите, а за това което прави за хората с любов. Знам, че има дни, в които организира безплатни групи. Ходил съм на медитации, водени от него. Плащали сме кой колкото има на сърце, а парите се събираха и се даваха за някаква добра кауза. Да разбира се когато работиш ти вземаш пари, за да живееш. Всеки от нас го прави...Също така съм съгласен, че всеки случай е различен и не всеки път може да се помогне. Така че ако Вашият случай е бил такъв няма  нищо лошо в това, че са Ви отпратили вместо да Ви лъжат и да Ви взимат парите.

Не съм съгласен, че Орлин не се съобразява с мнението и не изслушва хората или, че не прилага индивидуален подход към всеки. Аз лично много пъти съм спорил с него и заедно сме вадили проблемите ми на повърхността...

Пожелавам Ви успех в търсенето на вътрешния Ви мир и себепознание

Линк към коментар
Share on other sites

Здрасти.Няма да се впускам в стотици редове, а ще го напиша по-кратко и разбираемо.Ти търсиш някой, който да ти излекува състоянието.Познавам Орлин от няколко години и съм ходил при него.Мога да заявя че той е прекрасен сърцат човек, който ми е помагал с голям успех без да ми вземе 1 лв.Така че не знам за какви машини за пари говориш.Аз съм сигурен че той е вникнал в проблема ти и е дал всичко от себе си за да те накара и ти да го осъзнаеш,но пътят си остава твой а не негов.Орлин е един от най-добрите и можещи терапевти , при които съм бил.Използва различни методи от доста школи, където е учил и е доста запознат и успешен терапевт.Цената му е направо синволична.Ходил съм при такива,които мислят само за парите ти и веднага ги сменях.Орли -благодаря ти за това което си! НЕ СЕ ПРОМЕНЯЙ!

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте и от мен! Аз не знам дали има нужда да защитавам Орлин, тъй като си имам лично наблюдение, на човек преминал през различни терапевти,мога да кажа че на човек който сам не иска да си помогне никой не е в състояние да помогне. Орлин няма вълшебно хапче, но има душа, има страхотен подход, с който те насочва,той може да ти покаже крайната цел но ти сам си избираш как да стигнеш до нея, да той ще те насочва, ще ти даде съвет но решението си е лично твое. Животът си е твой. Когато отиваш при такъв човек с такава професия, имаш нужда от любов и разбиране а Орлин ти ги дава с пълна сила. Стъпвайки при терапевт започваш процес на опознаване на себе си, който продължава цял живот, и това което ти дава избраният от теб професионалист ти е като увод на твоята книга, но ти я довършваш, това е. Попаднал си на място, където просто не си отворил сърцето си и затова не си доволен, не си бил искрен със себе си.

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте, Osegredo!

Написаното от Вас ми направи поразително впечатление. На какво ли се дължи нереалистичната Ви преценка за личността и работа на Орлин Баев?!? Мнението Ви до такава степен противоречи на истината, че чак звучи тенденциозно. Колко от техниките, които Ви препоръча, опитахте да приложите и с какво усърдие? По какво съдите, че те не работят, щом „отказвате да правите делегираните от терапевта неща»? Как е възможно да не забележите, че той използва много и разнообразни техники от различни терапевтични школи? И не на последно място констатацията, че «на терапевтът просто му е скимнало, че няма нужда да си заслужи парите», е просто откровено несправедлива – това може да прецени всеки, който се е обръщал за помощ към Орлин. Той приема справянето с проблемите на клиентите си за лична кауза, а комерсиалността е напълно чужда за него, та чак до мозъка на костите му.

Говорите, че сте третиран като 100 други социално тревожни клиенти, а нима Вие познавате 100 други клиенти на Орлин? Работила съм с Орлин както в лични срещи, така и в групите, които организира. Познавам десетки негови клиенти. Със сигурност и от личен опит мога да Ви кажа, че впечатленията Ви са изкривени през призмата на психичните Ви защитни механизми.  Вие просто извличате вторични ползи от състоянието си и несъзнателно се съпротивявате на терапията. Впрочем силно завишената критичност към себе си, света и хората (в това число терапевтите) е характерна за състоянието, в което се намирате. Казвам го, за да го използвате по пътя си на справяне с проблема. Това е жокер за 1 милион лева. Повярвайте ми, знам какво говоря. Истината е, че процесът на справяне е продължителен и болезнен. Зад всичко, което изпитвате, стоят несъзнавани страхове. Трябва да се научите да ги разпознавате и приемате. Бягството не е решение. Изход има. След дълго лутане аз го намерих с помощта на Орлин. Вие можете да се справите и сам, без помощ от терапевт, просто ще Ви отнеме по-дълго време.

 

Успех ви желая най-чистосърдечно.

Редактирано от kalinaa
смисъл
Линк към коментар
Share on other sites

Здравей, osegredo! В отговор на твоя пост бих искала и аз да споделя няколко думи като бивш клиент на Орлин. В на пръв поглед „задълбочения“ ти опит за градивна критика аз лично откривам доста неистини. И затова подкрепям изцяло мнението на Георги Балджиев и Стефан Греков например. Иска ми се да добавя само още някои неща от мен. Никак не ми се чини да ти е градивна критиката, ама пък не всеки умее да изказва такава. Така, че да речем просто, че си изразил мнението си както го усещаш от опита, който си направил.

Казваш:"не бих определил опита си като позитивен "Поему няма позитивен или негативен опит - всичко е урок, но само ако си отворен да го възприемеш като такъв. Дано не прозвучи заядливо, но зад поста ти усещам някакъв анонимен "героизъм", който иска да се открои като един от малцината дръзнали "да обявят на всеослушание впечатленията си". Да ти кажа честно хващам се по-скоро за анонимен отколкото за героизъм. Искал си да бъдеш полезен с опита си - добре, но полезното според мен идва ако критиката НЕ съдържа емоционално заредени думи, от които се носи доста ирония - да ви разкарат след 6-7 срещи“, „на терапевтът просто му е скимнало“, „за тях вие сте просто едно парче месо с проблем.....“ и т.н.

„Няма интерес към житейските ви и духовни търсения“......честно да ти кажа от всички терапевти които познавам, а те не са малко(аз самата се обучавам в една от психотерапевтичните школи в БГ) Орлин Баев е един от най-търсещите и себеизследващи се в житейски и духовен план хора, което му качество автоматично се усеща и в работата му с клиенти. Познавам лично и други бивши негови клиенти. Посещавали сме негови семинари и т.н. Въпросът е ако ти наистина имаш такива търсения то не би очаквал някой да прояви интерес към тях пък било то и с терапевтична цел. Особено ако това те мотивира както твърдиш. То просто щеше да се лее от теб, щеше сам да му разказваш и да търсиш споделяне.

„За такъв тип терапевт вие сте една диагноза, един слабоодушевен обект „.....ей тва ми дойде туу мач. За понятието „слабоОдушевен обект“ изобщо няма да се хващам. Ако това беше истина Баев нямаше да има толкова препълнен график и такъв висок процент успеваемост в помощта си към хората. Свидетел съм на това, той го е поствал и на ФБ стената си, как препраща хора към други свои колеги, защото чисто времево не може да поеме такъв огромен поток от нуждаещи се.

„По отъпканата му пътечка.....“ Един широкоспектърен, разбирай ползващ много и различни психотерапевтични методи и техники на работа в комбинация с чистосърдечния му, човешки и силно емпатиен подход, специалист не може да ходи по отъпкани пътеки. Твърде тясно е. Този чудат понякога с поведението си за много хора терапевт ,Орлин, направо „бий партини“ в българската психотерапия. Може и пресилено да звучи за някои, но е факт.

Относно парите – ами има огромна дискусия, повдигана от него отново в и-нет пространството. 100% некомерсиален, ревностно бранещ идеята си за това, че този вид услуга трябва да е максимално достъпен и да НЕ се изражда в никакъв сорт бизнес.

Това е моето мнение. И последно:  Отговор на истинските въпроси, които ви вълнуват, няма да чуете.“  Ако чуеш някой терапевт да ти снася наготово отговори бягай от него. Истинският такъв просто ще те доведе до собствените ти отговори. Ти сам си помагаш осъзнавайки и действайки.

С уважение, Рени

 

 

Редактирано от Рени Дудева
Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте,

Написаното по адрес на Орлин Баев ме изумява. Имам съвсем противоположни впечатления от него и от работата му. Аз съм от хората с комплексни проблеми, които се бяха навързали сериозно. Освен това, имах своите предразсъдъци и страхове по отношение на психотерапията. Бяха ми казвали, че съм безнадежден случай.

Това, с което Орлин Баев успя да спечели доверието ми е именно силно индивидуален подход, основан на разбирането на моите лични интереси и търсения. Не съм била поставяна в рамки и етикети, по никакъв начин или повод. През цялото време съм се усещала абсолютно спокойна и свободна. Диалог винаги е имало, при това спокоен и открит. Мотивацията ми не е била постоянна и в такива моменти, когато не е била на ниво, винаги съм имала подкрепата му. 

Не мога да се съглася, също, че работи само с проблема, който е поставен като диагноза, без да се търси дълбочината и първопричината, защото при мен се оказа, че причините за нещата са съвсем различни от това, което изглеждаше на пръв поглед.

Имайте предвид нещо друго: всеки терапевт може да помогне толкова, колкото човекът му позволи.

 

Линк към коментар
Share on other sites

Чета и си мисля, няма ли някой и за мен да напише нещо лошо, че да ми направи такава реклама.:rolleyes:

Постовете ги одобряваме обикновено тримата, аз, Орлин или Диди.

Когато прочетох написаното, аз писах на момчето следното - 

,,Започнал си добре.Но, после си се отплеснал-много обобщения, малко факти.Четящият веднага ще си зададе въпроса-колко клиенти на Орлин познаваш, за  да мислиш,че с теб не се работи индивидуално.И, за Тенев същото, все едно си  коментирал подхода му, с поне още десет негови клиенти.

Така написано писмото ти не носи полза на никого-изглежда като  изблик на гняв и някакво отмъщение.

Хубава вечер!,,

и не го одобрих, защото в написаното няма нищо,  което да бъде полезно за никого./ за което бях обвинен в цензура/

Предполагам. Орлин го е ,,пуснал,,, за четене,  и дискусия, нещо, което и аз бих направил, ако беше визирано моето име.

От друга страна, ми е малко жал и за Осегредо, той не се  чувства много добре, когато чете вашите постове.

Иска ми се, някак да му олекне, но не ме бива много в съветите, дайте му малко кураж на момчето, то е гневно и объркано, нуждае се от помощ.

Ето какъв съвет му дадох аз- 

,,Няма цензура.Писмото е пуснато.Но, прочети няколко мои поста и виж-те са точни и ясни за разбиране.Твоят, аз не го разбрах и за това ми звучи неубедително. Предполагам и за другите, които го четат ще е така.Друг път пиши по-  малко, но с факти и махай обобщенията, много си уязвим с тях.

Хубав ден!,,

Посъветвайте го и вие нещо кратко, ясно и разбираемо, той за това е писал - объркан е и не знае какво да прави. Помогнете му.

 

Редактирано от д-р Тодор Първанов
Линк към коментар
Share on other sites

Да се включа и аз по темата като един виден "барабар Петко с мъжете" дето хабер си няма от психотерапии, медитации и т.н. Аз съм един прост инжинер дето беше затънал до гуша с незнам колко комплексности или там както ги наричаш а и да не се впускам в обяснения че ако тръгнем да си мерим оплакванията всеки ще се изкара в тинята на живота и болестите... Та отидох аз при въпросния г-н Баев да видя що е то психотерапевт... И като се почнаха едни страхове, едни психики, едно чете, смърт ли не беше, болка, край викам пукнах. Мислих го, четох, мислих (като патката), преживявах, осмелявах се, опознавах се, лежах по контейнерите, плаках, обичах... И накрая какво? Карлуково? Нее. Ей ме на щастливо женен с усмихнато до ушите дете, ръководител лаборатория, пътуващ по света сам (да отбележа преди едва не умирах от страх при мисълта да остана сам), усмихващ се кротко на лелката с косата... Рискувам, печеля, губя, обичам мразя... Просто нормален човек! Незнам от работата на г- н Баев ли, от моята ли работа...? Знае ли човек? Аз бих се обзаложил че е двустранно. Е хайде със здраве, че не ми се губи ценно време в Интернети... Животът ни зове. Горещия чай вечер. Ароматното кафе сутрин. Чешката бира... и топлите устни на човека с който ще доизживеем дните си!

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте, osergedo! Попаднах на Вашия пост, тъй като се интересувам от психотерапия. Уважавам мнението Ви, както и това на всеки човек, а сега ще изкажа и своето мнение. Имам удоволствието да познавам Орлин Баев лично - била съм негов клиент за терапия и в групата му доста време. Той е човекът, който е оказал едно от най-големите влияния в живота ми (в положителен смисъл), с дълбочината, широтата, богатството, щедростта и емпатията с които подхожда към клиентите си. Начинът, по който го описвате - повърхностен, стереотипен и некомпетентен по никакъв начин не отговарят на истината. Може би той не е вашия терапевт, факт, но за мен, а както виждам и за доста други хора Орлин Баев един от най-добрите действащи терапевти в България. А на Вас искрено пожелавам здраве и успехи!

Линк към коментар
Share on other sites

 Добре д-р Първанов. Ще опитам да го посъветвам добронамерено и лично, пък дано помогна.

Привет, Osegredo!

Искам да ти обърна внимание на един пасаж от писмото ти,  в който споделяш и ни уверяваш, че си твърдо решен да не се подлагаш повече на психотерапия.  «един терапевт, колкото и да е добър, не може да помогне, когато проблемът не е просто поведенчески, а се е превърнал в екзистенциално търсене/криза.» Ти си посещавал двама от най-препоръчваните терапевти в София и те са оправдали увереността ти, че твоята екзистенциална криза не би могла да бъде повлияна дори с техниките на добър терапевт, да не говорим за техниките на некомпетентни и комерсиални терапевти, на каквито си попаднал. Мнението ти обаче противоречи на мненията на десетки други клиенти. Струваш ми се интелигентен мъж, едва ли наистина вярваш, че си първият и единственият, който изживява „екзистенциална криза”. Тъй като нямаш доверие в българските терапевти, защо не погледнеш какво казват чуждите. Можеш да започнеш даже с най-прословутите. Например Фройд е написал тук нещо интересно

 https://chitanka.info/text/2375/7

Поздрави!

ПС Направи ми впечатление, че никнеймът ти означава „Тайната”! Не знам дали е случайно или не, дали е съзнателен избор и на какво се дължи, но ми дава повод да ти кажа, че тайните никак не помагат при психотерапия, и изобщо не са добър помощник на хората, които са тръгнали по пътя на самостоятелно справяне с тревожности и разрешаване на екзистенциални кризи. Знам го от една дама, която д-р Първанов много обича да препоръчва. Слушана е над 25 300 000 пъти ( от тях 20-30 слушания съм направила аз) и е в топ десет на всички говорения в ТЕД. Сигурно си струва да я чуеш ето тук: https://www.ted.com/talks/brene_brown_on_vulnerability

 

Редактирано от kalinaa
форматиране
Линк към коментар
Share on other sites

Дълбоко уважавам работата на психотерапевтите - от личен опит. 

Чел съм много от публикациите на Орлин и скромното ми мнение е, че е човек с голяма душа и сърце.

Защо тогава някой ще го заплюе? Хората с проблемна психика не винаги са предсказуеми. Едва ли ще разберем какво е провокирало това.

Редно е да се разбере, че без пълно доверие в терапевта и предаване в ръцете му, едва ли ще има успех. По скоро се получава нещо подобно - да обвиниш другия. Никога образа за себе си. Докато този образ не се трансформира, няма промяна. А трансформацията е старото ти аз да се заличи. Така го разбирам към момента ☺

Редактирано от moridin
Линк към коментар
Share on other sites

Моите впечатления за Орлин са изцяло положителни. Не мога да повярвам на това, което чета. Разбира се, не мога да заложа главата си че то не е истина и не се е случило с вас, но за светлината, в която го познавам, ми се струва абсурдно. Именно Орлин е човек, който работи с хъс, сърце и неизчерпаема мотивация. Има теми и ситуации, в които е по-рязък и на човек му се струва че се "дръвчи", но не мисля че той влага лоши или лични чувства в това. Конкретно ние с него имаме доста различни мнения по дадени въпроси, но това не значи че той не е добър професионалист и харизматична личност. Аз лично го ценя много високо - както като професионалист, така и като човек и силно се надявам написаното да не е истина, или да е плод на субективно възприятие.

В крайна сметка не е нужно и не може човек да се хареса на всичките си клиенти, а и по принцип хора.

Линк към коментар
Share on other sites

%D1%84%D1%80%D0%BE%D0%B9%D0%B4.jpg

 

Закъде без домашните занимания. Няма как да прехвърлиш на другите отговорността за себе си.

Редактирано от Божидар Цендов-БожидарЗим
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...