Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Sign in to follow this  
томи

Думам ти дъще,сещай се снахо!

Recommended Posts

Защо е необходимо понякога да се говори в притчи!

Заради Обичта и Любовта,която трябва да цари между нас,и най-вече заради възможността да не те разберат правилно .

"Изпитвайте писанията." Това е записано в началото на "Завета на цветните лъчи на светлината"

Вече ви поставих една малка задачка с предните две изречения.

Да продължим нататък.

За любознателните ето един цитат:

"Това свидетелства Мария Златева, като собственоръчно пише следното: „Беше към 20 декември 1944 г. надвечер, сестра Ярмила и аз се разхождахме по кръга на полянката. Приятно се изненадахме, когато видяхме Учителя, заметнат с пелерина, бавно да се приближава към нас. Като се приближи до нас, се обърна към Ярмила и ѝ каза: „Рекох, Вие, сестра, ще оправите гимнастиките.“ „Учителю, аз не мога да ги предам правилно – запротестира тя. – Ще ги играя като балерина, а това не бива.“ „Не – прекъсна я Учителят – Вие ще се допитате до тези сестри, които бяха край мене, когато ги предавах – Катя Грива и другите. Вие ще оправите гимнастиките“, повтори той и след тези думи се обърна и си отиде.“ 

Това го поставих,за да ви накара да се замислите наред ли е било всичко с гимнастиките в края на декември 1944г. или не! Защото интернет пространството се изпълни с постове ,в които се твърди това,което се е превърнало в традиция е единствено меродавно.

По- нататък ще разгледаме народните мъдрости;

"От трън та на глог".

И. " Видяла жабата ,че подковават коня и тя вдигнала крак."

Сега ме извинете но бързам,че ще закъснея за Паневритмия.

 

Редактирано от томи

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Нашата майка Земя е едно велико училище.Училище е и школата на Учителят Беинса Дуно. Паневритмията като съставна част от учението е една прекрасна игра. Игра, в която проявяваме качествата, които развиваме бидейки ученици в школата.Основната идея е да се даде израз на единството между философия и физическа изява.Музиката, текста и хореографията взаимно да се допълват.

Възможно е в процеса на работа да се допуснат и грешки.Защото,който не работи; той не греши. 

Не защото са направени със зла умисъл.Някои братя и сестри със съвсем добри намерения са помагали, писали, издавали различни печатни произведения участвали са активно в живота на школата.По отношение на грешките Учителя казва:"Следвайте Духа а не буквата."

Та задачката от горният пост бе поставена за да видите пример,в който две изречения отдалечени във времето с повече от 100 години и еднакви по Дух; едното е вярно ,но не е истинно спрямо първото във времето на създаване на първото и обратно,второто е истинно но не е вярно по буква спрямо първото ,но в сегашно време.

Когато ще се изправят грешки,е нужно те да се анализират ! Да се види от какъв характер са и каква компетентност е нужна за тяхното изправяне. Ако грешката е само хореографска може един хореограф да я изправи,ако е в нотен текст може един музикант да я изправи във философската област ще има думата философът занимаващ се с тази материя. Когато ще се анализира произведение, в което са хармонично свързани философия,музика и хореография да се подхожда едностранчиво е все едно да утвърдиш с личен опит народната мъдрост "От трън та на глог."

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

"Изпитвайте писанията".

Това важи не само за онова,което друг е написал,но и за това ,което ние пишем.

Опитахте ли написаното от вас? Щом са необходими различни гледни точки,съобразени с определени изисквания имахте ли в предвид това.

Смисълът на всичко казано е; да покаже механизмите на полярния свят, в който живеем.Можем ли да хармонираме отношенията си при работа на физически сърдечен и умствен план.

Умението за хармонично отношение е основно качество изграждано в ученика и едностранчивият подход ,тясногледството и ограничените; поставени в тесни рамки възгледи ще ни поставят в действия подобни на действията на жабата спрямо коня от първия пост.

Чудесно е, че се създават нови неща и в музиката и в Паневритмията,но я запитайте създателите им.Вие опитахте ли ги?На половина отстранили някаква грешка в шесто упражнение на Паневритмията!Няма на половина истина!За истината няма и 99%! Истината те иска целия! Моите уважения към братята и сестрите ,които са положили толкова много труд в събирането на материали, но не вършете половинчати работи.Опонентите ви ще ви разкъсат. Хубавите идеи, които първоначално сте имали ще трябва да се отложат във времето,заради този половинчат подход.

Градете върху здрава основа!

Въпреки суровите думи, аз пак си ви обичам.

Мир и Любов.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Беинса Дуно
11.03.1942год.
" Сега, да ви представя гамата в движения. (Учителят кляка, издига се и ръцете настрани, пее „до“. Десният крак напред, ръцете успоредно напред, пее „ре“. Левият крак напред, ръцете настрани, пее „ми“. Десният крак напред, ръцете пред гърди, пее „фа“. Левият крак напред, отваряне на ръцете нагоре и настрани, пее „сол“. Десният крак напред, ръцете горе с допрени пръсти, пее „ла“. Левият крак напред, отваряне на ръцете, средно положение между изправени нагоре и настрани, пее „си“. Клякане, десният крак напред и ръцете долу, пее горно „до“.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Беинса Дуно

 8.VII.1942 г

Вие пяхте песента „Махар Бену Аба“. Махар Бену значи онзи, който иде в училището. Който не учи, „Махар Бену“ не може да пее. „Махар Бену“ е песента на ученика, който най-добре учи и прилага всичко. Прилага на място сърцето и волята. Ако в училището не учиш добре, ако всеки ден ти се тревожиш заради нищо и никакво в света… Бог нас не ни е пратил на Земята да се тревожим. Пратил ни е да се учим. "

 28.06.1942 г.,Рила

Душата е храм на Истината.
Умът е светилище на Мъдростта.
Сърцето е олтар на Любовта.
Света на светлината Бог създаде за очите,
Света на слуха – за ушите,
Света на уханието – за носа,
Света на словото – за устата.
Работата Бог създаде за ръцете,
Движението – за нозете,
А тялото – за жилище на душата.
Първият човек бе създаден за живота, за движението.
Новият човек е създаден за любовта и за знанието.
И така от живота към любовта.
От любовта към Бога.
От Бога към света, за да познае светът, че Бог е всичко в света.


Като казвам „от Бога към света“, не разбирам към света на тъмнината, в която хората блуждаят, но към света на светлината, в която хората възкръсват за новото познание на Бога.

Бог е вечната красота в живота.
Бог е вечното постижение в любовта.
Бог е вечното изявление на красотата – основата на доброто в света.
 "

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Изгревът т.22 стр.408


"Имаме случая с Кирил Икономов, който постави във втората част на песента „Мога да любя" - „Слуга да стана" един „си бемол", за който Учителят му каза да го махне, защото ще му причини големи страдания. Той - големият музикант завършил Академията има толкова много знания! Как може да го коригира някой. И не послуша Учителя. Парализира се и 15 години до смъртта си беше схванат на легло. Ще гледаме бъдещите Велики наши музиканти, учители по Паневритмия и унищожители на Словото какво ще ги последва!"

Следва линк към песента "Мога да любя" без този "си бемол".

http://vbox7.com/play:61a5f5b9a8

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Беинса Дуно

19 август 1942г.

"Дето е любовта, там е редът и порядъкът; там е музиката, там е изкуството. Който свири с любов, той може да оправя времето: ако е суша, ще докара дъжд; ако е буря, ще я укроти. Като свири на болния, вдига го от леглото. – Как става това? – То не е моя работа. Това изкуство е от Божествения свят. Който придобие това изкуство, веднага става музикален – музикалното му чувство се проявява. Никой няма право да злоупотребява с това изкуство. Обикновената любов дава обикновени постижения, а Божествената дава необикновени постижения. Прилагайте Божията Любов, учете се от нея, за да имате необикновени резултати. Когато всички хора станат добри, красиви, силни, любещи, светът ще се оправи. Време е вече хората да излязат от човешката любов и да влязат в Божествената."

"Човек е дошъл на земята да изпълни Божията воля. Момата и момъкът се женят, за да се научат взаимно да обичат Господа. Ако не се научат да обичат Господа, женитбата им е безпредметна. Ако имаш приятел, задачата ти към него се свежда в това, да го научиш да обича Господа. И той има същата задача към тебе. Всички хора трябва да обикнат Господа и да съзнаят, че Той е Любов. Когато любовта проникне в човешките умове, сърца и души, светът ще се оправи"

" Всички хора са призвани за работници на Божията нива. Като работи с любов, човек изпълнява Божията воля. Той помага, без да говори. Огънят показва отдалеч, че гори. Хлябът сам говори за себе си. Като влезе в стомаха, той проявява силата си. Същото се отнася и за любовта. Тя не се нуждае от проповеди. Достатъчно е да я възприемете, за да разберете, че тя носи живот в себе си. Тя обновява, подмладява и повдига човека. Стремете се към любовта, за да се подмладите и възкръснете."

– Това е живот вечен, да позная Тебе Единнаго, Истиннаго Бога и Христа, Когото си изпратил.
 

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Беинса Дуно

26 август 1942г.

Преди да се свърже с природата, човек трябва да се е свързал със своя Създател, да Го познава. 

 Бог е Дух. Бог е светлина. Следователно, Той е навсякъде и във всичко, не може да не Го познаваш. 

Учените Го търсят по небето, по звездите – в големите неща. Те не подозират, че Той се крие в малките, микроскопически неща.

 Само онзи е доволен от себе си, който носи музиката в душата си. Той е доволен от пението си, разбира, кои тонове са чисти и кои не са. Щом разбира и своите, и чуждите погрешки, той е истински музикант. За него не само пението е музика, но и мисълта, и чувстването, и говорът. Стремете се навсякъде да виждате музика и да я прилагате. Докато не превърнете живота си в музика, вие не можете да се свържете с природата и да се ползвате направо от нейните блага.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Въпросът на въпросите!

"Попита го трети път: Симоне Ионин, обичаш ли Ме? Петър се натъжи, задето трети път му каза: обичаш ли Ме? И Му рече: Господи, Ти всичко знаеш; Ти знаеш, че Те обичам."

Защо Господ търси обичта у човека?

Защото Обичта съдържа Любовта в себе си и затова като качество, и добродетел е изключително важна за синовете Божи; обрекли се да Му служат.

Човек, който възроди истинската обич в себе си,възражда и петата от петте велики добродетели. Възстановява древния ОЛИМП.

http://prikachi.com/images.php?images/470/8895470o.png

 

 

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Отговорът на отговорите!

Какво ни казва Учителят за "Завета на цветните лъчи на светлината".

"Този метод,който ни дава Христос,е повидому прост, но резултатите му ще бъдат прекрасни."

Резултатите са плодовете, по които ще познаем кой действа.

Каква е характеристиката,която Учителят ни дава за Господ и Бог?

Това виждаме в началото на молитвата за Плодовете на Духа.

     "    Господи на Обичта,Боже на Любовта,

     ние Те призоваваме в Твоята милост."

Господ наш Иисус Христос е Господ на Обичта.

Какво ни дава още Учителят в "Завета на цветните лъчи на светлината"?

Освен методите за работа с лъчите Той ни е оставил и своята заповед!

 Заповедта започва с:  " Обичай "

        Заповедта на Учителя:

Обичай съвършения път на истината и живота.

Постави доброто за основа на домът си,правдата за мерило,любовта за украшение,мъдростта за ограда и истината за светило.

Само тогава ще Ме познаеш и Аз ще ти се изявя.

 

Сега остава мили ученици;вие да определите;

 

  - Има ли място Обичта в дома на петте Велики Добродетели и кое е това място?

Обичам ви!!!

 

 

 

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Ключът към безсмъртието!

Хармоничните  отношения на разумното ви сърце, превърнете в непреривен процес ; в служенето ви на Бога на Любовта !!!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Ти си проявената Любов
към мен, Господи.
https://www.vbox7.com/play:eff247df82

Плодът на духът е Любов!
Плодът на Любовта е живот!
А как се проявява Божественият живот?
 

Беинса Дуно

 

Новите схващания на ученика

 

 

 

Съществуването, животът не може да се прояви без обич. Живот без обич няма. Първият акт на живота е обичта. За да покажеш, че живееш, трябва да обичаш .

 Младежки Окултен Клас
19.10.1924 Неделя, София

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Царството Божие дошло в сила“-Беинса Дуно

 

30 март, 1930 г. Н.Б.

 

Ние говорим и проповядваме за Бога, защото тази идея ще внесе безсмъртието в живота; тази идея ще направи хората богати и щастливи, в пълния смисъл на думата; тази идея ще внесе мир, радост, съгласие и любов между хората; тази идея ще внесе поезия, музика и хармония в живота.

 

Истински ученик е онзи, на когото животът е хармония и музика.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега
Sign in to follow this  

×