Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Спомени от Иван Антонов


Recommended Posts

ВЕЛИКИТЕ КОМПОЗИТОРИ И КОСМОГОНИЯТА НА ТЯХНАТА МУЗИКА

На Изгрева имаше един брат, който бе дошъл от Пещера, околия Радомирска и както се шегуваше, споменаваше, че той е единствен представител на племето радомирци, защото друг от онзи край не дойде при Учителя. А той дойде и поби камък със своето присъствие и бе една от колоритните личности на Изгрева. Казваше се Иван Антонов, беше астролог и през времето на Учителя имаше като свое задължение да стои на вратата на салона и да не пуска закъснелите, след като Учителят бе направил веднъж остра забележка, че се пречи на беседата му. Той обичаше да разказва небивали за слуха ни неща, защото знаеше, че някои от нас следват в консерваторията и че тези неща трябва да се запомнят. Тази случка съм я слушал няколко пъти и все я разказваше по един и същ начин. А като бъдещи музиканти това трябваше да ни интересува, особено че бяхме деца на родители от Братството. Така, че той изпълни много добре дълга си, разказаното бе запомнено от мен и сега го предавам за следващите поколения. Още чувам думите му на Иван Антонов:

„Отивам веднъж при Учителя и Го питам: „Учителю, как е възможно в толкова материалистичен народ, какъвто е германския народ да се родят на- й-големите гении на музиката като Бах, Моцарт, Бетховен, Шуберт и др.?“ А Учителят много внимателно ме изгледа понеже не бях от музикантите, които бяха учили в консерваторията, а му задавам най-важния въпрос, който може да се зададе изобщо на Учителя за музиката на днешната цивилизация. А Учителят ми отговори така: „Те не си знаят произхода! Всички те са понемчени славяни! Единствен техен, германски по дух е Вагнер!“

Аз стоях като замаян и не можех да повярвам на ушите си. Учителят кимна с глава като по този път потвърждаваше истинността на това що бях чул от него. А през тези години на власт в Германия бяха нацистите и Хитлер, които ратуваха за чиста арийска раса на германския народ и като пример за превъзходство над останалите народи се даваха имената на тези велики германски композитори, които всъщност бяха понемчени славяни според Учителя. А думата на Учителя бе дума на Мировия Учител и на Бога и в нея нямаше никакво съмнение за мен. Премина Втората световна война и Германия загуби войната и славяните спечелиха тази война, водени от Съветска Русия, т.е. СССР.

От Словото на Учителя съм срещал много негови изказвания за музиката. В едно от тях се казва, какво представляват тези музиканти със своето творчество. Моцарт е слънчев тип, неговата музика слиза от слънцето. Шопен дава музика за сърдечния свят на мъжа и жената. Бах предава хармонията в природата и я изразява в хармония от движение на цвят, звук и форма. Музиката на Бетовен изразява слизането на духа в материята и борбата на човешкия дух да я организира. А Вагнер стои на върха на пирамидата от музиканти, неговата музика е музика на славата, на онази Слава, която излиза от Бога, а това е Божествената Слава, което е Божествената светлина в света на Истината, който е Божествения свят, в който Божествения Дух е творческото начало на проявление на Божествената Душа.

И ако проследим космогонията на слизането на Божествения Дух, според Словото на Учителя, то в света на Истината е свят на Славата и от там слиза музиката на Вагнер и тя е музика на Божествената слава.

В света на Мъдростта е свят на Виделината и там се създават формите в живата природа и от тук започва движението за създаване и слизане на тези форми от Невидимия свят. Музиката на Бах сваля именно тези форми на хармонията, която е проявление на Виделината в света на Мъдростта.

В света на Любовта е свят на Светлината, на слънчевата светлина в материалния свят, която го организира и създава. Музиката на Моцарт слиза от Слънцето, като част от слънчевите лъчи и част от слънчевата светлина изразена в музика, цвят и красота.

Слизането на човешкия дух на земята и борбата му да организира материята, в която е облечена човешката душа е великото посвещение на Бетовен и неговото прозрение за великата реалност, която ръководи живота на човека, прави неговата музика като откровение за онези, за които сътворението на човешкото Битие започва от проявлението на Божествения Дух в Сила и Живот.

ИЗГРЕВЪТ НА БЯЛОТО БРАТСТВО ПЕЕ И СВИРИ УЧИ И ЖИВЕЕ → Изгревът - Том 7

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...