Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Как да се развия духовно?


Energia_4

Recommended Posts

Привет на всички! Искам да попитам как да се развия духовно по пътя на любовта и мъдростта? Каква литература да чета? Трябва да имате в предвид, че доста дълго вярвах в възможностите на науката и смятах, че не съществува нищо, което да не може да бъде обяснено от науката. Закоравял комунист, а и все още много от възгледите ми са комунистически, но нима комунизма е само зло? Аз съм реалист - едва ли е само зло! Но и тогава, докато бях напълно убеден, че науката може да обясни всичко, феноменът Ванга, примерно, не ми даваше покой - как е възможно такова нещо? И в крайна сметка ето ме тук, благодарение на един приятел. Това съвсем не означа, че искам да имам някакви свръх способности, или да правя магии - първото може да е опасно, защото едва ли съм толкова високо развит духовно, чист и т.н., а второто мисля, че се забранява от Библията - вяра в идоли, жертвоприношения, а и за Ванга съм чул да казва, че не е хубаво да го правиш. Конфуций, Буда, Христос, Дънов - все учители на мъдростта, а знам толкова малко за духовния свят. Може да се каже, че войнствуващата комунистическа идеология ми е отнела нещо, което преди притежавах. Чувствам го! Всяка една научна теория си остава просто теория, какъвто и прогрес да произтича от нея. Тя обича да отрича всички останали, да ги заклеймява, да спори... Така че ми е нужна помощ)

Линк към коментар
Share on other sites

Цитат

 

Здравей и добре дошъл :) Дали ще ми повярваш колко добре те разбирам :) 

Бих поспорила за понятието реалист. Ти по-скоро си материалист, а искаш да станеш реалист. 

Струва ми се, че ще ти е добре в началото да прочетеш един от по-малко известните трудове на Учителя. За мен той доста време беше настолна книга и още си правя справки понякога. Говоря за Науката и възпитанието. тук или тук. Няма да я коментирам - чувствам се мнооого под нейното ниво, за да давам някакви оценки и дори мнение. 

Колкото до духовното развитие - четенето е много важно, но още по-важно е едновременно с него и осмислянето на света около нас в светлината на прочетеното и прилагането на наученото.... Човек може да отчете себе си на пътя на това развитие, когато стигне до прочетеното в книгите и по своя вътрешен начин. И най-вече в делата си.

 

Линк към коментар
Share on other sites

Zdrawej   Energia-4  

 

Цитат

че войнствуващата комунистическа идеология ми е отнела нещо, което преди притежавах.

Това което съм чел в учебниците за комунизма не е лошо .И тогава , както и сега човечето с власт налагаше своето виждане , И винаги го нарича със конюктурното му име . :) 

Линк към коментар
Share on other sites

Ами да - тя отнема, и на мен ми беше отнела. Мога да изброя двуцифрено число свои пропуски от онова време, които дължа именно на нея.... Така е трябвало, може би. 

Мисля, че мога да предположа какво е това, което човек "преди" притежава, а после идеологията му отнема. Това е детският поглед към света. Той е реалният, въпреки, че ние-възрастните се срамуваме да си признаем това. Идеологията (която и да е тя) ни измъква насилствено от естественото ни развитие (описано в книгата, която дадох по-горе) и но вкарва в рамките на един филм, удобен на силните на деня. Те самите също са плод на тази идеология и са не по-малко пешки в "играта". Понякога ми се струва, че ние, актьорите си избираме идеологията, която да си нахлузим като удобна униформа, за да не се налага да мислим сами и да търсим своя личен път, да си поемаме своите лични отговорности. Понякога ми се струва, че това живо същество - идеологията  - избира нас. Последното звучи налудничаво, но след като прочетох Себичния ген (Р. Докинс) вече не ми звучи толкова налудничаво. 

Линк към коментар
Share on other sites

Науката също се развива. Ако тя все още не е успяла да изведе дадена съществуваща закономерност, не означава, че един ден няма да я изведе. А светът в който живеем е изграден върху строго определени закономерности. Друг е въпросът доколко ги разбираме. Всъщност духовното развитие не е нищо друго освен тяхното познаване и живот в съгласие с тях.

В раздела "Библиотека" към сайта има достатъчно книги с които да започнеш.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...