Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Recommended Posts

Чел съм и съм чувал, че според психолозите, ако човек носи брада (особено в комбинация с мустаци), то значи той прикрива нещо? Има ли единодушие сред психолозите относно това твърдение и не е ли пресилено?

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

сред психолозите не знам :) но да помислим как е ? ...Самото занимание с външния вид .Оправянето на брадата ,бръснене или оформяне е знак за някаква причина .Отношението към ,,брада и мустаци" зависи от 2 фактора .От обществената нагласа (модата) и  от личните предпочитания .Като обществената нагласа е водеща . За мен е истина  , че бръсненето е повече прикриване от брадясалия , небрежен тип . :) . Защото се прикриват идивидуалните природни черти ...Не зная , дали съществува все още обичая , в едно африканско племе , Да се монтират пръстени на шията ,с цел удължаването ѝ . 

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Лицето е първото нещо, което мъжът вижда сутрин в огледалото. Лицето му  също така е и първото, което хората забелязват у него. Брадата подчертава мъжествеността и дори помага за самочувствието на тези, които са си я пуснали. 

Този лицев аксесоар може да е признак за религиозен или за социален статус. Придава обем и царственост на лицето, може да символизира сила и мъдрост. Брадата се явява последният щрих, определящ визията на мъжа. 

Както за всяко друго начинание, така - и при пускането на брада, мъжът трябва да бъде постоянен и последователен. Брада и мустаци няма да израстат за няколко дни и търпението ще бъде негов пръв другар. 

За да стигнете до етапа, в който да започнете да полагате грижа за брадата си, тя трябва да е стигнала определена дължина. След като косъмчетата са пораснали достатъчно, вече можете да направите желаната от вас форма, като я подстрижете на някои места. 

В Древен Египет само фараоните имали право да носят брада, но това била фалшива брада във формат на фунийка, привързвана с връвчица, която се закрепвала зад ушите. Там тя имала чисто символично значение, като символ на сила и власт и дори цариците я носели. В древна Елада (Гърция) е било достатъчно да си брадат, за да те сметнат за философ. Евреите смятат брадата за свещена.
 

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

От възрастен брат, ученик на Иван Антонов, съм чувала, че Учителя е препоръчвал шията винаги да се пази топла.Това е мястото, където са най-нежните и уязвими органи, от които зависят живота и здравето ни. За мъжете брадата е естествен защитник от охлаждане. Хората, чиято коса стига до раменете, отлично познават тази защитна функция. Все пак, ако по някаква причина няма възможност или желание за поддържане на брада или дълга коса, наложително е редовно (дори и през лятото) носене на подходящи шалове. Принципът е - врата + шията + гърлото винаги топли и защитени. Същото важи за главата, кръста и ходилата. 

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега


×