Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Recommended Posts

Посттравматичен стрес.

Според симптомите които имам мисля,че страдам от посттравматичен стрес. За едно кратко време в семейството ми станаха много смъртни случаи и сериозни заболявания,включително и с мен. За 3-4 години умряха-вуйчо ми,свекъра ми,вуйна ми,чичо ми,баща ми-с тежък диабет,ампутиран крак и в последствие с множество декубитални рани и в нечовешки мъки,съпругът ми три пъти беше хоспитализиран със сърдечна аритмия и последният път пет дни беше на системи в спешно отделение на пета градска болница в София докато влезе в ритъм,прекара и микроинсулт,операции от перде и на двете очи,както и сериозна и не напълно успешна операция от отлепване на ретината.А преди година и половина заради две последователни битови злополуки аз си счупих 3 кости на китката на лявата ръка (това стана в продължение на два и половина месеца),бях общо 75 дни в гипс и заради дългото обездвижване получих болест на Зудек-локална петниста остеопороза с начало на дистрофия,ортопедичен проблем от който година и половина още не мога да се оправя напълно.Това вече ме пречупи.Започнах да си мисля-е,никой не е безсмъртен,но защо хората трябва да боледуват,това е толкова несправедливо,никой не го заслужава,ето и природните стихии са по-силни от хората,дори и в най-високо технологичните държави,когато се сетя за някой тежко болен (например за Шумахер)започвам да плача.Въобще май станах най-черногледия човек на света.Често моля бог за изцеление на всички болни на света.(Такова беше и посланието ми пред статуята на Исус в Рио.)Но и аз се промених-станах много по-състрадателна..Как да не бъда толкова черногледа и да съм по-позитивна-та нали смъртта и тежките болести са сериозни неща?

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей, била си в доста неблагоприятен период и си успяла да повярваш, че нещата ще са винаги така. Стресът е бил голям и това е оказало влияние за това твое вярване. Истината е, че животът е динамичен, не е статичен. Житейските периоди се редуват, но ако спрем някъде в негативно вярване, каквото и хубаво събитие да ни се случи ние вече не можем да му се насладим. Твоят фокус трайно се е насочил към негативното, а повярвай това никак не помага. 

Мислите създават чувствата, а те определят емоционалното ни състояние. Бъди внимателна с мислите си, прегледай ги, разчисти излишното - хигиена на мисленето, хигиена на информацията, хигиена в общуването. "Замърсяването " става много лесно. Позитивността зависи от информацията, която допускаш да стигне до теб. 

Пускам няколко идеи, които можеш да включиш в деня си, с което да стартираш промяната на отношението си към себе си и света:

1. Временно пълно ограничаване на всяка негативна информация
 
В началото на овладяването на паническото разстройство е необходимо да си дадете поне два месеца, в които да изключите всички дразнители от живота си, доколкото това ви е възможно – хората, които ви плашат, дразнят, действат ви зле, постоянно се оплакват или само критикуват, новините, филмите с кръв, болести и драми, грозните или напрягащи гледки и пр. Стартираме лечение с радост – гледайте само комедии и приятни предавания, водете само разтоварващи разговори, общувайте само с хора, които ви действат добре, разхождайте се сред природата, доставяйте си удоволствие, грижете се за себе си, глезете се. Вие го заслужавате! А и ви предстоят неща, които го изискват, за да се справите. Използвайте всичко извън вас, което ви насища с приятна енергия. По-късно ще се научим как да си я генерираме и вътре в нас самички.
 
2. Тефтерът с радости 
 
Купете си едно малко дневниче, което да носите винаги в себе си и да записвате в него всички мънички нещица от живота, които са накарали душата ви да трепне радостно през деня. Това може да е смехът на дете, песента на птичка, раззеленило се дърво, усмивката на някого, ново запознанство, видът на двама влюбени, усещането за чаша топло кафе в ръцете ви, прекрасна книга или филм – всичко. Така ще започнете да забелязвате колко много хубави неща се случват през деня ви. Също така ще се научите да обръщате внимание на именно тази страна от живота. А когато се чувствате тъжни и отворите дневничето ви, оттам ще изникнат толкова приятни усещания и спомени, които ще ви оправят настроението. И най-прекрасното от всичко е, че ще осъзнаете, че най-истинските неща в живота са безплатни и достъпни за всички по всяко време. За тях няма нужда да притежаваш определени качества, да изглеждаш по определен начин или да гониш някакви амбиции, а просто да бъдеш себе си и да присъстваш тук и сега, да се научиш да забелязваш.
 
3. Себеизразяване 
 
Себеизразяването е друго нещо от фундаментално значение за качеството на живота ни, наред с преодоляването на страховете. Затова сме тук – да се разгръщаме и изразяваме това, което носим в себе си на всяко открито по-дълбоко ниво.  Едни обичат да рисуват, други да фотографират, трети да пишат, четвърти да ловят риба, пети да свирят на барабани и пр. Опитайте да опишете вашите склонности в дневника си. Кое ви кара да се чувствате добре? Какво бихте правили с удоволствие? Кои части от себе си имате нужда да изявите? Ако ви е трудно да ги намерите, запитайте се какво сте искали като дете. Ако е нужно, попитайте родителите си – каква е била естествената ви наклонност. Когато намерите вашите начини да се себеизразявате, отделете време за тях – не изисква толкова много. Не е нужно да напуснете работа, за да го правите (макар че това изобщо не е лоша идея;)). Помислете какъв би бил животът ви, ако..
Едно допълнително упражнение за себеизразяване, което ще изкара наяве част от блокиралите във вас страхове – опитайте да изразите подробно в дневника си това, което ви тревожи. Обрисувайте от какво се страхувате и защо. Навлезте в детайли. Засега това е достатъчно. Това е първата малка крачка, която ще направим преди да започнем конкретната работа със страховете. Просто ги опишете и ги оставете настрана, продължете работата с книгата.
А за домашно за следващата седмица – всеки ден, поне за десет минути опитайте да правите нещо творческо, създайте нещо с цялото си внимание за това – това може да е бродиране на носната ви кърпичка, изрисуване на картина за стаята ви, избиране на нови пердета, измисляне на нова рецепта в кухнята, украсяване на малко кътче в дома. Мъжете пък могат да помислят какво дребно нещо биха могли да направят, за да зарадват любимата си, майка си, децата си – може би да им помогнат да направят/поправят нещо в стаята си или да ремонтират велосипеда си. Каквото и да е. Творчеството се състои именно в това вие да измислите какво точно да направите, за да внесете радост в живота – вашия или този на околните.
 
4. Благодарност 
 
Друг начин за изпълване с приятна енергия и привличане на приятни обстоятелства в живота е благодарността. Да си благодарен означава да почиташ настоящето, да направиш с голям кеф поклон пред битието, т. е. да си разбрал, че всичко, което се случва, има смисъл и е част от съвършената хармония. На живота няма да му остане нищо друго, освен да се присъедини към теб в радостта ти. Когато си радостен, ти си и благодарен. Благодарността е  молитва. Тя е състояние на молитва. Не да искаш, а да си благодарен за това, което имаш, защото си осъзнал колко е ценно. Научете се всяка сутрин да започвате деня си с благодарност към всичко, което наистина цените в живота си – от най-простичките неща до най-сложните. Още преди да сте отворили очите си, започнете да благодарите наум. Чувствайте тази благодарност, бъдете искрени със сърцето си – няма никой отвън, който да ви оценява. Вие, вътре във вас генерирате приятна енергия, само чувствайки. Опитайте да благодарите и за лошото в живота си. Припомнете си предишни случки, които сте определили като лоши – колко хубави неща са произлезли от тях? Можете да си запишете няколко такива случки в дневника. Самият акт на записване ще ги отпечата като добър пример в главата ви. Започнете да забелязвате как нещо, на пръв поглед лошо, води до добри резултати и е неизменна част от веригата на живота, водеща ви към целта. Бъдете смели – благодарете за нещата, които желаете, сякаш вече ги имате и ги чувствате. Наблюдавайте след това какво се случва..
 
5. Контрол над думите 
 
Както вече споменахме, думите съдържат силна енергия, която има склонност да се материализира, особено - повтаряна с чувство. Но дори да не влагаме чувство, определени думи са вече заредени с определена енергия, защото смисълът им е бил определен стотици години и нашето подсъзнание генетично е предразположено да откликва на тях по определен начин, дори и да ги използваме в различен контекст. Затова, много внимавайте какви думи използвате и особено за паразитните такива, които се повтарят по-често от всички останали. Думи като „страхотно”, „адски”, „уби ме”, дори и в позитивен контекст, влияят негативно на съществото ни. Нашето подсъзнание няма нито чувство за хумор, нито разбира от мода и актуални изрази. Естествено, за да следиш думите си, е необходимо на първо място да не страдаш от „словесно разстройство”. Има хора, които не могат да спрат да приказват и около тях хвърчи енергия като фойерверки. По този начин трудно се овладява каквато и да било сила. Затова медитацията е изключително ефективен начин за снемане на вътрешното напрежение, което ни кара да не спираме да говорим или да се движим. Но също така, можете да опитвате, докато говорите, да проследявате дишането си – това ви центрира.
 
6. Подмяна на първата неприятна мисъл с приятна
 
Опитайте в следващата седмица, след сутрешното упражнение по благодарност, да наблюдавате освен думите си, и мислите си и да не допускате след първата неприятна мисъл да последва втора. Защото знаете, че след втората ще последва трета, а това води до затвърждаването на цяло неприятно състояние-модел, от който вече трудно се измъкваме. За някои хора е по-лесно да потънат докрай в страданието и болката, за да изплуват след това по естествен начин на повърхността. Но нужно ли е това? Още първата неприятна мисъл, която хванете да се върти в главата ви, можете да подмените с противоположната й приятна. И после пак и пак. Защото в противен случай още първата образува малко количество неприятна енергия, за което, по закона за привличането се залепя нова мисъл на същата неприятна ниска честота, което увеличава негативния облак, към който се залепят още и още, а накрая и си подбирате съответстващи случки в живота ви. Помнете – вие сте господари на живота си, вие определяте посоката, не се оставяйте на течението да ви носи накъдето си поиска.
 
 
7. Вие не сте болни! 
 
Често хората с паническо разстройство говорят за себе си като за болни или казват, че само да се излекуват и тогава ще правят приятните неща. Обаче действителността не функционира така. Първо е необходимо да създадеш приятното в душата си, за да дойде и отвън. Също така, хората с тревожни разстройства не са болни. Не съществува такова нещо като болест, защото във всяка секунда клетките се обновяват и всяко неразположение е и път за завръщане към душата ти. Съществуват само хронични мисловни състояния, които са се материализирали в тялото. Всеки човек е Творец, а не жертва! Всеки твори мислите, чувствата, тялото и действителността си във всеки един момент, но понеже масово хората все още не знаят как го правят, си мислят, че всичко е плод на случайността и са постоянно уплашени – имат нужда от авторитети, за да ги успокояват. Време е да разберете, че всичко идва от вас. С убеждението и нагласата, че сте болни, вие затвърждавате страдащото си състояние, подчинявайки целия си живот около него. Необходимо е точно обратното – да подчините състоянието на живота, който искате да водите, т. е. да правите нещата, които искате да правите, независимо как се чувствате, а не да ги избягвате или да ги отлагате, защото сега сте болни. Тревожните разстройства не са изобщо болест. При тях просто душата страда, измъчвана от мисли, които не й съответстват. Но ние вече започваме да променяме този процес.
 
8. Не се концентрирайте върху страха 
 
Когато сте в криза, ок - в криза сте, но през останалото време не анализирайте кризата и не чакайте пак да дойде, а се наслаждавайте на минутите без нея. Не се концентрирайте през цялото време върху проблемните състояния. Ако във времето, свободно от тях, очаквате тревожно следващата криза, пропилявате и малкото моменти на спокойствие и възстановяване, които са толкова ценни за генериране на хубава енергия. Научете се да почитате здравето и да цените добрите си моменти от деня. Така само увеличавате силата си. Само тя ще ви издърпа от страховите състояния. Разберете, че е необходимо да се концентрирате върху моментите на пълно спокойствие и изпитване на радост, колкото и да са малко, за да могат да започнат да се увеличават и да издърпват енергийно страха в орбитата си на позитивни вибрации.
 
9. Предпочитайте да виждате доброто навсякъде 
 
Във всяка ситуация или човек, които определяме като лоши, можем да видим и хубавата им страна. Доброто и лошото са неразделни – само ние избираме над какво да се концентрираме. Щастливите хора по навик отсяват хубавите страни на живота. Това не означава, че виждат само половината картина, а че предпочитат да запазят за себе си повече от доброто. Така дават шанс на другия, на добрата му страна и тя се засилва – човекът, в знак на благодарност, започва да изявява към нас само нея. Всъщност, започва да си спомня, че не е лош, че е добър. Вие му помагате за това. В сложната плетеница на живота не можем да знаем кое е добро и кое – лошо. Но едно можем – да дадем предимство на истинската същност на някой да се изяви – тя е винаги добра. Нека обаче направим разлика между позитивното мислене само по себе си и позитивното отношение, предразполагащо към действие. Понеже напоследък позитивното мислене е доста модерно, предлага доста избор да се скриеш в него и да не полагаш необходимите усилия, за да се случват нещата. Възможно е да попаднете в клопката да откажете да се срещнете с проблема и вместо това, успоредно да си повтаряте положителни утвърждения, чакайки той да изчезне от само себе си. Възможно е и да се опитате да промените всички, които не ви помагат да поддържате новата си положителна настройка, или да ги избягвате трайно – което също не е решение. Това не е положително мислене, а его-мислене. Не е решение да избягвате завинаги всякакъв вид негативна енергия, само и само да запазите положителната си настройка. Това самоограничаване се прави само временно, в моменти на нужда и за възвръщане на силата. Но като цяло ние не можем, а и не трябва да бягаме от света – необходимо е да се научим да минаваме през него без да се губим в негатива.
Щом нещо ви влияе негативно, означава, че има нещо във вас, което се включва и не е отработено. Един негатив може да се закачи за вас, само ако съществува вече във вас. Вътре и вън е едно и също. Щом възприемаш негатив, значи носиш подобна матрица в себе си. И да бягаш постоянно от всичко, което те наранява и не ти е приятно, не води до автоматично отработване на това, което се включва в теб.
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...