Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Recommended Posts

Имам идея за написването на книга, която идея обаче струва ми се не мога да осъществя поради липсата на достатъчно познания (а и по - почтено би било книгата да бъде написана от човек или хора, които имат повече опит в съответните области). Идеята е следната. Да бъде написана книга, която да е добра и от езотерична, и от психологическа гледна точка. Да бъде истински шедьовър, който евентуално да се преведе на други езици и да бъде полезен и на хора от други страни. Да съчетава в себе си научност, езотеричност и художественост. За предпочитане - да съдържа опитности на нейния автор или автори (може да е съавторско дело). 

Чел съм критики по отношение на розовия позитивизъм, по отношение на книгите от сорта на "Подсъзнанието може всичко", магическото мислене, разцеплението на психиката до което може да доведе следването на съветите в някои езотерични книги. Би било хубаво, да се напише книга за силата на мисълта, за силата на подсъзнанието (за предпочитане от човек, който е навътре и в психологията, и в езотериката), която да съчетава добри неща от езотеричното и научното мислене, да съдържа езотерични знания пречупени през призмата на психологията и дори на квантовата физика. 

Което авторът счете за добро в езотеричните книги - да го направи част и от своята книга (евентуално от поредицата си езотерично-научни книги), което счете за вредно - да не го ползва. Да направи ценни пояснения към съответните техники за развиване на ума.

Такава книга би могла да привлече голям интерес и да бъде от полза на много хора. Но е за предпочитане, авторът и да има големи психологически познания (още по - добре, ако има и наблюдения потвърждаващи нещата, които е чел), да има големи знания и голям опит и в езотеричните практики.

 

Линк към коментар
Share on other sites

От начало мислех да с лек хумор да предложа готова , вече написана книга .И като посредник , да видя за какъв хонорар можем да помислим :) .До като предъвках картинките , ентусиазма ми спадна ... Прелиствайки шедьовъра на Кен Уйлбър ,,Спектър на съзнанието" видях че е време наново да я чета .Старото вече е улегнало , готов съм за нова информация :) . А тя е там във неразбраното преди .Така че благодаря ти ,,Сингам" за темата .

Линк към коментар
Share on other sites

Супер идея! НО такава книга може да напише човек, който има опитности. Не просто знания, а да е преживял, усетил, постигнал някои неща. И не е нужно само желание, нужен е и таланта на писател. 

Успех, на който се осмели да тръгне в тази посока!

Линк към коментар
Share on other sites

Чета изискванията към книгата и си мисля за беседите - за мен те СА  такава книга... безкрайна... Препрочитам отново и отново някои и отново и отново откривам неща, за които преди не съм била готова... Така че предлагам беседите на Учителя. 

Линк към коментар
Share on other sites

И доказателството пристигна след броени часове. Да ми покажете нещо по-гениално от това:

Цитат

Ти си тъжен сега. Няма нищо. Човек никога не може да бъде винаги весел. И някой път си поплакваш. Плачът няма да бъде винаги. Даже ангелите се пращат някой път на земята от небето, за да опитат скърбите на хората. И те се нуждаят от това. Ако човек има вечното блаженство, ще опита едно малко недоволство, че няма нещо друго. И ангелът като дойде тук и опита една малка скръб, знаете ли каква цена дава на това? Като отиде на небето разправя, какво нещо е скръбта. И като една научна теза изнася това пред другите ангели. Сериозно разсъждава. Ти казваш: „Дотегнаха ми тези страдания!“ Че те много струват. И какви бяха? Много пари струват. Онези, които са създали страданията, знаете ли колко векове са мислили, за да ги измислят? В края на краищата, във всяко едно страдание има нещо добро, което ще дойде. Сега има два вида канализация. В едната канализация водата иде отгоре. Лесно слиза водата. А пък има друга канализация дето водата се качва нагоре. При първия случай е лесно. Двете води се разговарят. Коя вода е на зор. Която се качва нагоре, тя казва: „Докато излеза нагоре, пати ми главата.“ Защото се качва нагоре. А защо на другата е лесно? Защото слиза надолу. Щом вие страдате, нагоре се качвате, а пък щом се радвате, надолу слизате. Кой печели? Който се качва, или който слиза? Кои клони печелят, които отиват нагоре или които отиват надолу? Онези, които отиват нагоре и дават плодове, печелят повече.

източник

Линк към коментар
Share on other sites

Ако човек НАИСТИНА има какво да каже на хората, с което да им помогне - нека пише! 

За съжаление почти всичко с много малки изключения е плява, от която с много труд и ценно време се отсяват по няколко зрънца. В някои купи плява и тях дори ги няма, а в някои има гнилоч... 

Иначе ние имаме нужда да четем с разум и да прилагаме.... 

Напоследък се замислям защо културата на нашето общество така упорито ни тъпче главите, че да се изявиш, да те зачитат, да те четат и слушат - това е признак на успелия, умния и т.н. Така докато човек се мъчи да се изпъчи сред останалите пропуска да прочете и да се наслади, да види, да чуе и да порасне, да приложи, да се научи.... А може би не са удобни хората, които умеят да четат, да чуват, да виждат, да растат САМИ, а не да бъдат "промотирани". Удобни са хора, които се удовлетворяват от аплодисментите (особено на силните) и цифрите на страниците и тиражите... 

Линк към коментар
Share on other sites

Сингам, написана е вече подобна книга. Написана, издадена. Само това " да се преведе на други езици и да бъде полезен и на хора от други страни" още го няма :)

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...