Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Recommended Posts

Здравейте!

Моят проблем е, че още от много малка съм доста стеснителна и срамежлива. Лошото е, че с времето това не се оправя, а даже се задълбочи и вечe дори, когато съм сред хората започвам да треперя и  съм страшно напрегната. Нямам възможност да ходя на психиатри и не искам да взимам лекарства, защото според мен човек сам трябва да си помогне. Имам страшно много обожатели и проблемът не е във външния вид, напротив. Приятен и добър човек съм, но това притеснение винаги се появява, когато общувам с противоположния пол, а дори вече и с приятели. Когато съм в

нова и непозната компания не знам как да се държа, правя се че не ми пука, но вътрешно съм страшно напрегната и се изпотявам от притеснение.

Това притеснение ми пречи на нормални ежедневни дейности, пречи ми на интервюта за работа, загубвам ума и дума и казвам нещо несвързано.А понякога дори ме смятат за надута, защото толкова много ме е яд, че се притеснявам, че създавам вид на надменна. Когато се храня сред хората

 ръцете ми започват да треперят леко, постоянно мисля как ще възприемаt всяка моя дума и това ужасно много ме натоварва. Да не говорим, че 

когато трябва да изнеса доклад става нещо ужасно. Когато пия алкохол всичко се оправя и не се притеснявам вече, Олеква ми. Но не искам това дaми влиза в главата и да ставам зависима от алкохола. Постоянно ме търсят да излизам и т.н, но аз се страхувам, че когато ме видят да треперя нямада ме харесат и притеснителността ми ще отблъсне хората. И доста оt обожателите ми се отдръпнаха вече. Спортувам от скоро и гледам да се оправя, както мога. Моля за помощ, ако имате някакви съвети ще съм ви  благодарна:)

 

 

 

 

Редактирано от alexandrabest
Линк към коментар
Share on other sites

"Проблемът ти" се нарича "социална тревожност", която е свързана с ниска самооценка. Логично - преодоляването му се осъществява чрез безусловно обичане и приемане на себе си.

Интересното е, че тук външните фактори /визия, материално положение, харесване от другите/ не играят никаква роля. Може да си президент на САЩ и пак да нямаш никаква вътрешна самооценка.

Лекарствата/алкохолът няма да ти помогнат, защото те само потискат адреналиновите рецептори, чрез които усещаш проявата на симптомите на ниска самооценка - т.е действаш върху следствието, а не върху първопричината. Сами по себе си тези усещания не са опасни, а са израз на повишено производство на хормоните адреналин и кортизол. Завишеното производство се дължи на стреса, който изпитваш вследствие на ниската самооценка. А стресът се дължи на начина ти на мислене, който трябва да се промени.

 

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...