Jump to content
Порталът към съзнателен живот

424.Него видя Исус - Неделна Беседа, 9 ноември 1930 г.


Recommended Posts

Молитвен наряд за начало:

Добрата молитва

В начало бе Словото

 

424.  Него видя Исус - 9 ноември 1930 г. София — Изгрев.

 

Молитвен наряд за край :

Господнята молитва

Цитат

"Мнозина искат да станат като Христа. За да станат като Него, трябва да направят връзка с 500 милиона хора, да се свържат с техните грехове, които ще минат през ума, сърцето, душата и духа им. Само така те могат да спасят всички грешници по лицето на земята. Мислите ли, че службата на Христа е лесна? – Не, тя е една от най-мъчните. Не мислете, че лесно ще възкръснете и ще отидете на небето. За да бъдете като Христа, трябва да минете през Неговото положение. Христос иска да внесе светлина в умовете и сърцата на хората и разумност в душите им. Само така ще се подобрят отношенията между приятели, между господари и слуги, между родители и деца. Ако това не стане, Христовото учение има отношение само към външния живот. Какво ни интересува, че имаме училища и църкви, щом затворите са пълни със затворници? Какво ни интересува, че хората се женят, щом наши братя и сестри пълнят публичните домове? Какво ни интересува това, че държавите воюват, а навсякъде има противоречия и неуспехи? Христос се интересува от идеята за братството между хората. Тази идея трябва да господства в света. Когато казвам, че Христос иде в света, някои обръщат внимание на външната страна на въпроса. Не, Христос иде в света, за да влезе в къпалнята и да ви запита: От колко време седите в тази къпалня? Вдигнете одъра и си вървете! Това значи: Вдигнете вашите стари вярвания. Който не разбира, ще каже: Да вдигна своите стари вярвания! – Да, ще ги вдигнете, нищо от това. Ако ви донесат нови дрехи, хвърлете старите дрехи навън. Хвърлете стария, мухлясал хляб навън. Изхвърлете старата, вмирисала се вода навън! Нужни ви са два пресни хляба. Впрегнете се на работа и тръгнете напред. Това има смисъл."

Него видя Исус

 

 

Здравейте приятели.Неделните беседи са интересни за мене с погледа,който ми дават .Те са ключ за разбиране на библейските текстове и примери.С тяхна помощ сцените и сюжетите от стария и новия завет оживяват и добиват смисъл за мене.Днешната беседа е едно поредно потвърждение на това.Едно изречение от ев.,в което се разказва за човека от къпалнята ,който прекарал 38 години в очакване ангел Господен да слезе и размъти водата ,та да оздравее онзи,който пръв влезе в нея.Понеже нямало кой да го доведе до водата ,той си чакал реда и в чакане минали 38 години.Символи на очакването нещо отвън да дойде и да измени реда,условията ,да ни помогне в живота,очакване на чудото .Така минават не една и две човешки години.Дори ,когато сме деятелни ,ако в основата на нашата деятелност стоят стари възгледи ,че светът само отвън може да се оправи ,сме в позицията на човекa от къпалнята преди да го види Христос.Който успее да вдигне одъра си и да тръгне ,да оправя своя свят вътре ,защото разбира ,че само по себе си Живота вече е чудо и няма нужда от други чудеса.Достатъчно ни е само това чудо да разберем и разумно да изживеем.

 

Него видя Исус 

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

Цитат

Виждането и съзнаването са два процеса на човешкия дух, с които се започва всяка добра работа. Само умният и добрият човек вижда и съзнава нещата. Дето няма разумност и доброта, там не може да се очаква никакво съзнание. Там може да има само интелект, но не и съзнание. Под „съзнание" аз разбирам вътрешна закономерност, която осмисля живота. От това гледище, работата се отнася за великите хора, трудът – за обикновените хора, а мъчението – за грешните. Грешният трябва да се мъчи. Той не иска да работи и да се труди; и да иска, не може. Обикновеният човек може само да се труди, не може да работи. Великият човек работи. Грешникът пита: Докога ще се мъча? – Ако искаш да не се мъчиш, стани обикновен човек. Тогава ще се трудиш. Обикновеният пита: Докога ще се трудя? – Ако искаш да не се трудиш, стани велик. Тогава само ще работиш. Грешният не иска да се мъчи, а, въпреки това, не прави усилия да се освободи от греха. При това положение, той мечтае да заема високо положение, да има добри условия. – Това е невъзможно.

Него видя Исус 

Ако човек не е виждал с очите си трима души, които работят една и съща работа, но за единия тя е мъчение, за втория е труд, а за третия - работа, трудно би разбрал истината, скрита в тези думи. 

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря!

Цитат

 

Според мене, истинската религия е в любовта, мъдростта и истината. Който носи тази религия в себе си, той говори направо с Бога. За него се казва, че има общение с Бога. Първите човеци имаха това общение, затова Бог ги посещаваше всеки ден в райската градина. Ще кажете, че това са приказки от „1001 нощ". Каквото и да казвате, това е истина. Невидимият свят е видим за мене, той може да бъде видим и за вас. Важно е, че той е по-реален от видимия. Той е разумен, възвишен свят. В него живеят разумни, възвишени същества.

...

Според мене, когато намерите истинското знание, то ще бъде в сила да подмлади човека; когато поиска, той ще дохожда на земята; ще си заминава по свое желание, ще живее, колкото иска – всичко ще бъде в негова власт. Кой не иска това? То е много съблазнително. – Възможно ли е това? – За разумните хора е възможно; за обиковените хора е проблематично, а за грешните – съвършено невъзможно.

...

Христос се интересува от идеята за братството между хората. Тази идея трябва да господства в света.

 

Него видя Исус 

 

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...