Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Интуитивното възприемане на другия


Recommended Posts

Напоследък забелязвам нещо,което неколкократно ми се доказва.Пиша писма на няколко човека,второто или/и/трето писмо,сякаш звучат като /предполагаем/отговор на човека на когото съм писала първото.Странно е усещането.Моля,ако някой е "видял"това нека сподели.Възможно ли е ,това да е индиректно възпримане на другия?

Линк към коментар
Share on other sites

Според мен всеки човек си носи в себе си най-различни отговори на въпросите, които го вълнуват. Но обикновено не си вярва и търси потвърждение от другите. И когато го получи е по-уверен, но и преди да го получи, самият факт, че е споделил въпроса си води до отпускане и собствените му прозрения започват да изплуват...

Редактирано от Добромир
Линк към коментар
Share on other sites

На мен това не ми се е случвало, но почти винаги, когато си четя в icq, примерно човека отсреща не ми е отговарял от 10 мин, а аз в момента в който отворя прозореца с чата, той започва да пише... И обратно. Как ще го наречете - синхрония, телепатия?

Линк към коментар
Share on other sites

Съгласна съм с Добромир :thumbsup:

Хрис, това, което ти се случва е нормално. Ти си в синхрон с приятелите си. Да, нарича се телепатия, интуиция... :thumbsup:

Супер е,прилагай и наблюдавай :thumbsup:

Редактирано от xameleona
Линк към коментар
Share on other sites

Това за едновременното влизане в мрежата и на мен ми се е случвало.А напоследък улавям в тялото си напрегнатост,дори сърцебиене,отбелязвам си часа,после разбирам,че в този момент ми е писал важен за мен човек.Но това е друго.Мисля си,че ако този на когото пиша има силно влияние над мен,се отварям и го вмествам в личността си.Сякаш мислим заедно,дори разделени.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 months later...

Напоследък забелязвам нещо,което неколкократно ми се доказва.Пиша писма на няколко човека,второто или/и/трето писмо,сякаш звучат като /предполагаем/отговор на човека на когото съм писала първото...Възможно ли е ,това да е индиректно възпримане на другия?

:thumbsup: точно наблюдение

Линк към коментар
Share on other sites

Да, възможно е. С майка ми все така си говорим индиректно . Направо шокиращи моменти сме имали ,отговаряла съм и на въпроси , преди въобще да ми е задала въпрос.

Линк към коментар
Share on other sites

Изглежда става въпрос за пренос.Онова,което не допускам,че мога да изпитвам към А,го препращам върху В или подобни.Аз го наричам дислокация.А е възможно и да е някаква "игра" между собствената ми персона и сянка,до чието разгадаване не стигам,поради липса на знание.Но мисля,всеки би могъл да се вгледа по-внимателно в кореспонденцята си.

Линк към коментар
Share on other sites

shelter :thumbsup: :thumbsup: За темата и наблюденията! :thumbsup:

Ние сме свързани и това вече май няма нужда от доказателства. По-скоро като сме приели този факт, започваме да се учим на тази връзка и от нея.

Струва ми се, че когато пишем нещо на някого, ние "отваряме" себе си на страницата, която ни свързва. Така започваме да възприемаме себе си през две гледни точки едновременно - нашата собствена и неговата. Това ни помага да осъзнаем ситуацията и своето място в нея далеч по-реално, отколкото ако се "варим в собствен сос". Може би затова общуването помежду ни е тласнало и все по-силно тласка развитието на ума, личността и сензитивността ни.

Често ми се случва, по-скоро професията ми непрекъснато го изисква, да предизвиквам това интуитивно възприемане на другия съзнателно. Малко е трудно отначало да се спре анализа, който прави ума и съжденията му - а е необходимо, защото умът налага моделите си на мислене, а те пречат да се възприеме адекватно състоянието на другия в момента.

Помага ми много т.нар. подстройка - опитвам се да наподобя позата на тялото, жестовете, изражението на лицето, дишането.... мислено изговарям със същата интонация изреченото от него... постепенно започвам да усещам това, което споменава Ина - някаква невидима връзка между нас. Усещам дали е разтревожен или разконцентриран, уморен или има излишък от енергия, на еуфорична или на меланхолична "вълна"... Не се опитвам да анализирам, защото знам, че всеки опит би смесил моето състояние с неговото.

Има и още един момент, който също ми е бил интересен винаги - когато усетим интуитивно силно влияние на друг човек, което нарушава равновесието ни - и в двете посоки - или ни хвърля в бурна радост, или в бурни негативни емоции.

Вие как реагирате в подобни ситуации - оставяте се на "вълната" или предпочитате да контролирате влиянието и върху вас?

Линк към коментар
Share on other sites

По-рано правих едното от двете и винаги се получаваше или дисхармония от подтискането или изтощение след екстаза. Сега от време на време успявам да направя нещо трето - да "прогледна" през тази вълна - ефектът е неописуем и като върхово преживяване, и като хармония впоследствие. Но това изисква много енергия и високо осъзнаване, далеч не винаги успявам... :sorcerer:

Редактирано от Добромир
Линк към коментар
Share on other sites

Сега от време на време успявам да направя нещо трето - да "прогледна" през тази вълна - ефектът е неописуем и като върхово преживяване, и като хармония впоследствие. Но това изисква много енергия и високо осъзнаване,

:thumbsup: :thumbsup: Добромир! И аз се опитвам. Благодарна ще съм, ако разкажеш за твоя начин да "прогледнеш" през вълната. Това означава ли да заемеш третата точка - върха на триъгълника - наблюдавайки едновременно човека, който ти влияе и влиянието, което усещаш като емоция, реакция и мисъл в себе си? Или нещо по-различно?

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Като вървя по софийските улици, наблюдавам хората. Често един поглед само дава много информация - директно интуитивно. За да е чисто това възприятие, в момента трябва да съм на хармонична центрирана вълна - в добро състояние на силата, емоционално ведър и спокоен и ментално открит и осъзнаващ. Факт е че не винаги съм такъв обаче :). Иначе става проекция на собственото състояние върху наблюдавания човек. Възможно е тази проекция да бъде осъзнавана, но винаги замърсява и отслабва интуитивното възприятие!

Когато възприемам другия интуитивно - често имам проблем с осмислянето на възприетото, с вкарването му в схемата на разума, с вербализирането - умствено, а още по-трудно и речево. Интуиция има всеки, но да настроиш ума си така, че да може да вербализира интуитивно възприетото вече е цяло изкуство, че и наука. Изисква и чисто формално познание в областта на психологията - иначе интуирането ще си остане на нивото на отвлечените чувства и няма да може да бъде конкретизирано, въплътено на нивото на конкретния разум и емоции! Например - виждам някого и знам какъв е характерът му, целите му, животът му - но ако не знам поне малко физиогномия, език на тялото - дори собственият ми конкретен ум не успява да узнае добре възприетото интуитивно познание, а още по-малко да го вербализира в социална комуникация! Разширяването на интуитивното познание става чрез медитацията - чрез чистото ментално, емоционално и енергетично вглеждане в нещата! Но конкретизирането на интуираното става чрез един добър интелект и емоционална интелигентност. Двата процеса текат едновременно. Можеш да интуираш и същевременно да анализираш. Сатпрем пише за това в книгата си за Ауробиндо: "Пътешествие на Съзнанието".

Редактирано от Орлин
Линк към коментар
Share on other sites

Орли, добре е, че го можеш! Сигурно си забелязал, че при повечето хора това са последователни процеси, по моя нестатизирана оценка това са към 95% от хората. 1 на 20 може едновременно да е в интуитивно възприемчиво и разсъдъчно капацитетно състояние. :feel happy:

Редактирано от Добромир
Линк към коментар
Share on other sites

  • 11 months later...

Напоследък забелязвам нещо,което неколкократно ми се доказва.Пиша писма на няколко човека,второто или/и/трето писмо,сякаш звучат като /предполагаем/отговор на човека на когото съм писала първото.Странно е усещането.Моля,ако някой е "видял"това нека сподели.Възможно ли е ,това да е индиректно възпримане на другия?

Според мен, всеки може да ти се стори еднакъв, ако ти отговаря по един и същи начин както предходния примерно!Думите може да са едни и същи, но значението, интонацията и отношението могат да бъдат различни! :)

Редактирано от EFIRNA_NEJNOST
Линк към коментар
Share on other sites

Темата е от преди година. Добре е, че пишеш"стори", защото и аз съм използвала "сякаш". Отдавна не съм си чела писмата последователно. Най-вероятно става въпрос за собствената ми идентификация. Като проследяване на белязано. Но е забавно упражнение.:)

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...